Iemand ervaring met Damon-blokjes?

Author:
Lindy321
Posted:
ma, 07/14/2008 - 12:00
Hoi,

Ik ben 26 jaar en heb een overbeet. De eerste orthodontiste die ik raadpleegde, stelde me voor om witte slotjes te nemen. Het nadeel was dat er vooraan 2 tanden getrokken zouden worden en dat witte slotjes makkelijk afbrokkelen.

Vervolgens ben ik voor een "second opinion" naar een andere orthodontist gegaan. Hij werkt met (metalen) Damon-blokjes. Als ik voor deze slotjes zou gaan, worden er geen tanden getrokken en zou de behandelingstijd met een paar maanden ingekort worden.

Heeft er iemand ervaring met deze Damon-blokjes?
Zijn ze werkelijk zo spectaculair als beweerd wordt?
En hoe vallen ze estetisch gezien mee?

Lindy
Lindy321

Hoi Xalon,

Ik had de foto's op de site ook al bekeken. Ze geven idd een indicatie, maar geen waarheidsgetrouw beeld. Deze foto's zijn gemaakt voor marketingdoeleinden in ideale omstandigheden (beste lichtinval in een studio). Ik vraag me echter af hoe de blokjes er in het dagdagelijkse leven uitzien op normale tanden.
Als je op de foto's van de site moet afgaan, zijn ze toch iets kleiner en discreter dan gewone blokjes.
ma, 07/14/2008 - 22:51 Permalink
tanterie

Ik heb een Damon beugel gehad en de blokjes zijn wel degelijk kleiner en discreter dan de meeste andere slotjes. Het is ook erg fijn om geen elastieken tussen je kiezen te hebben en ook niet om de brackets zelf. Wel zo hygienisch en het ziet er minder groot uit allemaal.
Het schijnt ook minder pijnlijk te zijn, volgens mijn ortho.

Succes met het maken van je keuze!
do, 07/24/2008 - 21:27 Permalink
BJN

Over de esthetiek moet je zelf oordelen. Tandkleurige slotjes zijn prima in de meeste behandelingen en met de juiste fabrikant brokkelen ze niet af hoor. Gebruik de zoekfuntie om meer te weten te komen.

Technisch is het onzin en nooit klinisch bewezen dat het sneller, beter, pijnlozer werkt. De enige vergelijkingen zijn met technieken van 1960. Dat is niet reeel. Als je er een mooi tandkleurig systeem naast zet met de juiste behandelingstechniek dan is er geen technisch verschil!

Een aantal tandartsen leven nog in 1960 dus daar zal hun analyse wel aan te wijten zijn.......
vr, 07/25/2008 - 20:55 Permalink
Lindy321

Wat dan te zeggen over het feit dat men met het "klassieke" systeem steevast voorstelt om tanden te trekken daar waar men dit met het damonsysteem niet doet?

Kan men het probleem (lees: overbeet) dan met het klassieke systeem ook oplossen zonder tanden trekken?
Of stelt het damonsysteem te optimistische perspectieven voorop?
vr, 07/25/2008 - 22:38 Permalink
Xalon

Het enige duidelijke verschil voor mij is toch wel dat er geen ringen om je kiezen hoeven. Oja, je hoeft ook geen elastiekjes om je slotjes. En voor de rest vallen ze gewoon wat minder op. Maar je ziet wel want de sloten zijn van ijzer, het ding erachter is wel wit. Vrij nutteloos dus, het oogt nu alleen wat kleiner.

Trouwens, Damon is volgens mij alleen voor bepaalde gevallen. Al mijn vrienden hebben dezelfde ortho en ze hebben geen Damon slotjes maar gewoon oude.
vr, 07/25/2008 - 22:46 Permalink
BJN

Ringetjes zijn ook met andere systemen niet vaak nodig. Alsmede kiezen trekken, dat hoeft ook niet met andere brackets. Dat ligt dus niet aan het bracketsysteem, maar aan de filosofie van de orthodontist. Die is gebaseerd op opleiding, bijscholing, literatuur lezen en ervaringen.

Voor een aantal orthodontisten is de klepjesbracket (er zijn er veel meer dan demon), een eerste kennismaking met theorie en praktijk van orthodontische behandelingstechnieken uit de jaren 1985-2000. In deze technieken worden veel minder kiezen getrokken, er wordt iets eerder in de wisseling behandeld, er worden dunnere draden gebruikt, enz. enz. enz. Opeens lijkt het allemaal te kunnen. Dat ligt dan niet aan de klepjesbracket, maar meer aan het geheel van alle veranderingen die dan opeens worden toegepast.
Denk jij dat het wortelvlies en het kaakbot (basis voor de tandverplaatsing) zien/voelen wat voor slotje op de tand zit? Terwijl de draad de krachten opwekt...
Al met al gelukkig dat die groep die eerst 'iets' was achtergebleven, nu denkt dat die bracket DE oplossing is. Hun behandelingsaanpak is nu iets meer up to date.
Wat WEL wetenschappelijk is aangetoond in een serie nederlandse studies: dat de behandelingssnelheid en het resultaat voornamelijk afhangt (van de handigheid) van de behandelaar, en niet van het bracketsysteem....

Wordt vast vervolgd.
za, 07/26/2008 - 19:08 Permalink
Frederique06

Hoi,

Heb mijn behandeling met Damon al een jaar geleden afgerond en ben erg enthousiast over het resultaat. Ook tijdens de behandeling heb ik nagenoeg geen last gehad, alleen wat in de eerste week, moest gewoon even wennen aan het feit dat ik slotjes in mijn mond had.
Heb 14 maanden gebeugeld, eerst ben ik bij een andere ortho geweest en die stelde voor dat ik kiezen moest laten trekken, dat zag ik niet zitten. Mijn vriendin had hele positieve verhalen over haar beugel, bij haar was het best heel erg en die is ook zonder kiezen trekken behandeld. Ik dus naar haar ortho en ja, ze had gelijk.
Ben blij dat ik nu meer tanden laat zien als ik praat of lach, het is echt heel mooi geworden. Mijn ortho zegt dat het komt door de lage krachten die er bij damon gebruikt worden.
Zou het doen hoor!

:D
Hoi,

Ik ben 26 jaar en heb een overbeet. De eerste orthodontiste die ik raadpleegde, stelde me voor om witte slotjes te nemen. Het nadeel was dat er vooraan 2 tanden getrokken zouden worden en dat witte slotjes makkelijk afbrokkelen.

Vervolgens ben ik voor een "second opinion" naar een andere orthodontist gegaan. Hij werkt met (metalen) Damon-blokjes. Als ik voor deze slotjes zou gaan, worden er geen tanden getrokken en zou de behandelingstijd met een paar maanden ingekort worden.

Heeft er iemand ervaring met deze Damon-blokjes?
Zijn ze werkelijk zo spectaculair als beweerd wordt?
En hoe vallen ze estetisch gezien mee?

Lindy
wo, 02/11/2009 - 17:42 Permalink
Ingrid40

Hey Lindy,
Mijn twee kinderen hebben allebei een damon beugel. Wij zijn erg tevreden! Ook bij mijn kinderen moesten kiesjes uit, maar bij mijn zoon is het trekken een drama geworden....Na een half uur stonden we buiten, kind overstuur, ik overstuur en de kiesjes zaten er nog in. Mijn kennis had goeie ervaring bij een andere tandarts, toen we daar kwamen hadden ze een ander advies. Niets trekken en ook geen buitenboordbeugel!! Hoef ik mooi niet te zeuren over het dragen, want die damon beugel zit gewoon vast!! Nu dus alle twee in de beugels en het gaat erg goed!
wo, 02/11/2009 - 21:02 Permalink
studente_b

Maar, zoals hierboven ook al geschreven, is het verschil dan niet vooral dat je naar een andere ortho gaat? Die kan weer andere inzichten hebben, en toevallig ook een ander systeem gebruiken. Maar de andere inzichten hoeven niet per defintie bereikt te worden met een ander systeem.

Ik heb de ouderwetse blokjes: dus ijzer met elastiekjes (zilverkleurig, dus valt niet op). Hiervoor zijn geen kiezen getrokken en ringen plaatsen op de achterste kiezen is ook niet nodig. Toch gaat het in een sneltreinvaart.
Volgens mijn huidige ortho zijn inzichten gewoon veranderd in 10 jaar tijd, bijvoorbeeld over de impact op het gezicht-profiel.
Vroeger werden er sneller kiezen getrokken, nu veel minder. Kiezen/tanden vullen namelijk je wangen op, dat wordt belangrijker naarmate je ouder wordt. Wanneer er kiezen getrokken worden, heb je minder opvulling. Voor kinderen/jongeren is dat geen probleem, maar zodra je ouder wordt resulteerd dat in bijv. meer rimpels. In Amerika zijn zelfs al rechtzaken aangespannen tegen praktijken, omdat dit vooraf niet gemeld werd en mensen aan de botox "moeten". (Nou is dat in Amerika toch nét iets anders dan in NL, maar voorkomen is beter dan genezen)

Ter vergelijking: Mijn vorige ortho, waar ik een aantal jaar geleden alleen voor intake ben geweest zei meteen: kiezen trekken want er is te weinig ruimte.

Conclusie: Hetzelfde beugel-systeem, dezelfde patient, maar twee verschillende orthodontisten: een compeet andere visie over kiezen trekken. Het kan dus ook zonder Damon-blokjes, dat is geen verplichting. :smt002
do, 02/12/2009 - 08:00 Permalink