Dilemma: keuze tussen 2 Invisalign behandelplannen

Author:
Stratego
Posted:
di, 08/08/2023 - 13:29
Goedendag,

Ik zit met een dilemma. Ik ben bij de orthodontist geweest voor een consult betreffende een Invisalign beugel (ik heb als kind al een slotjesbeugel gehad). Deze heeft vervolgens twee behandelplannen voorgesteld. Bij het eerste plan bewegen alleen de voorste tanden en de kleine kiezen. Bij het tweede plan (voor 500 euro meer) bewegen de kiezen daarachter ook mee. De orthodontist zei dat het resultaat voor beide plannen nagenoeg hetzelfde zal zijn en ik net zo goed voor eerste plan kan gaan (al zal mijn "smile" dan wel minder breed uitvallen). Echter, nu zal voor het eerste plan "iets" meer van het tandglazuur geslepen moeten worden (iets waar ik sowieso al wat huiverig voor ben). Ook heb ik begrepen dat de crowding van de tanden mede veroorzaakt wordt door de kiezen die tegen de voorste tanden aanduwen. Wat ik eigenlijk had willen weten, maar vergeten was naar te vragen, is of op lange termijn deze druk van de kiezen de rechtgezette voorste tanden uiteindelijk toch weer zal kunnen doen bewegen (ik maak me hier vooral zorgen om omdat 1 bovenste voortand vorig jaar in zeer korte tijd is gaan verschuiven).

In ieder geval, mijn vraag is dus, is het het geld en de extra tijd waard om voor het uitgebreide, tweede plan te gaan?
Tandarts_Richa…

Er zal altijd een voorwaartse drang naar voren v d achterste kiezen blijven. Dit zal druk geven op het front. Daarom zal retentie apparatuur nuttig zijn. U kunt alleen beslissen of een uitgave voor u de moeite waard is. Ik zeg altijd: "als het uw mond is wat zou u doen" Dat zou ik ook doen. Hoop dat u niet rookt.
di, 08/08/2023 - 22:46 Permalink
Stratego

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hartelijk dank voor het antwoord.

De orthondontist adviseert een retentiedraad achter de ondertanden en een nachtbeugel voor beide bogen. Dat m'n "smile" minder breed zal uitvallen zit mij niet echt dwars, maar ik zou wel graag willen weten hoe gegrond mijn zorgen zijn over het slijpen en eventuele verschuiving van de tanden in de toekomst. Ik heb in het verleden een retentiedraad gehad en desondanks is 1 tand toch iets naar achter gaan staan. De vraag is dus of het meedraaien van de kiezen in het duurdere plan verschil zal maken.

Nee, ik rook gelukkig niet! Nooit gedaan en zal er ook nooit aan beginnen.
wo, 08/09/2023 - 14:16 Permalink