hoektand halen?

Author:
Little^girl
Posted:
wo, 07/26/2006 - 23:24
hallo,
ik ben 16 en moet nog tanden wisselen lekker voorschud, moet nog 2 hoektande en 1 hoektand is er al 2 jaar uit en wil maar niet komen hij zit er wel op de foto gezien net onder me tandvlees. nu gaan ze die tand met veertjes? ofsoiets halen? maar die tandarts heeft helemaal niet goed uitgelegd hoe dat gaat hij had het wel over een beugel om die tand naar benede te halen? weet iemand misschien hoe dat gaan en wat voorn beugel je dan krijgt? want ik ben zo bang,,

alvast bedankt
BJN

Voor geimpacteerde hoektanden (zo heet een hoektand die niet wil doorkomen) zou ik naar een orthodontist gaan voor de behandeling.
Die kan het bekijken en zal je dan het plan (inclusief de kans op pijn en ongemak, welke beugels en hoe lang) duidelijk uitleggen.
Er moet eerst genoeg ruimte zijn voor de hoektand. De orthodontist kan beoordelen of die ruimte er al voldoende is. Soms maken we ruimte dooe met een vaste beugel de tanden ernaast iets opzij te zetten. Daarna komt soms spontaan de tand door.
Eigenlijk is het al ruim laat! Die hoektanden moeten doorkomen op 12 jaar. Als de tandarts merkt dat ze er niet zijn moet er op 13 jaar iets aan gedaan worden. Je tandarts heeft nu wel erg lang afgewacht.
Een consult bij een orthodontist kun je zonder verwijzing aanvragen. Als je uitlegt dat er een hoektand niet wil doorkomen en je leeftijd zegt dan krijg je voorrang als er een wachtlijst is.
do, 07/27/2006 - 10:49 Permalink
Little^girl

de tandarts zei dat hij het met een orthodontist ging overleggen en zelf die hoektand gaat halen doormiddel van veertjes met een beugel maar ik moet nog 2 hoektanden wisselen dus ik kan geen vaste beugel ik snap egt niet wat ze willen gaan doen:( maar ik hoef niet naar een orthodontist zei de tandarts maar krijg wel een beugel voor die hoektand te halen? kan dat en wat voor beugel is dat? bedankt
do, 07/27/2006 - 18:59 Permalink
peertje


Eigenlijk is het al ruim laat! Die hoektanden moeten doorkomen op 12 jaar. Als de tandarts merkt dat ze er niet zijn moet er op 13 jaar iets aan gedaan worden. Je tandarts heeft nu wel erg lang afgewacht.
Een consult bij een orthodontist kun je zonder verwijzing aanvragen. Als je uitlegt dat er een hoektand niet wil doorkomen en je leeftijd zegt dan krijg je voorrang als er een wachtlijst is.


kom kom, geen paniek zaaien. een beetje spreiding in doorbreken kan best en las ik niet dat u gespecialiseerd bent in volwassenen?

toegegeven komt weinig voor maar ik heb ooit een volledige wisseling van de tweede fase gemonitord die in zijn geheel 4-5 jaar later was dan de kalenderleeftijd en de lichamelijke ontwikkeling van dat meisje. zonder problemen alles op zijn plek. En dan zal dat wel toeval zijn geweest of karma.
do, 07/27/2006 - 22:32 Permalink
peertje

Mooi artikel en zeker niet mijn idee om zoveel wijheid tegen te spreken. Maar u zit met een hier en nu situatie en niet in een ideale wereld.

Wat bij mij in het verhaal ontbreekt om meteen te zeggen dat de tandarts te laat is.

1) Is of de patient met regelmaat de tandarts heeft bezocht?
2) Is de patient al die tijd bij dezelfde tandarts geweest?
3) Is de patient er al niet eerder op gewezen want ze vind nu alles onduidelijk, maar wie zegt dat ze luistert en begrijpt, (zoveel typefouten vind ik verontrustend)?
4) hoe is de verdere lichamelijke ontwikkeling verlopen?
5) is er iets bekend over het verleden van het gebit (goede/slechte mondhygiene, dramatische caries of roept u maar).
6) Is er eerder met de patient/ouders over beugels gesproken en is dat afgewimpeld?
7) zijn er familieleden met eenzelfde gebitssituatie geweest bij deze tandarts?

Dat was de basis van mijn opmerking. En daarom vond ik de reactie over het missen van een kans door de tandarts iets te vroeg uitgesproken. Ik neem aan dat u die nuance met me delen kan.
vr, 07/28/2006 - 10:34 Permalink
Little^girl

De tandarts is misschien wel erg laat maar ik ben zelf laat met wisselen.

1) Ik ga gewoon 2x in het jaar naar de tandarts.
2) Ik ben altijd bij dezelfde tandarts geweest.
3) Ik vind alles onduidelijk omdat de tandarts niet goed heeft uitgelegd heeft wat hij van plan is, heb natuurlijk wel goed geluisterd. (mijn eigen fout dat ik niks aan hem heb gevraagd)
4) Lichamelijk ontwikkeling is ook normaal verlopen.
5) Mijn mondhygiene is goed heb nog nooit 1 gaatje gehad ofzo.. ik weet dat de tandarts heeft gezegt dat ik ontzettend sterke "melktanden" heb.
6) Er is nog nooit over een beugel gesproken omdat ik eerst alles gewisseld moest hebben.
7) Ik heb geen familieleden met eenzelfde gebitssituatie die bij deze tandarts zit. Mijn vader was wel ook pas 17 toen hij zijn laatste tand wisselden.

Op mijn 14e (2 jaar terug) vond de tandarts het ook lang duren met wisselen toen moest ik nog 8 tanden wisselen, hij heeft in een jaar 3 tanden/kiezen getrokken en er zijn 3 tanden/kiezen op een natuurlijke manier eruit gegaan, 2 tanden moet ik nu nog wisselen. De tandarts heeft er dus wel iets aan gedaan. Alleen 1 hoektand die hij 2 jaar geleden heeft getrokken die wil maar niet doorkomen, gelukkig gaat hij er nu iets aan doen. Dus dan zie ik het vanzelf wel. Ik was alleen benieuwd welke beugel ik daarvoor krijg.

Bedankt voor jullie reacties.
vr, 07/28/2006 - 11:16 Permalink
gewoonikke

hallo,

ik kan hier in meepraten. Ik ben nu 27 en krijg binnenkort mijn slotjesbeugel. Ook ik heb 2 verborgen hoektanden. Trouwens nu nog 1. Oktober 2005 was 1tje heel erg los en is eruit. Het heeft wel 7 maanden geduurd voordat de volwassen hoektand erdoor kwam. maar goed het komt gelukkig nog. Nu hoef ik nog maar 1 te legeren. Afspraak staat voor 11 september en ik kijk er zeker niet naar uit. Ikzelf sta er wel verbaasd over waarom ze hier nooit wat aan gedaan hebben. Ik zal de tandarts dat een keertje gaan vragen.

ik weet niet de precieze werking. maar ze gaan mijn melkhoektand verwijderen en met gaan er iets aan maken (goudketting) om dat vervolgens aan mijn toekomstige beugel te bevestigen. Zodat het tandje naar beneden wordt getrokken. Dit proces kan heel lang duren.. vandaar dat ik de beugel ook minstens 3 jaar in moet hebben

ik hoop na die tijd toch een mooie rij tanden te hebben. :smt003
wo, 08/16/2006 - 20:51 Permalink
gewoonikke

ik heb nu 4 maanden een slotjes beugel.. en mijn linkerhoektand die nog verstopt zit in het tandvlees is nu aan de beugel bevestigd.. hiermee trekken ze de hoektand naar beneden.. het duurt wel even.. zit goed hoog.. maar ik denk dat ie er binnenkort toch nog doorkomt.
grappig om te lezen hoeveel mensen dit hebben.. ik heb tot mijn 27ste nog 2 melkhoektanden gehad.. mijn rechter is door en mijn linker nog niet.
za, 02/10/2007 - 20:47 Permalink
Susie1987

zou het niet mogelijk kunnen zijn om de 2 hoektanden te verwijderen, en de rest van achteren naar voren te schuiven, als er toch te weinig ruimte is? of staat dat heel raar?
zo, 02/11/2007 - 15:07 Permalink
Susie1987

Dat kan ook.


Ik zit al 5 jaar te wachten op een hoektand die door moet komen, maar verder dan een milimeter is het niet gekomen. Welke behandeling zou in mijn geval langer duren? (dus de 2 hoektanden laten trekken en de rest naar voren schuiven mbv een beugel, of die ene hoektand alsnog proberen naar beneden te trekken en 2 kiezen trekken om ruimte te maken)
ma, 02/12/2007 - 22:35 Permalink