Herhaaldelijk spalk vraag/probleem

Author:
Ellipse369
Posted:
wo, 08/24/2022 - 22:17
Hoi allemaal,

Ik loop tegen onderstaande aan en zou graag jullie advies willen:
Vroeger/in mijn puberteit (17 jaar geleden) heb ik een beugel gehad waarmee oa een redelijk fors diasteem bij mijn voortanden heb laten sluiten. Daarna een spalk gekregen, boven en onder, en nooit problemen gehad.

Vorig jaar is mijn spalk boven losgeraakt op 1 tand en opnieuw geplakt, dit merkte ik door druk en pijn aan mijn tand. Enkele maanden later (andere plek) ervaarde ik hetzelfde gevoel maar bij controle bleek de spalk goed te zitten.

Weer enkele maanden later begon ik opeens weer een klein diasteem tussen mijn voortanden te ontwikkelen. Ik ben wederom voor controle geweest en de spalk zat volgens de orthodontist wel goed vast. Omdat mijn tanden wel schuiven werd geadviseerd een nieuwe spalk te laten maken en in de tussentijd (enkele dagen) kortdurend met strakke slotjes te lopen waarmee het diasteem werd gecorrigeerd. Dit is keurig gelukt! Echter, nadat de nieuwe spalk is geplaatst had ik binnen enkele weken weer een diasteem ontwikkeld. De spalk bleek door de assistent er niet goed ingezet te zijn. De boven-spalk is er in zijn geheel weer uitgehaald en door een hele ervaren assistente opnieuw ingezet (eerst diasteem weer gesloten met een strak draadje). Sinds dit speelt blijf ik drukkende en pijnlijke tanden houden en vandaag ontdekte ik dat een diasteem ontwikkel bij een van mijn andere tanden in mijn bovengebit. De orthodontist had aangegeven dat als het zo niet goed is, ik misschien een nachtbeugel moet overwegen.

Ik vind dit het ondertussen heel erg stressvol worden en twijfel wat nou het beste is om te doen.
- Spalk in combinatie met nachtbeugel nemen?
- Alleen overgaan op een nachtbeugel? Hoe effectief is dit..?
- Het diasteem laten corrigeren en dan over mijn eerste 4 tanden facings nemen? Is dit überhaupt effectief?

Wat zouden jullie hierover adviseren?

Alvast bedankt voor het lezen en de moeite :-)
Tandarts_Richa…

Een facing zal de ophanging, beweeglijkheid niet oplossen, uw tanden kunnen weer v plaats veranderen. Was er iets op de x-foto te zien. Rookt u?. Een "nachtbeugel" is in vele gevallen effectief. Uw orthodontist hoort te kunnen beoordelen wat voor u het beste is.
do, 08/25/2022 - 01:00 Permalink
Tandarts_Richa…

Alleen een of de ander, maar beide kan ook indien echt?? nodig. Ik zou wel een x-foto willen hebben om te bepalen of er geen problemen zijn met de ophanging.Als er ruimte is dan zou een nieuw ( kosten) spalk misschien zo ontworpen kunnen worden dat uw ondertanden er niet tegenaan komen.
do, 08/25/2022 - 12:49 Permalink