kaakoperatie bovenkaak+beugel

Author:
admin
Posted:
do, 01/05/2006 - 13:04
Ik ben verzekerd bij FBTO ben 23 jaar en heb een overbeet door het duimzuigen van vroeger o.a. Mijn tanden staan bijna allemaal netjes recht. Ik heb wel last van de overbeet, want het kost me moeite mijn mond te kunnen sluiten waardoor ik snel een droge mond heb (en dus sneller gaatjes) en achter de onderlip heb ik kleine sneetjes van mijn voortanden. De tandarts zegt dat ik met een kaakoperatie (die mijn bovenkaak naar achter plaatst) en een korte tijd een beugel verlost ben van deze "ellende". Maar ik kan een beugel niet betalen. Is de kans groot dat de verzekering alles betaald met dergelijk advies van de tandarts? Want als ik eenmaal in het traject zit, kan ik niet zomaar stoppen (ivm de kosten van de beugel die ik dan niet meer kan betalen bijv.).

Graag advies.

THNX
dj

Even terzijde: ik had het forum niet helemaal goed ingesteld zodat ook gasten konden plaatsen. Dit is nu verholpen, maar het betekent wel dat je je even moet registreren Ayelle..
do, 01/05/2006 - 16:40 Permalink
de digitale tandarts

Wat ik een beetje om me heen heb gezien is dat de kans dat de vezekering dit dekt buiten de 'gewone' polisvoorwaarden om, heel klein is. Vaak wordt wel de opratie vergoed, maar dus niet de orthodontische behandeling. Je kan het natuurlijk altijd proberen, reken er echter niet te snel op.
Met vriendelijke groet.
do, 01/05/2006 - 23:53 Permalink
*Nicole*

In mijn geval wordt de beugel wel vergoed, omdat er een duidelijke medische indicatie is. Ik heb wondjes bovenin mijn gehemelte (diepe pallatium beet). De orthodontist en de kaakchriurg hebben een behandelplan geschreven en ingediend bij de zorgverzekering (Menzis). De verzekrings tandarts heeft me opgeroepen en gekeken, en was na 5 minuten klaar. Geen bezwaar, en de de hele orthodontische behandeling wordt vergoed.

Misschien kan je je eens goed laten informeren door zowel je tandarts als de orthodontist, en door hen een goed behandelplan laten schrijven. Als de argumenten om alles te laten doen puur medisch zijn en niet cosmetisch maak je misschien wat kans. Dus de nadruk op de gaatjes die sneller ontstaan, de wondjes, enz.

Maar tegenwoordig schijnt de verzekering niet makkelijk te zijn...

Succes,
Nicole
ma, 01/09/2006 - 12:39 Permalink
BJN

Verhaal van Nicole klopt.
Aanvraag (met bijlage fotos en modellen) wordt gedaan door de orthodontist na het overleg met de kaakchirurg. Soms moet je naar de adviserend tandarts van de vezekering.
Als er een palatum beet is of een overbeet van > 12 mm of een omgekeerde overbeet (centenbak) dan heb je goede kans dat een verzekezing acoord gaat en alle kosten (beugel en operatie) vergoed.

Soms moet je een deel zelf betalen. Is dat erg als je praat over een echte verbetering van de gezondheid in je mond? De beugelbehandeling kost in totaal ± 2000 euro. Dat hoef je niet in een keer te betalen en je hebt altijd recht op de 'normale' vergoeding uit de aanvullende verzekering (afsluiten!). Dan betaalt de verzekering dus bijvoorbeeld 300 euro/jaar mee. Duurt het 1,5 jaar dan dus 2x300 euro.
ma, 01/09/2006 - 21:26 Permalink