Damon3 beugel

Author:
MandyV
Posted:
vr, 07/01/2005 - 15:55
is er iemand die ook een beugel van t type Damon 3 heeft? Ik heb er eigenlijk nooit iemand mee gezien (waarschijnlijk omdat het zo nieuw is)
maar ik zou graag wat ervaringen willen horen.
Mijn orthodontist kwam meteen met deze soort aanzetten maar na wat onderzoek leerde ik dat er beugels zijn die compleet doorzichtig zijn (behalve de draad) en die misschien voor mij toch fijn zou kunnen zijn, aangezien ik al wat ouder ben.
MandyV

hoi,
ja de beugel is een stuk duurder, maar de extra kosten spaar je voor een deel uit omdat je met deze beugel minder vaak langs de ortho hoeft. Dus als je een druk schema hebt, is zon beugel ideaal.
naar mijn idee is hij alleen veel dikker dan een normale beugel, maar k weet niet of dit werkelijk zo is
za, 07/02/2005 - 15:59 Permalink
jeroentje19

Ik heb juist gelezen dat die plaatjes minder sterk zijn. je zou dan toch denken dat je je juist vaker voor onderhoud naar de ortho moet?
za, 07/02/2005 - 20:56 Permalink
MandyV

hoi,
keramische beugels zijn volgens mij wel minder sterk ja maar die damon 3 is gemaakt van een combi van keramiek en metaal en daardoor volgens mij wel gewoon sterk(maar dat weet k dus niet 100 % zeker)
za, 07/02/2005 - 21:59 Permalink
knak

Ik heb deze er nu dus in zitten
Klein, en toch niet geheel doorzichtig, als je een blokje bekijkt, dan is deze voor 25% metaal/wat het ook voor matriaal moge zijn

De draad si wel te zien , maar toch,als ik sommige foto's bekijk van andere beugels ,dan had ik echt geen andere dan deze willen hebben

Ik heb er 60 duizend baht voor moeten neerlegger, ongeveer 1200 euro
Het is het waard :smt004
vr, 08/26/2005 - 20:11 Permalink
MandyV

ik heb donderdag mn Damon 3 beugel 'gekregen'. het heeft echt ontzettend zeer gedaan maar nu voel ik er bijna niets meer van.
Hij is wel veeeeel kleiner dan ik gedacht had, hij valt niet zo heel erg op vooral niet als alles straks rechtstaat :)
de ortho zei dat ik al heel snel resultaat zou zien, jammer alleen dat ik er wel rond de 2 jaar mee moet lopen. Ach ja, je moet er iets voor over hebben he!
zo, 08/28/2005 - 10:06 Permalink
knak

Als ze zeggen dat je MOET terug komen, dan zal dat denk ik wel een reden hebben :wink:
Het kan natuurlijk van patient tot patient varieeren maar toch

Ik heb nu een Thaise tandarts gehoord, die zei 3 maanden
Ik ga binnen 2 weken een Indiase tandarts bezoeken, ben benieuwd wat die gaat zeggen over hoe lang wachten voor de volgende adjustment

Wat kost het in Nederland? zo'n checkup/controle/adjustment?
do, 09/01/2005 - 20:48 Permalink
knak

:o ik weet opeens weer waarom ik liever niet meer in Nederland woon
:smt003


Dan is 4 Euro geen geld wat ik betaal voor controle

wat een geld zeg :oops:
vr, 09/02/2005 - 09:04 Permalink
knak

Heb nu anderhalve maand een Damon erin zitten en mijn scheve voortanden,de onderkant,, staan nu al zo goed als recht 8)

Vind het bijna raar waarom het zo lang moet (1.5 / 2 jaar) als het nu al als een speer gaat na nog niet eens 2 maanden
zo, 10/02/2005 - 19:49 Permalink
MandyV

ja ik vind het ook gek dat het zo lang moet! ik heb hem nu een maand en ik zie ook echt duidelijk verschil. Mijn tanden staan nu nagenoeg recht. Maar ik geloof dat de lange duur iets te maken heeft met het feit dat je kiezen helemaal goed op elkaar moeten staan.
zo, 10/02/2005 - 20:37 Permalink
knak

Ja

Mijn premolaren , de kleine kiezen vooraan zijn alle 4 verrwijderd
Er zitten dus gaten

bovenkaak is wat minder,omdat ik duidelijk kan zien dat de hoektanden die terug op hun plek gedwongen worden deze 2 gaten daar dichten

De onderkaak is een beetje een twijfel geval,waarvan ik ben gaan denken of het wel zo noodzakelijk was om deze premolaren eruit te laten halen

De onderkant-voortanden staan zo goed als recht dus die 2 gaten kunnnen niet opgevuld worden door deze rij tanden (zonder dat er ruimte ontstaat tussen elk van deze rechte rij tanden)

De enige optie zoals ik het kan zien? Dan zouden de kiezen helemaal naar 'beneden' getrokken moeten worden en tegen de hoektanden(van onderkaak) aan moeten sluiten


Vraag me af of deze 2 gaten voldoende gesloten kunnen worden
ma, 10/03/2005 - 11:39 Permalink
Jeffrey86

Hey,

na wat dingen gelezen te hebben (op Engelse/USA) sites en hier op het forum over Damon 3 brackets is mijn interesse ook gewekt. Mijn voortanden in de bovenkaak zijn namelijk na een eerdere orthodontistische behandeling weer naar voren gaan staan.

Kan iemand mij vertellen of er in Apeldoorn of omstreken ook een orthodontist zit die Damon 3 brackets gebruikt? Of waar ik dat op kan zoeken?

M.v.g. Jeffrey
di, 10/04/2005 - 13:12 Permalink
igorO

Beste mensen ,
weet iemand van jullie waar in amsterdam of in andere regio's van nederland kan ik naar tandarts voor onderhoud van mijn damon 3 beugel?
ik heb die beugel in oekraine gekregen en moet ideaal ieder 4-5 maanden terug, maar is moelijk haalbaar voor mijne korte vakantie en ik wil hier ook arts inschakkelen. Kan iemand eigen arts adviseren , de arts die kan ook iemand nemen die al een beugel heeft. Ik ben bij een andere orthodont geweest in amsterdam maar hij wiste niks over damon 3 en wilde alles op zijn oudewetste manier doen, zoals tanden trekken, etc..iedere 2 week voor draaien...brrr.
ma, 10/09/2006 - 21:27 Permalink
BJN

Beste beugelaars,
Laat je niet van de wijs brengen door de claims van de Damon I, II of III. Straks IV en V. Deze slotjes komen uit de US en worden momenteel erg gepushed door de commercie er achter. Er zit een patent op en er wordt veel geld aan verdiend. De claims worden echter niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, er zijn geen publicaties in onafhankelijke tijdschriften, alleen in het tijdschrift van de eigen fabrikant. Enkele orthontisten geloven er heilig in. Ik vraag mij wel eens af wat zij voorheen deden.
De orthodontische behandelingsmogelijkheden zijn in de afgelopen 15 jaar erg veranderd. Kiezen trekken blijkt veel minder vaak nodig dan voorheen. Dat is niet gekoppeld een een bepaalde vorm van de bracket, dat is nadenken en plannen van de behandeling. De vergelijkingen en claims die Damon gebruikt is afgezet tegen de techniek die gebruikt werd in de jaren 60. Helaas gebruiken sommige orthodontisten die nog steeds en als die met het Damonsysteem in aanraking komen gaan ze opeens ook proberen of het inderdaad lukt tanden recht te krijgen zonder direct kiezen te trekken. En wonder boven wonder: dat lukt!? Voorheen hebben ze duss niet nageschoold en zijn niet meegegaan in de evolutie van de techniek.
De brackets die we nu gebruiken lijken niet op die van 40 jaar geleden. Het is jammer dat de commercie het doet lijken of de gewone brackets uit zijn. Tanden verschuiven door juiste krachtenmechanica. Die wordt opgewekt door de titaniumdraden die we tegenwoordig gebruiken. De vorm en het merk van de bracket doet veel minder (niet) ter zake.

Sorry voor de veelheid aan text. Wie het leest en het snapt komt een stap verder. Ik hoop ook een aantal collegas.....
di, 10/10/2006 - 20:41 Permalink