Keelpijn door invisalign?

Author:
Silke30
Posted:
ma, 10/08/2018 - 13:47
Ik heb nu ongeveer 4 maanden de invisalign beugel. De eerste keer dat ik bij de orthodontist was (op een dinsdag) en de invisalign kreeg had ik direct die donderdag/vrijdag erge keelpijn en de hele nacht wakker gelegen van het hoesten. Dit heeft zeker 1,5 week geduurd. Paar weken later kreeg ik keelontsteking (dikke amandelen en witte vlekjes erop). Weer een paar weekjes later weer heel erg hoesten en slijm in de longen. Een kuurtje opgehaald bij de dokter omdat het 2 weken aanhield en het niet los kwam.
Nu heb ik weer keelpijn. Het begon met een iets schrale schorre keel en vannacht weer veel gehoest. Dus inmiddels 4x kort op elkaar.

Zou dit kunnen komen door de invisalign? Ik ben normaal iemand die niet gauw ziek is. Heb zoals iedereen wel eens een keertje een verkoudheidje te pakken, maar dit is ineens zo uitzonderlijk vaak en ook niet echt verkouden/snotterig, maar echt veel hoesten en zere keel.

Kan verder niet veel vinden op internet over invisalign en allergische reacties of bijwerkingen zoals een zere keel. Ik probeer de invisalign zo goed mogelijk schoon te houden. Telkens als ik heb gegeten poets ik m'n tanden en de beugel. Als ik hem even uit doe, spoel ik hem om met water. Dus lijkt me sterk dat het komt omdat ik niet hygienisch ben ;)

Benieuwd of er meer mensen zijn met deze ervaringen?
Edwin1985

Hoi Silke,

Wellicht kan dit komen omdat deze niet BPA vrij zijn, waardoor er een allergische reactie kan ontstaan. SureSmile is een soortgelijk iets en deze zijn wel BPA vrij. Vraag hier eens naar bij je behandelaar. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
vr, 12/21/2018 - 09:22 Permalink
Eil1

Als antwoord op door Edwin1985

Hoi Silke,
Wellicht kan dit komen omdat deze niet BPA vrij zijn, waardoor er een allergische reactie kan ontstaan. SureSmile is een soortgelijk iets en deze zijn wel BPA vrij. Vraag hier eens naar bij je behandelaar. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Dit is geen juiste informatie. Invisalign bevat geen bisphenolA.
za, 01/26/2019 - 19:28 Permalink
Eil1

In de tandartspraktijk waar ik werk behandelen we veel patiënten met de invisalign beugels. Ik heb nog nooit deze klachten gehoord maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kan! Hoogstwaarschijnlijk is het gewoon toeval dat je keelontsteking hebt maar het beste kun je het wel nog melden bij de behandelende tandarts bij je volgende bezoek. Dit soort dingen zijn belangrijk om te weten voor de tandarts want als dit vaker voorkomt moet dit terug worden gekoppeld naar invisalign en onderzocht worden natuurlijk
za, 01/26/2019 - 19:33 Permalink
Kim1980

Dag Silke
Hoe is het afgelopen met je aligners? Ik heb namelijk net hetzelfde voor als jij. Gestart met aligners en na 2 weken een serieuze keelontsteking met gezwollen amandelen en huig. Toeval?
ma, 05/15/2023 - 11:18 Permalink
BoxieBoxie22.

Heel herkenbaar dit eerste verhaal, terugkerende keelpijn en verkoudheid. We maken door deze beugel veel speeksel aan en het plakt tegen m’n gehemelte. Het lijkt of ik niet kan herstellen van mijn virus.
do, 09/28/2023 - 18:24 Permalink