IK MIS EEN SNIJTAND??

Author:
Samira
Posted:
vr, 04/16/2010 - 18:31
Ik ben pas nog naar de orthodontist geweest en zeiden dat ik een tand miste .
Ze hebben me 2 opties gegeven ,
1 :Om 3 kiezen eruit te halen , want op mijn bovenkaak heb ik 13 tanden en op mijn onderkaak heb ik er 14 tanden.
2 : Of om 4 maanden een beugel te nemen en me tanden scheef laten groeien, en zelf kijken of ik mijn tanden zo wil laten.
Mijn optie was om de drie kiezen deruit te halen, Maar mijn vraag was doet de prik ( de verdoving pijn ?) En of ik daarna nog kan eten (kauwen)??


Help wat moet ik doen ?
BJN

Wat er echt kan in jouw gebit is een erg individuele afweging. Een orthodontist kan dat met jou (en je ouders als je minderjarig bent) goed beredeneren.
Kiezen trekken gaat meestal gemakkelijker dan je denkt. De verdoving is een klein prikje, dan voel je daarna heel weinig.
Als je die twee opties hebt zou ik het omdraaien! Eerst optie 2, dan kun je kijken hoe het wordt. Dat duurt blijkbaar maar 4 maanden. De kunt dan dus goed bekijken of het je bevalt, en bepalen of het je waard is daarna door te gaan met de drie kiezen eruit halen. Wel wat vreemd toch, je mist een tand, en vervolgens haal je drie kiezen eruit om het goed te maken....
vr, 04/16/2010 - 20:32 Permalink
alpifresh

Er bestaat zoiets als een 'volledig gebit' met alles wat daarin thuishoort. Sommige mensen krijgen echter een of meer tanden/kiezen nooit. Anderen krijgen een of meer tanden/kiezen dubbel. Speling der natuur. Kun je heel oud mee worden. Maak je geen zorgen.

Wat ga je nu doen? Vier maanden beugelen, of gelijk 3 kiezen eruit?
za, 04/17/2010 - 19:16 Permalink
Samira

Hallo,

Dankje voor het zeggen.

Nou ik ga de drie kiezen er uit halen lijkt me beter, Maar ben bang voor de gevolgen.

Zoals: Dat ik niet meer vlees en ding die hard zijn kan eten of de verdoving of dat zeer gaat doen en hoelang het zo blijft, en de pijn na de verdoving....

..
za, 04/17/2010 - 20:14 Permalink
alpifresh

En als je 3 kiezen laat trekken blijft alles staan zoals het nu staat? Is het nu wel recht?

Sorry, maar de keuzes die je hebt gekregen zijn mij niet duidelijk. Je mist boven een snijtand, oké. Kan gebeuren. Maar:
a/ ...3 gezonde kiezen trekken omdat er ééntje mist ???????? Dan heb je daarna misschien wel boven en onder een gelijk aantal tanden, maar is dat echt een verbetering? Dan mis je er namelijk 4 in totaal. Nogmaals, kun je oud mee worden, valt prima mee te leven. Maar waarom is '4 minder' beter dan '1 minder'?
b/ ...als die beugel ervoor zorgt dat alles 'scheef' staat maar het ziet er dan 'recht' uit, waarom heeft dat dan niet de voorkeur?
c/ ...ik mis nog een optie: met een beugel ruimte maken daar waar de snijtand ontbreekt, en dan met een kroon/brug/implantaat (wat er allemaal ook is op dat gebied), het gat opvullen. Dan heb je boven en onder ook weer een gelijk aantal tanden.
za, 04/17/2010 - 21:44 Permalink
Samira

Nou als ik alleen 1 kies eruit laat halen dan groeit mijn onderkaak naar voren.
Dat zal er niet mooi uitzien.

Mijn tanden zijn nu al een beetje scheef doordat mijn snijtand er niet is, en als ik nu een beugel op zou doen dan groeit het nog schever. Nu staat het al lelijk laat staat als het nog schever zo staat.

Je hebt daar gelijk in 3 gezonde kiezen eruit laten halen is zeker niet plezierig , maar als je rechte tanden wil moet ik het wel ..( ben nu wel erg zenuwachtig en weet niet meer wat ik moet doen voordat ik een grote fout bega)....

Maar eigelijk moet je toch op je onderkaak en je bovenkaak gelijk hebben ??
En denk daarom om 3 kiezen er uit te laten halen..

En een kroon/brug/implantaat dat vind geen goed plan want je ziet niet zo dat ik een snijtand mis.Ik heb nog nooit gehoord dat ik een snijtand mis pas toen ik naar de ortho ging.
za, 04/17/2010 - 22:07 Permalink
alpifresh

Ik raak de kluts echt kwijt, Samira. Het lijkt alsof je jezelf tegenspreekt, dus sorry wanneer ik je verkeerd begrijp.

Nou als ik alleen 1 kies eruit laat halen dan groeit mijn onderkaak naar voren.
Dat zal er niet mooi uitzien.

Als ik de indruk heb gewekt dat je 1 kies zou kunnen laten trekken, dan spijt me dat. Dat was niet mijn bedoeling. Ik probeer te kijken of het mogelijk is dat je alles behoudt wat je hebt.
En je onderkaak groeit echt niet naar voren wanneer je 1 kies laat trekken! Daar komt meer bij kijken!

Mijn tanden zijn nu al een beetje scheef doordat mijn snijtand er niet is, en als ik nu een beugel op zou doen dan groeit het nog schever. Nu staat het al lelijk laat staat als het nog schever zo staat.

Maar hieronder zeg je dat niemand ooit gezien heeft dat je een snijtand mist. En dat je het niet zo ziet. Zelf hoorde je het pas toen je naar de ortho ging. Vond je het ontbreken van die snijtand (die je zelf blijkbaar nog niet miste) ook lelijk voordat je naar de ortho ging? Of waren er andere dingen die je niet mooi vond en waarvoor je naar de ortho ging?

Je hebt daar gelijk in 3 gezonde kiezen eruit laten halen is zeker niet plezierig, maar als je rechte tanden wil moet ik het wel.

Daar ben ik nog niet van overtuigd :).
Als er 3 kiezen uitgaan, moeten alle tanden wat gaan opschuiven om de gaten te dichten. Gaat alles aan de voorkant naar achteren (dan valt je hele gebit wat meer naar achteren, past dat bij je profiel?), of gaan er kiezen naar voren toe?
Ehm, ik bedenk nu net: je mist een snijTAND, en je ortho heeft voorgesteld dat er 3 KIEZEN uitgaan. Maar dan klopt het toch nog altijd niet? Dan blijft er toch een TAND missen in het rijtje. En ergens anders heb je dan een KIES te veel?

Maar eigelijk moet je toch op je onderkaak en je bovenkaak gelijk hebben ??

Nee. Waarom? Bij misschien wel 50% van de mensen ontbreekt er boven of onder iets.
Stel je voor dat een tandarts bij ieder tand die hij trekt, er gelijk 3 kiezen uit gooit om er voor te zorgen dat boven en onder even veel tanden staan.
Ik denk dat hij niet lang meer tandarts mag zijn!

En een kroon/brug/implantaat dat vind geen goed plan want je ziet niet zo dat ik een snijtand mis. Ik heb nog nooit gehoord dat ik een snijtand mis pas toen ik naar de ortho ging.

Dus? Je miste niks, totdat de ortho het zei. En omdat je het met een beugel niet schever wilt laten worden, wil je gezonde kiezen laten trekken.
Even voor de duidelijkheid: het is JOUW gebit en JIJ moet daar nog tientallen jaren mee rond lopen. Niet je ortho. Hij doet voorstellen, en jij moet bepalen wat jij wilt. Niet ieder voorstel is goed.
(Ik heb waardeloze adviezen gekregen van meerdere ortho's, waarmee ik alleen maar wil zeggen dat er in iedere beroepsgroep mensen zitten die fouten maken. Blijf je eigen gezonde verstand gebruiken!!!! Een second opinion is ook een optie.)
Als jij 3 kiezen kwijt wil, dan moet je het doen. Maar omdat er geen snijtand bij komt, zal het plaatje toch ongelijk blijven. Dat zeg ik om te voorkomen dat je verwachtingen verkeerd zijn.

Ik kwam laatst een filmpje tegen van iemand die onder een snijtand miste, en hoe dat met een beugel is opgelost. Geef me even de tijd, dan zet ik hier zo de link neer.

Enne, hoe vaak sta jij bij iemand anders te tellen of alle tanden wel aanwezig zijn?
Als het niet zo opvalt, doe er dan niet te veel aan.


http://www.youtube.com/watch?v=D5UVLV8Jlos&playnext_from=QL
za, 04/17/2010 - 22:39 Permalink
Samira

Sorry als ik zo bot was geweest was zeker niet mijn bedoeling maar ben zo bang en weet het niet meer...

Als het zo is dat je niet gelijk hoeft te hebbben haal ik er maar 1 uit dat lijkt me beter toch?

En nogmaals sorry ... :oops:
za, 04/17/2010 - 22:51 Permalink
alpifresh

Nee nee nee! Je was helemaal niet bot! O jee, heb ik die indruk gewekt? Sorry!
Je komt over als iemand die gewoon even niet weet wat ze moet doen. Alle begrip!

Ik ben alleen bang dat je iets laat doen wat niet nodig is. Ik hoop dat er betere oplossingen voor je zijn.

Ik ben zelf bij 4 ortho's geweest die allemaal iets dramatisch met mijn gebit wilden doen. Als ik had laten doen wat nummer 1 wilde, had ik nou een oud mummelbekkie gehad. Als ik had gedaan wat nummer 2 wilde, was mijn gezicht verbouwd. Als ik had gedaan wat nummer 3 wilde, had ik nou een kunstgebit gehad.
Ik heb alles geweigerd en heb nog altijd al mijn gezonde tanden en kiezen. Niemand van hen heeft gelijk gekregen met hun voorspellingen.

Misschien zijn er andere redenen om 3 kiezen te laten trekken. Redenen die hier nog niet zo aan bod zijn gekomen, en die minder te maken hebben met het ontbreken van 1 snijtand?



Ik heb mijn lange verhaal van net nog eens gelezen, en ik kan me voorstellen dat het hard overkomt. Maar ik bedoelde het juist heel aardig en vriendelijk. Misschien kun je het nog een keer lezen en dan denken dat ik je ondertussen een knuffel geef, en rustig tegen je praat en probeer je te begrijpen? :-?
za, 04/17/2010 - 22:57 Permalink
Romy32

Als je die twee opties hebt zou ik het omdraaien! Eerst optie 2, dan kun je kijken hoe het wordt. Dat duurt blijkbaar maar 4 maanden. De kunt dan dus goed bekijken of het je bevalt, en bepalen of het je waard is daarna door te gaan met de drie kiezen eruit halen.

Ik zou gewoon lekker dit doen. Als je tanden echt zo scheef gaan groeien als jij beweert (wat ik me bijna niet kan voorstellen, want waarom zou de orthodontist het anders als optie geven...?), merk je dat snel genoeg en kun je in overleg met de ortho ingrijpen.
zo, 04/18/2010 - 10:31 Permalink
Samira

Hey,

Ik denk dat jullie de onder snijtanden bedoelen van je onderkaak :-?
Maar het zijn die van de bovenkaak sorry als ik het niet heb gezegt. :oops:

je kan zien dat mijn tanden scheef staan en dat ik een snijtand mis..
Attach
zo, 04/18/2010 - 12:57 Permalink
alpifresh

Dan zou ik zeggen dat je een voortand mist, en dat de snijtand op die plaats is gaan zitten?
Zijn er al rontgenfoto's gemaakt? Zit de voortand er misschien wel, maar is hij niet doorgekomen? Met een beugel is hij dan naar beneden te halen.
zo, 04/18/2010 - 13:54 Permalink