Buitenboordbeugel op 30-jarige leeftijd?

Author:
toby93
Posted:
ma, 03/04/2024 - 19:30
Hallo iedereen,

Ik hoop dat ik hier terecht kan met wat vragen over mijn behandeling. Alvast bedankt voor uw tijd en aandacht!

Wat info vooraf: man, 30 jaar.

In januari 2023 ben ik op aanraden van mijn destijds nieuwe tandarts voor het eerst op consult geweest bij een orthodontist (mijn tandarts hiervoor had het woord ‘beugel’ ook al eens laten vallen). Er is vastgesteld dat ik te maken heb met een overbeet, een kruisbeet, kiezen in de bovenkaak die te ver naar binnen zitten, en wat crowding. Een beugelbehandeling werd zodoende ook door de orthodontist aangeraden. Ik stond hier absoluut voor open.

Het behandelplan: 22-26 maanden een slotjesbeugel, plus een buitenboordbeugel (cervical headgear) voor 's nachts. Dit laatste zou bedoeld zijn om tegelijkertijd wat aan mijn overbeet te doen en de kiezen in de bovenkaak naar buiten te duwen. Het kon niet worden gezegd voor exact hoe lang de buitenboordbeugel moest worden gedragen, maar zeker de eerste helft van de behandeling. Ondanks mijn leeftijd had ik hier niet echt een probleem mee, aangezien het toch enkel ’s nachts zou zijn.

Mei vorig jaar gingen de beugels erin, en ik draag sindsdien trouw de buitenboordbeugel zoals voorgeschreven. Soms pak ik er zelfs overdag extra dagdelen bij.

Enige tijd geleden kwam mijn behandeling toevallig ter sprake in een gesprek met een kennis die tandarts is. Hij verbaasde zich enorm over een aantal aspecten van mijn behandeling. Allereerst het feit dat een 30-jarige een buitenboordbeugel krijgt voor een overbeet, en ‘m dan enkel ’s nachts hoeft te dragen. Hij zei dat dit bij volwassenen nauwelijks te doen is als de draagtijd niet praktisch 24/7 is, en zelfs dan vaak onvoldoende resultaat biedt. Ook snapte hij niet dat de buitenboordbeugel genoeg zijwaartse kracht kon uitoefenen om mijn kiezen zo ver naar buiten te ‘trekken’; dit zou (afhankelijk van het geval) meestal gebeuren met een palatal bar of een soort hyraxbeugel.

Hij erkende dat hij als tandarts niet voldoende geïnformeerd is om voor orthodontist te spelen, maar hij adviseerde me wel sterk om navraag te doen. Sindsdien heb ik veel online speurwerk verricht, en alles wat mijn kennis zei wordt veelvuldig bevestigd door informatieve orthodontie-gerelateerde websites. Ik ben in de tussentijd weer een keer op controle geweest bij de ortho, maar ik kreeg van de assistente niet echt antwoord op vragen over mijn behandeling. Ik heb de orthodontist ook niet meer gezien sinds de eerste controle na plaatsing van de beugels; hij was de vorige keer niet eens aanwezig.

Ik had eigenlijk helemaal geen twijfels bij mijn behandeling tot dat ene gesprek met mijn kennis, en dat lijkt een soort van doos van Pandora aan vragen te hebben geopend. Ik wil niet de indruk wekken dat ik mijn orthodontist wantrouw, maar ik vind het toch wel een beetje apart allemaal. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de algemene reacties op mijn verhaal.

Groeten!
Tandarts_Richa…

Net als uw kennis ben ook ik niet voldoende onderlegd in Orthodontie. .Weet wel dat ieder behandelaar zo zijn/haar eigen methodes heeft om een resultaat te bereiken. Ik zou eerst een persoonlijk onderhoud met de orthodontist vragen. Schrijf duidelijk uw vragen vooraf op een briefje.
ma, 03/04/2024 - 22:38 Permalink
toby93

Dank voor uw reactie. Ik begrijp dat de ene behandelaar de andere niet is, maar dan lijkt het mij alsnog de moeite waard om een stelling te toetsen om te zien wat anderen ervan vinden. Ik heb tijdens mijn vorige consult aangegeven de orthodontist te willen spreken. Hij was op dat moment niet aanwezig, maar de volgende keer zou dit zeker wel het geval zijn. Afwachten dus.
ma, 03/18/2024 - 16:16 Permalink