Invisalign ervaringen uitwisselen

Author:
Bammetje
Posted:
vr, 07/03/2009 - 11:19
Ik ben deze week begonnen met een Invisalign behandeling en zou graag ervaringen over deze 'onzichtbare' uitneembare beugel willen uitwisselen.

Vind het een geweldige uitvinding en je ziet er inderdaad weinig van (van afstandje). Toch ook wel mindere kanten, maar wrsch heb je dat met een conventionele beugel ook.
Moet nog heel erg wennen dat er iets vreemds in mijn mond zit. Je ziet het aan de buitenkant ook een beetje, vooral mijn onderlip lijkt wat naar voren geduwd. Mijn vriend heeft de beugel niet opgemerkt, maar na 10 minuten kon ik het niet meer voor me houden. Na een nacht slapen is de beugel beter gaan passen. Het bekende 'randje' dat je de eerste paar dagen ziet, is al een stuk minder. Verder wel wat ruwe/pijnlijke plekken in mijn mond van een scherp randje aan de onderzijde en van de blokjes / attachments. Bij t eten zijn de tanden gevoelig. Als ik de beugel draag, heb ik geen pijn aan de tanden. Het uitnemen van de beugel vind ik onprettig, wederom vooral aan de onderzijde vanwege de vele attachments. Krijg het er spaansbenauwd van... Ik heb een lichte slis, dat gelukkig al iets minder wordt.

Ben benieuwd naar ervaring van anderen...
Bammetje

Ben nu een paar dagen verder. Mijn familie en vrienden hebben niets doorgehad. Nadat ze het wisten, zagen ze het een beetje (door het glimmen en de attachments bij het lachen).

Het dragen van de beugel went; het bijhorende gedrag vind ik lastiger. We gingen laatst uit eten en aansluitend wat drinken. Je zit dan zo op 3 à 4 uur. Het drinken begint dan 'gezellig' met water. Vlak voor het eten op het toilet de beugel uit doen en na het nagerecht onhandig je tanden schoonmaken op het toilet (waar je niet de enige aanwezige bent) en de beugels weer in. Daarna weer 'gezellig' aan het water omdat je geen zin hebt om opnieuw in dat toilet te staan 'rommelen'. Ik zou het kunnen begrijpen als mensen af en toe een avondje de beugels uit laten. Geen idee of dit echt zo erg is.

Ik heb overdag nog niets gemerkt van een slechte adem of vieze smaak in mijn mond. Wel is het er 's ochtends bij het wakker worden niet beter op geworden. De mond is sowieso droger dan zonder beugel en ik slaap ook altijd met de mond open.

De druk op mijn tanden is/lijkt klein. Bij het eten heb ik ook steeds minder gevoelige tanden (de eerste 3 dagen veel erger).

Verder zijn er momenten waarop ik heel erg bewust ben van de beugel (in gezelschap) en krampachtig ga lachen. Ook mis ik, geheel onverwacht, soms de nasmaak van eten en drinken.
ma, 07/06/2009 - 12:00 Permalink
Bammetje

Er wordt trouwens altijd een gebitsanimatie gemaakt (voor en na behandeling); deze wordt besproken tijdens het behandelvoorstel. De animatie ziet er best raar uit en doet m.i. niet 100% recht aan het uiteindelijke resultaat (gebaseerd op beschikbare voorbeelden). Door de blauwe achtergrond lijken 'gaatjes' tussen tanden op spleten en elke 'misvorming' van je tanden is goed te zien. De animatie is alleen gebaseerd op de beugelbehandeling, niet op verdere afwerking van de tanden.
Attach
wo, 07/08/2009 - 22:42 Permalink
Bammetje

Bij deze een charmante foto van de beugel in (onder en boven) en apart van de beugel (onder). Je kunt zien waar er op de tanden gelijmde blokjes zitten; daar klik je de beugel over heen. De beugel is niet 100% hard en kan je een beetje buigen. In werkelijkheid staan mijn tanden overigens schever dan je op deze (frontale) foto kunt zien.
Attach
do, 07/09/2009 - 10:27 Permalink
Bammetje

Het lukt aardig. Ik merk dat er nu soms lichte witte aanslag op de beugels komt. Dit is niet altijd makkelijk weg te poetsen. De beugels maak ik 2x per dag schoon met afwasmiddel (op aanraden ortho) en tussendoor spoel ik ze af met koud water (op aanraden ortho). Als ik ze in heb, valt het niet op en over een paar dagen doe ik een nieuwe set in, maar vraag me wel af of dit normaal is. Vlekken zou je krijgen als je drank koolhydraten bevat en je je beugels tijdens het drinken draagt. Tot nu toe doe ik ze altijd braaf uit (al een week :wink: ).

De bovenbeugel zit prima, geen last van. De onderbeugel voel ik veel beter zitten (geen pijn overigens) en met de onderbeugel in praat ik iets anders. Ik wacht de volgende set beugels even af...
(nb. bij mij is het dus echt zo dat ik iets anders door de beugels praat).

Tussen twee ondertanden lijkt opeens een gaatje te zitten boven het tandvlees, geen idee of dit na een week kan, misschien verbeeld ik me het wel.

Doordat ik geen druk meer op de tanden voel en ze ook niet meer gevoelig zijn bij het eten, wordt ik (nu al) een beetje ongeduldig en zou het liefst de volgende set al in doen. De behandeling duurt minimaal 10.5 maand (boven iets korter) en ik geloof dat mijn tanden op 4 plekken geslepen gaan worden (tussen de tanden in om ruimte te creëren).
za, 07/11/2009 - 11:28 Permalink
Bammetje

De 2e set beugels heb ik nu enkele dagen in. Als je de 1e en 2e set naast elkaar houdt, zie je nauwelijks tot geen verschil. Het verschil voel je echter wel doordat de nieuwe set beugels moeilijker in en uit te doen is en de tanden de eerste dagen weer gevoelig zijn bij, met name, het eten. Dit zal zich wrsch elke twee weken herhalen. Zoals al vaak door anderen is geadviseerd, wissel ik 's avonds van beugel (na het avondeten). De volgende dag zitten ze gelijk iets beter. Persoonlijk kies ik er ook voor om dit (wisselen) vlak voor het weekend te doen en niet voor een werkdag.

De redenen waarom ik voor Invisalign heb gekozen: ik ben in de 30, wordt geschat op 25 en was bang dat ik door een zichtbare beugel nog jonger werd geschat. Ook heb ik door mijn functie veel contacten met externe bedrijven. Ik wil graag een ervaren (eerste) indruk maken en me niet constant bewust zijn van een beugel. Uiteraard is deze reden betrekkelijk. In de 1e plaats omdat me een beugel bij anderen nooit stoort (dus waarom wel bij mij) en in de 2e plaats omdat ik me ook nu bewust ben van de beugel en soms de verleiding heb ze uit te doen bij belangrijke afspraken. Maar goed, in de praktijk valt het weinig mensen op. Hiernaast kan ik het me veroorloven (mijn verzekeraar vergoedt niets) en vind ik het een aantrekkelijk idee dat je ze uit kunt doen. Ik kan nog niet zeggen of ik het weer zou doen; eerst het resultaat afwachten en nog meer wennen.

Vorige week had een vriendin het overigens wel door door de manier waarop ik sprak en omdat ik nog veel met mijn handen bij mijn mond zit (heb de tik ontwikkeld mijn onderlip tegen mijn beugel aan te duwen of met mijn tong de beugels aan te drukken).

Mijn vorige set beugels had aan het einde soms een raar geurtje. Vooral als ik ze door omstandigheden niet direct kon afspoelen nadat ik ze had uit gedaan. Afspoelen hielp daarna niet meer en dan moest ik ze echt schoonmaken.

Oh ja, wilde ook nog even vermelden dat ik nog twee verstandskiezen heb (onder 1 en boven 1) en dat deze niet getrokken worden. Bij de verstandskies onder is de reden dat deze te dicht tegen de zenuw aan ligt. Ik heb jaren gedacht dat een beugel hierdoor niet mogelijk was.

Het is nog te vroeg om foto's te laten zien van de vooruitgang, dus dat komt over een paar weken wel.

Verder niemand met Invisalign bezig?
ma, 07/20/2009 - 11:57 Permalink
Mrtn14

Beste bammetje,

Hoe gaat het met de beugel?

Ik overweeg zelf om ook een Invisalign beugel te nemen. Hoe scheef stonden/staan jouw tanden? M.a.w. wat is ongeveer het maximaal te corrigeren bereik?

Als ik zo vrij mag zijn: wat zijn ongeveer de kosten. Ik wil alleen mijn bovenkaak laten behandelen.

Groet,
Mrtn
di, 07/21/2009 - 11:05 Permalink
Jom

Hallo hallo,

Ik zit er ook middenin. Ben boven nu bij aligner 8 van de 13, en onder al klaar. Ik vind het echt helemaal geweldig. Het gaat supersnel en ik kan me nu al niet meer voorstellen hoe het eerst was. Zag erg op tegen een beugel maar dit is echt een eitje. Probleem is wel dat ik veeeel koffie drink. Ik houd ze daarom maar in bij koffie, thee en fris enzo, ze verkleuren er wel van, maar je krijgt toch om de 2 weken nieuwe en daarna doe je er niets meer mee. Eten is echter absoluut onmogelijk en dat wil je ook echt niet proberen :-?

Ik heb maar drie blokjes, 2 beneden en maar 1 boven. Uitdoen is vrij eenvoudig. En bij een nieuwe aligner klemt het een dagje maar pijnlijk is het zeker niet. Wel merk je als je inderdaad uit eten gaat of je moet ze om een andere reden wat langer uitdoen dat ze dan meteen weer klemmen. Raar dat je tanden blijkbaar zo makkelijk heen en weer bewegen :D

Wat betreft verzekering, ik zit bij Menzis, die vergoeden in de uitgebreide polis een gedeelte, ook voor 30+ers zoals ik. Verder gaat je vakantiegeld eraan op, maar dat heb ik er zeker voor over :D Heb hem nu ongeveer 4 maanden en welgeteld 2 mensen hebben het 'zelf' gezien. De rest heb ik het verteld, want het is ook gewoon leuk :D Vaak zagen ze het dan nog niet.

[attachment=1]voor.jpg[/attachment]

[attachment=0]na.jpg[/attachment]
Attach
di, 07/21/2009 - 21:13 Permalink
Jom

Nou ik ben toch ook maar even mijn afbeeldingen ingedoken :D de foto zoals het nu is heb ik net gemaakt terwijl het eigenlijk al te donker was voor mijn telefooncameraatje (ze glimmen nu extra omdat ik vlak onder een lamp stond :wink:) maar toch... Dit is dus het verschil na vier maanden.

Verder gaat er trouwens ook 3 keer zoveel tandpasta doorheen want eigenlijk poets je je tanden 3 keer; een keer normaal :smt001 de buitenkant van je aligners :smt001 en de binnenkant van je aligners :smt001, onder de douche vind ik het makkelijkst.

Oja het 'strippen', 0,2 millimeter van je tanden zagen om ruimte te maken doet geen pijn, daar zag ik ook tegenop maar viel me enorm mee. Wel is het heel raar om zo'n dun zaagje tussen je tanden te voelen gaan die keihard trilt en waar kracht op gezet wordt :o

Ik heb ook nog eens per ongeluk twee aligners in een restaurant laten liggen die ik even in het serverzakje gedaan had, gelukkig moest ik die dag erna nieuwe in dus hoefde niet terug :oops: maar de ober zal wel gedacht hebben toen hij ze zag... :smt005 :smt005

Soms zoek ik op twitter wel eens op 'invisalign', krijg je ook leuke berichtjes, maar ook van mensen bij wie het pijn doet of tegenvalt. Ik weet niet of het bij mij extra makkelijk gaat, maar ik zou het iedereen aanraden!

[attachment=1]vroegah.JPG[/attachment]

[attachment=0]helft.jpg[/attachment]
Attach
di, 07/21/2009 - 22:15 Permalink
Bammetje

@Mrtn82: wat het maximaal te corrigeren bereik is, weet ik niet. Ik zal twee extra foto's toevoegen zodat je kunt zien hoe het nu is (ik krijg mijn foto's niet goed scherp). Een specificatie van de kosten stuur ik wel even via een pm, maar je kan er inderdaad goed van op vakantie. Via internet kan je ook veel 'voor en na foto's' opzoeken zodat je misschien een betere indruk krijgt van wat er via deze methode mogelijk is. Alleen het bovengebit laten behandelen, kost overigens niet de helft van boven en onder tegelijk, maar meer dan de helft. Ik heb dit ook overwogen en bij mij was 1 kaak iets meer dan 2/3 van de prijs bij onder en boven tezamen. Bovendien was het niet mogelijk omdat mijn onderkaak en bovenkaak niet meer goed op elkaar zouden aansluiten.

@Jom. Leuk van iemand te horen (en zien) die ook bezig is. Je kan inderdaad al goed het verschil zien. Fijn dat je zo weinig blokjes hebt. Ik heb er namelijk 8 onder, waardoor het uitdoen lastiger gaat. Bij jou hoort niemand het aan je spraak? Dat valt me tot nu toe een beetje tegen; je ziet de beugel moeilijk, maar vervolgens kunnen bekenden het wel aan me horen en een tikkeltje zien omdat ik een iets ander mondje heb. En heb je onder eerst laten doen of ben je tegelijk met onder en boven gestart (en zo snel al klaar met onder)?
Attach
di, 07/21/2009 - 22:46 Permalink
Jom

Hi Bammetje!

Ja dat is wel waar, ben zo enthousiast dat ik het bijna zou vergeten :D Ik ging er wel iets anders van praten, maar ik sliste al best daarvoor omdat ze zo scheef stonden. Als ik voor werk een presentatie moeten geven doe ik hem even uit ja! Ik heb ook het idee dat het per setje verschilt (maar waarom weet ik niet). Verder 'speel' ik er ook wel mee, lucht erdoorheen blazen enzo. Ik zie er verder niet anders uit dat ik weet :)

8 blokjes ja! Dat is echt veel, ik snap nog steeds niet wat die doen, weet jij dat? Ben het vergeten te vragen, het gaat dus duidelijk niet alleen om de aligners vastklikken.

Ik ben tegelijk begonnen, onder hoefde ik er maar 7, boven dus 13. Nu hoef ik onder alleen nog maar s 'nachts in. Mijn ortho zei trouwens dat het precies even duur was als ik alleen boven zou nemen als onder erbij! Typisch die verschillen. Verder 'onderhandelen' we over de draagtermijn. Ik wil 2 weken (liefst een week als zou kunnen :D ) zij zegt dat 3 weken beter is, dus nu heb ik 2,5 week afgesproken :D

Hoeveel moet je er in totaal? Ik als totaal leek zou denken dat vooral jou ene voortand bijgedraaid moet worden, dan staat het al vrij recht allemaal toch? Moest je ook strippen om ruimte te maken?

Groet!
di, 07/21/2009 - 22:58 Permalink
Bammetje

@Jom: Lucht doorheen blazen? Dat heb ik nog niet geprobeerd :wink: .
Boven 19 aligners en onder 23 aligners. Verder op 4 plekken strippen, voornamelijk boven, vanaf aligner 13 dus nog niet gedaan. En om de twee weken wissel ik, maar ik ben net begonnen dus misschien wordt dit nog bijgesteld.
Ik dacht ook dat mijn bovengebit weinig voorstelde, maar er is te weinig ruimte, geloof ik. Dus de boog moet wat ronder / meerdere tanden en kiezen moeten wat naar buiten om plaats te maken. En het moet goed aansluiten op onder waar ook te weinig ruimte is.
Die blokjes zitten er volgens mij ook om meer druk te kunnen uitoefenen op bepaalde tanden en kiezen en inderdaad niet alleen voor het vastklikken. Bij mij is er eentje afgevallen (al tijdens het plaatsen), maar deze hoeft er niet met spoed weer op. Zolang de beugel goed vast blijft zitten, plaatsen ze het blokje er gewoon weer op bij de volgende afspraak. Je hoeft er dus niet speciaal voor terug te gaan.
Misschien kan je vaker foto's laten zien en over de vooruitgang vertellen... lijkt me interessant...
di, 07/21/2009 - 23:35 Permalink
Poeink

Hallo !

Ik heb gisteren mijn invisalign beugel gekregen, onder en boven. Boven heb ik 7 blokjes en onder. Ik heb een forse overbeet en mijn kaken zijn te smal.
Als ik de beugel in heb heb ik eigenlijk weinig last, alleen nadat ik ze eruit heb gehaald zijn mijn tanden erg gevoelig. Ik hoop dat dit na enige dagen over is. Onder haal ik hem er heel gemakkelijk uit en boven is een ramp maar dat komt door de 7 blokjes ;-(
Ik ben overigens nog steeds wel blij dat ik voor de invisalign heb gekozen ;-)
wo, 08/12/2009 - 07:34 Permalink
Bammetje

@Poeink: nou, spannend hè! Hopelijk bevalt het je goed.
Bij mij is die gevoeligheid na circa 3 dagen weg (wel steeds opnieuw bij elke nieuwe set). En onder ging er bij mij ook heel moeilijk eruit, maar dat gaat gelukkig steeds beter. Je wordt er ook handiger in, ik doe ze nu anders uit dan in het begin (en hoe het me verteld is).
Morgen ben ik 6 weken bezig en ik zie nog nauwelijks verschil. Wel merk ik dat flossen bij bepaalde tanden makkelijker gaat. Volgende week heb ik mijn eerste controle.
Misschien heb je ook wat foto's zodat we kunnen zien hoe je gebit er nu uit ziet?
wo, 08/12/2009 - 13:41 Permalink
Poeink

@Bammetje: Ik heb geen foto maar ik zal eens kijken of ik er kan maken of dat ik ze van de orthodontist kan krijgen. Hoe haal jij ze er dan uit ? Misschien dat het inderdaad op een andere manier beter kan. Nu begin ik dus achteraan met wroeten en als hij achter los laat duwt hij extra hard tegen mijn voortanden en dat is wel even pijnlijk. Verder alleen een beetje last van geïrriteerd tandvlees, maar dat is een kwestie van wennen !

p.s. ik moet elke 2 weken op controle omdat het een vrij complexe behandeling is wil de orthodontist het op de voet volgen ;-(
wo, 08/12/2009 - 18:14 Permalink
Bammetje

@Poeink: In het begin trok ik de aligner los bij de achterste kiezen, dus links én rechts, en als laatste de voorkant. Als de aligner bij de achterste kiezen aan beide kanten los/omhoog stond, was de druk op de voorste tanden onprettig.

Nu trek ik de aligner aan 1 kant bij de achterste kies los (altijd dezelfde kant) en dan rits ik m als het ware eruit. Maar misschien doe je het al op deze manier... NB. Op de laatste kiezen heb ik geen blokjes zitten,
Ik heb ook veel blokjes (8 onder), dus ergens naast de voorste tanden even los klikken, werkt niet (bij mij dan).

Hoe lang duurt je behandeling vermoedelijk?
do, 08/13/2009 - 10:37 Permalink
Poeink

Bedankt, ik zal het zometeen eens proberen om hem van een kant los te halen. Ik heb voor de onderkaak 14 aligners en voor de bovenkaak 28 aligners. Dus in het beste geval ben ik er in een jaar en 4 maanden vanaf maar de orthodontist gaf al aan dat het waarschijnlijk ietsje langer zou gaan duren.
Ik ga trouwens naar een orthodontist in Belgie, omdat ze daar helemaal geen wachtrijen hadden. De ' invisalign' orthodontist die ik in Nederland gebeld heb gaf aan dat ik over een jaar op intake kon komen !
do, 08/13/2009 - 15:52 Permalink
Bammetje

Heb onlangs mijn 1e controle gehad (start deze week met 5e set). Vooralsnog werken alle tanden en kiezen mee. De volgende controle is over 6 weken.
Ik mis één blokje en een andere is deels afgebroken. Deze hoeven (toch) niet opnieuw te worden aangebracht; de orthodontist gaf aan met een ruime hoeveelheid blokjes te werken.
Inmiddels ben ik gewend aan de beugel. Het gaat goed, vooral op het werk en thuis. Bij uitgaan, uit eten, evenementen, etcetera is het lastig.
Bij m'n voortanden zie ik nu iets gebeuren. De tand die deels verscholen zit, komt nu tevoorschijn. En nu kan je ook zien waarom er een gaatje / spleetje voorspeld is bij mijn voortanden. Mijn ene voortand is aan de bovenkant wat ingedeukt. Nooit geweten. Misschien wordt dit deels gevuld met tandvlees, maar weet eigenlijk niet of tandvlees tov je tanden kan 'zakken' (terwijl mijn voortanden omhoog worden geduwd). Weet iemand dat?

@Poeink: hoe gaat het met je 2e set?
wo, 08/26/2009 - 13:42 Permalink
chrisson

Bedankt, ik zal het zometeen eens proberen om hem van een kant los te halen. Ik heb voor de onderkaak 14 aligners en voor de bovenkaak 28 aligners. Dus in het beste geval ben ik er in een jaar en 4 maanden vanaf maar de orthodontist gaf al aan dat het waarschijnlijk ietsje langer zou gaan duren.
Ik ga trouwens naar een orthodontist in Belgie, omdat ze daar helemaal geen wachtrijen hadden. De ' invisalign' orthodontist die ik in Nederland gebeld heb gaf aan dat ik over een jaar op intake kon komen !


Welke orthodontist had jij geprobeerd en waar zat die?
do, 08/27/2009 - 12:47 Permalink
Poeink

@chrisson : ik zit bij Loyen Desmedt in Maasseik en ben tot op heden zeer tevreden ;-) ik heb in Nederland geprobeerd bij een ortho in Venray, weet niet meer hoe hij heet.

@bammetje : Het gaat super, mijn tweede set sinds maandag in na 13 dagen de 1e set te hebben gedragen. De 2e voelde ik maar 2 uurtjes strak zitten en daarna geen last meer. Alleen met eruit halen de 1e paar dagen weer iets lastiger.
Ik moet trouwens zeggen dat ik heel weg weinig last heb van verkleuringen of waas op de aligners, ik drink er gewoon koffie en thee mee en ik rook ermee en er gebeurt eigenlijk niets. Ik poets ze 3 x per dag met tandpasta en af en toe reinig ik ze in de tabletten die ik van de ortho heb gekregen !
do, 08/27/2009 - 17:58 Permalink
Jom

Hallo allemaal,

Hoe gaat het bij jullie? Ik heb gister mijn een na laatste aligner gekregen. Na de laatste is het bekijken of er een 'refinement' behandeling nodig is, nog wat extra bitjes om het nog beter te krijgen, maar dan moet ik eerst weer happen zeg maar. Ik weet het nog niet.

Heb nu wel kleine gaatjes tussen de wortels van mijn ondertanden omdat die tanden nu niet meer over elkaar staan maar recht en ze smaller zijn van onder komen daar kleine gaatjes, handig voor ragers en tandenstokers, maar ook weer niet zo handig met eten omdat er sneller iets tussen gaat zitten. Weet nog niet of daar iets aan te doen is en of het erg is.

Verder weer een update foto hoe het er nu voor staat. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat dit kan in zo'n korte tijd! :D

Greetz!

---

Op de helft

[attachment=1]helft.jpg[/attachment]

Nu

[attachment=0]week11.jpg[/attachment]
Attach
do, 09/17/2009 - 23:51 Permalink
Bammetje

Die gaatjes tussen de tanden verschijnen bij mij ook. Soort zwarte puntjes. Ben benieuwd of je refinements nodig hebt. Als je eerst moet happen, dan ben zo je weer weken verder of niet??
Hier gaat alles goed. Ben nu bij aligner 7 v/d 19/23 (14 weken bezig), dus moet nog wel even. Over 3 maanden slijpen.
Verder weinig bijzonderheden. Vind dat er nog steeds af en toe een weeïg luchtje van de aligners komt. Geen idee of dit nu aan mij of mijn schoonmaakkunsten ligt of ergens anders aan. En ik moet vaker controleren of er tandpasta op mijn kleren zit; bij het poetsen van de aligners glippen ze vaak deels uit mijn vingers waardoor de tandpasta de lucht in schiet (raar maar waar).
De controles stellen niet zoveel voor; binnen een paar minuten sta je weer buiten (als alles goed loopt). Ik vraag me altijd af wat ze doen als één of meerdere tanden niet blijken mee te werken, omdat die aligners allemaal al klaarliggen.
Voor zover mijn update...
za, 09/26/2009 - 22:51 Permalink
Rhune

hey,

Ik ben welgeteld 4 dagen bezig met mijn Invisalign behandeling en tot nu toe verloopt alles goed. Ik heb geen pijn gehad, de beugel gaat makkelijk in en uit en ook bij het eten lijken mijn tanden niet bijzonder gevoelig. Ik heb Invisalign Express,
10 boven en onder, tegen midden februari zou ik dus al beugelvrij moeten zijn!
Wat zijn jullie ervaringen bij het overgaan naar de tweede beugel? Ik kan me voorstellen dat het op een bepaald punt wel pijn begint te doen...
ma, 10/05/2009 - 15:29 Permalink
niessie

Ik ben in totaal een 1,5 jaar bezig geweest. Ik ben nu twee jaar verder en de tanden staan nog netjes recht. Wel blijf ik de beugel 's nachts zoveel mogelijk dragen, omdat mijn tanden anders toch weer terug gaan naar de oude positie.

Bij mij was invisalign incl een kaakoperatie.
di, 12/08/2009 - 09:27 Permalink
Bammetje

Hier even een update van mijn behandeling. Over twee maanden ben ik 'klaar' met mijn bovengebit, over 4 maanden met mijn ondergebit (ben ong. 7 mnd bezig). Inmiddels zie ik daar wel naar uit ivm het kunnen eten en drinken wanneer je wilt. Het is nl. iets lastiger geworden door zwangerschap (vaker honger...). Mijn bovengebit begint aardig recht te staan (nog niet helemaal) als je van onderen naar het gebit kijkt.
Als je recht van voren kijkt, mis ik nog de juiste (rechte) lijn. Mijn linker voortand blijft o.a. wat achter; deze moet nog een stukje naar boven worden geduwd (en tikje kantelen) en mijn linker snijtand moet juist nog zakken. Rechter snijtand staat ook nog niet helemaal goed. Hiernaast vallen opeens mijn lange hoektanden op, dus hopelijk kunnen we hier ook nog wat mee.
Al met al verwacht ik zeker een verlenging van mijn behandeling en mogelijk nog wat slijpwerk. Wrsch krijg ik dan ook blokjes op mijn voortand(en) en snijtand(en). Oh.. en ik snak naar een goede schoonmaakbeurt bij de tandarts of mondhygiënist.
Attach
zo, 01/31/2010 - 22:19 Permalink
kimvl

Bedankt voor het delen van jullie verhalen. Ik ben zelf 2,5 jaar geleden gestart met een Invisalign behandeling bij een orthodontist die er veel ervaring mee had (dat maakt ook nog wel een verschil, niet iedere orthodontist die het aanbiedt heeft er veel ervaring mee, dit kun je checken op de site van Invisalign). De pijn is me juist reuze meegevallen, het was in mijn geval ook geen hele grote correctie. Ik ben het er wel mee eens dat de hoesjes wel zichtbaar zijn en dat de reclame-uitingen met 'onzichtbaar' dus misleidend zijn. En het is best lastig met eten en drinken (vooral als je niet thuis bent), maar ik was uiteindelijk wel blij met het behaalde resultaat.

Wat mij vooral tegenviel, is dat ik na de behandeling 's nachts een retainer moet blijven dragen, dus een speciaal plastic hoesje voor 's nachts om de tanden ook goed op de plaats te houden. Eerst werd er gezegd dat ik deze een jaar moest blijven dragen 's nachts. Maar toen dat jaar voorbij was zeiden ze bij de laatste controle doodleuk dat ik de retainer de rest van mijn leven moest blijven dragen omdat mijn tanden anders weer scheef zouden gaan staan (ondanks dat ik boven en onder stangetjes heb). Als ik de retainer een tijdje niet draag, en hem daarna weer een nacht draag, dan kan ik inderdaad merken dat hij strakker zit: mijn tanden gaan dus helaas wel schuiven zonder retainer...

Wat een tegenvaller, ik dacht juist dat ik er eindelijk vanaf was!

Bij de orthodontiepraktijk begrepen ze niet zo goed wat het probleem was: je hebt er 's nachts toch geen last van? Maar ik vind het dus WEL lastig. Het schoonhouden, meenemen op vakanties, steeds uitdoen als ik medicijnen slik en ik krijg er een droge mond van dus ik word vaak wakker met keelpijn. Ik baal dus best wel dat ik er 'levenslang aan vast zit' terwijl ik vooraf dacht dat ik er in totaal na 6 - 7 maanden vanaf zou zijn. Ik kan me niet herinneren dat dit tijdens het eerste consult is aangegeven.

En bijkomend probleem: de retainer die ik heb is absoluut niet geschikt om levenslang mee te gaan. Sterker nog: na 1 jaar kwamen er barstjes in en ik krijg hem niet meer goed schoon. Terwijl ik er netjes mee om ga: na elk gebruik schoon spoelen, poetsen met een zacht borsteltje, opbergen in het daarvoor bestemde bakje en schoonmaken met bruistabletten. Na 2 jaar zitten er grote barsten in en is hij absoluut aan vervanging toe, maar daar zitten natuurlijk wel kosten aan. Stel dat ik de komende 50 jaar - als ik zo lang mag leven - elke twee jaar een nieuwe retainer moet laten maken, dan kost me dat in totaal ruim € 1000,- extra, misschien nog wel veel meer... Plus het ongemak dat ik ervan heb. Daar is vooraf niets over gezegd en ik baal daar best wel van.

Zijn er mensen die dit probleem herkennen? Ik twijfel of ik een serieuze klacht zal indienen bij de orthodontist maar misschien ligt het gewoon aan mij?
wo, 05/10/2017 - 09:38 Permalink
Essnaomi

Als antwoord op door kimvl

Hoi Kim,

Ik heb sinds gisteren mijn eerste setje van Invisalign ingekregen.
Moet er wel echt even aan wennen dat je hem uit moet doen en dat je vooral niet vergeet je bewaarbakje mee te nemen (gebeurde direct gisterenavond al).
Ook heb ik best wel last van de 'druk' die het geeft en van het onderste hoesje.. die is aan een kant heel scherp wat precies in mijn tandvlees drukt dus ik hoop dat dit wel over gaat of in ieder geval wel minder wordt..

Voor wat betreft de retainer.. ze hebben mij wel verteld dat ik deze na de behandeling moet dragen, maar hebben hier echter geen termijn voor genoemd. We hebben het er dus ook niet over gehad dat de hoesjes na (in jouw geval 2 jaar) enige tijd aan vervanging toe zijn, waardoor er extra kosten bijkomen voor de rest van je leven..

Hoe lang heb je de bitjes in gehad?
wo, 10/18/2017 - 13:44 Permalink
kimvl

Als antwoord op door Essnaomi

Hoi, het is mij ook wel meer dan eens overkomen dat ik de hoesjes in een boterhamzakje moest doen of in een zakdoek heb gewikkeld omdat ik het bewaarbakje was vergeten. Niet zo handig, maar ja, je moet dan toch iets he?

Als het hoesje te scherp is zou je dat de volgende keer kunnen aangeven bij de ortho, die kunnen het dan vaak nog iets bijveilen zodat het wat prettiger zit.

Het schijnt dat de periode voor het dragen van de retainer per persoon verschilt. Ik heb de Invisalign hoesjes ongeveer 7 maanden gedragen en de retainer nu zo'n 2 jaar.

Ik heb aangegeven dat ik vond dat de retainer aan vervangen toe is maar de orthodontist vond dat reuze meevallen. Blijkbaar is het niet zo erg als er 6 flinke barsten in zitten en plekjes die niet meer schoon worden? Maar zelf vind ik dat niet zo'n prettig idee, ook i.v.m. de mondhygiëne. Ik heb snel last van ontstekingen in mijn mond/keel en moet mijn mond dus echt zo schoon mogelijk houden. Zo'n retainer helpt daar niet echt bij... maar ik vind het ook zonde om kosten te maken voor een nieuwe retainer terwijl de ortho dat niet nodig vindt.
wo, 10/18/2017 - 15:05 Permalink
Juline Nijhof

Als antwoord op door Bammetje

Hallo,

Ik heb een vraagje. Ik heb nu 1 dag een invisaligner en zit nog op de middelbare school. Hierdoor is het heel ongemakkelijk en ook wel onhandig om na elke pauze mijn tanden te poetsen op het toilet (gezien de mensen die er rondhangen; dan zit ik daar netjes mijn tanden te poetsen). Ook poets ik dan ongeveer 5x per dag mijn tanden ALS ik niet snack. (8.00 na ontbijt, 10.25 na 1e pauzesnack, 12.30 na 2e pauze (lunch), 18.00 na avondeten en 21.30 voordat ik naar mn bed ga). Poetsen jullie ook allemaal jullie tanden na elke maaltijd of hoe denken jullie dat ik dit moet aanpakken?

Groetjes,
Juline Nijhof
di, 02/14/2023 - 17:50 Permalink
Tandarts_Richa…

4X pd is voldoende. Ochtend, na het middag eten, na het avond eten en voor het naar bed gaan. Bij een snack tussendoor de mond spoelen met water.En goed dat u op school in de pauze poetst. Iedereen krijgt dat advies maar de meesten zijn niet zo verstandig.
di, 02/14/2023 - 23:19 Permalink
Elise86

Hallo allemaal,

Leuk om alle ervaringen te lezen en nu al een hoop te herkennen, ook al heb ik mijn eerste setje aligners pas 2 dagen in ;)

Waar ik echter last van heb, is dat ik mijn tanden niet helemaal op elkaar krijg (vooral mijn hoektanden), sluit niet goed aan. Hierdoor is het ook lastig om mijn lippen te sluiten en valt het juist op dat er iets in mijn mond zit.. Ik vroeg me af of er meer mensen zijn met dit ‘probleem’? Heb er nog niets over kunnen vinden. Naar mijn idee zitten de aligners verder gewoon goed, alleen bij mijn voortanden zie je onderaan nog een klein randje waar geen tand in zit zeg maar ;)

Ben benieuwd naar jullie reactie!

Groetjes Elise
za, 06/17/2023 - 08:53 Permalink