Enkele vragem m.b.t. mijn vaste beugel

Author:
wahida
Posted:
wo, 08/24/2005 - 19:22
Ik ben 34 jaar. Ik heb al anderhalf jaar een vaste beugel, zowel in de onder- als bovenkaak. Alleen de boventanden waren (flink) naar voren, vanwege het duimen. De orthodontist zei eerst dat ik alleen boven een beugel zou krijgen. Later werd het toch onderin ook, om de tanden beter op elkaar te laten passen. Ze zei dat het anderhalf tot 2 jaar zou duren.
Het is duidelijk te zien dat er een verandering heeft plaats gevonden. Laatst zei ze tegen mij dat ik na 2 maanden al klaar ben, terwijl ik nog, naar mijns inziens een (flinke) overbeet heb en de boventanden staan op de ondertanden. Dit geldt alleen voor de 4 voorste boventanden. Je ziet dit duidelijk op m'n foto's die ik heb gemaakt, vooral vanuit de zijkant.
Nu mijn vragen:
1. Kunnen de tanden helemaal naar achteren gaan gezien mijn leeftijd?
2. Moet de beugel niet bij elke behandeling strakker gemaakt worden of is dat verschillend? (bij mij worden de elastiekjes op de slotjes vernieuwd en soms ook het lange draad.)
3. Wie had op 'oudere' leeftijd ook een beugel en zijn de tanden mooi gaan staan?
Alvast bedankt.
carabelli

Afhankelijk van wat de uitgangssituatie was voor de behandeling, is een bepaald maximum resultaat haalbaar. Dat resultaat hangt af van een scala aan factoren, zoals de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, breedte van onder en bovenkaak, grootte van de tanden etc.

Wanneer behandeling op volwassen leeftijd plaatsvindt kun je bijv. geen gebruik meer maken van de groei van onder en bovenkaak zoals bij mensen die nog in de groei zijn. Bij orthodontische behandeling bij volwassenen waarbij de uitgangspositie ongunstig is kan er dan voor worden gekozen om de skeletale afwijking (positie van de kaken) te maskeren door te kiezen voor een minder ideale occlusie (manier waarop de tanden en kiezen op elkaar komen). Aan de andere kant kun je ook kiezen voor een meer ideale occlusie, waarbij je een eventuele skeletale afwijking niet of maar in beperkte mate maskeert. Een en ander natuurlijk afhankelijk van de situatie. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom voor deze eindsituatie gekozen is.

Waar in jouw geval voor gekozen is kan ik niet zeggen, maar kennelijk is het uiteindelijke resultaat niet dat waar jij op gehoopt hebt. Overleg met je orthodontist, zij kan je uitleggen waarom dit het eindresultaat is. In zo'n gesprek kun je ook vertellen wat jouw verwachtingen waren van de behandeling en kan zij eventueel een voorstel doen om dit resultaat te bereiken (al dan niet met een operatie), of waarom zo'n resultaat niet haalbaar is.

@ vraag 1: tanden kunnen zover naar achteren als de gebitssituatie dat toelaat, er zin natuurlijk beperkingen, maar die zijn niet specifiek leeftijdsgebonden.

@ vraag 2: De bogen die bij een vaste beugel gebruikt worden duwen de tanden en kiezen in een bepaalde vorm, als de boog nog niet is uitgewerkt hoeft deze niet meteen vervangen te worden, het risico bestaat in dat geval dat een nieuwe strakkere boog dan te veel verplaatsing geeft, zeker wanneer je in de eindfase aan het oplijnen (in de rij zetten van de tanden) bent.

@ vraag 3: Bij deze een oproep aan ervaringsdeskundigen die hun ervaringen hier willen delen!

Overigens is mij niet duidelijk wat je bedoelt met de overbeet in combinatie met dat je tanden op elkaar staan, een overbeet is de mate waarin de boventanden de ondertanden afdekken, het kan dan natuurlijk zijn dat ze tegen elkaar aan komen, maar voor het zicht is het niet storend, dus ik neem aan dat je iets anders bedoelt, hieronder een afbeelding van overjet en overbite, misschien kun je dan beter verwoorden wat je bedoelt.

http://ipj.quintessenz.de/content/poster138/abb03gr.jpg

Ik hoop dat ik je van wat meer achtergrondinformatie heb kunnen voorzien, mocht je nog vragen hebben dan kun je deze natuurlijk altijd stellen.
wo, 08/24/2005 - 20:56 Permalink
wahida

Bedankt tandarts Carabelli.

Als ik zo de afbeelding van u bekijk is er bij mij zowel sprake van een overbite als overjet. De boventanden staan nog niet recht. M'n boventanden hoeven voor mij niet helemaal aan te sluiten op m'n ondertanden, maar ik vind wel dat ze op z'n minst recht moeten staan (ook al bedekken ze de 4 voorste ondertanden voor de helft). Ik bedoel dus, als ik u reactie goed begrepen heb, dat de overbite er mag zijn, maar ik wil geen overjet. En daar stoor ik me aan. Als iemand mij vanuit de zijkant bekijkt, dan zie je duidelijk dat m'n tanden niet mooi staan.

Zal het langer aantrekken van de vaste beugel niet voor een beter resultaat zorgen?

Is het mogelijk om hier m'n foto's te plaatsen?

wahida
do, 08/25/2005 - 12:56 Permalink
minique

Je kunt hier foto's plaatsen als je zelf een plek hebt om de foto's te 'hosten': d.w.z. je plaatst de foto's elders op een (eigen) site en gebruikt de knop 'img' om de foto hier te tonen.
Ik wil je wel adviseren ervoor te zorgen dat je niet herkenbaar bent. Immers, internet is en blijft nogal anoniem en je weet nooit wat voor types er meekijken.

:smt006 Monique
do, 08/25/2005 - 13:05 Permalink
carabelli

Beste Wahida,

Voor zover ik het kan zien zijn de tandboog onder en boven gesloten.

In de uitgangspositie is er sprake van protrusie (de voortanden zijn naar buiten 'uit gewaaierd')in het bovenfront, het onderfront staat in de uitgangspositie in principe netjes en de mediaanlijn lijkt niet verschoven.

De behandeling heeft dus voor het grootste deel bestaan uit het terugzetten van het bovenfront, daarbij doet zich hier kennelijk het probleem voor dat het onderfront in de weg gaat zitten (de kleine snijtandjes lijken in de uitgangspositie al tegen het onderfront aan te komen), het bovenfront kan dan niet verder terug gezet worden, waardoor er geen esthetisch fraai resultaat wordt bereikt.

Wat men gedaan heeft is het onderfront verder naar achteren gekanteld om ruimte te maken voor het bovenfront, al dan niet door iets van de zijkant van het onderfront af te halen ('slicen).

Zoals het er nu voor staat is het bovenfront gesloten, er is een kleine mediaanlijnverschuiving en het bovenfront staat nog iets in protrusie (naar buiten gekanteld), wat een overjet oplevert.
Wat in dit geval opvalt is dat er zeer grote centrale (eerste snijtand) en laterale (tweede snijtand) incisieven zijn, ook in verhouding tot het onderfront. Wat een mogelijkheid is, maar overleg het met je orthodontist (hij/zij is er in gespecialiseerd), als je de overjet te groot vind, is aan de zijkant van de snijtanden wat glazuur weg te laten halen ('slicen'), hierdoor nemen de voortanden minder ruimte in en kunnen ze wat verder naar achteren gezet worden, waardoor de overjet verminderd. Door het slicen is dus iets ruimte te winnen, maar verwacht er geen wonderen van.
Zeker wanneer je de mediaanlijnvershuiving aan wilt pakken zul je zeer waarschijnlijk met slicen er niet uitkomen, mediaanlijncorrecties zijn moeizame behandelingen en je zult je wat dat betreft goed moeten afvragen of het eventuele resultaat je de behandeling nog waard is.

Dit antwoord is maar beperkt omdat alleen het front zichtbaar is, eventuele achterliggende problemen zijn heel moeilijk te zien op foto's dus overleg je geval zeker met de orthodontist die je behandeld, maar ik hoop dat je hier weer mee verder kunt.

Succes :smt006
do, 08/25/2005 - 15:37 Permalink
wahida

Hallo allemaal,

Gisteren is mijn beugel van de boventanden eraf gehaald. Het resultaat is heel mooi. IK ben nu wel tevreden. Het was echt de moeite waard.
wo, 11/30/2005 - 15:54 Permalink
carabelli

Hartstikke top dat het allemaal naar je zin is geworden :D
En leuk dat je even laat weten hoe het is afgelopen.

Veel plezier met je nieuwe 'look' :smt006
do, 12/01/2005 - 12:06 Permalink
wahida

Dank u wel.

AAN EEN IEDER DIE TWJFELT OM EEN BEUGEL TE ZETTEN:
Doe het! Het is echt de moeite waard. Ook al voel je je "oud'. Ik zelf ben 34.

Ongelooflijk wat een beugel allemaal kan doen.
do, 12/01/2005 - 16:35 Permalink