Ingewikkelde stand tanden na hoge condylectomie

Author:
Revo989
Posted:
wo, 12/07/2011 - 20:59
Ik heb afgelopen zomer een hoge condylectomie gehad (kaakkopje laten verwijderen). De uitkomst is alleszins niet bevredigend, het resultaat van de stand van mijn tanden en kaak is dramatisch. Nu wist ik dit want ik heb naast een scheve kaak ook nog een overbeet. Genoeg gezeurd, hier zijn foto's ter verduidelijking. Dat er gebeugeld moet worden is evident, dat er een operatie moet komen om de kaak recht te zetten en om de overbeet te verhelpen is daarbij ook vanzelfsprekend. Ik ga volgende week echter naar mijn orthodontist en kaakchirurg en daar zal ik hopelijk verder komen. Toch lijkt het mij fijn om wat op ervaring gebaseerde feedback van jullie te ontvangen, zodat het voor mij ook begrijpelijker wordt. Vervolgens, hoe lang verwachten jullie dat ik moet beugelen? Ik trek namelijk constant mijn kaak recht met mijn spieren om maar enigszins verstaanbaar te blijven, zodoende zijn mijn spieren constant overbelast met hevige pijn, hoop ik dat ik zo snel mogelijk geopereerd kan worden (dus ook zo kort mogelijk een beugel van te voren.) De tanden vind ik persoonlijk niet zeer storend, ze staan naar binnen maar er zijn grotere prioriteiten voor mij! Trouwens, dit is de ruststand van mijn kaak, de tanden komen niet meer op elkaar te staan dan dit, er is dus eigenlijk totaal geen contact. Ik ga er vanuit dat dit operatief wordt verbeterd.
Attach
Revo989

De condylectomie was inderdaad voor een hyperplasie (unilaterale condylaire hyperactiviteit). Het probleem is dat ik ook een overbeet heb en een kaak die scheef staat (kinpunt valt naar rechts). Dit is de stand zonder druk op mijn kaak, als ik slaap dus. Ik heb mijzelf echter getrained om met mijn spieren de kaak als het ware recht te zetten, zodat de tanden weer enig contact hebben. Deze spierdruk die ik constant uitoefen en waardoor mijn kaak ook rechter komt te staan, is echter absoluut niet natuurlijk en veroorzaakt veel last bij mijn kaakspieren. Dit is echter noodzakelijk voor het normaal kunnen spreken en eten. Kortgezegd: de stand op de foto is mijn ontspannen kaakstand tijdens mijn slaap. Dan heb ik een geforceerde en belastende stand waarbij ik mijn tanden recht op elkaar zet om overdag normaal te kunnen functioneren. Ik zal morgen wel een foto hiervan maken, aangezien ik kan begrijpen dat het verhaal niet gelijk duidelijk overkomt.
do, 12/08/2011 - 00:28 Permalink
Revo989

Bij deze mijn beloofde foto, ik denk dat het aan de kaakchirurg is om mijn kaak zo te plaatsen zodat de tanden komen te staan op foto 1. Vervolgens (of van te voren ben ik bang) zullen de tanden beter op elkaar moeten worden gezet. Enig idee (grove schatting) wat de duur van een dergelijke behandeling zal zijn?

Foto 2 dus mijn "ontspannen" stand (let ook op de kinpunt deviatie), foto 1 de "geforceerde" stand.
Attach
do, 12/08/2011 - 19:28 Permalink
Ortholimburg

Na een chondylectomie voor deze indicatie ontstaat er bijna altijd een openbeet. Ons protocol is om dan toch ongeveer een jaar af te wachten, omdat er nog van alles kan veranderen, en daarna zal er vaak een orthodontisch-chirurgische behandeling nodig zijn om de tanden terug goed op elkaar te passen.
Bijgaande foto's zijn van een iets oudere patiënte die een hemimandibulaire hyperplasie had, met een nog positieve technetium scan, en een chondylectomie kreeg .
Nadien werd orhodontie "a minima" gestart, omdat er nogal wat parodontale schade was en we dus voorzichtig moesten zijn .Tijdens de behandeling sloot de openbeet bijna spontaan, en er werd afgezien van verdere chirurgie. Het resultaat is zeker niet perfect maar voor de patiënte esthetisch en functioneel aanvaardbaar, en bovendien al een paar jaar stabiel. Dus soms verandert de planning "en route", maar reken globaal toch op een 2 tal jaar behandeling.
[attachment=1]Intraoral Lateral_20080916_1-800.jpg[/attachment] [attachment=0]Intraoral Lateral_20100401_2-800.jpg[/attachment]
Attach
do, 12/08/2011 - 23:32 Permalink
Revo989

Ja, een osteotomie zal per definitie moeten plaatsvinden om mijn overbeet te verhelpen. De open beet moet inderdaad, ook volgens mijn kaakchirurg, langzaam aan verbeteren. Alhoewel ik nu een kleine 4 maanden verder ben en de situatie alleen maar is verslechterd. Twee jaar lang een beugel is een stevig traject. Zou een linguale beugel toepasbaar zijn in mijn geval; kan dit tot een vergelijkbaar resultaat leiden ten opzichte van een zichtbare blokjesbeugel? Twee jaar lang een blokjesbeugel vind ik namelijk esthetisch onhoudbaar, mede gezien het feit dat ik binnen deze periode de advocatuur wil binnentreden.
vr, 12/09/2011 - 13:25 Permalink
Revo989

Vandaag is de pijnlijke dag dat de beugel is geplaatst. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet hoe ik die twee jaar ga doorkomen. Ook het geweldige uitzicht om halverwege wederom geopereerd te mogen worden, versterkt niet echt mijn motivatie. Van de andere kant heb ik ook veel pijn aan de kaak en die moet zo hopelijk via dit traject opgelost gaan worden. De asymmetrie in mijn kaak gaat via deze behandeling niet veranderen, maar daar wilde de kaakchirurg pas aan het eind mee beginnen. Met andere woorden: nog een lange weg te bewandelen en dat terwijl ik als twintigjarige midden in mijn studententijd zit.

Even een foto van mijn geweldige beugel, misschien zien jullie het als objectieve derde wat positiever!
Attach
wo, 01/25/2012 - 20:06 Permalink
Revo989

Ondertussen een kleine 3 maanden verder, donderdag komt mijn derde draadje erin. Ik verbaasde me er wel om dat ik om de 8 weken moet terugkomen voor een nieuw draadje, kan dit niet een stuk sneller gaan? Ik vond dat er niet veel is veranderd, maar nu ik de oude beginfoto's zie is toch wel degelijk een verandering zichtbaar. Ik heb besloten om de zoveel tijd een post te maken om zo een soort objectief logboek bij te houden van foto's. Enig commentaar is natuurlijk ook altijd leuk.
Attach
zo, 04/22/2012 - 19:17 Permalink