CMD/diepe beet/crowding

Author:
Bijna klaar
Posted:
di, 07/03/2007 - 14:37
Mijn vriendin heeft al jaren last van hevige hoofdpijnen, pijn in haar nek. Ongeveer een jaar geleden heeft zij op advies van de tandarts een bezoek aan een gnatholoog gebracht. Dit nav het niet meer op elkaar kunnen krijgen van haar kaak. Destijds heeft zij een splint gekregen om de kaakspieren te ontzien. Eigenwijs als ze is heeft ze de splint nauwelijks gebruikt. Binnenkort moet ze terugkomen voor controle en zeer waarschijnlijk krijgt ze het advies contact op te nemen met een orthodontist.

Als ze hier net zo mee omgaat als haar splint, verwacht ik niet dat ze een bezoek aan een orthodontist zal brengen.

Nu is mijn vraag: wat zouden de gevolgen voor haar gebit kunnen zijn als ze het advies van de gnatholoog niet serieus neemt? Ik kan op internet veel vinden, maar er blijven toch wel heel wat vragen open.

Is er iemand die hier meer over kan vertellen en eventueel een advies heeft om haar te overtuigen iets zuiniger op haar gebit te zijn?
Anoya

Hoi hoi,

ik heb zelf ook een bijzonder diepe beet, dekbeet en dwangbeet én ook CMD/TMD. Ook ik ben via de tandarts terecht gekomen bij de gnatholoog en daarna van de adviserend tandarts van Univé te horen gekregen dat ik nét op tijd was omdat anders mijn tanden massaal zouden beginnen met afbreken en mijn ondertanden volgend jaar in mijn verhemelte zouden staan (wat ze af en toe al deden, want mijn voortanden zijn ook al hol aan de achterkant). Dát is eigenlijk hetgeen geweest dat mij wakker schudde, dat er echt wat aan gedaan moest gaan worden.

Vroeger heb ik namelijk al eerder een beugel gehad, en daar ben ik toen én niet serieus mee omgegaan, maar ik kon hem ook niet inhouden 's nachts omdat ik hem door mijn knarsen en klemmen gewoon uitspuugde.

Ik heb ook een splint gekregen, maar was daar na 2,5e maand doorheen, terwijl mijn tandarts had gezegd dat ik er minimaal 3 jaar, misschien zelfs 10 jaar mee moest doen. De gnatholoog heeft toen ook gezegd dat ik er per direct mee moest stoppen, omdat het het probleem alleen maar verergerde. Heeft je vriendin hem überhaupt ingehad? Zat hij niet goed ofzo dat ze hem niet in wil? Knarst ze? Klemt ze?
Ikzelf heb nu 2 vullingen door het knarsen en er een vulling uitgeknarst. Ik weet niet hoe ernstig de problemen zijn bij je vriendin, maar als ze er niets aan gaat doen/laat doen/wíl doen, blijft ze ook die hevige hoofdpijnen en nekpijnen houden, misschien zelfs nog wel erger. Ik neem aan dat ze de splint ten slotte niet voor niets heeft gekregen.

Ik neem ook aan dat de orthodontist haar wel in kan laten zien hoe ernstig haar probleem is (of kan zijn/worden).

Maar dit is natuurlijk alleen míjn verhaal. Ik weet niet wat voor klachten je vriendin verder heeft en hoe ernstig haar situatie is. Kan voor iedereen weer anders zijn, natuurlijk.

Succes ermee in ieder geval!

Ps. Ik ben zelf ook nog onder behandeling van een kaak fysiotherapeut om mijn CMD klachten te verminderen en dat helpt ook goed. Maar de stand van mijn tanden/kaak is de oorzaak, dus de beugel moet wel (die ik inmiddels ook 10 maanden heb). Uiteindelijk moet ik ook nog een kaakoperatie.
di, 07/03/2007 - 15:25 Permalink
Bijna klaar

Anoya, dank je wel voor je snelle reactie.

De klachten (vooral de hoofdpijn) die ze heeft komen vrij regelmatig terug. Er zijn gewoon dagen dat ze zo misselijk van de hoofdpijn is, dat ze gewoon naar bed gaat.

Vroeger heeft ze het advies gekregen om een beugel te nemen maar daar heeft ze destijds vanaf gezien. Als ze nu weer een beugel-advies zou krijgen gaat ze dat waarschijnlijk weer afwijzen, vooral vanwege het estetische!! Wat voor beugel heb jij hiervoor gekregen?

De splint die ze heeft gekregen heeft ze nauwelijks gebruikt. Knarsen en klemmen doet ze niet (daar heb ik meer een handje van), maar van die splint krijgt ze braakneigingen (praten en slikken lukt niet). Hij ligt mooi in een bakje opgeborgen en verder doet ze er niets mee.

Zoals je al terecht aangeeft zal ze toch iets moeten gaan doen, want voor je het weet is ze verder van huis. De gnatholoog heeft in een van de eerste gesprekken al aangegeven dat de splint alleen niet de oplossing is. Ik ben benieuwd of ik haar op een of andere manier kan overtuigen. Heb je nog tips?
di, 07/03/2007 - 16:01 Permalink
Anoya

Hoe komt ze aan CMD dan als ze niet knarst en/of klemt? Door de diepe beet zal ze waarschijnlijk haar kaak op slot zetten, vermoed ik. En voor zover ik weet is een diepe beet alleen op te lossen met beugelen (en dus inderdaad niet met een splint). Waarom heeft ze eigenlijk een splint gekregen als ze niet klemt of knarst?

Ik ben begonnen met een beugelplaatje voor mijn boventanden. Mijn bovenkaak moest verbreed worden, en dat hebben ze met dat plaatje gedaan. Inmiddels heb ik gewoon een slotjesbeugel, de metalen slotjes en ik krijg er eigenlijk alleen maar positieve reacties op. Ik wilde het zelf in eerste instantie ook helemaal niet, ook in verband met 'wat zullen mensen wel niet denken?', maar mensen denken dus alleen maar positief. Natuurlijk heb je wel 's grappenmakers, maar ik weet wie het zegt en ik kan er wel om lachen. Het gaat prima, en de tijd vliegt eigenlijk :)

Wat voor splint heeft ze dan, dat ze er van gaat kokhalzen? :-? Misschien moet ze hem aan laten passen?

Tips? Tja.. het gaat echt niet beter worden als ze er niets aan gaat doen, het wordt hoogstens erger.
di, 07/03/2007 - 18:41 Permalink
Bijna klaar

Ze is destijds naar de gnatholoog gestuurd omdat ze haar kaak niet meer goed op elkaar kon krijgen. Had onder andere met stress te maken, maar de gnatholoog heeft haar ook duidelijk gemaakt dat haar tanden, kiezen en kaken niet perfect zijn. Dit klopt ook wel als je naar haar voortanden kijkt, want die vallen zowel onder als boven, naar binnen toe. Haar snijtanden staan op zich wel goed, maar het lijkt nu net of ze twee dracula-tandjes heeft. Alleen al daarvoor zou ikzelf een beugel nemen. Verder heeft ze ook altijd last van knakkende kaken.

Ze heeft speciaal foto's moeten laten maken bij een orthodontist en er zijn diverse metingen verricht om de afwijking in de kaken te registreren. Er werd onder andere een extreme kracht in haar kaken geconstateerd. Misschien dat dit onder andere kaakklemmen veroorzaakt, maar daar heb ik geen ervaringen mee hoe je dat eventueel kunt signaleren. Ik weet van mezelf dat ik tandenknars, maar klemmen....

Ik weet niet of CMD alleen maar voor tandenknarsen staat, maar zo stond het wel omschreven of het formulier dat voor het ziekenfonds is gebruikt. De splint die ze heeft gekregen dekt haar boventanden af en heeft in het midden een open gehemelte. Verder heeft het op beplaade punten een verhoging waardoor haar kaakstand moet worden gecorrigeerd. Maar ja op een of andere manier lukt het dus niet om die splint normaal in te houden.

De gnatholoog heeft ook aangegeven dat de splint alleen ter correctie van de stand van de kaken is, maar dat dit ook niet hoeft te resulteren in een definitieve oplossing van de problemen. In het uiterste geval zou het tot een kaakoperatie kunnen komen.

Ik blijf het raar vinden dat ze geen beugel wil omdat anderen dan commentaar op je zouden hebben. Je neemt een beugel toch voor je eigen gezondheid. :-?

Goed om te horen dat mensen ook positief kunnen reageren en dat je positief gestemd bent over de snelheid waarmee het gaat. Heb je ook het gevoel dat je problemen er minder van worden?
di, 07/03/2007 - 20:12 Permalink
Anoya

Mensen gaan ook vaak harder klemmen in stressvolle periodes. Knakkende kaken heb ik ook vaak, erger wanneer ik harder heb geklemd. Hetzelfde als de extreme kracht in de kaken trouwens. Mijn gnatholoog noemde me een pitbull :lol: Als ik mijn kiezen op elkaar zet (voor zover ik dat kan), staat mijn kaak meteen op slot. Dat komt door die diepe beet, schijnt het, dus dat heeft je vriendin ook denk ik. Mijn fysio heeft een keer gezegd dat dat samen gaat, in ieder geval.
Klinkt als dezelfde splint die ik heb gehad, waar ik mee moest stoppen.

Mijn tanden staan trouwens ook naar binnen gericht. Dat wordt ook gecorrigeerd met de beugel. Bij mij is een operatie al noodzakelijk omdat er een overjet wordt gecreëerd met deze slotjesbeugel.

Ik snap het wel hoor, dat je vriendin daarom geen beugel zou willen. Maar net wat ik zeg, het is maar een jaar, anderhalf jaar, (misschien twee jaar bij mij), en dan ben ik waarschijnlijk van mijn klachten af, zijn de problemen opgelost én is de kans dus heel groot dat ik (zo goed als) van mijn CMD af kom. Al is er wel al gezegd dat ik waarschijnlijk zal blijven knarsen omdat ik, volgens de kaakchirurg, een 'die hard' knarser ben :lol: Maar inderdaad, een beugel neem je uiteindelijk voor je eigen gezondheid. Ikzelf had (en heb nog steeds) een gleufje tussen mijn voortanden. Inmiddels ook tussen andere tanden omdat het beugelplaatje mijn tanden uit elkaar heeft gezet, maar dáár wil ik juist vanaf. Dus zal ik toch echt aan de beugel moeten. Misschien kun je eens met je vriendin bespreken waarom ze het écht niet zou willen? Wat de voor- en nadelen zijn (en dan voornamelijk over het eindresultaat natuurlijk, omdat dat het doel is).

Mijn problemen zijn sowieso al stukken minder geworden door de fysiotherapeut. Ik ga standaard elke week naar de fysio therapeut voor mijn kaken. Mijn spieren zijn enorm geslonken, ik let meer op wat ik eet (en vooral op wat ik niet eet) en heb wat oefeningen gehad die ik zelf kan doen wanneer ik last heb. Het helpt mij in ieder geval heel goed! :) En in combinatie met de beugel helemaal, want ik voel nu dat mijn kiezen goed staan, ze raken elkaar steeds beter. Mijn voortanden schrapen niet meer langs elkaar, etc. Allemaal goede dingen :wink:
di, 07/03/2007 - 20:25 Permalink
Bijna klaar

Naarmate ik meer op internet ga zoeke raak ik ook steeds meer overtuigd dat een beugel een hoop problemen kan oplossen. Maar ik moet haar ook zien te overtuigen dat een beugel kan bijdragen aan dit effect. Daarnaast zal ze zich er ook aan moeten overgeven dat een beugel op volwassen leeftijd helemaal geen schande is. Vroeger wilde ze geen beugel en daar heeft ze nu de problemen van.

Ik begrijp uit jouw verhaal dat je eerst een beugelplaatje hebt gehad. Wat moet ik me daar bij voorstellen en waarvoor diende die.

Verder geef je aan dat er door de slotjesbeugel een overjet is ontstaan. Wat is een overjet?
do, 07/05/2007 - 16:03 Permalink
Anoya

Een beugel zou volgens mij veel problemen kunnen oplossen, bij mij sowieso en ik neem aan in haar geval ook.

Mijn beugelplaatje was om mijn bovenkaak wat te verbreden. Mijn tanden en kiezen stonden wat te ver naar binnen, en met dat beugelplaatje zijn ze elke maand wat meer uit elkaar geduwd (het zijn twee helften met wat schroefjes er tussenin, in het midden, die elke maand wat verder uit elkaar werden gezet). Deze beugel was niet zichtbaar voor de buitenwereld, omdat ze met haakjes tussen mijn kiezen vastzaten. Ik kon er gewoon mee eten, drinken, slapen, etc. Alleen met poetsen moest hij even uit.

Een overjet;

http://www.odontologia.com.br/imagens/dent-mista7.gif

De overbite heb/had ik nog, dus. Ze zijn nu een overjet aan het creëeren die ze uiteindelijk 'weg halen' met een kaakoperatie door mijn onderkaak naar voren te schuiven. Een overjet is dus de afstand tussen je boventanden en ondertanden. Deze moet bij mij minimaal 5 mm worden, geloof ik.
do, 07/05/2007 - 21:03 Permalink
Bijna klaar

Het begint me steeds duidelijker te worden. Nog even en ik kan zelf een opleiding voor orthodontist gaan volgen. :wink: Maar als ik jouw verhaal nog even terghaal dan staan je tanden nu naar binnen gericht en worden ze dus een aardig eind naar buiten "gebeugeld" om de overjet te creeeren? Houdt dit dan in dat je eerst met het beugelplaatje loopt en daarna nog een slotjesbeugel krijgt?

Ben wel bang dat als ik mijn vriendin ga vertellen wat er allemaal moet/kan gebeuren, dat ze dan toch echt gaat afhaken. Toevallig gisteren nog even kort met haar over het bezoek aan de gnatholoog gesproken. Ik krijg steeds meer het idee dat ze gewoon niet weet wat haar te wachten staat. Ik denk dat ik maar gewoon eens adviseer om een afspraak bij een orthodontist te maken en te horen wat er nu allemaal mogelijk is. Misschien dat ze dan zelf ook overtuigd wordt.
vr, 07/06/2007 - 12:44 Permalink
Anoya

Nou, het naar binnen gericht staan van mijn tanden staat los van de overjet. Mijn tanden staan naar binnen gericht, inderdaad, maar ze moeten sowieso wat meer naar buiten komen te staan. Daarnáást moeten mijn tanden wel naar voren worden geplaatst, maar dat zijn dus twee verschillende dingen. Ik zelf heb inderdaad eerst met een beugelplaatje gelopen en loop nu met een slotjesbeugel. Of dat een standaard behandeling is weet ik echter niet.

Ik denk dat je vriendin banger wordt als je haar verteld wat er kan gebeuren als ze NIETS laat doen en niet naar de ortho en/of gnatholoog gaat. Kun je niet met haar mee gaan naar de afspraak ofzo? Misschien voelt ze zich dan ook wat prettiger?
vr, 07/06/2007 - 17:48 Permalink
Bijna klaar

Oke dus geen toekomst als orthodontist, want ik begrijp je verhaal niet helemaal over de overjet en de naar binnen staande tanden. :smt017

Toevallig heeft m'n vriendin vanavond haar splint weer een uit haar beugelbakje gehaald. Na 3 minuten lag ie er al weer in terug, omdat ze 'm niet in kon houden. Daarop volgde tevens de mededeling: ik zeg die afspraak bij deed gnatholoog ook gelijk af!
:x

Daarop heb ik voorgesteld om dan maar mee te gaan onder het mom van: ik wil 'm ook wel eens vragen hoe het met mijn knarsen staat. Daar keek ze raar van op maar ze was niet afwijzend. Het enige dat ze steeds aangeeft is dat al die poespas nergens voor nodig is. Maar goed dan maar eens mee naar de gnatholoog en kijken of ik daar de discussie dan op gang kan krijgen.
vr, 07/06/2007 - 23:51 Permalink
Anoya

Beter dan dat kan ik het niet uitleggen :lol:

Ze zou juist wél naar de gnatholoog moeten als de splint zijn werk niet doet of niet kan doen. Ik ben benieuwd of ze met je mee gaat!
za, 07/07/2007 - 09:40 Permalink
Bijna klaar

Een bezoek aan de gnatholoog kan een hoop oplossen :D .

De splint is deels bewerkt waardoor deze nu beter past en ook meer rust biedt. Geen kokhalsneigingen en zelfs praten is nu beter mogelijk. Over twee weken terugkomen en dan hoort ze meer.
vr, 07/13/2007 - 09:37 Permalink
Anoya

Hé, wat goed joh! :D Je hebt haar dus zover gekregen? :wink:

Ik ben benieuwd wat hij over twee weken zegt, dan. Heeft hij wat onderzoeken gedaan dan of is het gewoon een evaluatie over de splint?
vr, 07/13/2007 - 10:57 Permalink
Bijna klaar

Op een of andere manier drong het tot haar door dat haar gebit toch wel belangrijk is. Ik begon haar eerst een beetje te pesten dat een rose beugel haar wel goed zou staan, of een mooie buitenbeugel... :smt003

Van het een kwam het ander: waarom er nu niets mee doen en dan straks met de problemen zitten. Dat heeft nog even geduurd, maar ze heeft uiteindelijk een afspraak met de gnatholoog gemaakt. Die heeft vervolgens haar splint zo bewerkt dat er meer ruimte in haar mond kwam waardoor nu alles prettiger zit. Volgende week moet ze terugkomen om te kijken of alles goed zit en gaat. Ben benieuwd of de gnatholoog haar nog doorverwijst en wat ze daar dan mee gaat doen. :smt002
zo, 07/15/2007 - 23:06 Permalink
Anoya

Ben blij dat ze uiteindelijk is gegaan! :)

Volgens mij wijzen gnathologen over het algemeen wel door, zeker met een diepe beet en crowding, maar dat horen jullie dus volgende week dus wel :D Ik ben benieuwd!
ma, 07/16/2007 - 08:45 Permalink
Bijna klaar

De discussie is weer opgestart. Na de controle van de spalk heeft mijn vriendin het advies gekregen om contact te zoeken met een orthodontist. Dit zal nog even op zich laten wachten omdat de gnatholoog nog wat aanvullende handelingen wil uitvoeren, maar het advies is nogmaals gegeven.

De gnatholoog heeft aangegeven dat hij er in ieder geval niets mee kan (verplaatsen van tanden en kiezen) en dat daarom de orthodontist moet worden ingeschakeld. Hij heeft aangegeven dat ze hem ook kan raadplegen over de eventuele mogelijkheden van de beugelbehandeling en wat de gevolgen zijn, welke beugel(s) er nodig is/zijn en wat de tijdsduur zal zijn. Ik geloof dat ze er zelf langzaam maar zeker steeds meer open voor gaat staan en dat ze het belang begint in te zien.
di, 07/17/2007 - 20:45 Permalink
Anoya

Hoop dat ze dan inziet dat het inderdaad erg belangrijk is! :)

Ik ben vandaag ook weer geweest en heel misschien hoeft mijn operatie toch niet, maar kan het met alleen elastieken worden opgelost. Maar meer kon hij er nog niet over kwijt, omdat het nog te vroeg was, zei hij.

Wanneer moeten jullie/zij naar de orthodontist?
di, 07/17/2007 - 21:05 Permalink
Bijna klaar

Voorlopig staat er eerst nog een bezoek aan de gnatholoog gepland (september). Naar aanleiding van de laatste controle zullen de kiezen iets worden bijgeslepen om het sluiten van de kaken beter te laten verlopen. De gnatholoog zal dan ook met haar overleggen waarom het wel verstandig is een bezoek aan de orthodontist te brengen. Hij kan een doorverwijzing geven (geloof dat dit te maken heeft met de vergoeding van de verzekeringsmaatschappij). Hij vindt namelijk dat ze een bepaalde stand van haar tanden heeft dat ze daarvoor geholpen moet worden. Zou wel mooi zijn als ze de kosten willen vergoeden :P

Omdat het bezoek bij de gnatholoog pas begin september is gaat het nog wel even duren voordat we daadwerkelijk bij een orthodontist langskunnen. Zijn er nog steeds zulke lange wachtlijsten of valt dat tegenwoordig allemaal wel mee?

Goed bericht trouwens voor je Anoya :D . Zou mooi zijn als je met een paar elastiekjes een kaakoperatie kunt voorkomen. Neem aan dat je al met al niet echt zit te wachten op een dergelijke operatie?
wo, 07/18/2007 - 09:41 Permalink
Anoya

Mijn kiezen worden waarschijnlijk aan het einde van de hele behandeling wat bijgeslepen. Wel goed dat de gnatholoog zal overleggen waarom het juist verstandig is! :) Ik was ook doorverwezen door mijn gnatholoog, naar de orthodontist, maar dat is niet de sleutel tot vergoeding. Ik moest evengoed naar Univé toe om daar door de adviserend tandarts te worden onderzocht, maar ook ik had 'medische noodzaak'. Het klinkt niet fijn, maar het is zeker wel fijn voor de portemonnee (en motivatie om dan een beugel te nemen, het wordt dan tenslotte toch vergoed).

Ik had eigenlijk geen wachtlijst bij de othodontist. Het duurde wel even voordat ik de beugel kreeg, maar dat was in verband met toestemming van Univé, en omdat er wat mis was gegaan op de administratie bij de ortho waardoor mijn behandeling 3 maanden vertraging kreeg.

Ik zit op zich niet te wachten op een operatie, nee, maar als het resultaat beter is met een operatie dan met elastieken, kies ik toch voor het eerste. Dat is nog even afwachten, want het was dus nog te vroeg om er wat over te kunnen zeggen.

Is je vriendin wel al wat positiever over het idee van een beugel?
wo, 07/18/2007 - 11:44 Permalink
Bijna klaar

We hebben nog geen informatie verder ingewonnen bij de verzekeringsmaatschappij, maar wat je al aangeeft: ik kan me ook wel indenken dat ze zelf aanvullende informatie willen hebben. Heeft de verzekeringsmaatschappij bij jou een soort second opinion gedaan om zelf vast te stellen wat jouw klachten waren?

Ik loop thuis een beetje grapjes te maken over een beugel: het zal je vast goed staan, is toch mooi en ach je knapt er alleen maar van op :wink: . Zelf krijgt ze er wel een iets positievere gedachte over, zeker omdat de gnatholoog haar toch wel een duidelijk advies geeft. Tot het voorlaatste bezoek aan de gnatholoog was een beugel niet bespreekbaar.

Hoe lang zit er ongeveer tussen een eerste consult en het definitief plaatsen van een beugel. Is dit een week (lijkt me erg snel) of een maand?
wo, 07/18/2007 - 13:06 Permalink
Anoya

Ik weet niet of het bij andere verzekeringsmaatschappijen ook zo werkt, maar ze nemen niet zomaar iets aan omdat 'een tandarts' het zegt. De adviserend tandarts had volgens mij wel wat aan informatie, maar heeft zelf mijn hele gebit onderzocht en bekeken, zoals de stand van mijn kiezen, mijn beet, etc. Ik heb de vergoeding voornamelijk gekregen omdat mijn ondertanden zo nu en dan in mijn verhemelte stonden, mijn voortanden uitgehold werden aan de achterkant en die zouden het niet lang meer hebben vol gehouden. Als het maar medisch noodzakelijk is.

Kunt ook nog zeggen dat ze vast jonger lijkt met een beugel :P Ik word nu ook weer even wat jonger geschat, haha.

Volgens mij zat er bij mijn vader een maand tussen het happen, foto's maken, e.d. en de beugel krijgen. Maar dat was ook een beugelplaatje. Ik weet niet of ze slotjes meteen plaatsen (als ze die meteen krijgt). Bij mij zat er dus langer tussen vanwege de administratie en de toestemming van Univé (dat was wel een wachtperiode, al kreeg ik wel voorrang). Ik ben in mei 2006 bij de ortho geweest en in september had ik het gesprek met Univé (en onderzoek dus), toen de toestemming er was kon ik eigenlijk meteen mijn beugel halen. Als je daar 3 maanden van af haalt heeft het ook ongeveer een maand geduurd, ja. :)
wo, 07/18/2007 - 13:22 Permalink
Bijna klaar

Die vind ik inderdaad ook nog leuk: je lijkt een stuk jonger. Die ga ik ook nog een keer proberen. :D

Je vader is ook aan een beugel? Wel klasse. Dat zie je helemaal niet vaak. Als je volwassenen met een beugel ziet zijn het vaak toch vrouwen. Althans ik kan me geen man met beugel voor de geest halen. Alhoewel een beugelplaatje zie je natuurlijk niet of nauwelijks...

Valt me op zich nog wel mee, een maand tussen happen (smerig trouwens) en het plaatsen van de beugel. Het dragen van je beugelplaatje kun je een beetje vergelijken met het dragen van de splint?
wo, 07/18/2007 - 13:57 Permalink
Anoya

Ja, mijn vader is nooit blij geweest met zijn gebit (veel kronen en vullingen, en het staat behoorlijk scheef allemaal), maar nu hij steeds met mij mee ging op afspraken, omdat het niet te bereiken was met Openbaar Vervoer, durfde hij tóch de stap te zetten om een beugel te nemen. Ook omdat hij zag hoe het bij mij ging natuurlijk. Hij is 47 en wil absoluut nog geen gebit. Hij krijgt ook volgende maand zijn slotjesbeugel boven (onder had hij al). Nooit te oud voor een beugel! :wink: (ikzelf ben trouwens 23).

Ik zie inderdaad wel wat vrouwen met een slotjesbeugel, maar er komen ook veel mannen bij de orthodontist! :D Een beugelplaatje zie je helemaal niet, niet degene die ik en mijn vader hadden in ieder geval. Het zat gewoon om de kiezen heen geklemt met 'haakjes' en gebogen draad. Het was in het begin wel behoorlijk wennen; veel speekselvorming, moeilijk praten (er zit toch plastic in je verhemelte), maar uiteindelijk vroegen zelfs de ortho-assistentes waar ik mijn beugel had verstopt als ik langskwam terwijl ik hem gewoon in had. Ze hoorden het niet meer :D

Mijn beugel zag er trouwens ongeveer zo uit; http://www.odeaandetechniek.nl/2004/images/Odes/beugel/beugel3.jpg
maar dan zonder die draad aan de voorkant. Ik kan geen plaatje vinden van de beugel die ik heb gehad.

Happen is wel smerig, ja. Maar als je goed door je neus ademt is er niets aan de hand. Ik stop meestal met ademen, maar als diegene dan weer even herinnert met 'rustig door de neus ademen' dan begin ik wel weer :lol:

Nee, da's niet te vergelijken vind ik, al weet ik niet wat voor splint je vriendin heeft. Mijne was er zo een; http://www.dentalcareottawa.com/Smile%20Spa%20Images/EQUIPMENT%20PICTUR…
maar dan voor om mijn boventanden. Geen verhemelte dus :) Helemaal niet te vergelijken met de beugel. Ook zeker niet qua gevoel. Door de splint kreeg ik mijn mond amper dicht, met de beugel kon ik dat wel, daar kon ik ook gewoon mee eten. :)
wo, 07/18/2007 - 14:21 Permalink
Bijna klaar

De afbeelding van de splint lijkt op die van mij. Mijne heeft een gladde onderkant met twee puntjes bij de snijtanden, maar die is voor het knarsen. Die van mijn vriendin past precies op de boventanden, maar heeft aan de onderkant ook de afdruk van haar gebit, zodat ie van onderen ook goed aansluit. De splint is op bepaalde plaatsen dikker, zodat er een andere spierspanning ontstaat. Aan de bovenkant zit een half open/gesloten verhemelte. Dit veroorzaakte waarschijnlijk ook de kokhalsneigingen omdat ze veel speekselvorming had. Nadat de gnatholoog een stuk heeft weggeslepen van de splint gaat het een stuk beter. Dat kan dan nog leuk gaan worden als ze ook eerst een beugelplaatje krijgt. :(

Ik dacht trouwens dat je een losse beugel altijd uit moest doen met eten, maar dat hoeft dus ook al niet meer. Dat gevoel van het niet goed kunnen sluiten van je mond ken ik uit eigen ervaring met de knars-splint. Wat is zo'n ding verschrikkelijk irritant :x

Voelt je vader ook al de verbetering in zijn gebit? Nogmaals ik vind het knap dat ie nu nog aan de beugel begint.
wo, 07/18/2007 - 14:58 Permalink
Anoya

Mijn splint had ook de vorm van mijn ondertanden er in staan, maar totaal niet op de goede plaats. Dat, en het feit dat er geen ruimte voor was, was de reden dat ik er mee moest stoppen.

Ik heb echt nooit kokhalsneigingen gehad van het beugelplaatje. Hij komt ook niet zo ver in je verhemelte. Heb ook nog niemand gehoord over kokhalzen met het plaatje, dus ik hoop dat zij daar ook geen last van krijgt, mocht ze die ook moeten krijgen (en anders van te voren aangeven bij de ortho?).

Nee, het is wel een uitneembare beugel, maar je kunt er prima mee eten! :) In het begin wel even wennen natuurlijk. Spaghetti enzo komt tussen de opening in je verhemelte te zitten (die na een paar maanden ontstaat), maar gewoon veel drinken bij het eten en dan is het geen probleem! Ik deed hem in het begin trouwens wel uit, omdat een assistente zei dat het mocht, maar van de ortho moest hij in blijven, omdat er veel druk op je tanden wordt gezet natuurlijk. Na het eten even afspoelen als er nog wat tussen is blijven zitten en dat is het.

Ik vond mijn splint niet heel irritant eerlijk gezegd, tenzij ik bij mijn toenmalige vriend sliep. Dan wilde ik hem ook niet in. Totdat ik er achter kwam dat hij een nachtbeugel had (die hij ook niet in wilde doen eerst), toen deden we ze allebei in omdat we wisten dat het beter was. Althans, dat dachten we voordat de gnatholoog het tegenovergestelde zei :lol:

Mijn vader voelt zéker verbetering. Ook zichtbaar hoor! :) Er is alleen één tand die best ver naar binnen staat waar de bracket steeds afbreekt, dus daar is hij al een paar keer voor terug gegaan. Erg vervelend! Ik heb er tot nu toe maar ééntje afgebroken bij een voortand. Wat een vervelend gevoel! Ik dacht dat mijn voortand afbrak! :lol:
wo, 07/18/2007 - 15:35 Permalink
Bijna klaar

Als ze van de orthodontist hoort dat ze ook een beugelplaatje moet dan zullen we inderdaad gelijk aangeven wat de problemen met de splint waren. Lijkt me wel zo handig ipv een nieuwe beugel na 2 maanden omdat de eerste niet goed zit.

Moet je nagaan wat een beugel voor krachten kan uitoefenen als je in je verhemelte kunt creeeren. :o En dat als er eentje afbreekt dat je het gevoel hebt dat je tanden afbreken.

Lekker knus he twee beugeltjes naast elkaar in bed? Als ik 's avonds m'n splint indoe en zij heeft 'm ook in zijn we net 2 van die bejaarden die hun kunstgebitje indoen :D Jut en Jul.

Toch wel raar dat je denkt dat je er verstandig aan doet om je splint in te doen en dat je dan krijgt te horen dat ie helemaal niet goed was. Wie weet wat voor verkeerde invloed ie heeft gehad op je gebit! :(
wo, 07/18/2007 - 16:08 Permalink
Anoya

Ja, zeker wel zo handig :lol: Orthodontist houdt er ook rekening mee volgens mij hoor. Bij mij vroegen ze ook nog of ik representatief werk had, dat soort dingen.

Nou, ze zitten ook best goed vastgelijmd he, dus dat was het ook volgens mij. Volgens mij raakte ik hem gewoon precies in díé hoek dat het pijnlijk was :P

Was zeker knus, haha. Stom eigenlijk dat je hem dan niet in zou willen doen, want ik schaam me nu ook zeker niet voor mijn slotjes, juist vanwege al die positieve reacties. Het hoort gewoon bij mij en zo kunnen mensen zien dat ik er mee aan het werk ben. Sommige collega's vragen ook nog steeds standaard 'ook een kauwgompje? .. oh nee! Kan natuurlijk niet, haha'. Ze zien het al niet eens meer en dan heb ik hem net een paar weken. Althans, slotjes boven. Die onder zagen ze amper omdat mijn ondertanden niet zo zichtbaar zijn.

Ja, jammer inderdaad. Op mijn gebit heeft het in principe geen invloed gehad, maar wel op mijn kaakgewrichten en spieren. Ik ben die 2 maanden juist veel meer gaan knarsen, of in ieder geval wel de knarsreflexen. Mijn gnatholoog vergeleek het ook al met kauwgom. Het was gewoon rubber, dus ik bleef er maar op kauwen onbewust. Ontzettend hard dus ook, want mijn spieren waren ook echt overbelast, net als de gewrichten. Gelukkig gaat het nu een stuk beter!
Ik neem het mijn tandarts van toen trouwens ook niet kwalijk. Hij bedoelde het goed, maar hij was wel net nieuw en hij had volgens mij eigenlijk ook nog niet echt gehoord van CMD/TMD. Hij heeft ook een grote brandblaar veroorzaakt bij het passen van de splint :lol: Heb inmiddels een andere tandarts, want die ander is z'n eigen praktijk begonnen nu :P
wo, 07/18/2007 - 16:27 Permalink
Bijna klaar

Ik denk dat je ook wel moet "klikken" met je orthodontist. Ik vind het wel een belangrijke vraag die hij/zij heeft gesteld of je representatief werk hebt. Je zou de keuze van een beugel (als je die hebt natuurlijk) ervan af kunnen laten hangen. Aan de andere kant: heb je een beugel voor jezelf of omdat je de buitenwereld wilt verrassen? Voor mij hoeft ze zich er niet voor te schamen. :D

Maar als ik jouw verhaal zo nog eens teruglees heb je al een aardige geschiedenis opgebouwd: 3 verschillende specialisten en nog (eventueel) een kaakchirurg. Een verkeerde splint en een foutje bij de verzekeringsmaatschappij, andere tandarts..... Aardig tijdrovend schema :D

Waarom zou je nu eventueel geen kaakoperatie moeten ondergaan? Omdat je beugel toch beter werk aflevert of omdat het geen invloed heeft?

De gnatholoog zei trouwens tegen mijn vriendin dat een beugel soms niet altijd goed werkt. Hiermee bedoel ik dat er zoveel krachten moeten worden uitgeoefend op je tanden dat deze als het ware uit het bot worden getrokken. :o . Dit zou bij haar zo kunnen zijn omdat de voortanden erg naar binnen staan en dat er een flinke verplaatsing noodzakelijk is. Nou weet ik niet hoe je dit zou kunnen voorkomen/oplossen, maar ik kan me er wel iets bij indenken dat de krachten van je beugel gewoon te groot worden. Weet jij hier iets van toevallig?

Wel leuk trouwens dat je via een gnatholoog wel kunt achterhalen hoe de verplaatsing van haar tanden is ontstaan. Door allerlei testjes (ik zal je de leuke voorbeelden onthouden) is gebleken dat zij erg veel kracht in haar lip heeft :o . De druk die ze met haar bovenlip kan maken zorgt ervoor dat haar tanden dus naar binnen worden gedrukt.....
wo, 07/18/2007 - 17:27 Permalink
Anoya

Ja, er moet wel een klik zijn met je ortho, denk ik inderdaad. Weet niet of ik die echt heb, maar hij beantwoord wel mijn vragen (ik moet ze wel zelf stellen, anders wil hij gelijk naar de volgende patiënt).
Ik kan me wel beroepen voorstellen waar je geen beugel te zien wilt hebben ofzo, maar ik werkte toen met jongeren met een gedragsstoornis. Niet echt iets representatiefs ofzo. En momenteel werk ik in de haven, waar ik eigenlijk alleen maar complimenten krijg dat ik er überhaupt aan begonnen ben. :) Ik denk ook niet dat je vriendin zich zal schamen hoor. Ik dacht dat ik dat ook zou doen, maar ik doe het eigenlijk helemaal niet! :D

Ja, best een geschiedenis al. En dan heb ik nog niet eens verteld dat dit mijn 4e tandarts is, en dat ik op mijn 12e al een losse beugel heb gehad :wink: Het foutje was trouwens bij de orthodontist. Niks negatiefs over mijn verzekeringsmaatschappij :lol:

Ik vermoed omdat de beugel misschien tóch de overbite kan verkleinen. Of in ieder geval met elastieken, dan. Dan is er alleen nog het probleem dat ik ook een bijzonder diepe beet heb, en die zit er nog steeds. Dat is niet weg te krijgen met elastiek volgens mij, want ze zouden mijn onderkaak wat kantelen tijdens de operatie zodat mijn diepe beet weg zou gaan. Dat moet ik dus nog allemaal bespreken met mijn ortho tegen die tijd dat het echt aan de orde is.

Nou, mijn vaders tanden staan ook erg naar binnen en dat kan ook prima. Ze hebben alleen van te voren gezegd dat het wat rustiger moet, niet teveel tegelijk willen. Het kaakbot moet ook tijd krijgen om zich aan te passen, natuurlijk. Er staan wel veel krachten op, inderdaad, maar niet zoveel dat je hele kiezen er uit worden getrokken :lol: (al voelt het de eerste paar dagen wel zo :P )

Dat zal een apart testje zijn geweest! Maar het klinkt inderdaad logisch, als haar tanden zo ver naar binnen staan. Mijn tanden staan daarentegen ook iets naar binnen, maar voor zover ik weet is nooit de kracht van mijn lip getest :lol:
do, 07/19/2007 - 17:58 Permalink
Bijna klaar

Zo irritant he een verjaardag! Het verhaal van de beugel kwam ter sprake. Spontaan kwamen er allerlei reacties los met adviezen dat een beugel helemaal niet nodig is voor m'n vriendin :x . Ik vind die mening op zich niet erg, maar ze weten niet dat ze door de verkeerde stand van haar tanden en kaken regelmatig hoofdpijn heeft.

Kortom ze is weer helemaal overtuigd dat ze geen beugel wil. Ga toch maar zeggen dat ze er een stuk jonger door lijkt :wink:

Zat trouwens je voorbeeld van de overbite en overjet nog een keer te bekijken en ik snap nu hoe een en ander in elkaar zit. Snap daardoor ook waarom een kaakoperatie waarschijnlijk een betere oplossing biedt. Toch wel mooi dat we met de hedendaagse wetenschap zoveel kunnen bereiken.
do, 07/19/2007 - 19:02 Permalink
Anoya

Stom eigenlijk dat die mensen haar dan niet steunen. Hoop dat de gnatholoog en/of de orthodontist toch de noodzaak duidelijk kunnen maken. En zo komt ze natuurlijk helemaal niet van haar hoofdpijn af!

Er valt zeker veel mee te bereiken! :D
do, 07/19/2007 - 20:18 Permalink
Bijna klaar

Ik ga maar vertrouwen op het advies van de gnatholoog en ik zorg dat ik ook bij dat gesprek aanwezig ben. Misschien dat de adviezen die ze dan krijgt door mij later nog eens ondersteund kunnen worden. Voor haar representatieve functie hoeft ze het niet te doen, want ze werkt alleen met directe collega's samen. Ze zou zich voornamelijk schamen voor de "boze buitenwereld". De opmerking "Ik ben toch geen puber meer", zegt ook genoeg. :-?

Ik raakte gisteren gewoon geirriteerd over de meningen van de anderen. Zelf zit ze nu weer met hoofdpijn thuis en daar wordt je af en toe niet vrolijk van.
do, 07/19/2007 - 20:30 Permalink
Anoya

Ik kan me voorstellen dat je daar niet vrolijk van wordt, nee. Misschien kun je haar ook vragen of ze liever hoofdpijn heeft dan met een beugel rondloopt? Waar is ze bang voor? Mensen reageren bij mij heel positief toen ik hem eenmaal kreeg. En als het probleem zo zichtbaar is (tanden die naar binnen staan) en mensen zeggen dat het niet nodig is, is het waarschijnlijk gewoon niet het lef hebben om te zeggen 'ja, je kunt hem inderdaad wel gebruiken' :wink:

Ik denk dat het sowieso motiverend werkt als jij met haar meegaat hoor! Ik ben ook geen puber meer, mijn vader ook zeker niet. Genoeg volwassenen met een beugel als je er op gaat letten! :)
do, 07/19/2007 - 20:53 Permalink
Bijna klaar

Ik weet niet waar ze bang voor is. Ik denk dat het toch hoofdzakelijk het onbekende is. Maar de opmerking "je ziet er vast een stuk jonger uit met een beugel" deed het gisteravond goed. :wink: . "Ook als de beugelbehandeling 3 jaar mocht gaan duren?", vroeg ze. Ja als dat de tijd is die je er voor nodig hebt. Ergens denkt ze er dus wel over na. Misschien moet ik haar meer stimuleren en ik ga ook zeker mee naar de gnatholoog.

Wij hebben verder in de kennissenkring geen beugeldragers. Ze heeft dus verder ook geen mogelijkheden om haar vragen te stellen of dat iemand juist tegen haar zegt dat het allemaal heel erg meevalt. Zal eens proberen te achterhalen of ze misschien een directe collega met een beugel heeft.
vr, 07/20/2007 - 09:27 Permalink
Anoya

Haha, goed dat ze de opmerking kon waarderen! :wink: :D

Misschien kun je haar hier het een en ander laten lezen? Hier delen mensen ook veel ervaringen.. Al leest ze dan misschien wel dit topic :lol:
vr, 07/20/2007 - 19:23 Permalink
Bijna klaar

Heb ik ook al aan zitten denken. Als ze gaat zoeken dan zal ze er toch wel heel snel achter komen dat dit haar eigen verhaal is. Weet neit of ze daar blij mee zal zijn :x . Aan de andere kant maakt het haar misschien wel duidelijk dat ik het ook belangrijk vind dat ze iets met haar gebit gaat doen.

Op dit moment kan ik haar niet volgen: gisteren zegt ze weer dat ze een beugel niet erg vind, de dag daarvoor zegt ze dat ze absoluut geen beugel wil. Ik denk dat het tijd wordt dat ze eens een bezoek brengt aan een orthodontist.
za, 07/21/2007 - 13:31 Permalink
Anoya

Oh, dat klinkt bekend. Aan de ene kant vond ik het ook niet erg, want ik wil zó graag mooie tandjes en geen pijn meer aan mijn kaken, maar ondertussen 'wat zullen ze wel niet denken?'. Nou, niets anders dan positieve dingen, blijkbaar! Maar dat weet je niet vóór je de beugel pas echt in je mond hebt zitten. Ik kon mezelf ook niet meer volgen, voornamelijk juist omdat ik niet precies wist wat ik kon verwachten.

Ik denk wel dat dat slim is, ja. Er niet al te veel tijd tussen de afspraken te laten zitten.
za, 07/21/2007 - 13:49 Permalink
Bijna klaar

Ga even een vragenronde met je doen hoor :D . Misschien dat ik me aan de hand van jouw antwoorden beter kan voorbereiden op het vervolgtraject dat gaat komen.

Wist jij voor jezelf al dat je een beugel wilde of heb je dit op advies van de gnatholoog/tandarts gedaan? Heb je daarna eerst een soort intake gehad om te horen wat je mogelijkheden waren of ben je direct aan de beugel gegaan?

Wat bedoel je met niet teveel tijd tussen de afspraken laten zitten? Is dit de tijd tussen het advies van de gnatholoog en het naar de orthodontist gaan of als je al bij de orthodontist bent geweest na de intake?

Wat zou je met betrekking tot je beugel voor jezelf anders doen of niet meer doen?

Waarom zou je geen beugel meer nemen?

Wat is je het meeste tegengevallen?
za, 07/21/2007 - 23:37 Permalink
Anoya

Haha, dat mag hoor! :)

Ik wist onbewust wel dat ik een beugel moest, maar wilde het eigenlijk niet omdat ik bang was voor de reacties. Toen ik eenmaal hoorde dat alles netjes zou komen te staan en dat de kans groot is dat ik helemaal van mijn klachten af zou komen, wist ik dat het wel 'moest'. Naar mate ik meer info kreeg, ging ik het steeds meer accepteren en pas sinds ik hem echt heb vind ik het niet erg. Ik ben doorgestuurd door de gnatholoog naar de orthodontist. Daar heb ik onderzoeken gekregen, althans.. foto's en happen e.d. Na 1,5e week ofzo behandelplanbespreking en daar worden de mogelijkheden ook besproken, een soort intake dus ook. Daarna ben ik pas aan de beugel gegaan.

Dat ze teveel gaat twijfelen als er bijvoorbeeld maanden tussen de afspraken zit. Dan heeft ze teveel bedenktijd zeg maar. Zoals ze nu dus ook heeft :wink: Ik bedoel alle afspraken. Van gnatho naar ortho en van ortho aan de beugel.

Ik zou eigenlijk precies hetzelfde toen, tot nu toe. Ik zie nu wel vooruitgang, al gaat het nu nog langzaam, maar merk wel veel verschil qua aansluiting van mijn kaken enzo.
Ik denk eigenlijk niet dat ik géén beugel meer zou nemen. Ik weet nu dat het beter voelt, dat het er beter uitziet en dat ik misschien helemaal van mijn CMD en verkeerde beten af kom. Vind ik een fijn vooruitzicht. Als ik niks had laten doen stonden volgend jaar mijn ondertanden in mijn verhemelte en zouden mijn tanden afbreken. Niet veel keus dus eigenlijk..

Wat me het meeste tegen is gevallen is eigenlijk een beetje vaag. Aan de ene kant gaat het zo snel allemaal, maar aan de andere kant kan het me niet hard genoeg gaan. Ook de pijn van de eerste paar dagen viel me vies tegen, maar dat is letterlijk een paar dagen. Echt zo'n paar "waar ben ik in godsnaam aan begonnen?" dagen, maar dat gaat over! :D
zo, 07/22/2007 - 00:12 Permalink