Hulp gezocht bij mijn scheve tanden

Author:
KellyS
Posted:
wo, 01/25/2012 - 03:54
Ik ben gisteren samen met mijn vriend naar zijn tandarts geweest (hij had een afspraak) en omdat ik wat last had van mij voorste tanden heeft hij ook eens naar mij gekeken. Ik ga normaal nooit naar dezelfde tandarts als mijn vriend dus was het ook de eerste keer dat hij mijn tanden zag. Direct kreeg ik al een opmerking dat mijn tanden niet recht stonden. Daarom kan het moeilijk zijn om te poetsen.
Ik kreeg onmiddellijk een deja-vu met mijn allereerste tandarts. Toen ik een jaar of 13 was (en nog steeds geen beugel) begon mijn toenmalige tandarts over een beugel en drong er dan ook op aan om een afspraak te maken met een orthodontist. ikzelf was er toen niet 100% voor te vinden. Ik en mijn moeder hebben dan ook besloten om geen afspraak te maken. Omdat mijn tandarts maar bleef doordringen over het plaatsen van een beugel ben ik dan maar op zoek gegaan naar een andere tandarts die eindelijk eens niet over mijn tanden die scheef stonden sprak.
De confrontatie met de tandarts van mijn vriend heeft me weer tot nadenken gezet. Ik heb nooit een beugel gewild omdat ik geen goede tanden wou laten weghalen omdat er te weinig plaats in mijn mond zou zijn. Mijn moeder heeft ook altijd al problemen gehad met haar tanden, dus dat zette me ook niet echt aan om een beugel te plaatsen. Ik was er dan ook zelf van overtuigd dat het toch geen schande was om geen kaarsrechte tanden te hebben? Om dan nog niet te spreken over de kosten en de jaren die je rondloopt met een beugel. Niet echt een pretje als je moet zien wat je eet, hoe je poets enzovoort

Maar nu begin ik mijn twijfel te hebben en vooral omwille wat anderen vertellen. Een tijdje geleden confronteerde medestudenten me op school dat er in het eerste jaar gesproken was over mijn tanden (ikzelf trek me dit enorm aan en begon hier over te piekeren ook al vertelde ik dat dit een bewuste keuze was). Als je eens rondom je heen kijkt heeft iedereen precies rechte tanden en dan voel ik me weer het buitenbeentje. Die tandarts dat dit nog eens vernoemde werd me een beetje te veel. Maar toch blijf ik het toch een hele opoffering (en ook ontzettend veel geld) vinden om als resultaat gewoon rechte tanden te hebben. Momenteel heb ik geen problemen met eten, spreken, tandproblemen, gaatjes enzovoort. Jaarlijks laat ik mijn tandplak wegdoen en dat is het zo een beetje.

Omdat ik er er toch over lig te piekeren heb ik me ingeschreven op dit forum om eens te horen naar andere mensen hun ervaringen/meningen hierover. Het is me al een hele opluchting dat mijn vriend me steunt. Hij wilt dat mijn tanden gezond zijn, niet dat ze kaarsrecht staan (ook al heeft hij wel een beugel gehad en staan zijn tanden nu recht).

Bij deze ook 2 foto's
Attach
BJN

Met scheve tanden is niets mis. Je kunt scheve tanden ook prima poetsen en schoon houden. Om een beugel toe te passen daarvoor is een 'verkoop-praatje'.
Achteraf, na de beugel, staan de tanden recht en wordt er vaak een spalkje geplaatst om de tanden recht te houden. Dat zit achter je tanden vast met bolletjes lijm en is best moeilijk schoon te houden..

Een beugel op jouw leeftijd met deze stand hoeft niet met 'kiezen trekken voor de ruimte', dat zijn ouderwetse beugeltechnieken. Hoeft ook niet jaren te duren. Laat er eens naar kijken door een specialist: een orthodontist. Vraag wel na of zij veel volwassenen behandelen. Dat is niet overal het geval.

Maar de essentie is: als jij geen reden ziet om je tanden recht te maken dan is die reden er niet!
wo, 01/25/2012 - 15:03 Permalink
KellyS

Heerlijk dat ik dit forum heb gevonden. Er kan hier openlijk over tandproblemen gesproken worden zonder dat mensen je vreemd aanstaren, zeker in de huidige maatschappij vind ik dit super.
Mijn moeder is altijd eerlijk gebleven over de technieken die bij haar toegepast zijn en daarbij gezegd dat er ook nadelen zijn. één ervan was inderdaad die draad die zij vernoemde. Misschien dat ik (als ik er mezelf klaar voor voel) eens naar een orthodontist stap voor verdere uitleg. Ik mag misschien nu geen problemen hebben, maar ik heb schrik dat de huidige situatie verslechterd. Wie weet stap ik er nog met een goed gevoel buiten.

Zijn er verder nog redenen, buiten rechte tanden, die aanleiding kunnen geven tot het dragen van een beugel? Ik denk dan aan mijn mond die misschien te klein is en eventueel andere tanden kan gaan verdringen. Ik heb namelijk gelezen dat je tanden blijven verschuiven tot je 30e. Bovendien zijn mijn verstandskiezen (nog) niet doorgekomen.
wo, 01/25/2012 - 20:04 Permalink
BJN

Nee, buiten 'schoonheid' zijn er -in jou specifieke probleem waarschijnlijk- geen wetenschappelijke redenen te geloven dat je preventief een behandeling moet uitvoeren.

Ik heb namelijk gelezen dat je tanden blijven verschuiven tot je 30e


Ergens gelezen, daar heb je niets aan... Helaas gaan de veranderingen ook ruim daarna, eeuwig, door..
Alleen zijn er episodes in het leven waar de verandering sneller gaat. Dan is er verder veel individuele variatie in deze veranderingen, en er zijn veel aspecten die invloed hebben op de tandstand. Zo kan verlies van een kies achterin, zorgen voor langzame veranderingen van de voortanden. Etcetera. Maar de wetenschap is er nog lang niet uit. Wie wanneer risico loopt is nog niet te zeggen.
wo, 01/25/2012 - 21:32 Permalink