Diepe beet

Author:
Pieta
Posted:
ma, 03/20/2006 - 13:45
Hallo,

Ik heb een zogeheten 'diepe beet'; de boventanden sluiten diep over de ondertanden. Als ik m'n kaken op elkaar zet zie je aan de voorkant niets van mijn ondertanden.
Kan iemand (een tandarts oid.) hier mij vertellen wat de gebruikelijke behandeling is voor deze diepe beet? Een slotjesbeugel, of juist een 'plaatje'?

Dankjewe!
BJN

Een plaatje kan alleen als je kiezen net aan het wisselen zijn. Dan groeien ze iets verder door en heb je uiteindelijk zonder plaatje meer steun aan de zijkant op de kiezen, en minder overlap (diepe beet) op de voortanden.
Bij volwassenen werkt het alleen door gebruik te maken van een slotjesbeugel (vaste apparatuur). Daarmee kun je de correctie volledig sturen door de basis van het probleem aan te pakken. Dat kan zijn niet ver genoeg uitgegroeide kiezen of te ver uitgegroeide voortanden (in verticale zin). Daarvoor moet je wel bij een orthodontist zijn die veel volwassenen behandeld. Er zijn dan namelijk complexere mechanische technieken dan bij kinderen noodzakelijk. Wat en hoe kan dus alleen iindivudueel bepaalt worden na een onderzoek met fotos en gebitsmodellen.
di, 03/21/2006 - 19:48 Permalink
Pieta

Dankjewel BJN, da's duidelijk!

Ik ben nu 17, bijna 18, en heb m'n kiezen dus al een tijdje. Een slotjesbeugel zie ik eigenlijk nu niet zo zitten, want een enorm probleem is 't ook niet.
Mijn voortanden zijn niet langer dan gemiddeld, dus ik denk dat 't dan inderdaad komt door niet ver genoeg uitgegroeide kiezen. Zou je eventueel je voortanden heel subtiel met 2mm kunnen inkorten oid, of is dat ontzettend slecht?
di, 03/21/2006 - 20:54 Permalink
BJN

Dat is slecht, en mogelijk zet de verdieping van de beet door. Omdat afslijpen onomkeerbaar is raad ik het sterk af. Dan is het beter zo te laten.
di, 03/21/2006 - 20:58 Permalink
Pieta

Ah ok, ik dacht ook al dat dat slecht zou zijn en dat mijn tandarts dat ook niet zou doen. Eng idee ook eigenlijk, tanden afslijpen :-?.

Dankjewel voor de antwoorden in ieder geval!
di, 03/21/2006 - 21:05 Permalink
Primadonna

Ik raad je wel aan voor je 18e dit te doen wanneer je tandarts het nodig vindt, want na je 18e krijg je heel weinig vergoed via het ziekenfonds en dat kan hoog oplopen.
Bij mij zijn de kosten: 3000,- en krijg maar 500,-

Het is niet leuk allemaal, maar voor straks ben je blij dat je het toen gedaan hebt!
di, 09/12/2006 - 16:47 Permalink