Draadje irriteert , switchen naar uitneembare retainers

Author:
mondvoltanden
Posted:
do, 09/28/2023 - 04:15
Hoi,

Ik heb sinds 3 dagen n nikkelvrij draadje achter mijn tanden. Bovenste draadje is verkeerd geplaatst in het tandvlees , na 1 dag al roodheid en zwelling en daarom had ik afspraak bij ortho voor morgen gemaakt. Maar ik merk dat ik enorm slis hetgeen niet handig is ivm werk, het draadje voelt als n hobbelig geheel en niet glad afgewerkt en ik realiseer me dat t n enorm gedoe wordt met schoon houden.

Dus ik zit er hard over na te denken om te switchen naar uitneembare retainers. Ik heb invisalign gehad en dat vond ik prima.

Een andere reden is ook dat de orthopraktijk weer een fout heeft gemaakt en ik eigenlijk weg moet blijven v behandelingen en voor iets moet kiezen dat door een computer wordt gemaakt: uitneembare retainers.

Ik ben afgegaan op wat de ortho adviseerde: spalkjes en uitneembare retainers. Maar t moet ook in mijn leven passen en na 3 dagen botst mijn tong nog steeds tegen t spalkje en maak ik veel speeksel aan en slis ik. Dut had ik niet met invisalign
Tandtechniek R…

Een draadje zal, afhankelijk van het gekozen model, altijd wel een punt blijven waar men met de tong hinder van kan ondervinden. Een juiste plaatsing is natuurlijk iets wat je wel mag verwachten van een ortho.

Een veel gebruikt alternatief is idd een Clear Overlay Retainer. Dit is net zoiets als een Invisalign alleen zonder positieverandering en mogelijkheden in verschillende diktes.
Mits een goede afdruk of mondscan een goede en comfortabele oplossing voor veel mensen.
Nadeel is slijtage, ze zijn immers niet gemaakt om de kauwfunctie en krachten langdurig te kunnen weerstaan. De kans op breuk, scheuren en doorslijten is eigenlijk een zekerheid. Vaak vernieuwen is dan de enige optie, met dito kosten.

Wellicht kan een andere optie zijn te kiezen voor een digitale spalk. Een vrij nieuwe techniek met nieuwe materialen. Maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn omdat dit glad en glooiend kan worden afgewerkt voor de tong.
Slissen is door hulpmiddelen is vaak van meerdere factoren afhankelijk en zou door de tandarts bekeken moeten worden wat er wel of niet mogelijk is.
Attach
di, 10/03/2023 - 17:48 Permalink