Jaar beugel, maar ik wil de operatie niet ondergaan

Author:
marloeees
Posted:
do, 06/28/2018 - 01:44
Ik ben 21 jaar en heb sinds deze week een onder en bovenbeugel. Ik heb nooit eerder een beugel gehad, en wilde dit toch omdat ik vier boventanden heb die niet recht staan. Twee tanden schuiven scheef over de voorste twee heen, waardoor die twee best wat naar achteren staan. Ik kreeg het behandelplan dat ik eerst een jaar een beugel moet, dan onderkaakoperatie omdat ik een onderbeet heb, en dan na die operatie nog paar maanden weer een beugel. Ik heb ermee ingestemd, maar ben pas sinds vorige week (kom ik laat mee) gaan googlen naar ervaringen en risico's van die ingreep en word er niet erg blij van. Wat ik mij afvraag is of het ook een optie is om na dat jaar (als ze rechtstaan) de beugel eruit te halen en niet de operatie te doen? Ik krijg het idee dat die operatie er ook voor is om je gebit zo perfect mogelijk te maken, terwijl ik alleen die vier bovenste tanden recht wil. Voorderest is mijn gebit namelijk van zichzelf recht, mijn ondertanden zijn ook allemaal zo goed als recht en ik vind ze prima staan.

Verhaal kort te maken: is deze operatie echt nodig zoals de ortho en artsen je vertellen? Of is het vooral om je gebit na die jaar beugel nog perfecter te maken? Ik ben tevreden met mijn gezicht, mijn gebit vind ik prima, ik heb geen last van mijn onderbeet: de enige reden waarvoor ik de beugel heb ik die vier boventanden die ik recht wil. Oftewel, als die na een jaar beugel recht staan zou ik al een tevreden mens zijn.

Ik vraag hier eerst advies, omdat ik dit nog niet zo tegen mijn ortho durf te zeggen. Ze lijkt erg overtuigd van deze operaties, etc. Ben bang dat het behandelplan dan wordt gestopt, dus zou liever gewoon na een jaar aangeven dat ik al tevreden ben.

Ik hoop op reacties, alvast bedankt!
Chris888

Hoi, ik zou dit wel zsm met de orthodontist overleggen. De eindstand zonder operatie of de stand vlak voor de operatie waar maartoe wordt gewerkt zullen vast niet altijd gelijk zijn. Met operatie is het nl de bedoeling dat alles na de operatie goed op elkaar past, maar dat hoeft daarvóór denk ik niet persé zo te zijn. Als je geen operatie doet moet alles natuurlijk wel goed passen, ook al blijft de onderbeet bestaan.
do, 06/28/2018 - 11:38 Permalink