Kan hier iets moois van worden gemaakt?!

Author:
heel wat wijzer
Posted:
ma, 11/22/2010 - 09:33
Kan van dit gebit iets moois worden gemaakt?!
Ik ben 39 jaar en heb een overbijt van 7 mm.
Door mijn slechte lipsluiting is goed het scheve voortandje te zien.
Nu is mijn vraag: kan mijn overbeet iets kleiner worden gemaakt (1 a2 mm) door de tandenboog aan de onderkant iets ruimer te maken en aan de bovenkant door de over elkaar staande voortanden naast elkaar te plaatsen? Ik weet dat de overbeet niet met een beugel zal verdwijnen, en dat is ook niet mijn insteek.
En hoeveel kiezen moeten daarvoor getrokken worden????
Wie weet raad??
Attach
BJN

Mooie tanden, beetje scheef.
Kan prima worden met een beugel. Daar zijn verschillende opties voor tegenwoordig. Hangt af van je wensen en van je budget.

Naar de orthodontist (of een tandarts- met 4-jarige opleiding tot orthodontist ;-) ) die kan je volledig informeren over de behandelingsopties.

Zal niet al te lang hoeven duren: bij benadering 6-10mnd.

Alles kan: Vaste beugel met metalen slotjes, tandkleurige slotjes en draden, onzichtbare beugels. Alleen niet alle orthodontisten kunnen/willen alles. Dus misschien moet je even zoeken.
ma, 11/22/2010 - 11:00 Permalink
BJN

Heeft nix met leek zijn te maken. Het is net als andere dingen, je legt je er bij neer of je doet er wat aan. Dat is voor iedereen persoonlijk verschillend.

Waarom denk je over kiezen trekken? Dat hoeft helemaal niet, staat ook nergens in mijn antwoord. Zou niet in mij op komen als ik het zo zie. Toch jammer dat behandelingstechnieken van ruim 30 jaar geleden nog steeds door-galmen.
di, 11/23/2010 - 11:33 Permalink
heel wat wijzer

Ben vanmorgen bij de ortho geweest voor een eerste afspraak.
Blijk ik geen 7 mm maar een 10 mm overbijt te hebben. Tja, dat was wel even tegenvallen.
Wat mij gelijk opviel was, dat hij tijdens zijn uitleg erg open stond voor de wensen van mij.
Want toen ik aan hem vroeg wat hij voor mij kan doen, zei hij: hoeveel tijd en geduld heb je er voor over?
Ik gaf aan, dat ik eigenlijk al heel blij zou zijn als mijn scheve voortandje naast de andere zou komen te staan. Waar hij niet afwijzend op reageerde. Maar hij zei er gelijk achteraan dat hij de complete overbeet kon wegnemen maar daar staat dan wel een (volgens hem) kleine operatie tegenover. Voor mij stond al vast dat ik geen kaakoperatie zou laten uitvoeren. Maar wilde ik de overbijt helemaal weg hebben dan is er wel ruimte gebrek (heb ik later op de foto gezien, maar daarover later meer) dan moeten er wel twee kiesjes getrokken worden. Ook daar ben ik niet zo'n voorstander van, maar dat kon ik altijd later tijdens de behandeling nog beslissen volgens hem.

De receptioniste vertelde dat een eerste gesprek meestal 15 min. duurt, maar ik ben wel 30 min. binnen geweest.
Nadat de mogelijkheden en de wensen duidelijk waren, stuurde hij me gelijk door voor de foto's en mocht ik bijten. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk zeer verwonderd/overdonderd was. Ik werd er dus gewoon tussen gepropt.
Omdat iedere foto en elke gebitsafdruk door de ortho moet worden beoordeeld had ik alle tijd om deze te bekijken, en moest ik toch bekennen dat als ik iets aan de ruimte tussen boven en onderkant wil laten doen dat ik dan aan trekken niet zou ontkomen. (de voortanden staan erg naar voren)
Ik heb niet een gewoon gebit waar de tanden alleen maar in een mooie boog gezet hoeven te worden.
19 januari heb ik mijn volgende afspraak dus dan weet ik meer.
wo, 12/08/2010 - 22:19 Permalink
heel wat wijzer

Vanmorgen naar de ortho geweest voor een BBP (bespreking behandelplan patiënt).
Dit wordt in deze praktijk niet door de ortho zelf gedaan maar door een mevrouw. Zij vertelde me dat de ortho alles had bekeken en alles had opgemeten en dat er geen problemen waren t.o.v. mijn wensen.
In eerste instantie had hij gesproken over een operatie maar dat blijkt ook niet nodig.
Ook wat betreft het trekken van 2 kiesjes. Dit kon altijd nog tijdens de behandeling.
Geeft mij heel veel vertrouwen dat er niet gelijk rigoreus van alles uitgesloopt wordt. Eerst even kijken hoe de tanden schuiven is mijns inziens wel zo veilig.

Alleen de witte brackets waren een probleem. Het worden niet echt witte maar meer doorzichtige blokjes, met aan de zijkanten metaal. Deze zijn van keramiek.(?) Bij deze brackets worden geen elastiekjes gebruikt maar zitten er schuifjes in.(ik heb ze niet kunnen ontdekken) Op de ondertanden komen geen witte maar gewone zilverkleurige blokjes. Moet je bekennen dat het me allemaal worst is nu. Het gaat om het eindresultaat.

Mijn volgende afspraak is op 8 feb. voor het plaatsen van de elastieken.
En 15 feb. kan dan de beugel erin.
Het kom allemaal eerder, maar dan kwam de plaatsing 2 dagen voor mijn verjaardag. :(
Ik houd jullie op de hoogte!!
wo, 01/19/2011 - 15:22 Permalink
heel wat wijzer

Hoi Joanneke,
Het is natuurlijk nog maar de eerste dag hé. Wat ik al wel voel zijn mijn voortanden boven en onder.
Ze tikken al een beetje (?) Geen idee of dat bij anderen ook zo is?!
Morgen zal de pijn wel erger zijn.

Jammer dat het bij jouw nog niet kan. Ik wens je een voorspoedig herstel!!
di, 02/08/2011 - 20:29 Permalink
swaps

Hoi hoi, welkom bij de club. :D !! Goed dat je het doet . Ik heb zelf nu 2 weken mijn beugel en heb tot nu toe GEEN last gehad. Wel van de elastiekjes. Als ik er aan toe kom post ik in het forum waar ik meestal schrijf straks weer een foto , ik sta echt paf. Op 2 weken zoveel verschuivingen al . Wauw. Post af en toe je verhaal en natuurlijk een foto. :smt003 :smt003 .
Succes alvast voor de 15 de......
wo, 02/09/2011 - 13:41 Permalink
heel wat wijzer

Nou, nu ben ik eindelijk lid van de beugelclub.
Tjonge jonge wat ging dat zetten traag zeg, en wat een vieze smaak heeft die lijm.
Ik heb m nu 2 en halve dag maar ik moet zeggen dat ik van de beugel zelf geen pijn heb. Wel van de beetverhogers. Bij anderen lees ik wel eens dat ze die hebben plat gebeten....Nou, bij mij heeft ze gewoon een dikke dot lijn op mijn kies gezet.
Deze veroorzaakt nu veel pijn als ie in contact komt met de kies er boven.
Ik ga er nu vanuit dat mijn kaken klemmen s'nachts.
Het eten gaat ook niet makkelijk met zo'n bol.[attachment=0]beetverhoger.jpg[/attachment]

De ortho gaat uit van 2 jaar....
Attach
do, 02/17/2011 - 14:19 Permalink
heel wat wijzer

Ik krijg over 1 maand ook beetverhogers. Lijkt me dikke ellende!


Maak je borst maar nat. Ik heb nog nooit ergens een positief bericht over deze dingen gelezen.
Als je s'nachts klemt met je kiezen kun je je lol nog op en anders is het een verschrikking met eten.
Ik wens je veel sterkte!!!

Maar is er kans dan dat je je brackets eraf zal (gaan) bijten??
vr, 02/18/2011 - 19:18 Permalink
heel wat wijzer


Momenteel bijt ik deze met boventanden omlaag.

Aan die mogelijkheid had ik niet gedacht.
Het probleem met een beetverhoger is dat je niet kunt kauwen. En als je s'nachts klemt heb je overdag erg veel last als je toevallig de andere kies raakt. (Kauwen, niezen, praten)
Ik eet nu elke dag brinta en soep. Als het iets anders is snijd ik het helemaal fijn. Dit niet meer vanwege de pijn maar omdat er anders te grote stukken voedsel in mijn maag komen. Een blender heb ik nog niet nodig gehad, al kan ik wel snappen dat er mensen zijn die niet zonder kunnen.
gr.
ma, 02/21/2011 - 19:06 Permalink
heel wat wijzer

De eerste maand zit erop.
De beetverhogers heb ik zelf van ellende afgevijld. De pijn was af en toe niet te uit te houden. Had ik idd ook een afspraak voor kunnen maken maar was helemaal in de veronderstelling dat ze er niets aan zouden/konden doen met het gevaar op losbijten van de brackets. Dit is tot toe niet gebeurt overgens.
Omdat de kies (26)nog steeds dusdanig beurs aanvoelt sla ik geregeld een maaltijd over wat op de weegschaal al goed te zien is.
Verder heb ik helemaal geen last gehad van de beugel zelf. Af en toe voelde ik wel een hoektand maar dat was dan ook alles.

En dan de spraak. Door dat ik geen lipsluiting meer kon maken kon ik de P,M F B CHT en de PT niet zeggen. Tjonge jonge wat hebben mensen me raar aangekeken. Maar daar heb ik iets op gevonden. Gewoon niet meer praten....Voor mijn omgeving mss best prettig :wink: Maar na 27 dagen ging het al een stuk beter.

Vandaag voor de eerste controle geweest. Wat was dat raar, je tanden zonder draad.
Om de snijtandjes onder mooi in een lijn te krijgen heeft de ass. de uiteinden van de nieuwe draad niet omgevouwen maar afgeknipt. Maar dan is er een kans dat de draad eruit komt. Om dit te voorkomen heeft ze er een dotje lijm op gedaan (ik heb iets met lijm). Je moet heel goed kijken om m te zien tussen 31,41.[attachment=0]lijmbolletje.jpg[/attachment]

Deze nieuwe draad geeft weer iets meer druk dus ik ben benieuwd!! Pas als de onder snijtandjes mooi op een rij staan kunnen ze met een dikke draad de naar binnen gekantelde kiesjes naar buiten gaan trekken (34,35) tot die tijd blijven de beetverhogers me kwellen vrees ik.
Dus als er iemand is met een tip of suggestie, (dat mag ook van een prof. zijn) hoor ik het graag!!

groetjes.
Attach
di, 03/15/2011 - 16:07 Permalink
heel wat wijzer

Er is weer een maand voorbij dus tijd voor een update.

Ben vanmorgen weer naar de ortho geweest en er zijn 2 nieuwe draden geplaatst (nr 16).
Het ging als een speer deze maand zoals je kunt zien op de foto's.
Dit vond de ortho ook...hij keek nog een keer op de kaart om te zien of ik echt al niet langer(lees: meer draden had gehad) onder behandeling was.
Ik zei dat ik best blij was met de vorderingen. Hij keek nog een keer op de kaart en zei dat hij zich DAAR wel iets bij voor kon stellen.

De overbijt van 10 mm is vanzelfsprekend nog niet weg maar de tanden staan nu al zo veel mooier dat ik het eigenlijk nog steeds niet kan geloven.
Gelijk maar gevraagd of hij niets aan de beetverhogers kon doen...Helaas. Maar volgende keer gaan de vierkante draden er in en dan kunnen de beetverhogers er wel uit zei hij. :smt020 (dat klonk als muziek in mijn oren).
Net als de vorige draden heb ik ze 3 minuten gevoeld en gaan we nu weer opgetogen verder met het bewonderen van mezelf in de spiegel. :wink:[attachment=0]forum 12 april 2011(1).jpg[/attachment]

Van pudding word ik niet blij....maar van dit wel!!!
De volgende afspraak is op 10 mei.

Groetjes.
Attach
di, 04/12/2011 - 14:38 Permalink
heel wat wijzer

Hé bedankt!!


De gezinspudding is deze week trouwens wel in de aanbieding, bij AH.
Dat je 't even weet.

Nou, je mag het hebben hoor!! Ik ben meer van de droge worst en chips. Heb me van de week ook eens een keer tegoed gedaan aan de paaseitjes....die rommel is niet van je tanden te krijgen zeg!! :smt001

Ga vooral zo door

Ik doe helemaal niets, oké, alleen in de spiegel kijken dan, net als Romy :wink: :wink:
di, 04/12/2011 - 19:42 Permalink
heel wat wijzer

Kun je wel chips eten met een beugel?

Gewoon in de blender. Nee hoor, grapje! Wat je kunt eten merk je vanzelf. Met een beugel zijn je tanden constant in beweging, dus soms lukt het wel en dan weer weken niet. Dus zorg gewoon dat je brinta in huis hebt.

Ontdek net dat ik een kier heb tussen de 31 en 41. Ongelooflijk, ze stonden zó gezellig over elkaar.

Iedereen een fijn weekend toegewenst.
za, 04/16/2011 - 16:44 Permalink
heel wat wijzer

mag hij nog niet uit????
Néééé'!!!
Het lijkt al heel wat, maar alle snijtanden staan nog of het gestormd heeft. Ze moeten allemaal nog roteren en/of kantelen en dat heeft tijd nodig.
Neem van mij aan, als je voor het eerste gesprek gaat vind je alles goed maar als er eenmaal schot in zit neem je alleen nog maar genoegen met 'fan-tas-tisch'. (En anders je ortho wel!!)

zorg gewoon dat je brinta in huis hebt.
YAY :( ik verheug me al :wink:

Je hoeft er geen suiker in te doen hoor!! Als je echt gevoelige tanden hebt ben je heel blij dat je hier een paar dagen je maag mee kunt vullen. :smt003
zo, 05/01/2011 - 13:25 Permalink
AnaninA

alle snijtanden staan nog of het gestormd heeft.


haha!! :D Dat was pas een weeralarm dan! ;) nou, ik zou er blij mee zijn, ziet er al prachtig uit! Maar dat lijkt op de foto misschien ook weer anders dan live... ben benieuwd of dat draaien ook zo lekker snel gaat..

Je hoeft er geen suiker in te doen hoor!!

hmmmm...wat dachten jullie van een beetje stevige brinta, met geraspte kaas, veel peper en knoflook?? Ik zeg: DOEN! ( als ik veel last krijg :smt003 )
ma, 05/02/2011 - 19:39 Permalink
heel wat wijzer


hmmmm...wat dachten jullie van een beetje stevige brinta, met geraspte kaas, veel peper en knoflook?? Ik zeg: DOEN! ( als ik veel last krijg :smt003 )
:smt017 Daar moet ik even over na denken....klinkt lekker...maar of de gerapste kaas daarna weer makkelijk van je brackets te krijgen is....
Soms krijg ik het bestek al met moeite schoongewassen als we iets van zelfgemaakte lasagna gegeten hebben. Maar het is het proberen waard!!

Heb je nog meer kauwloze maaltijd ideeën?? Ergens anders heeft iemand als eens een lijst gemaakt, mss kun je er nog iets aan toevoegen.
di, 05/03/2011 - 12:05 Permalink
heel wat wijzer

10 mei weer naar de ortho geweest.[attachment=0]Publicatie2.jpg[/attachment]
Ook al zijn er in mijn ogen geen spectaculaire veranderingen meer te melden, toch wil ik jullie de foto's niet onthouden.
De eerste vierkante draad zit er nu in. Volgende keer wordt er- als ik het goed begrepen heb- een stalen draad gebruikt.
De tandenboog wordt steeds mooier. De valse kiesjes beneden kantelen langzaam naar buiten en de voortanden kantelen steeds verder naar binnen. (Ik verwacht niet dat is ooit een normale lipsluiting zal krijgen want dan moeten we toch gaan trekken).
Ook de kier tussen 31 en 41 zit er nog steeds. Dit is op de foto niet goed te zien maar ik ben er wel bij mee!! Kieren betekenen immers ruimte!!
De beetverhogers zitten er (helaas) nog steeds in. De kiezen passen al weer redelijk op elkaar en dat na nog maar 12 weken.

14 juni heb ik de volgende afspraak.
Attach
vr, 05/13/2011 - 10:06 Permalink
heel wat wijzer

Dinsdag weer op controle geweest. De ortho heeft iets verzonnen waar ik mijn vraagtekens bij zet.
Ik weet dat meedenken niet op prijs wordt gesteld!!! Maar wil toch even uit de doeken doen wat ik bedoel.
De ortho heeft mijn gebit geindiceerd op IOTN=4. Dit zegt een leek niets dus zal ik het omschijven. Ik heb dus een overbijt maar niet omdat mijn onderkaak te kort is maar omdat mijn bovenkaak te ver is door gegroeid.
Je tandenboog wordt gevormd door je lippen aan de buitenkant en je tong aan de binnenkant. Nu, omdat mijn tanden te laag staan(het bot te ver naar beneden zit) is er van de tegenwerking tijdens de groei van de bovenlip dus geen sprake geweest, waardoor het bot vrolijk doorgroeide en de tanden naar buiten kwamen. (Ankie van Grunsven heeft dit ook)
Dit is mijn mond in rustfase. [attachment=1]mond.jpg[/attachment]En zo ziet het eruit als ik maar een heel klein beetje glimlach. De tanden knallen er dan dus uit. [attachment=0]mond1.jpg[/attachment]
Dit is wat de ortho heeft bedacht....stieken....de kiezen passen niet meer op elkaar en wil de boven en onder tanden en kiezen naar elkaar trekken. En mijn boventanden staan al zoveel mm te laaaaaag :smt010 Ik voel op dit moment dat er aan mijn boventanden wordt getrokken, niet naar achter maar naar beneden. Liever had ik gezien dat de valse kiesjes zouden kantelen(deze staan nogsteeds naar binnen) en de kier zou worden gesloten zodat je weet Waar de kiezen elkaar moeten gaan raken. Dan weet je ook wat de uiteindelijke hoogte is.
Ik snap dat de meeste lezers inmiddels zijn weggezapt bij al dit gezeur....maar het lucht zo lekker op :oops:
[attachment=2]stieken 14 juni 2011.jpg[/attachment]Uiteraard heb ik mijn bedenkingen geuit bij de assistente waarop zij nog een keer naar de ortho ging om het te vragen. Bij terugkomst deelde zij mij mede dat alles goed zou komen en hij vond het niet nodig om mij nog even te zien.
Door de stieken wordt mijn onderkaak geforceerd naar voor getrokken zodat de overbijt nu nog minimaal lijkt.
Ben nu echt aan het twijfelen om de stieken er uit te halen en over 8 weken het nog een keer te vragen, of om door te gaan en later spijt te hebben omdat het niet/anders is geworden dan de bedoeling was. Ik snap dat een prof zich niet zal wagen aan een uitspraak, al hoop ik dat wel!!!
Attach
do, 06/16/2011 - 10:37 Permalink
Els76

Goh, ik heb het allemaal gelezen hoewel ik het niet helemaal snap. Mijn probleem was anders, nl. een te kleine onderkaak die vorige maand operatief gekanteld en naar voor gezet is, waardoor alles netjes op elkaar past, alleszins als de nabehandeling bij de orthodontist erop zit, maar ik ben nu al ontzettend blij met het resultaat.
Bij mij konden ze de overbeet niet oplossen met de blokjes, omdat je de onderkaak niet meer naar voor kunt krijgen na een bepaalde leeftijd zonder operatie.

Je onderkaak wordt geforceerd naar voor getrokken door de elastieken, maar dat geeft toch geen blijvend resultaat?

Ik kan je dus helaas niet echt advies geven, maar mocht ik jou zijn, ik ging eens langs bij een kaakchirurg.
do, 06/16/2011 - 19:16 Permalink
heel wat wijzer

Hoi Els,
bedankt voor je reactie! Fijn te horen dat alles goed gegaan is bij jouw en dat je blij bent dat je de stap gezet hebt.
ik ging eens langs bij een kaakchirurg.
Daar ben ik 20 jaar geleden al geweest en hij stuurde mij terug naar de ortho van toen met de mededeling dat er gewoon een "beugeltje" in moest omdat operatief ingrijpen veel te drastich was. De ortho toendertijd wist er gewoon geen raad mee en zei dat hij er in iedergeval niets mee kon.

Kijk, nu ga je kijken op i-net en had je een andere ortho gezocht maar dat kon toen ook niet.
Volgens mij kun je maar 1 ding doen en dat is gewoon een afspraak bij je ortho maken. Dit heb ik reeds gedaan.
Persoonlijk ben ik heeeel erg tegen het trekken van(gezonde) tanden en kiezen maar na het maken van diverse foto's en zoeken naar plaatjes van normale gebitten ben ik tot de conclusie gekomen dat als de 14 en 24 of 15 en 25 getrokken worden, de hoektanden precies op de goede plaats kunnen komen.
Tijdens het eerste gesprek hebben we het al over de mogelijkheid van trekken gehad, maar hij zei toen dat ik dan een paar draden verder zou zijn (lees: maanden). Dinsdag is de eerste staaldraad geplaatst 16/22.
Na de zomervacantie weten we meer!
do, 06/16/2011 - 21:00 Permalink
Els76

Bij mij zijn er bovenaan ook 2 grote kiezen getrokken om plaats te maken, want mijn voortanden staken ook teveel naar voor. Normaal gingen ze de kleinere kiezen er vlak naast nemen maar omdat 1 van de 2 grote al volledig ontzenuwd was (meermaals en vroeger erg veel pijn in gehad) heb ik die laten trekken. Ze hebben hem destijds maar nipt kunnen redden en op termijn had er toch een kroon op moeten komen, dus de keuze was snel gemaakt.
Gezien ik bovenaan mijn 2 wijsheidstanden nog heb die volledig doorgekomen zijn, heb ik nog tanden genoeg.

Veel succes en als het trekken van 2 kiezen bovenaan het probleem oplost, zou ik niet twijfelen, ook al zijn het gezonde. Uiteindelijk is het doel dat alles mooi op elkaar past.
Ik heb volgende week vrijdag mijn eerste orthobezoek na de operatie, eindelijk wordt na 1,5 jaar de eindsprint ingezet, ik kijk er naar uit dat alles nu mooi kan afgewerkt worden.
vr, 06/17/2011 - 11:22 Permalink
Pingel

Hoe gaat het nu met je?

Ik heb sinds gisteren een beugel en droom van de resultaten die jij al hebt bereikt. De brackets lijken bij mij nog schots en scheef te staan maar ik zie bij jou dat het vanzelf rechter komt te staan. Logisch natuurlijk maar het ziet er voor mijn gevoel nu nog niet uit.

Brintha heb ik niet gegeten, appeltaart al wel en dat gaat ook prima met een beugel! :smt003
do, 08/25/2011 - 00:09 Permalink