In het nauw door verstandskiezen

Author:
Sjoerd93
Posted:
zo, 09/04/2011 - 21:43
Hallo iedereen,

Mijn tanden zijn van nature altijd relatief recht geweest. Hier en daar zit het natuurlijk niet helemaal perfect, maar dat houd je simpelweg altijd. Een vroegere tandarts zei een jaar of 6 geleden wel dat de voortanden van mijn bovenkaak wellicht wat naar achteren gezet konden worden, maar een behandeling was dat niet echt waard.

Sinds een half jaar zijn mijn verstandskiezen druk bezig met doorgroeien, en daardoor is er erg veel druk ontstaan op de rest van mijn gebit. Hier en daar staan tanden nu een kleine hoeveelheid schever. Een groter verschil is echter dat al mijn tanden nu erg dicht op elkaar staan. Ik kan er niet meer tussen met een tandenstoker of zelfs flosdraadje, en zelfs fatsoenlijk poetsen is hier en daar erg lastig.

Vanochtend heeft mijn tandarts me aangeraden voor de zekerheid eens langs een orthodontist te gaan, en heb ik gelijk voor over drie weken een afspraak gemaakt. Wat ik me nu heel erg afvraag is welke type beugels zoal worden gebruikt om dit soort problemen op te lossen. Heeft iemand daar antwoord op of zelf ervaring mee?

Alvast bedankt voor reacties,



Charlie
Romy32

Sjoerd, bekijk dit filmpje eens. Daarin wordt aardig duidelijk wat er tijdens een beugelbehandeling allemaal kan gebeuren met je tanden. Je ziet in het filmpje dat de tandenboog door de beugel en elastieken iets breder wordt gemaakt, waardoor er meer ruimte komt voor de tanden.

Dit filmpje gaat trouwens over Damonbrackets, maar dit resultaat kan ook behaald worden met andere brackets hoor. Ik kon zo snel geen ander filmpje vinden wat zo duidelijk was als dit.
wo, 09/07/2011 - 22:00 Permalink
Els76

Verstandskiezen laten trekken lijkt mij de beste oplossing als er plaats gemaakt moet worden (maar ben natuurlijk geen professional).
Bij mij is er onderaan een verstandskies verwijderd, omdat hij half doorgegroeid was met een deel tandvlees er over nog (een bron van bacteriën dus).
Om bovenaan plaats te maken zijn er links en rechts 2 grote kiezen (de voorlaatste vanachter als je de verstandskiezen niet meetelt) verwijderd. Eigenlijk waren de kleine ernaast de eerste keuze, omdat ik niet zo'n grote openingen nodig had, maar die 2 grote kiezen waren al ontzenuwd en één ervan was in slechte staat, een jaar of 6 geleden nog nipt kunnen redden, maar zou op termijn een kroon nodig hebben, dus werd dat mijn keuze.
Mijn verstandskiezen bovenaan zitten er dus nog, maar nemen de plaats in van die 2 verloren kiezen.

Je vraagt of de verstandskiezen nog naar achter kunnen schuiven, maar meestal zitten die toch al heel ver achterin je mond.
Lijkt me niet erg waarschijnlijk dat die nóg verder naar achter kunnen geschoven worden.
za, 09/10/2011 - 21:37 Permalink
Sem123

Hoihoi,

Ik het ongeveer ook hetzelfde probleem als in bovenste bericht word beschreven. Mijn tanden zijn op het oog eigenlijk super recht, maar het is ook heel moeilijk voor mij om fatsoenlijk te poetsen en flossen. Ik denk dat zoiets op lang termijn niet echt goed kan zijn voor je gebit ofzo maar denken jullie dat ik hiervoor een beugel zou kunnen krijgen ook als me tanden heel recht staan? Ik wil namelijk geen slecht gebit riskeren daarvoor.

Ik heb wel wat fotos maar zijn niet echt heel duidelijk.
zo, 09/18/2011 - 22:27 Permalink
Sjoerd93

Ik kan er zelf helaas niet echt op antwoorden, want ik zit dus met dezelfde vraag. Soortgelijke situatie, maar mijn tanden zijn toch wel nèt ietsje minder recht dan die van jou. Die vraag zal je echt aan een expert moeten vragen, maar voor zover ik het weet wordt een beugel in eerste instantie lang niet altijd overwogen aan de hand van de esthetische staat van een gebit. Wie weet staan je tanden in theorie inderdaad wel ongezond dicht bij elkaar (en dat zeg ik nu in de veronderstelling dat zoiets niet goed is voor je gebit. Of dat ook echt zo is weet ik ook niet).
zo, 09/25/2011 - 20:23 Permalink
Sjoerd93

Nou, de beugel zit er sinds gisteren in hoor. Kon al heel snel bij de ortho terecht. Twee weken geleden twee verstandskiezen getrokken, en nu boven slotjes. Eerst dat maar eens even naar achteren schuiven, dan kunnen de slotjes onder erin, en daarna wordt er iets vaags met elastieken gedaan enzo. Het hoeft niet meer dan 10-12 maanden te duren, zegt ze, wat ik wel een opluchtig vind, gezien ik toch al 18 ben.

Het is me allemaal heel erg meegevallen. Wel redelijk veel druk op mijn tanden, maar er is niets dat een pijnstiller niet kan fixen :-p. Heel erg wennen is ook een mond die nu zo ongelofelijk vol zit! Vind het vooral lastig om te weten hoe vast alles precies zit, en hoe voorzichtig ik moet zijn. Het is lastig te geloven dat alles zo goed vastgeplakt kan worden op je tanden. Met elastiekjes was het onmogelijk om tussen mijn kiezen te komen, dus heb ik nog geen ringen. Komt geloof ik later pas.

Heb nu niet de mogelijkheid om een foto te plaatsen, maar dat komt binnenkort wel.
wo, 10/26/2011 - 20:06 Permalink
Soul

Vind het vooral lastig om te weten hoe vast alles precies zit, en hoe voorzichtig ik moet zijn. Het is lastig te geloven dat alles zo goed vastgeplakt kan worden op je tanden.
Geloof me, je beugel zit muurvast. Let wel op met het eten van plakkerige snoepjes, zoals toffee's. Ook in een appel bijten is niet zo slim, maar achja, ik heb het ook gedaan...
wo, 10/26/2011 - 20:37 Permalink
Ortholimburg

Een beugel is gemaakt om mee te eten, maar, zoals gezegd: voorzichtig met kleverige en harde spullen (hard fruit, korsten en zo) ook best niet op nagels of schrijfgerief gaan bijten. Even aan denken: elke herstelling kost je gemiddeld een maand behandelingsduur. (Haeger RS, Colberg RT: Effects of missed appointments and bracket failures on treatment Efficiency and office Productivity. J. Clin. Orthod 2007;41 (August) 433-437
wo, 10/26/2011 - 23:09 Permalink
Sjoerd93

Niet aan nagels bijten en zonder nadenken eten in je mond stoppen vergeet ik idd telkens ja. Dat ik nu een volle beugelmond heb merk ik eigenlijk niet heel veel meer, de slotjes zijn er wel op hun plaats enzo, dus zodra ik dan weer zonder nadenken ergens op wil kauwen besef ik me ineens weer Oja, ik heb een beugel.

Verder heb ik er zeker nog geen spijt van dat ik als 18jarige alsnog voor een hekwerk ben gegaan :) Nog geen negatieve reacties gehad dus ook wat dat betreft geen problemen. Nu heb ik hem ook nog pas 3 dagen maar toch... De pijn is eigenlijk ook al bijna verdwenen dus al met al hevig overschat, zo'n beugel :smt001

Nu heb ik wel gehoord dat de onderslotjes meestal eigenlijk voor veel meer ongemak zorgen dan boven? En zijn beugeldragers die ervaring hebben met dat van een buitenbeugel? Want die is misschien ook nog ter overweging voor een paar maanden s nachts. Iets met het wegduwen van de kiezen ofzo? Ik heb het ook niet helemaal begrepen maar met dat idee ben ik het nog niet helemaal eens. Ik dacht altijd dat buitenbeugels voor kinderen in de groei waren.
do, 10/27/2011 - 21:22 Permalink
Ortholimburg

Een buitenbeugel bij een volwassene zal niks meer doen met de groei, want er is geen groei meer.Kan wél nog dienen om de kiezen op hun plaats vast te houden, of eventueel om de kiezen wat naar achter te trekken, maar dan moet hij veel meer dan nacht alleen gedragen worden, en dat is voor de meeste volwassen patiënten sociaal moeilijk .daarom wordt er in die gevallen meer gebruik gemaakt van botankers of ( tijdelijke)orthodontische implantaten. Werkt veel beter en veel meer comfort voor de patiënt
do, 10/27/2011 - 23:17 Permalink