Damon clear of damon 3m

Author:
Frikouja
Posted:
do, 02/07/2013 - 23:36
hoi hoi,

ik had een vraagje. woensdag wordt mijn beugel geplaatst, alleen moet ik nu nog een keus maken of ik een keramischie (witte) of metalen wil hebben. Om een goede keus te maken probeer ik via internet te kijken naar wat wijsheid is.Ik vindt het alleen erg moeilijk!!! ik kom er niet uit. zo lees ik bijvoorbeeld de verschillende termen als Damon clear en Damon 3M (als ik het nu goed uit me hoofd noteer :roll: )
ik denk dat ik me te goed probeer te verdiepen, waardoor ik er straks weinig van ga begrijpen.
in eerste instantie zoek ik info over in hoeverre een witte beugel er netjes en hygienisch uit blijft zien. en dan bedoel ik met name in hoeverre verkleuren de elastiekjes. hier lees ik zowel positieve reacties als negatieve reacties over. maar wat is jullie ervaring gaat dat er erg onsmakelijk uitzien. Is het zo dat je gekruid eten links moet laten liggen wil je dat het er netjes uit blijft zien? ik begrijp dat die elastiekjes wekelijks worden vervangen, maar verkleuren ze na een x pasta eten bij wijze van?
Ik las ook iets over een ander systeem: witte beugel zonder elastiekjes, kan iemand mij hier meer over vertellen. wat zijn de voordelen en nadelen? er werd mij verteld dat die op slot werden gemaakt met iets van metaal, waardoor het er erg gek uit ziet?
kunnen jullie mij misschien in het kort vertellen of dmv foto´s laten zien wat de opties zijn?

Alvast bedankt!!!

p.s mss een beetje veel vragen, maar hoop dat het niet een te grote moeite is om me een beetje op weg te helpen. de ortho is er dinsdag pas weer, dus kan helaas niet terecht voor vragen bij haar.
esje69

Je moet eerst weten welk type gebruikt wordt. Om de damon blokjes zitten geen elastiekjes, er wordt gebruik gemaakt van klepjes om de draad vast te houden en niet van elastiekjes. Dit wil niet zeggen dat er gedurende de behandeling geen elastiek gebruikt wordt. Ik vervang 4x per dag de elastieken en merk nauwelijks iets van verkleuring. Mijn dochter heeft op dit moment een dikker type waaraan je wel kan zien dat ze spaghetti gegeten heeft, maar deze wordt na een maaltijd ook al weer vervangen. Mijn dochter heeft nu ook "vaste" elastieken, model knoopsgat en daar zie ik geen opvallende verkleuringen aan. Of dit te maken heeft met het materiaal dat gebruikt wordt? Voor metalen of witte? Dat is persoonlijk. Het is mij niet aangeboden, ik heb er ook geen moment over gedacht, want schaam me niet voor mijn beslissing om wat aan mijn gebit te doen. en weet ook niet of het in combinatie met het systeem wel kan ( insignia).. En weet je wat, ik krijg alleen maar positieve reacties. ( Een persoonlijke mening, ik vind elastiekjes om de blokjes er niet fris uit zien, bij de metalen zie je een duidelijke scheiding tussen tand en metaal, geen "grijs" gebied waarvan je je afvraagt of het zo hoort of niet schoon is.)
Esje
vr, 02/08/2013 - 11:57 Permalink
Frikouja

Dag,
bedankt voor je snelle reactie, ik weet dat er gebruik wordt gemaakt van Damon.je kan kiezen uit een systeem met elastiekjes en eentje zonder dus die zelf ligerende. wat ik lees in jou bericht is dat jullie zelf de elastiekjes vervangen. is dat zo makkelijk. las dat dit best ingewikkeld is en hier op de forum dat je dat eventueel met een sonde zou moeten doen.

Is er iemand met een zelf ligerende witte beugel? kan je mij jou ervaring vertelen met deze brackets en eventueel een foto plaatsen.
vr, 02/08/2013 - 21:14 Permalink
esje69

zover ik weet gebruikt damon geen elastiekjes om de blokjes. zie http://www.damonbraces.nl/choose/index.php. met afbeeldingen van traditioneel met elastiekjes, zonder en de witte uitvoering.

De elastiekjes die ik bedoel zitten niet om de blokjes maar tussen de onder en bovenkaak zoals bijv. http://insigniaortho.com/index/damon-intheclinic-casestudies-elastics-11 (poeh, dat zij er wel veel).

esje
za, 02/09/2013 - 10:41 Permalink
Ortholimburg

Jullie zijn 2 soorten "elastiekjes" door elkaar aan het halen. De elastieken die je zelf moet vervangen zin inter- of intramaxillaire elastieken, die dienen om tanden of bepaalde tandengroepen te verplaatsen. Vervangen gaat vrij makkelijk na een leerperiode.
De "elastiekjes" die om de blokjes zitten zijn elastische ligaturen, en die dienen om de orthodontische draad met de tanden te verbinden. Bij Damon heb je die keuze niet want het is per definitie een zelfligerend systeem, dus de bogen worden middels kleine klepjes ( een soort schuifdeurtjes) bevestigd .Hier kan soms hier of daar een elastische ligatuur worden gebruikt als één van de slotjes stukgaat, maar dat is dan een noodoplossing.Zelf kan je die keuze niet maken. Er zijn wel orthodontisten die bij zelfligerende brackets ook nog ligaturen plaatsen omdat de patiënten die kleurtjes zo leuk vinden, maar dat is eigenlijk complete therapeutische nonsens.
za, 02/09/2013 - 12:59 Permalink
Frikouja

dag OrthoLimburg

U bent natuurlijk de deskundige, maar wat ik had begrepen is dat je bij Damon uit 2 opties kan kiezen. de zelfligerende zonder elastiekjes en of 1 waarbij wel die elastiekjes wordt gebruikt. en dan heb ik het over elastische ligaturen, die maandelijks worden vervangen.
zo, 02/10/2013 - 21:49 Permalink
Ortholimburg

dag OrthoLimburg

U bent natuurlijk de deskundige, maar wat ik had begrepen is dat je bij Damon uit 2 opties kan kiezen. de zelfligerende zonder elastiekjes en of 1 waarbij wel die elastiekjes wordt gebruikt. en dan heb ik het over elastische ligaturen, die maandelijks worden vervangen.

Nee, Damon is per definitie een passief zelfligerend systeem. Als er ligatuurtjes om heen moeten is het iets anders dan Damon.
ma, 02/11/2013 - 11:12 Permalink
Ortholimburg

Neem alstjeblieft geen beugel! je kunt je tanden erdoor kwijt raken, maar dat vertellen ze er niet bij in al die fantastische verhalen over beugels enzo

Toothje, je fietst op dit moment door allerlei discussies heen met ongefundeerde uitspraken ,die MISSCHIEN op jouw eigen ervaringen gebaseerd zijn, maar misschien ook helemaal niet, maar die absoluut niet overeenkomen met wat wij in de dagelijkse praktijk zien ,en wat ook uit de literatuur blijkt. Hou daarmee op alsjeblieft!!!
ma, 02/11/2013 - 11:16 Permalink
Frikouja

DAg allen,

daar ben ik weer met een aantal nieuwe vragen :)
Nu blijkt dat mijn tandarst helamaal niet werkt met zelf ligerende brackets. want de keer dat ik daar geweest ben, liet zij mij toch keramische brackets maar dan met elastiekjes zien. toen ik vroeg naar een mogelijkheid zonder elastiekjes vertelde ze mij dat die dan vast werden gezet met ijzerdraad om iedere bracket heen. Als ik andere brackets wilde dan kon ik haar dat doorgeven dan zou zij die voor mij bestellen.
nu is het zo dat ik mij er niet prettig bij voel. uit haar antwoorden maak ik op dat zij dan niet bekend is of in ieder geval niet werkt met zelf ligerende brackets. hierdoor zou ik niet eens willen dat zij die voor mij besteld. het liefst wil ik met mijn matriaal naar een echte ortho die hier wel verstand van heeft.
is dit mogelijk. ik heb wel al mijn behandelplan besproken en eigenlijk was de afspraak dat de beugel geplaatst wordt.Maar nu wil ik liever overstappen, zodat ik er een goed gevoel aan over houdt. wordt dit gezien als second opinion?
weet iemand ook wat de kosten zijn van zelfligerende brackets per tand.

uit de begroting blijkt dat het plaatsen van een beugel categorie 6 512 euro is.
materiaal en techniek kosten zijn 358,50 euro.

hoeveel zou dit zijn als ik zowel boven en beneden keramische zelfligerende brackets zou nemen.

hoop van jullie een antwoord te krijgen.

alvast bedankt.
wo, 02/13/2013 - 21:28 Permalink
esje69

Door de vastgestelde tarieven kan er nu alleen nog verschil zitten in de techniekkosten. Ik heb zo'n 750 euro betaald voor de beugel, maar dat is dan een systeem waarbij de brackets voor mijn gebit en behandelplan gemaakt zijn. Ik meen ooit gelezen te hebben dat doorzichtige ongeveer 10 euro per stuk duurder zijn dan metalen, maar boven dit bedrag zou je volgens mij niet uit mogen komen.
Je moet je wel wat anders afvragen. Je bent al begonnen met de behandeling en daarvoor zijn kosten gemaakt die je zal moeten betalen al ga je naar een ander. Ik kan je geen codes geven, want de mijne zijn van vorig jaar, maar je hebt in ieder geval foto's gemaakt en er is een afdruk of scan van je gebit gemaakt en een behandelplan. De foto's ed, kan je wellicht wel meenemen.
Je geeft maar 2 bedragen, je weet dat er nog heel wat bij komt? controles, verwijderen, retentie, extra foto's ed.?
esje
do, 02/14/2013 - 08:51 Permalink
Frikouja

Dag,

ik geef inderdaad maar 2 bedragen door, omdat ik benieuwd was naar wat er bij komt kijken boven de standaard kosten die zijn gemaakt. dat zijn kosten voor de consult, gebitsafdruk en (rontgen) foto`s en de beoordeling hiervan etc..
ik heb gebeld met een andere ortho. wat ik van hem heb begrepen is dat ik mijn materiaal mee kan nemen. Dus die kosten hoef ik dan niet nog een keer te maken. ik zit gelukkig nog niet vast aan de tandarts die ik heb.

Ik ben erg benieuwd naar de beugel die jij hebt. is dat de insignia. daar heb ik ook het een en ander over gelezen. die wordt ook op maat gemaakt.

de bedrag van 750 euro die jij noemt. is dat iclusief materiaal (dus brackets) en nog speciaal op maat maken en daarnaast plaatsen. of is dat boven het bedrag van 512,24 (plaatsen catergorie 6)
en is die beugel die je hebt zelf ligerend zonder die kleine elastiekjes rondom de brackets. want die wil ik dus absoluut niet (o.a vanwege het moeilijk schoonhouden en risico op gelig worden. Ik ben zelf Marokkaans en ons keuken is best wel sterk gekruid met o.a zafraan etc).
do, 02/14/2013 - 10:07 Permalink
Romy32

of 1 waarbij wel die elastiekjes wordt gebruikt. en dan heb ik het over elastische ligaturen, die maandelijks worden vervangen.

Misschien bedoel je een powerchain.
Dat is een kettingelastiek om de tanden naar elkaar toe te trekken. Zo'n elastiek wordt ook wel bij zelfligerende beugels gebruikt (althans wel bij ons in de praktijk, waar we ook patiënten hebben met Damon brackets).

Hier zie je een zelfligerende beugel met aan de onderkant zo'n powerchain:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuDhYgaORnw7TyZCIbRvN8CfHap-G9BFJUD33z4PBePSj2iiOd
do, 02/14/2013 - 10:08 Permalink
esje69

Die 750 is alleen de beugel, daar komt het plaatsen en al het andere nog bij. Ik heb inmiddels gevonden dat damon clear ook mogelijk is bij Insignia. Volgens mij zijn er niet veel orthodontisten/tandartsen die met insignia werken. Insigna is alleen de manier waarop het behandelplan gemaakt wordt ( heel kort door de bocht) en daar kunnen verschillende merken brackets bij gebruikt worden. Bij mij worden er damon, metalen gebruikt.
De foto die Romy geplaatst heeft ( powerchain aaah, zo heten ze dus, geen knoopsgatelastiek :P ) kan hier ook bij gebruikt worden. Mijn kind heeft deze op dit moment. Bij het verwisselen ( tijdens de controle) kon ik wel zien dat ze niet meer pareltjesfris waren, maar tijdens het dragen viel dat niet zo op. Ik kan het op de foto niet goed zien. Maar mijn kind droeg ze bij de tanden in het zicht onder de draad en aan de zijkanten over de draad.
esje
do, 02/14/2013 - 11:31 Permalink
Frikouja

Romy die brackets die jij laat zien vind ik niet zo mooi omdat ze een metalen klepje hebben...zijn die van in ovation C
pfffff vraag ik te veeel :P

volgens mij zijn die van damon clear het mooist, die hebben geen metalen klepje, zijn helemaal doorzichtig en hebben ook geen linguale elastiekjes.
met zulke brackets kom je dus ongeveer max 500 euro duurder uit dan de normale? klopt dat?

Romy, waarom gebruiken jullie elastiekjes rondom die zelf ligerende brackets. dat is dan eigenlijk toch niet nodig?
Ken jij een merk bracket die gebruikt wordt zonder elastiekjes of ben ik op zoek naar iets onmogelijks?
do, 02/14/2013 - 12:18 Permalink
esje69

Het prijsverschil zal je echt na moeten vragen. Ik heb wel iets gevonden over prijzen, maar die waren van vorig jaar. Daar zag ik bijv. "dure" controles tegenover een lagere beugelprijs......... zoals ruim 600 euro incl. plaatsen voor damon metaal en 150 voor zelfligerende en 300 voor keramisch zelfligerende in alleen materiaal....geen peil op te trekken )
do, 02/14/2013 - 12:47 Permalink
Frikouja

oww ik zie nu staan dat die elastiekjes bedoeld zijn om de tanden naar elkaar toe te trekken. Romy ik zie nu jou vlechtwerk voor me. heb ook jullie topic op VIVA gelezen :lol: .

Dat vind ik niet erg dat soort elastiekjes voor in de latere stadium. maar in eerste instantie zelfligerende brackets, en het liefst helemaal tranparant of wit.

ik ga me best doen en gewoon rondvragen wie dit doen. hoop dat ik eruit kom :wink:
do, 02/14/2013 - 12:52 Permalink
Frikouja

Ik ben er gedeektelijk uit. heb de stap gemaakt om mijn materiaal vandaag op te halen- dat ging erg gemakkelijk.heb mijn verhaal verteld en mijn voorkeur voor bepaalde brackets. dat begreep ze erg goed. dus nu een afspraak gemaakt bij een orthontist die ermee werkt.

nu een volgende vraag. De gebit van mijn vriendin staat erg scheef. Haar voorkeur gaat ook uit naar zelfligerende keramische brackets. Nu vertelde de orthodontiste haar dat zij beter voor metalen brackets kon kiezen, omdat haar tanden heel erg scheef staan. Metalen brackets zouden sterker zijn en met de druk daarvan kan er sneller en beter resultaat bereikt worden. De keramische brackets zouden dit kunnen vertragen.

klopt dit?
vr, 02/22/2013 - 23:24 Permalink
BJN

Metalen brackets zouden sterker zijn en met de druk daarvan kan er sneller en beter resultaat bereikt worden. De keramische brackets zouden dit kunnen vertragen.

Nee dat is onzin. In een proefopstelling in een lab zijn metalen brackets 'sterker'. Die verbuigen onder kracht van belasting in een proefopstelling om de hechtsterkte van een bracket-lijm-tand verbinding te testen. In die situatie breekt een keramische bracket kapot bij een lagere druk. Er zijn tegenwoordig kunststof brackets die bijna even sterk zijn als metaal, meer druk kunnen weerstaan in de proefopstelling, die buigen ook iets mee namelijk.

De krachten in de proefopstelling worden in de mond nooit zo bereikt. Daar spelen heel andere aspecten. In de proef is dat 20-40 kg, in de mond verplaats je tanden met 15-35 gram...

In diverse uitgebreide klinische onderzoeken blijkt dat niet de brackets, draden of andere beugelcomponenten bepalen hoe lang de behandeling duurt en hoe goed de behandeling is. Dat hangt veel meer af van de behandelaar. Hoe handig die is....
In mijn ervaring, na meer dan 15 jaar beugels, durf ik te zeggen dat de behandelingen in het algemeen behoorlijk langer duren bij orthodontisten die cosmetisch mooie apparatuur (liever) niet gebruiken. Zij hebben voor de rest van hun behandelingen met metalen brackets ook diverse ouderwetse behandelingsmethodieken. En ouderwetse ideeen over het te bereiken resultaat.
Ga er ook van uit dat als zij geen 'witte' brackets toepassen dat zij daarmee dus direct ook veel minder ervaring hebben/krijgen met volwassenen.... Denk maar eens hoeveel dat effect is, weinig ervaring met volwassenen...

Je kunt er niet van uit gaan dat elke orthodontist veel ervaring heeft met volwassenen orthodontie.
za, 02/23/2013 - 07:20 Permalink