Hoe lang voordat dit recht staat?

Author:
Romy32
Posted:
zo, 01/13/2008 - 18:56
Hallo allemaal,

Al jaren ben ik erg ontevreden over de stand van mijn bovenste voortanden. Ze groeien over elkaar heen, en het lijkt of dit met het jaar erger wordt. Ik ben nu 33, en wil niet eens weten hoe het er over een jaar of tien uit zal zien. Daarom heb ik, na lang wikken en wegen, besloten dat ik een beugel wil. Ik zie er best tegenop, en vraag me dan ook af hoelang ik hem zal moeten dragen. Ik weet dat het moeilijk te beoordelen is aan de hand van een foto. Toch hoop ik dat iemand, het liefst een deskundige natuurlijk, mij een voorzichtige indicatie kan geven. Mijn wens is dus, dat mijn voortanden eindelijk eens netjes naast elkaar komen te staan.

Alvast bedankt!

Groetjes, Romy
Attach
Romy32

Bedankt voor de snelle reactie! En het antwoord valt me ook helemaal niet tegen, 4 tot 6 maanden. Dat is echt wel te overzien. Nog een vraagje n.a.v. uw antwoord. Zo'n draadje achter de tanden, na afloop van de beugel, betekent toch dat ik niet meer kan flossen? Dat lijkt me erg vervelend, eerlijk gezegd. Is er geen andere oplossing, zoals een losse nachtbeugel, om de boel recht te houden?

Groeten, Romy
ma, 01/14/2008 - 10:11 Permalink
Romy32

En weer bedankt voor de snelle reactie! Ik moet zeggen dat dit antwoord me net dat laatste zetje geeft om aan de beugel te beginnen. Zo'n spalkje achter de tanden leek me altijd een nadeel, omdat ik echt zeer gesteld ben op m'n flossdraad.... (Er zijn ergere afwijkingen, toch?) Nu ik dus hoor dat een nachtbeugel ook gewoon kan, is er voor mij geen reden meer om te twijfelen.
Enorm bedankt!

Romy
ma, 01/14/2008 - 11:15 Permalink
Romy32

En staan ze bij jou net zo scheef als bij mij, of schever? 18 tot 24 maanden is wel even wat langer dan 4 tot 6......... Hoe het bij mij met die kiezen zit, weet ik eigenlijk niet. Behalve mijn verstandskiezen, heb ik ze nog allemaal, dus ook best een volle boel.....
wo, 03/05/2008 - 14:50 Permalink
BJN

Al jaren ben ik erg ontevreden over de stand van mijn bovenste voortanden.


Die 4 mnd zijn dus mbt de voortanden.....dat vroeg je. De rest is niet te zien op de foto.......
Januari -> Maart = je had al bijna klaar kunnen zijn?

Als je ook de kiezen gaat schuiven doe je meer, dan duurt het vanzelfsprekend langer.
wo, 03/05/2008 - 18:36 Permalink
Romy32

Oké, dat is duidelijk. Ik begrijp dat aan de hand van deze ene foto niet precies gezegd kan worden hoe lang ik een beugel zou moeten dragen, aangezien lang niet alles erop staat.
En ja, ik had al klaar kunnen zijn (als de behandeling daadwerkelijk maar 4 tot 6 maanden zou duren), maar door persoonlijke (en geen leuke) omstandigheden, heb ik mijn plannen helaas even uit moeten stellen.
Maar het gaat ervan komen hoor, of het nu 6 of 24 maanden gaat duren.........

Vriendelijke groeten, Romy
wo, 03/05/2008 - 20:59 Permalink
diamantine

Romy bij mij staan ze net zo scheef voor zover ik jouw foto kan zien.
ook de ene voortand scheef over de andere, valt nu nog redelijk mee maar met de jaren word dit steeds schever natuurlijk.
Maar je moet toch gewoon navragen want soms kan het dat doordat je voortanden rechtgezet worden, je hele beet veranderd en onder ook een beugel nodig is.
Gewoon naar orto gaan, die maakt foto's en je moet happen en daarna hoor je wat het beste voor jou is.
en welke beugel je krijgt, want ieder gebit is anders en dat van mij kan je niet vergelijken met dat van jou want mijn kiezen moeten dus ook één plaats opschuiven en das veel meer werk dan alleen de voortanden.
Maakt het je trouwens wat uit hoelang het duurt?
wo, 03/05/2008 - 21:57 Permalink
Romy32

Hoi Diamantine,

Ja, dat is ook zo, ik moet gewoon naar de orthodontist om te laten beoordelen hoe de behandeling precies zal gaan worden. Maar het leek me toen gewoon interessant om aan de hand van een foto eens de mening van een prof te horen, vooral omdat ik door gezondheidsredenen op dat moment nog niet aan een behandeling kon beginnen. Zo had ik toch het idee dat ik er al een beetje mee bezig was.
Mag ik trouwens vragen hoe oud jij bent? Gewoon puur uit nieuwsgierigheid hoor, da's alles.
Enne, nee, het maakt mij niet uit hoe lang de behandeling gaat duren hoor. Kijk, liever korter dan langer, maar dat is niet raar, toch? Maar ik besef ook wel dat zo'n behandeling z'n tijd nodig heeft, en dat het uiteindelijk gaat om het resultaat!

Groetjes, Romy
do, 03/06/2008 - 10:23 Permalink
sniffles

ook toevallig romy, ik ben ook 33 jaar en ik heb als naar de foto kijk precies het zelfde probleem.
stoorde mijzelf er nooit aan tot een aantal weken terug, wil het nu verholpen hebben.
paar jaar geleden had ik een keer aan mijn tandarts gevraagd of er iets aan te doen was hij vertelde mij toen dat er niks aan te doen was...maar stoorde mij niet aan het probleem dus ik daar geen aandacht meer aangeschonken. volgende week naar mijn tandarts ga er nu weer over beginnen.
weet nu ondertussen dat er wel iets aan te doen is.
weet jij of iemand ook hoe de zorgverzekeraar met deze kosten omgaat of is dat allemaal voor de patient.
ik ben zelf verzekerd bij DSW.

greetz dennis
vr, 04/25/2008 - 09:30 Permalink
Romy32

Hoi Dennis,

Hoeveel er door je zorgverzekeraar wordt vergoed, ligt aan het soort verzekering dat je hebt. Ikzelf heb een uitgebreide aanvullende verzekering, die de kosten voor orthodontie voor 75% zal vergoeden. Wel moet de aanvraag van tevoren worden goedgekeurd. Ik zou zeggen: kijk eens in je polis hoe dat bij jou zit.
Ik heb overigens op 19 mei mijn eerste consult bij de orthodontist. Spannend hoor, ben wel benieuwd.
Jij ook succes ermee. Groot gelijk dat je er iets aan wilt laten doen, het is helemaal niet gek om rechte tanden te willen!

Groetjes, Romy
vr, 04/25/2008 - 10:12 Permalink
Romy32

Eigenlijk zou ik op 19 mei mijn eerste afspraak hebben, maar vorige week werd ik gebeld of ik ook vandaag kon komen.... Dat kon, dus ben ik net geweest voor mijn eerste consult. En eigenlijk liep het heel anders dan ik had verwacht, en zit ik nu met behoorlijk wat vragen. Er is een foto gemaakt, en ik moest in de wachtkamer wachten tot die klaar was. Ik wilde daarna die vragen gaan stellen, maar in die tussentijd was er alweer iemand anders naar binnen geroepen, en kreeg ik daar dus helemaal niet de kans voor. Dus kom ik hier op het forum, in de hoop wat duidelijkheid te krijgen van de orthodontist.
Mijn probleem is dus, dat mijn bovenste voortanden over elkaar heen groeien (zie foto helemaal aan het begin van dit topic). De orthodontist zei, dat het ook nodig is om mijn ondergebit aan te pakken, omdat dit nu eenmaal in contact komt met de boventanden, en met alleen een beugel boven is het probleem niet opgelost. Oké, prima, mij best. Maar toen vertelde hij, dat een vaste beugel niet nodig is, maar dat het ook gecorrigeerd kan worden met losse plaatjesbeugels. Dat had ik echt niet verwacht, dat hoor ik tegenwoordig eigenlijk nog zelden, maargoed, ik ben geen specialist. In eerste instantie was ik opgelucht, want zo'n plaatje klinkt mij op zich prettiger dan een vaste beugel. Maar toen vertelde hij, dat daarna, als die plaatjes niet meer nodig zijn, er een spalk nodig is (boven en onder) die aan de achterkant wordt vastgemaakt. Die zal ik dan twee á drie jaar moeten dragen, tot de boel gestabiliseerd is. Maar eerder in dit topic heb ik gezegd, dat zo'n spalk me niets lijkt, omdat ik een fervent flosser ben, en dat dan niet meer kan. Dat lijkt me echt een ramp. Dat vertelde ik de orthodontist dus ook, en die beaamde dat flossen dan niet meer mogelijk is, maar dat ik dan ander manieren heb om de boel schoon te houden, zoals ragertjes e.d.
Er zijn afdrukken gemaakt, en dus die foto. Toen ik zat te wachten op die foto, kwamen er dus allemaal vragen in me op. Want die losse plaatjes, is dat niet lastig met praten? Ik werk in het onderwijs, sta voor de klas, dus dat is echt wel een belangrijk punt. En als ik het al doe, hoe lang moet ik die plaatjes dan dragen? Dat is natuurlijk lastig te beantwoorden, hier op het forum, maar misschien is er aan de hand van de foto toch een schatting te geven. En tot slot, is er niet een alternatief voor die spalken na afloop? Ik heb dit al eerder gevraagd, en toen een goed antwoord gekregen, namelijk dat er ook uitneembare beugel zijn om te gebruiken in de retentieperiode. Maar dat was van toepassing na het dragen van een vaste beugel, geldt dat dan nu ook?
Ik heb er helemaal geen goed gevoel over, eigenlijk. Ik had me al ingesteld op een periode een vaste beugel te dragen, met daarna een uitneembare beugel voor 's nachts. Plaatjes waren totaal niet in me opgekomen. De orthodontist gaat nu een plan maken, wat ik naar de verzekering kan sturen ter goedkeuring. Ik twijfel echter of ik hiermee door wil gaan. Ik hoop ontzettend dat een orthodontist op dit forum me wil adviseren.

Alvast bedankt!!!

Romy
di, 05/06/2008 - 10:53 Permalink
BJN

Hangt ook soms van de beet met de onderkaak af. Maar ik denk 4-6mnd met een vaste beugel. Sneller kan maar dan is het nog niet stabiel, en loopt het soms iets terug ondanks de spalk (draadje) achter de tanden.


Het kan dus sneller, gemakkelijker, minder ingrijpend, alleen waarschijnlijk niet bij deze orthodontist. Je zou nog even kunnen afwachten wat het definitieve plan wordt. En je dan pas druk maken over de details. Want die worden zeker besproken bij de bespreking van het plan. Of/En als je er specifiek naar vraagt.
Zonder klinische beoordeling kan op dit forum geen van de tandartsen en geinteresseerden iets zinnigs meer vertellen waar je daadwerkelijk verder mee komt. Een orthodontisch behandelingsplan is individueel en hangt van zeer veel aspecten af. Onderandere de wens van jou! Zoek een othodontist die op de manier werkt zoals jij dat wil en: VRAAG.
di, 05/06/2008 - 16:17 Permalink
Romy32

Bedankt voor de reactie. Toen ik het bericht plaatste, was ik net thuis van mijn bezoek aan de orthodontist, en nog ietwat "verhit". Inmiddels heb ik alles laten bezinken, en zie ik alles al een stuk positiever. Ik wacht inderdaad het behandelplan af, en maak daarna mijn wensen kenbaar. Zo heb ik al besloten dat ik die spalken na afloop niet wil. Ik wil nu eenmaal flossen, klaar. Er zijn heus wel andere manieren om te stabiliseren, dat heb ik hier op het forum uitgebreid uitgelegd gekregen. Aan het idee van een losse, uitneembare beugel ben ik inmiddels ook wat gewend. Dat heeft natuurlijk best veel voordelen, o.a. dat het goed is schoon te houden.
Maar nog even een vraag aan u, als orthodontist. Zou u ook voor deze optie kiezen (voor mij, als ik patiënt bij u zou zijn) of toch voor een vaste beugel? Want als een vaste beugel sneller resultaat geeft (en uit uw voorgaande antwoord maak ik op dat dat het geval is), denk ik tóch dat ik daar de voorkeur aan zou geven............

Wederom bij voorbaat dank voor de reactie.
Romy
di, 05/06/2008 - 18:38 Permalink
BJN

Bij mij is het VAST. Uitneembaar gebruik ik nooit voor volwassenen. Snelheid en detail van de tandbeweging is inferieur. Een plaatje in de bovenkaak als hulpmiddel voor 'lichten van de beet' in de onderkaak is het een onding om de dragen. Er zijn tegenwoordig veel handiger opties.
Een plaatje is achterhaald, en alleen nog handig in een zeer beperkt behandelingsgebied (dat is mijn persoonlijke mening).
di, 05/06/2008 - 18:58 Permalink
Romy32

Dat is duidelijke taal, daar kan ik iets mee! Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit een volwassene heb gezien met een plaatje.
En ik weet, het is uw mening, maar daar hecht ik wel veel waarde aan, en ik denk dat ik weet wat me te doen staat........ Nieuwe afspraak......... Andere orthodontist...........
Beetje zonde van de kosten voor de foto en de afdrukken, maargoed, wie mooi wil zijn......

Hartelijk bedankt voor het reageren.

Romy
di, 05/06/2008 - 20:38 Permalink
Romy32

Hier ben ik nog even........
Vandaag heb ik uitgebreid aan de telefoon "gehangen" met de assistente van de orthodontist. Ik heb mijn hart enorm gelucht, over dat ik zo twijfel of een los plaatje wel een goede behandeling is voor mij. Ze was súperaardig, echt een dijk van een assistente, en heeft mijn relaas geduldig aangehoord. Ze verzekerde me, en met haar (op de achtergrond) de orthodontist zelf, dat mijn tanden echt recht kunnen komen met een losse beugel. Als ik persé een vaste beugel zou willen, zou aan die wens uiteraard voldaan worden, maar volgens hen zou dat alleen maar meer gaan kosten, met uiteindelijk hetzelfde resultaat.
Nou ja, toen had ik zoiets van: oké dan. Als het met zo'n plaatje gaat lukken, why not?! Het gaat uiteindelijk om het resultaat, toch?
Maarja, toen ging ik me daarnet op internet een beetje verdiepen in die beugels, want ik weet dus niets van die dingen, en toen sloeg direct de twijfel weer toe......... Want ik las dus, dat tanden met zo'n vaste beugel wel individueel verplaatst kunnen worden, maar dat ze alléén kunnen kantelen. Maar mijn tanden moeten toch niet gekanteld worden??? (Zie foto aan het begin van dit topic). Ze staan op zich wel recht naar beneden, maar ze schuiven zijlings over elkaar heen (weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven.......) Maarja, dat heeft de orthodontist gisteren toch ook gezien? Misschien ben ik een zeurpiet, met te weinig vertrouwen, maar ik wil maar één ding, en dat is dat straks mijn voortanden netjes recht naast elkaar staan. Is dat mogelijk met zo'n plaatje? Zo ja, klaar, dan heb ik het er niet meer over.

Alvast bedankt voor het reageren!!

Romy
wo, 05/07/2008 - 19:20 Permalink
Junior1986

Gewoon voor de slotjes gaan!

Dat je die beugel niet uit kán doen heeft juist weer z'n voordelen. Of je nou mooie tanden wil of niet, het is gewoon een oerinstinct om die beugel uit te doen.

Met een paar minuten extra per dag kun je de boel keurig schoon houden met superfloss, ragers e.d.

Spreken en eten is geen probleem. Alleen geen harde kleverige dingen eten.

Last but not least, mooier en sneller resultaat (en daardoor misschien wel minder kosten!?).
do, 05/08/2008 - 22:04 Permalink
Romy32

Bedankt voor je reactie, Junior. Inmiddels heb ik inderdaad besloten voor de vaste beugel te gaan. Ik heb de orthodontist gebeld, en het gaat dus echt gebeuren!
En je hebt gelijk hoor, het is juist goed als je een beugel NIET uit kunt doen......
Leuk om dat te horen van een ervaringsdeskundige!
vr, 05/09/2008 - 09:09 Permalink
Romy32

We zijn nu ruim een week verder, en ik heb eigenlijk niets meer gehoord van de orthodontist. Maar ik weet natuurlijk niet hoe lang dat duurt; het opstellen van een behandelingsplan en begroting. Maakt ook niet uit, dat is het probleem niet......
Probleem is wel, dat ik aan het hele verhaal van vorige week, geen goed gevoel heb overgehouden. Ik had het gevoel dat ik mezelf moest verdedigen voor het feit dat ik een vaste beugel wilde, in plaats van een los plaatje. De assistente was een schat, dat vooropgesteld, maar onze meningen lagen ver uiteen.
Tijdens onze telefoongesprekken (drie in totaal...!), heb ik ook direct aangekaart dat ik na afloop geen vaste spalk wil, maar een uitneembare retentiebeugel. Ook daar stuitte ik meteen op weerstand. Ik heb het maar even zo gelaten, maar dit is dus wel wat me dwarszit; ik ben volwassen, en heb het volste recht zelf te bepalen hoe ik het wil. Maar dat gevoel krijg ik in dit geval helemaal niet.
Om een lang verhaal kort te maken; ik zou het liefst ergens anders heengaan. Maar ik vind dat heel moeilijk. Als ze vragen waarom, kan ik alleen maar als antwoord geven, dat mijn gevoel hierbij niet goed is. Klinkt ook lekker vaag......
Mijn tandarts "zetelt" in dezelfde praktijk (ben ik héél erg tevreden over trouwens), dus ik kom daar sowieso elk half jaar. In m'n hart ben ik gewoon bang dat ze me erop aankijken als ik met een beugel van een andere orthodontist aankom.........
Ben ik een aanstelster, en moet ik niet zo zeuren?? Zeg het me gerust! Of zouden jullie het ook moeilijk vinden?
Ik lig er niet van wakker hoor, en er zijn véél belangrijkere dingen. Maar toevallig ben ik nu dít aan het regelen, en ik wil me er goed bij voelen.

Als iemand advies heeft; graag!
do, 05/15/2008 - 15:53 Permalink
Romy32

Bedankt voor je reactie!! Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, ik mag gaan en staan waar ik wil. Maar gewoon het idee al, dat ik die orthodontist moet bellen om te melden dat ik naar een ander ga, bezorgt me de zenuwen. Ik vind dat soort dingen gewoon moeilijk. Mijn probleem, waar ik graag vanaf wil. Wat dat betreft is dit wel een goeie oefening.....
Maar ik ben blij met je reactie hoor, kan het niet vaak genoeg horen!
zo, 05/18/2008 - 10:26 Permalink
Romy32

Nou, ik heb een besluit genomen hoor. Ik ga naar een andere orthodontist. Vanmorgen weer een telefoongesprek gehad wat niet lekker liep. De assistente was weer heel aardig hoor, maar wéér dachten we over bepaalde dingen helemaal verschillend. Toen was het voor mij duidelijk. Ik heb gezegd dat ik er geen goed gevoel over heb, en dat het voor mij beter is om ergens anders heen te gaan. Ze reageerde heel begripvol, en ik heb me dus voor niets zo druk lopen maken. Goede les voor me!
Binnenkort kan ik de foto en het model komen ophalen. Goed geregeld dus, ik ben blij en opgelucht!
ma, 05/19/2008 - 10:20 Permalink
loealoea

beste romy32

Ik heb je hele verhaal even gelezen en ik heb net zoals jou een consult gehad waar ik niet geheel achter stond, en dit is een tandarts die wel beugels plaats en in hetzelfde pand zit als mijn eigen tandarts. Ik vond het zelf ook erg vervelend om vervolgens op te bellen en door te geven dat ik van alles afzag,en verder ging zoeken naar een andere orthodontist.

In tegenstelling van de reactie die jij kreeg was die van mij alleen '' dan haal ik je nu uit het bestand'' en de verbinding werd verbroken :smt017 haha nou ben ik er afgelopen maandag weer geweest omdat ik 2 kiezen moest laten trekken voor de beugel die volgende week geplaatst wordt en ik zag die vrouw weer die zo vriendelijk aan de andere kant van de lijn hing en ze kon zich mij helemaal niet meer herinneren volgens mij :lol: drukmakerij om niks dus :roll:

ben wel benieuwd hoe het met jou nu verder gaat en of je al iets anders hebt gevonden.

groetjes
do, 05/22/2008 - 22:54 Permalink
Romy32

Hoi,

De reactie die jij beschrijft, is dus precies die waar ik bang voor was. Ik hoorde ze het al helemaal zeggen: Oh, jij wilt geen beugel bij ons? Dan moet je niet denken dat je hier nog welkom bent voor je controles! Terwijl ik heel tevreden ben over mijn tandarts, en daar hélemaal niet weg wil! Maarja, net wat jij zegt: druk gemaakt om helemaal niks dus. Wat dat betreft heb ik hier wel wat van geleerd hoor. Niet meer zo moeilijk doen, geen problemen maken waar ze niet zijn.
En ik heb inmiddels een afspraak staan bij een andere orthodontist. Al vanaf het begin twijfelde ik tussen deze en die andere, maar ik koos toen voor die andere, omdat die bij mij in de buurt was. Nu moet ik wat verder rijden, maar dat heb ik er wel voor over.
Jij veel succes met je beugel, het schiet al op voor je! Het lijkt me leuk om te horen hoe het je bevalt, dus als je zin hebt, laat het weten op het forum!

Groetjes.
vr, 05/23/2008 - 10:20 Permalink
loealoea

ik zal het je laten weten hoe het gaat, ben er nu echt elke dag mee bezig wat een beugel wel niet met je kan doen he :wink: ik zag al op tegen het kiezen trekken brrr het is een hele ervaring allemaal haha volgende week worden er bij mij de elastiekjes geplaatst en 4 dagen later de beugel ik zie er wel een beetje tegenop, ook voornamelijk omdat je het allemaal niet kent.

maar fijn dat je al iets anders gevonden hebt, kun je daar een nieuwe start maken :) als je net zoveel lol hebt al ik bij de praktijk , dan zit het goed, ik ben een meid van bijna 25 maar bij de vorige afpraak zat het hele team en ik uiteraard :lol: gezellig mee te zingen met de muziek op de radio :smt020 haha
vr, 05/23/2008 - 11:11 Permalink
panda2

Tja die gezellige sfeer die ken ik. Bij mij is het ook altijd gezellig en lachen gieren brullen en altijd lol. Het is af en toe wel lastig als je dan dus met je beugel bekkie open ligt! Dan maken ze gein en je kan dan niet eens reageren! :lol:

Die sfeer maakt het wel een beetje moet ik zeggen als er een leuke gezellige sfeer hangt is het niet erg en is alles zo gebeurt al lig je een kwartier met je mond open :smt003
vr, 05/23/2008 - 18:51 Permalink
Romy32

Oh, wanneer heb je 'm gekregen? En hoe voelt dat nou?
Ik heb eind juni een afspraak bij een andere orthodontist. Ben erg blij met mijn besluit niet verder te gaan bij die eerste.
Houd je ons hier een beetje op de hoogte van hoe het gaat met je beugel? Ben erg benieuwd!

Groetjes!
wo, 06/04/2008 - 18:35 Permalink
loealoea

heyhey

oke dan ik ben benieuwd hoe je dat zal bevallen, vast wel goed.
ik heb tot nu toe eigenlijk haast geen last gehad en heb hem dinsdag gekregen, heb gewoon kunnen eten,en heb ook haast geen wondjes. je merkt wel dat er iets gebeurd in je mond maar ik ervaar het als een prettig gevoel,klinkt misschien wel gek maar dan voelt het alsof er echt iets gedaan wordt hahaha het praten is alleen even wennen,maar anderen zeggen er weinig van te zien dus machtig prachtig dacht ik zo :wink:

groetjes
do, 06/05/2008 - 13:31 Permalink
loealoea

Hey Romy

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er zeer tevreden mee ben, ik heb hem nu een maandje en nu staan mijn tanden al grotendeels recht aan de voorkant, ik had namelijk de tanden net zoals jij staan alleen nog ietjes schever dus kun je nagaan:D nou heb ik woensdag weer een afspraak staan en verwacht dan dat ik er een dikker draadje geplaatst krijg, aangezien er 2 kiezen getrokken zijn zullen nu de gaten opgevult gaan worden zoals mij gezegd was.

Tot nu toe hoor ik ook alleen maar positieve reacties van mensen om me heen, dat doet je zo goed he hahaha.

De pijn valt me ook mee ik heb er haast geen last van gehad,zo af en toe zit er een dagje bij dat je merkt dat er 1 of 2 tanden ietjes gevoeliger zijn en dan is iets afbijten niet zo prettig maar goed dat overleef je ook wel weer.

Maar hoe is het jou verder vergaan?je hebt als het goed is je eerste afspraak gehad toch? hoop dat het je mee is gevallen en dat je er nu een beter gevoel bij hebt.

Hoor graag van je.

Gr Marloes
zo, 07/06/2008 - 23:47 Permalink
Romy32

Hoi Marloes,

Zo hee, dat klinkt echt wel goed! Super, dat je zo weinig last hebt gehad, maar vooral dat je al zo goed resultaat ziet! Ben blij voor je.
Zoals je zelf al zei, ben ik inmiddels ook bij die andere orthodontist geweest. Het was een goede ervaring. Hier werd tenminste de tijd voor me genomen, dat was voor mij compleet nieuw. Uiteindelijk verliep het gesprek wel anders dan ik had verwacht. Na gekeken te hebben, zei de orthodontist dat er twee opties waren. De eerste optie was een beugel. Die zou ik ongeveer vijf maanden moeten dragen, om mijn voortanden mooi naast elkaar te krijgen. Daarna wel een spalkje erachter, en een nachtbeugel. Nu leek zo'n spalkje me echt niets, dus dat vond ik een klein nadeeltje. Vijf maanden die beugel vond ik echter erg kort, dus dat was een groot pluspunt!
De tweede optie was een facing van composiet. Dat zou bij mij goed kunnen, omdat ik niet, net als jij, ook nog gaten heb van getrokken kiezen, maar het echt alleen om die voortanden gaat. Nu heb ik best veel negatieve dingen gelezen over facings, vooral hier op het forum (loslaten, verkleuren, dat soort ellende), dus ik was niet meteen overtuigd. Maar hij zei, dat als het door een goede tandarts gedaan wordt, het echt een heel mooi resultaat kan geven. Met zo'n tandarts werkt hij ook samen, en daar heb ik deze week een afspraak mee. Die gaat dan kijken of het bij mij met een facing mooi te krijgen is.
Maarja, in die tussentijd heb ik ook niet stilgezeten natuurlijk............ Want ik heb in mijn omgeving eens rondgevraagd hoe zo'n spalkje nou eigenlijk voelt. Best veel mensen die ik ken, hebben een beugel gedragen (en de resultaten zijn stuk voor stuk erg mooi, vandaar dat ik het nu ook wil), en allemaal hebben ze zo'n spalk. Ze hebben me allemaal verzekerd, dat ze er al na een paar dagen aan waren gewend, en dat het voor mij absoluut GEEN reden zou moeten zijn om niet voor een beugel te kiezen. En ze hebben me wel overtuigd, moet ik zeggen......... Wat de financiën betreft, zou ik een beugel ook niet hoeven laten, want mijn verzekering vergoedt orthodontie voor 75% (krijg ik eindelijk eens iets terug voor die giga premie die ik elke maand betaal). Zoals ik al eerder zei, hoef ik de beugel maar een maand of vijf te dragen, dus dat lijkt me ook goed te doen. En als ik dan tot slot ook nog eens jouw positieve verhaal lees, dan neig ik toch weer naar de beugel........... Maar voor ik een besluit neem, heb ik natuurlijk eerst die afpraak nog, deze week, dus dat wacht ik eerst maar eens rustig af.
Jouw mening kan ik wel vragen, maar ik weet je antwoord denk ik al....... (gezien je positieve verhaal!)

Nou ja, ik laat je weten hoe het verder gaat.


Groetjes!
ma, 07/07/2008 - 18:41 Permalink