invisalign beugel, slechte keuze geweest?.. Wie kan mij helpen?

Author:
juul8
Posted:
do, 02/01/2018 - 20:25
Ik heb zins 30 januari een invisalign beugel. Het is een ''ontzichtbare beugel'' en het zou minder pijn moeten doen dan slotjes.. Hij is zeker niet ontzichtbaar en erg pijnlijk en ik heb blare van scherpe randjes. Ik zit nu natuurlijk in mijn eerste week maar heb nu al de neiging om dit ding in de prullenbak te mikken. Als hij in zit lijkt het net of er een lijm laag over je tanden heen zit (het is even wennen maar na een tijdje voel het oke) en dat ze proberen om je tanden eruit te trekken. Ik heb een angst om hem uit te doen want heb attechments, dat zijn bolletjes waaraan de beugel op je tanden blijft vast zitten. Als ik hem eruit wil halen doet het erg veel pijn en het voelt erg ongemakkelijk, bovendien duurt het een paar minuten en moet ik vaak huilen omdat het pijn doet. (het gaat vergeleken met eerst al iets sneller) Als de beugel dan uit is heb ik ook veel pijn en kan ik bijna niet eten. Mijn kiezen kan ik niet op elkaar zetten omdat dat ook pijnlijk is. Als ik doe beugel weer in doe vind ik het ook eng, de eerste paar minuten een pijnlijke steek. Maar ik heb ook nog elasieken die eraan moet vast maken, dat is misschien wel nog erger. Ik kan mijn mond niet verder open doen dan 2 cm. En mn voortanden zet ik op elkaar omdat door de elastieken ik mijn kiezen niet fatsoenlijk op elkaar kan zetten, vreselijk ik weet niet hoe ik mijn kaak een houding moet geven. (mijn vier tanden waar de elastieken aan vast zitten, het lijken net of ze er worden uit getrokken. Op school heb ik een kwartier pauze, voordat ik kan beginnen met eten zijn er vijf minuten voorbij, dan vijf minuten eten en dan moet ik mn beugel en mond afspelen en de hele mikmak weer in doen. Daardoor ben ik dus ook heel gammel. De leraren tonen voor mijn gevoel geen respect.
Ik ben erg emotioneel en ook bang. Ik wil nu al niet meer en ik moet op zijn minst nog een half jaar.. :( Ik heb 26 bitjes en moet elke week een nieuwe indoen. Ik voel me vreselijk.

Is er iemand met ervaring met deze beugel en kan mij hoop geven? Nog tips?..
Romy32

Wat vervelend.
Het nadeel van Invisalign is inderdaad dat je er niet mee kunt eten, en het hele gebeuren dus steeds in en uit moet doen.
Dat het pijn doet is denk ik vrij normaal, je tanden worden in een andere positie gedwongen en dat voel je.
Ik denk dat dat afneemt naarmate je aan het bitje went, en weer erger zal zijn bij een nieuw bitje.

Hoe gaat het nu?
zo, 02/04/2018 - 11:23 Permalink
vV

Als antwoord op door Romy32

alle begin is moeilijk. en echt onzichtbaar kan een beugel niet zijn natuurlijk, wel minder zichtbaar. Wellicht even wat relativeren, bedenk vooral waar je het voor doet. Alternatief is toch overstappen naar vaste brackets. Maar dat brengt wel extra kosten met zich mee.
ma, 02/05/2018 - 17:34 Permalink
juul8

Als antwoord op door Romy32

Erg bedank voor uw reactie, het gaat inderdaad nu al een stuk beter. Het is nog steeds niet fijn om hem eruit te halen en ongemakkelijk op openbare plekken. Het duurt ook nog even om hem eruit te halen maar het gaat al wat sneller. Ik hoop dat het een questie van oefenen is en dat het met elk bitje minder pijn doen.
wo, 02/07/2018 - 20:52 Permalink
juul8

Als antwoord op door Romy32

Erg bedank voor uw reactie, het gaat inderdaad nu al een stuk beter. Het is nog steeds niet fijn om hem eruit te halen en ongemakkelijk op openbare plekken. Het duurt ook nog even om hem eruit te halen maar het gaat al wat sneller. Ik hoop dat het een questie van oefenen is en dat het met elk bitje minder pijn doen.
wo, 02/07/2018 - 20:52 Permalink
Thomas 1994

Beste Juul,

Ik heb mijn invisalign nu ongeveer 4 maanden. Na de eerste tray zal de pijn echt veel minder zijn en na de 2e al zo goed als weg zijn. Een paar tips die je mischien helpen.

- koop bij de kruitvat een paar reis tandenborstels en stop er in elke jas of tas 1. Doe er dan ook zo een mini tandpasta tube bij. Dan kan je overal snel je tanden poetsen.

- zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt! Als je even snel iets drinkt hoef je echt niet je tanden te poetsen en kan je gewoon even snel spoelen.

- probeer de beugel vanaf de binnenkant uit te doen (dus vanuit je mond)

- koop bij een sport winkel of online “retainer brite” . Dit zijn bruistabletten die je in een glas water met je beugel doet. Zo blijft de beugel helder en gaat hij niet stinken.

- gebruik de stopwatch op je telefoon om bij te houden hoe lang je je beugel uit hebt en probeer elke keer maar een kwartier te eten. Op die manier heb je Savonds ook nog even een half uur om een colaatje te drinken of snel iets te snacken tussendoor.



Om je nog een hart onder de riem te steken... na mijn 2e tray begon ik al verschil te zien en op dit moment staan mij tanden al een heel stuk rechter!!

Ooh en trouwens, tot nu toe heeft pas 1 iemand bij mij gezien dat ik een beugel heb. Je ziet hem zelf wel maar voor andere valt hij echt niet op!!

Als je meer vragen hebt, stuur mij dan maar een berichtje.

Groetjes Thomas
wo, 02/13/2019 - 21:24 Permalink