Goede orthodontist !

Author:
grace
Posted:
do, 10/28/2010 - 21:17
:smt001 Het heeft een jaar geduurd voordat ik mijn ortho had gevonden.
Je bent een leek en weet niet beter. Je leest ZO VEEL horror verhalen, tot in t cafe toe bij jou om de hoek of het kassa meisje bij de Albert Heijn. Au moment supreme (hij zou r net ingaan) toen pas kwam ik met mijn stomme hoofd achter het bestaan van de "vereniging van orthodontisten". Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Een aantal horror verhalen kon ik toen plaatsen. Ik heb de keuze gemaakt niet op grond van een glossy website, een super informatieve website, maar puur op t feit dat een ortho (en dus NIET de kliniek), maar ook ECHT de ortho lid was. Ik heb geen pijn gehad, ik heb geen dag spijt gehad. Ze is gewoon goed en degelijk. Het is fijn om iemand te ontmoeten die haar vak verstaat. Ook ik heb zo nu en dan twijfels of het wel snel genoeg gaat, maar dan kan ik altijd bij een ander lid een 2nd opinion vragen. Ik ben ZO ongeduldig, een zeur, wil eigenlijk geen beugel omdat dit 2e keer in mijn leven is (1e keer 3 jaar lang een groei beugel), maar petje af, RESPECT voor het vak van de orthodontist. hihi ik heb een "echte" :smt020.
grace

orho A die zat in de praktijk van mijn tandarts maar daar had ik geen goed gevoel bij, dus na 2 gesprekken was t exit. Ortho B zat in Y, daar is t tot aan het advies gekomen. Toen waren we een jaar verder. Mijn vriendin was ondertussen al zo goed als klaar met beugelen (we zijn gelijk van start gegaan) echter ik ben een verschrikkelijke pietje precies. Na veel lezen op internet, websites etc toch briefwisseling gehad met de beroepsvereniging. Ook gebeld. Veel gevraagd. Ook de klinieken gebeld, want ik bemerkte commerciele dingen die ik niet begreep. De beroepsvereniging is afstandelijk en doet geen aanbevelingen. Ik heb dus redelijk wat afgebeld. Ik kon niet afgaan op aanbevelingen van andere mensen want die hadden verhalen, geen aanbevelingen. Ik ben dus met veel stofwolken de praktijk van mijn ortho ingewaaid. Ze zit in Diemen. Met de kennis die ik nu heb weet ik ook dat je een ortho voor het leven hebt. Ze horen thuis in het rijtje tandarts, mondhygienist, huisarts. Is niet 1 malig. Niet als je echt om je gebit geeft.

Je moet eens opletten bij vijftigers en ouder. Hoe scheef hun tanden staan. Die hebben t opgegeven :oops: . Weet je dan maakt een duur pak of een face lift ook niks uit als je naar al dat lelijks moet kijken
di, 11/30/2010 - 20:55 Permalink
wilria

"Je moet eens opletten bij vijftigers en ouder. Hoe scheef hun tanden staan. Die hebben t opgegeven . Weet je dan maakt een duur pak of een face lift ook niks uit als je naar al dat lelijks moet kijken"

ik vind dit nogal overdreven. alsof alle vijftigers en ouder scheve tanden hebben. en wie zegt dat ze het hebben opgegeven.
ik ken genoeg mensen van die leeftijd die een prachtig gebit hebben . natuurlijk ook enkele die inderdaad scheve tanden hebben, maar dat geldt net zo goed voor jongere.
bovendien is het nu veel meer gebruikelijk dat men een beugel kan krijgen/nemen als toen die mensen jong waren en er zijn tandartsen/orthodontisten die geen beugel meer willen plaatsen bij vijftigplussers ook al zouden die mensen dat dolgraag willen

je zegt zelf dat je nu pas de kennis hebt dat een orthodontist voor het leven is, misschien hebben de oudere die kennis ook wel net op gedaan, net als jij, en vind dan op die leeftijd maar eens een orthodontist die je wilt helpen.

en lang niet iedereen van de oudere heeft een duur pak en/of een face lift hoor. en als jij het lelijk vindt allemaal, dan kijk je toch lekker ergens anders naar

en voor dat je nu gaat roepen dat ik mischien zelf ook tot die oudere behoor, heb je het mis, ik ben nog lang geen vijftig
wo, 12/01/2010 - 01:00 Permalink
grace

Hey wilria is niet persoonlijk bedoeld hoor. Lang leve de 40, 50, 60, 70, 80 ers. We komen dr allemaal, is kwestie van tijd en geluk! Ik heb niks aan je post toe te voegen want je geeft zelf de oorzaken aan. :smt001
do, 12/02/2010 - 00:06 Permalink
grace

Hey Wilria, and dont shoot the messenger. Je mag t ook helemaal lekker zelf uitzoeken, uitvinden, vrije wereld, ga vooral niet af op mijn bevindingen. Wat ik niet doe is kankeren op anderen omdat ze zogenaamd een slechte orto zijn. Je hebt persoonlijke redenen waarom je iets vindt en dat probeer ik te plaatsen VOOR MIJZELF. Als ik voor iemand kies zoals ik dat nu heb gedaan, neem ik daar ook verantwoordelijkheid voor, iets wat in deze maatschappij niet meer gebeurt. Een ander heeft t nl altijd gedaan. Er zullen altijd verschillen zijn in beroepsoefenaren en iedereen moet t ook helemaal ZELF weten.

Ik heb net een glossy folder in de bus gekregen van t Jan v Goyen instituut. D r staan hele mooie plaatjes in van orthos (andere specialisten), slechts 2 weken wachttijd en hele mooie hartverwarmende fotos en gewoon leuke tekst. Wat let je als consument, als klant heb je t maar voor het kiezen. Voor iedereen wat wils.
do, 12/02/2010 - 00:52 Permalink
wilria

hoi grace

sorry voor mijn late reactie maar was effies weg voor mijn werk

ik had het ook helemaal niet persoonlijk opgevat hoor, maar had toevallig die zelfde dag een gesprek met een mevrouw van 51 gehad die graag een beugel wilde voor 2 scheve voortanden, zij is al bij 6 orthodontisten geweest en die willen haar niet helpen omdat ze het op haar leeftijd niet meer nodig vinden. dus daar reageerde ik eigenlijk op zodat het niet altijd bij de persoon zelf ligt als het niet mooi is. ze heeft toevallig bij orhodontist nr 7 gisteren te horen gekrgen dat ze welkom is voor onderzoek enz.

enne, nee hoor zal niet gaan schieten op de messenger, heb ook niks waarmee ik dat zou kunnen doen :wink:

by the way vond je verhaal leuk om te lezen hoe je het allemaal hebt uitgezocht en nu iemand gevonden hebt waarmee het klikt want dat lijkt mij inderdaad veel belangrijker dan te zeggen dat een ander niet goed is
za, 12/04/2010 - 01:33 Permalink
grace

Dank je wel voor je warme woorden. Heb veel respect voor mensen in medische beroepen. Orthos, tandartsen, gyno’s, plastisch chirurgen, (huis)artsen. Hun hele wereld zit op z’n kop met die rot bezuinigingen en verkeerde politiek. En of dat niet genoeg is, is er ook nog eens consumentisme. Clienten durven niet meer rechtstreeks te communiceren, wordt meteen een claim en klaag cultuur. Ik hoop uit te vergroten wat mensen WEL goed doen. Ik wou dat mensen meer zelfvertrouwen kregen, want dan hoef je idd niet zo een confectie gebit. Echter onze maatschappij rekent keihard af op uiterlijk, leeftijd, studie, afkomst. Ik beschrijf mijn bevindingen in ortho land. Reageer dus als ik scheve conclusies trek, dingen anders moet zien, of welke kant je eigenlijk op moet denken, geef een link met gepubliceerde artikelen...

Mijn KERSTTIP voor alle lezers hier: neem wat lekkers mee voor je ortho :smt003 (zie haar volgende week :smt006 )
za, 12/04/2010 - 15:11 Permalink
wilria

ik kan me heel goed voorstellen dat tandartsen, artsen, enz helemaal dol worden van al die dingen die door "verkeerde" mensen geregeld worden. zou een stuk beter gaan als dat door de beroepsgroep zelf kon.

en ben het helemaal met je eens over de klaag en claimcultuur. soms lijkt het wel alsof communiceren totaal niet meer bestaat. naar mijn idee is dat juist een van de belangrijkste dingen.
op dit forum zie ik dat ook wel regelmatig langskomen. dan vragen mensen dingen dat ik denk, bel je tandarts of ga er effies langs, daar is hij/zij toch voor. en ook als er iets fout gaat, moet je daar toch normaal over kunnen praten
zelf heb ik ook wel eens iets met mijn tandarts gehad. heb toen een afsrpaak gemaakt om er over te praten. kijk je kunt wel meteen een klacht indienen, maar wat schiet je daar dan mee op? je kunt het toch ook op een gewone manier proberen op te lossen. een tandarts is ook maar een mens en ieder mens heeft wel eens een rotbui, toch?
heb toen een prima gesprek gehad, we zijn tot een oplossing gekomen en het is nog altijd mijn tandarts.

het is jammer dat de maatschappij inderdaad zo hard afrekent. ik vind nog altijd dat je iemand moet beoordelen op hoe hij/zij is en niet op uiterlijk, opleiding, enz.

leuk als je je volgende bevindingen/verloop van je behandleing bij de ortho ook gaat vermelden. kijk er naar uit

enne, ik ga fijn iets lekkers voor mezelf halen, want ik heb geen ortho, maar ben deze week voor controle bij mijn tandarts geweest en die heeft een banketstaaf gekregen voor de sinterklaas
zo, 12/05/2010 - 00:17 Permalink
grace

nou die van mij heeft n luxe kerstcake gehad uit sjiek outsuit.

MIDDEL FASE CRISIS
ik heb mn beugels inmiddels 6 maanden, weet niet hoe lang ik nog moet, maar ik begin M toch aardig zat te worden. Ik ben m zo zat. Ik heb trouwens (vandaag gevraagd ) een keramische beugel (bij de kiezen zilveren slotjes). Heb nooit pijn. Maar hij zit r toch. Dr zijn t veel momenten waarop ik denk, ik kan echt niet meer, depressie, dat ding mot eruit, crisis, ik wil mn gebit terug. En dan lees je ook nog dat hele stuk over de dubbele retainers. En ik heb een discipline van een baby. Ik noem deze fase de mid-life-beugel-crises of de 6-month-itch. Ik droom zelfs van mijn beugel.... over wat ik toch in mn vorig leven gedaan heb dat ik nu zo hard wordt gestraft.
vr, 12/17/2010 - 21:45 Permalink
grace

Ik schrijf dit voor Lucas (sept 2011): Lucas zoals beloofd dit stukje over mijn ortho. Ze is goed, ze is mens. Als ik de tekst hierboven teruglees denk ik, O o, wat een kwelling een beugel. Ik werd –denk ik- egoistisch omdat je een grens passeert. Maar aan dat alles komt een eind Lucas want jij mag zeggen dat t genoeg is geweest. Chris888 en Wilria hierboven zeggen t eigenlijk al. Een confectie gebit is niet ideaal. Genoeg is genoeg. Er gebeurt niks als je de behandeling stop zet.

Op een gegeven moment kon ik niet meer, ik wilde er van af. T paste niet meer in mijn hoofd. Ik heb toen hulp gekregen van iemand op dit forum en ben toen naar mijn ortho toe gegaan en ze begreep mij (= communicatie, O wat kan die drempel toch hoog zijn). Wat veel mensen vergeten is dat een tandarts, een orthodontist toch specialisten zijn voor de rest van je leven. Je blijft namelijk niet op dezelfde leeftijd, en bij elke leeftijd horen andere ongemakken. Heb je een goede band met je specialist dan is de kans groter dat ze met jou en jouw belang meedenken. Als je denkt dat “je er bent na je beugel periode”, dan moet ik je teleurstellen. Door de beugel heb ik mijn tanden niet goed kunnen onderhouden. Zolang je voedsel in je mond moet stoppen, heb je een tandarts of orthodontist nodig. Ik geloof niet in shoppen, maar in goede relaties. Ga je shoppen, denk je t beter te weten, wel dan staan je tanden zo in de uitverkoop (en ik koester ze).

Terwijl ik dit schrijf ben ik heel verdrietig. Vorige week een patiëntenbrief in de bus gehad dat ze behoorlijk ziek is en haar praktijk wordt waargenomen. Brok in me keel. Ik ga dr proberen op te zoeken, kijken of ze mij kan en wil ontvangen, ik hoop t zo. Zo kan t ook Lucas. Echt waar. We zijn allemaal mens…en zij is wel heel bijzonder
zo, 09/18/2011 - 20:25 Permalink