Een hoektand die niet door wil komen... 31 jaar...

Author:
SusanneT
Posted:
wo, 12/13/2006 - 22:27
Na 28 jaar dezelfde tandarts te hebben gehad kwam ik op mijn 29e bij een 'nieuwe' tandarts. Toen bleek ik nog 2 melkhoektanden te hebben. Mijn vorige tandarts wordt bedankt....
Iov met de orthodontist heb ik gekozen voor een beugel en zijn de melktanden getrokken en de hoektanden vrijgelegd. Overigens zat er nauwelijks nog wortel ad melktanden dus een goede keus denk ik.
Een vd hoektanden kwam vrij snel door maar de ander laat het na 1,5 jaar, het plaatsen van een botanker en verwijderen van bot onder deze tand nog steeds afweten. Het botanker in de onderkaak zit er nu 6 weken in -met elastiek naar de bracket op de hoektand- maar nog geen beweging te krijgen in de hoektand (deze is overigens niet vergroeid met het bot maar ligt erg scheef, over de naastliggende kies met de voorkant naar beneden en de punt net achter de naastliggende tand). Ik zit zelf te denken om het nog af te wachten tot eind januari en dan te kiezen voor een implantaat. Al wil de orthodontist dan liever een kies op de plaats vd hoektand (er is toch ruimtegebrek).
Heeft iemand ook iets dergelijks wel eens meegemaakt of kan iemand mij adviseren? Wat het beste te doen in dit geval? Andere opties? Toch nog afwachten?
Cat

Hey SuzanneT,

Wat een vervelende situatie is dat voor jou... Ik ben 23 en heb min of meer hetzelfde probleem (zoals je in bovenstaande link kan lezen)... Zou jij een beetje meer kunnen vertellen over de behandeling (melktand trekken en hoektand vrijleggen, beugel)? Ik ben benieuwd naar hoe jij dat ervaart... Jammer dat het met de andere hoektand niet wil lukken. Hoe lang duurde het eigenlijk vooraleer de eerste hoektand op z'n plaats stond? Ik weet niet wat te doen eigenlijk, denk dat ik maar voor een beugel ga...:s
za, 12/16/2006 - 01:17 Permalink
gewoonikke

ik heb nu 4 maanden een slotjes beugel.. en mijn linkerhoektand die nog verstopt zit in het tandvlees is nu aan de beugel bevestigd.. hiermee trekken ze de hoektand naar beneden.. het duurt wel even.. zit goed hoog.. maar ik denk dat ie er binnenkort toch nog doorkomt.
grappig om te lezen hoeveel mensen dit hebben.. ik heb tot mijn 27ste nog 2 melkhoektanden gehad.. mijn rechter is door en mijn linker nog niet.
za, 02/10/2007 - 20:47 Permalink
Lilo19

Ik ben 19 jaar en begin dit jaar van tandarts gewisseld.
Nu blijkt dus ook dat ik nog 1 melkhoektand had! Ik sta voor hoge kosten met de beugel want ik ben niet verzekerd hiervoor, maarja daar doe je dan ook verder niets aan....Ik vind dat mijn vorige tandarts verantwoordelijk is want hij heeft niets gezegd terwijl mijn hoektand (achteraf) duidelijk nog een melktand was!
Vanmorgen ben ik bij de kaakchirurg geweest en die heeft mijn tand 'opgehaald'. Nu hopen dat er beweging in te krijgen is want hij lag erg scheef en vast zei hij.
wo, 05/30/2007 - 11:49 Permalink
mecánico para …

Grappig dat iedereen de tandarts de schuld geeft van zijn eigen scheefliggende hoektand.
Overigens, vaak worden deze zaken wel gemeld aan ouders en die besluiten dan wel of geen behandeling in te zetten. Tenminste, dat is mij wel eens overkomen, dat mensen besluiten op basis van een dermate scheefligging niet te gaan proberen te halen op jonge leeftijd. Later zijn ze dat gesprek uiteraard vergeten en dan wordt er gewezen naar de behandlaar.
Die, als het goed is, dat gewoon op de kaart heeft staan als memo t.a.v de hoektand.
Er zijn overigens meer wegen die naar Rome leiden om de melkhoektand te vervangen als die er niet zou zijn of niet zou willen komen. Orthodontie is vaak een charmante oplossing omdat je dan je eigen tand kan gebruiken. Maar als door de verplaatsing de tand dood zou gaan kan je je afvragen of je daar dan op termijn wel zoveel in moet investeren: ortho/kaakchirurgie/woretlkanaalbehandeling mogelijk nog een keer een cosmetsiche verbetering.......allemaal ook niet gratuit voor nix
wo, 05/30/2007 - 12:35 Permalink
Lilo19

Het is best logisch dat veel mensen de tandarts de schuld geven.
Je gaat toch niet voor niets vanaf jongs af aan 2x per jaar naar de tandarts?
Hij is de deskundige of specialist die een lange studie achter de rug heeft en jij betaald hem voor zijn deskundigheid.
Als een tandarts jarenlang een melktand over het hoofd ziet, wat ziet hij dan nog meer over het hoofd?!
Bovendien moet de scheefliggende tand eruit want anders kunnen er cysten of zelfs kankervorming omheen komen is mij verteld.
Dus hoe dan ook is het een duur 'grapje'!
En het is natuurlijk extra zuur voor mij omdat ik net een paar maanden 19 was en ik tot mijn 18e wel voor een beugel verzekerd was.....
do, 05/31/2007 - 20:33 Permalink
Anoya

Als een tandarts jarenlang een melktand over het hoofd ziet, wat ziet hij dan nog meer over het hoofd?!


Het is toch ook jóúw tand? Je ziet toch ook dat je maar 3 hoektanden hebt gewisseld? :lol:
vr, 06/01/2007 - 09:53 Permalink
mecánico para …


Bovendien moet de scheefliggende tand eruit want anders kunnen er cysten of zelfs kankervorming omheen komen is mij verteld.


Hebben ze ook verteld dat dat slechts in 1 op de 2000 gevallen gebeurd?
vr, 06/01/2007 - 15:51 Permalink
mecánico para …

Beste BJN, ik doelde op het feit dat van die gevallen met geimpacteerde cuspidaten, ook maar een heel klein deel een cyste dan wel een maligniteit zou worden.
vr, 06/01/2007 - 22:15 Permalink
Lilo19

"Het is toch ook jóúw tand? Je ziet toch ook dat je maar 3 hoektanden hebt gewisseld? "

Ja natuurlijk vroeg ik me dat wel eens af hoe dat zat (dat die tand kleiner was) en daarom heb ik het ook een x aan de tandarts gevraagd die zei: 'Ja sommige mensen hebben een paar kleine tanden' Echt waar, dat is wat hij zei, m'n moeder en broer stonden ernaast. En soms wissel je een tand en dan raak je m kwijt, al mijn tanden zijn niet netjes thuis eruit gevallen, soms ook op vakantie of op school etc.

En op die vraag of mij verteld is dat de kans op kankervorming of een cyste 1 op de 2000 is: nee dat is mij niet verteld....De orthodonstist riep zelfs dat ik zo snel mogelijk moest beginnen met de behandeling! Terwijl als ik dit forum nu lees valt dat dus wel mee met de risico's als ik de tand zou willen laten zitten.....
vr, 06/01/2007 - 23:08 Permalink
Lilo19

Ik had nog wel een vraag voor mensen die deze behandeling ook hebben meegemaakt:
Doet het pijn als ze dat gouden kettingkje aan gaan trekken?
En gaat de wond dan elke keer open als ze dat aan gaan trekken?
Ik moet namelijk 6 dagen na de 'operatie' alweer naar de ortho en dan gaan ze die ketting vastmaken aan de beugel en dat lijkt me pijn doen......
za, 06/02/2007 - 12:03 Permalink
Cat

Ik ben net begonnen met de behandeling... Vandaag bij de stomatoloog geweest en die heeft mijn hoektand vrijgelegd. Ze hebben mijn melktand voorlopig nog laten zitten voor mocht er onvoldoende beweging zitten in de hoektand. Ik heb gemerkt dat er een soort pasta zit op de plaats waar hij gewerkt heeft. Kan iemand vertellen waarvoor dit dient en wat eronder te vinden is? Ik moet binnen 10 dagen terug langs bij de ortho... Duurt het dan nog lang vooraleer je een beugel krijgt?

Oja, klopt het dat je 2 methodes hebt om de hoektand te halen?

1. blokjes op bovenste tandenrij
2. blokjes op onderste tandenrij met elastiekje

Graag een antwoord en alvast bedankt!
do, 06/21/2007 - 16:43 Permalink