gebit gaat weer erg scheef staan,

Author:
mourik
Posted:
vr, 08/12/2022 - 23:42
Ik ben 53 jaar en heb in mijn jeugd een beugel gehad. ( dus nu al weer meer dan 40 jaar geleden.) Buitenbeugel en een "draadje" over mijn tanden,( sorry geen idee hoe het te noemen) In ieder geval niet de blokjesbeugel die je nu zo vaak ziet. Aan mijn onderkaak is niets gedaan.
Nu groeide de overbeet wel weer een beetje terug maar niet zo erg. In die tijd deden ze nog niet aan draadjes achter je tanden na een behandeling.
De laatste drie jaren valt mij op dat mijn gebit weer meer naar voren gaat staan. Ik zie het nu ook weer steeds duidelijker op foto's.
Ook gaan mijn voortanden ongelijk staan.( dat zijn kronen, ivm ongeluk, ontsteking en daarna een apexresectie werden tanden zwart).
Mijn tandarts heeft mij naar een orthodontist gestuurd. Die raadde mij behandeling af ondanks mijn toch wel forse overbeet van 0,8 mm
Volgens hem was het probleem mijn onderkaak, als je ouder wordt valt die wat in en lijkt het daarom dat mijn bovenkaak/gebit naar voren gaat staan.
Om dit op te lossen is een forse operatie nodig waarvoor de onderkaak gebroken moet worden, met de nodige risico op complicaties.
Bovendien heb ik naast de twee kronen in mijn bovengebit, ook onder twee kronen.
Orthodontist zegt dat hij niet kan garanderen dat de kronen behouden blijven. En heeft mij min of meer "weggestuurd" met de boodschap dat hij niets kan doen en garanderen.

Nu een jaar na het bezoek zie ik toch dat de voortanden steeds meer ongelijk gaan staan en mijn overbeet steeds groter lijkt te worden. Ik vraag mij af hoe lang dit proces nog doorgaat, en waarom gaat mijn gebit juist nú weer naar voren staan.
Ik baal hiervan en ik vraag me ook af of ik op een gegeven moment geen functionele problemen ga krijgen met mijn gebit.

- is er echt geen andere oplossing dan mijn onderkaak te breken, waarom kan niet alleen mijn bovenkaak met een beugel behandelt worden, dat is 40 jaar geleden ook gebeurd. Ik hoef geen kaarsrecht gebit maar ik heb nu zoveel ellende met mijn gebit ( ook ontstekingen etc) en veel geld uitgegeven aan mijn tanden dat ik het nu wel heel jammer vindt dat het nu wéér ongelijk gaat staan.
- ik lees verschillende verhalen over een beugel met kronen, maar over het algemeen is de teneur dat het mogelijk is. Klopt dat?
ik denk aan een second opinion maar wil eerst meer informatie,
Ik hoop dat iemand op dit forum mij meer kan vertellen
Tandarts_Richa…

Waarschijnlijk was er vroeger voor u ook een operatieve ingreep nodig geweest. Dat is jaren uitgesteld en wordt nu overwogen. Garanties kan de orthodontist niet geven wel verwachtingen die misschien anders uitvallen. U wil garanties. De voorgestelde behandeling is wat in de ogen v uw orthodontist de beste mogelijkheid u te helpen. De kronen zullen niet verloren gaan maar misschien worden de kiezen waar de kronen op zijn opgeofferd voor uw behandeling. Wat u aan al die ellende heeft uitgegeven is waarschijnlijk niet voor het probleem geweest waar u nu voor staat. Tjs een gebit met problemen kost wat. Een second opinion zou ik zeker doen al is het maar om duidelijk met vertrouwen een keuze te maken.
za, 08/13/2022 - 12:31 Permalink
mourik

Dank voor uw reactie. Ik snap dat de orthodontist geen garanties kan geven.
Maar in feite raadde hij mij een jaar geleden een operatie compleet af. Teveel risico en hij vond het wel meevallen zei hij. Wel een overbeet van 0,8 mm maar dat vond hij zo'n risicovolle operatie niet waard. Maar ja nu lijkt het erop dat mijn bovengebit steeds meer naar voren gaat groeien en de voortanden opnieuw scheef gaan groeien. Mijn eigen voortanden gingen toendertijd ook steeds meer scheef groeien ( dus jaren na mijn eerste beugel, omdat deze ook gingen verkleuren( door ongeluk en apexresectie) heeft mijn tandarts destijds dit "opgelost" door kronen. Ik was toen 30 jaar. Mijn gebit was toen recht met een lichte overbeet, en over elkaar groeiende ondertanden maar dat heb ik maar laten gaan. Ik was daar best tevreden over.

Maar nu zo ongeveer na mijn 48e gaat mijn gebit weer naar voren staan. En mijn voortanden weer ongelijk staan, alsof ik nu opeens minder ruimte heb.
Hoe lang gaat dit door?? waarom nu opeens. Heb zelf niet het idee dat mijn onderkaak nu zo "invalt"
Vandaar dat ik mij afvraag of er niet alleen iets aan het bovengebit gedaan kan worden, zodat ik die risicovolle operatie aan de onderkaak niet hoef te ondergaan.
za, 08/13/2022 - 21:54 Permalink
mourik

Overigens weet ik niet of ik een operatie toentertijd nodig had, maar wel de zgn blokbeugel die mijn dochter van 14 ook heeft gehad. Volgens mij werd er niet zo heel veel met de onderkaak gedaan ( ik spreek over 1980!) De orthodontie heeft natuurlijk ook een hele ontwikkeling doorgemaakt. De orthodontist van mijn dochter zei mij dat je eigenlijk niet alleen de bovenkaak/bovengebit kan behandelen.
Of het was toen nog niet doorgedrongen of ik heb een niet zo ervaren orthodontist gehad. Nou ja niets aan te doen...

Zijn er nu orthodontisten die gespecialiseerd zijn in behandeling van volwassenen en zo ja is daar een "lijst" van of zo?? Weet iemand dat?
za, 08/13/2022 - 21:57 Permalink
Tandarts_Richa…

Zij doen als het goed allemaal behandelingen bij volwassenen. Statistisch een enorme toename. Een vraag : rookt u.... zo ja kan het misschien te maken hebben met de daardoor ontstane botverlies, waardoor weer minder stabiliteit v d voortanden, waardoor ze naar voren groeien. Waar woont u ...misschien ken ik een orthodontist waar u een second opinion kunt doen.
za, 08/13/2022 - 22:41 Permalink
mourik

Nooit gerookt. Gezondheid is verder prima. Heb een poosje last gehad van bloedend tandvlees.Was paradontitis, is behandeld bij mondhygiënist. En ik ben zelf veel gestructureerder tandraggers gaan gebruiken. Voorheen alleen maar flossen. Gaat nu prima, wat ook wordt beaamd door de tandarts.
Het lijkt gewoon net of mijn bovenkaak kleiner wordt en dat er daardoor weer scheefgroei komt.
Ik woon in Rotterdam

Dank voor uw reacties
zo, 08/14/2022 - 21:20 Permalink
Tandarts_Richa…

Het kan zijn dat de parodontitis toch schade heeft aan de ophanging ( fundament) v uw tanden waardoor zij gaan ou advies vragen v e parodontoloog in combinatie met een orthodontist. Orthodontist Manfred Leunisse is voor mij een heel goede in Rotterdan. Will daarmee niet anderen tekort doen. Maar ik ken hem wel.
ma, 08/15/2022 - 01:12 Permalink