Hyrax beugel

Author:
t.tanden
Posted:
zo, 06/03/2007 - 15:46
Ik heb een vraag;

Ik denk dat ik binnenkort maar eens bij een orthodontist langs ga, maar misschien kunnen jullie me ook al een beetje helpen.

Mijn kiezen van mijn bovenkaak staan naar binnen, waardoor ze zegmaar aan de binnenkant van mijn onderkaak-kiezen staan. (Onduidelijke zin )
Verder zijn mijn voortanden redelijk normaal, maar door de kleinere bovenkaak is daar iets te weinig ruimte, waardoor mijn hoektanden iets naar voren staan, mijn voortanden normaal staan en de tanden daar tussen (snijtanden, toch..?) wat naar achter staan. Maar dit is gelukkig niet extreem.

Nu zag ik op een plaatje een Hyrax beugel staan. Ik dacht gelijk; Die moet ik hebben! Ik wil namelijk liever geen vaste, zichtbare beugel, zoals de meesten denk ik, dus was aan het kijken of er ook andere alternatieven zijn.(naast invisalign dan.)

Nu vroeg ik mij af; zou dit een mogelijkheid zijn? Als mijn kiezen wat naar buiten zouden komen te staan, kunnen mijn tanden dan ook vanzelf wat bijtrekken?

En is een hyrax beugel een oplossing voor alle leeftijden, of alleen voor kinderen? Ik ben zelf namelijk 20...

Heleboel vragen, maar ik ben erg nieuwsgierig!
BJN

Een 'Hyrax'- beugel is een merknaam voor een verbredingsbeugel. Dat werkt prima tot een jaar of 12-13. Daarna is de sutuur in het midden van de bovenkaak te veel vergroeid. Bij volwassenen ook wel eens toegepast, maar dan in combinatie met chirurgische ondersteuning. Daarmee wordt het kaakbot aan de buitenkant en binnenkant naast de kiezen voorzichtig ondermijnd. Dan kan de zelfde werking als op jonge leeftijd worden bereikt: een verbreding van de bovenkaak van ± 8-12 mm in 2 a 3 weken.
Omdat dan de kiezen verbreed zijn is er meer ruimte voor de voortanden. Die worden aansluitend met een slotjesbeugel recht gezet.
Orthodontisten houden er rekening mee dat er op lange termijn maar 4-6 mm van de verbreding overblijft! Soms is het dus beter een smalle bovenkaak te accepteren en niet te verbreden.
zo, 06/03/2007 - 16:01 Permalink
t.tanden

Bedankt voor de reactie!

Te laat dus...

Heel extreem is het ook niet hoor, geloof ik, maar ik kwam het toevallig tegen op een plaatje en dacht; hee, is dat niet iets voor mij?

Ik ga binnenkort maar eens langs bij een orthodontist om te kijken of hij mijn tanden iets mooier recht kan krijgen.

Bedankt in ieder geval, ik ben uit mijn dromen geholpen. haha
zo, 06/03/2007 - 16:06 Permalink