gedoe met spalkje

Author:
semerci
Posted:
ma, 03/07/2022 - 10:16
Goedemorgen,

8 jaar geleden is mijn slotjesbeugel eruit gehaald en heb ik zowel boven als onder spalkjes gekregen. 3 jaar geleden was het lijm van één tand waaraan het spalkje van mijn onderkaak vastzat, losgegaan. Ik had dit niet door, m’n tand is een stuk naar voren geschoven en er is een heel klein spleetje ontstaan. Jammer natuurlijk, maar gelukkig viel het niet zo op. Zodra ik er achter kwam, heeft de tandarts tijdens een controle afspraak met lijm het spalkje weer aan die tand vastgemaakt. Daarna is het nog een keer gebeurd, met dezelfde tand, daar kwam ik meteen achter dus is dit nogmaals geregeld. Vond het sowieso een beetje rommelig, er is gewoon bovenop de oude lijm nieuwe lijm aangebracht, maar heb hier niets van gezegd.

Fast forward, 3 weken geleden is het lijm van mijn bovenste hoektand losgeschoten, ben meteen naar de ortho geweest en die hebben het vastgeplakt. De assistente merkte toen op dat ze met behulp van elastieken mijn onderste tand weer terug op z’n plek kunnen proberen te krijgen. “Easy fix.” zei ze, belovend dat ze de kosten zo kon verminderen door het elastiekje meteen deze afspraak aan te brengen. Ik stemde hiermee in. Het lijm op die tand is er af geboord, om zo m’n tand weer naar achteren te laten schuiven. Het was zó onprettig dat boren, ik voelde pijnscheuten en kreeg er tranen van in m’n ogen. Was daar verbaasd over want herinner me niet dat het zoveel pijn deed toen mijn beugellijm destijds werd verwijderd. Na 1,5 week zouden ze het elastiekje verwijderen en m.b.v. lijm het spalkje weer aan die tand vast maken. Hele week extreme last gehad van die ene tand. Door het elastiekje deden al die tanden van m’n ondergebit pijn. Maar dit was een andere soort pijn. In de spiegel zag ik dat het leek alsof de achterkant van die tand nu hol was. Ik denk dat ze tijdens het boren van het lijm ook gewoon stukken van mijn tand zelf, aan de achterkant, heeft geboord. De wortel van de onderste voortanden zijn natuurlijk wat smaller, ik ben bang dat ze een zenuw heeft geraakt. Hele week moeite gehad met het drinken van (vooral koud) water.

Vandaag de vervolgafspraak gehad, kreeg te horen van een andere assistent dat het spalkje te ver van m’n tand staat (dacht bij mezelf “logisch als de achterkant van m’n betreffende tand HOL is). Balen, want mij was verteld door iemand anders dat het een “easy fix” was. Hele spalkje is verwijderd, lijm verwijderd (was weer zéér onprettig), en afdruk genomen. Elastiekje laten zitten. Maandag terugkomen om een nieuw spalkje te laten zetten. Ik vroeg na afloop nog of het wel normaal is dat die ene tand zó gevoelig was voor water, kreeg te horen van wel. Thuis nogmaals in de spiegel gekeken om het te vergelijken met m’n andere tanden die dus nu ook geen spalkje meer hebben, die zijn niet hol. Normale tanden. Het valt gewoon op dat die ene tand beschadigd is.

Wat moet ik nu doen? Ik wil niet dat ik later, met een nieuw spalkje en al die kosten, ineens een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan omdat er een ontsteking is ontstaan.
Tandarts_Richa…

Kan het niet goed zien maar het is mogelijk dat uw tandbeen bloot ligt . Dat zou de gevoeligheid kunnen verklaren. Ik zou de orthodontist de indicatie laten stellen van wat met de stand van uw tanden moet gebeuren. Tanden proberen altijd terug te gaan naar de oorspronkelijke stand na een ortho behandeling. Vandaar dat zij gefixeerd worden met een spalkje. Mogelijk is er nog te veel spanning op uw tanden waardoor het spalkje los komt. Of een storend belasting. Misschien aanvullend ortho nodig??. Laat de orthodontist de indicatie stellen. Een wortelkanaalbehandeling is een v d risico's v e ortho behandeling als er te veel druk te snel wordt uitgeoefend. Heel vervelend maar "waar gezaagd wordt..." hoe was de gezegde ook alweer. En Lijm op lijm kan, als het maar plakt.
ma, 03/07/2022 - 23:07 Permalink