Boogjes om slotjes heen

Author:
Maltose
Posted:
do, 09/13/2012 - 14:41
Dag ortho's vraagje,

Denk je alles gehad te hebben na 1 jaar en 4 maanden, krijg je ineens om je slotjes heen van die zilveren/aluminium boogjes heen.. Nou raad je mijn vraag natuurlijk al.. wat zijn dit en wat doen die precies?

groetjes Maltose
BJN

Als het zo iets is:
http://www.eurodontic.co.uk/RMO2/files/assets/seo/page242_images/0001.jpg
Plaatje moeilijk te vinden hoor!

Dan is het een 'Light Wire Torquing Arch (Von Der Heydt)'. Dient om de richting van de wortel (tand) in axiale richting goed te krijgen. Stamt uit de Begg-techniek die langzamerhand verlaten is. Vanaf 1985 kwamen er betere materialen die de behandelingstijd verkortten en allerlei bijwerkingen verminderden. Dat wil niet zeggen dat sommige onderdelen van die oude technieken niet handig kunnen zijn in specifieke, mechanische, vraagstelling.

In NL waren, en zijn (dat is nu ook wel weer overdreven), er nog een aantal fervente aanhangers van dit systeem. Er is zelfs een vereniging.
za, 09/15/2012 - 15:09 Permalink
Ortholimburg

Die "torquing auxilliaries" komen typisch uit de begg techniek ,waar er met de brackets zelf geen torque kon worden gedaan. Hier in combinatie met edgewise brackets.Een orthodontist die de mogelijkheden van 2 technieken weet te combineren.
za, 09/15/2012 - 16:49 Permalink
Maltose

Die "torquing auxilliaries" komen typisch uit de begg techniek ,waar er met de brackets zelf geen torque kon worden gedaan. Hier in combinatie met edgewise brackets.Een orthodontist die de mogelijkheden van 2 technieken weet te combineren.
Dus ik heb een goede ortho :p?
zo, 09/16/2012 - 16:36 Permalink
Maltose

Wat ik wel heel apart vond tijdens de behandeling, was dat tijdens die draadjes zetten(die Romy32 benoemde).. de spanning heel erg zeer deed hij drukte zowat voor me gevoel me linker voortand eruit, en vervolgens me linker hoektand uit me mond, hij verontschuldigde zich bij voorbaat dat het heel erg zeer ging doen en hoopte dat t mee zou vallen.. Ik met lood in me schoenen naar huis hopend dat ik smorgens wel gewoon pap kon eten..

tot me grote verbazing had ik nog nooit zo weinig pijn gehad, heb smorgens zelfs nog een lekker stokbroodje tonijn gehaald ter vreugde dat het eigenlijk voor het eerst geen pijn deed de dag na de behandeling, heel vreemd.. maar ook een vreemd gevoel heb ik er zelf aan over gehouden zou er iets toch niet goed gegaan zijn wat de behandeling weer verlengd ga je dan denken. Achja.. na 1 jaar en 4 maanden is t zo voorbij denk k dan toch wel weer :)
di, 09/18/2012 - 23:27 Permalink
Ortholimburg

Of een orthodontische behandeling of een fase pijn doet of geen pijn doet is absoluut geen beoordelingscriterium of de behandeling goed gaat of niet. Veel patiënten denken dat het pijn moet doen ,anders gebeurt er niks . Dit is absoluut niet waar. Het hangt gewoon af van de kracht of het moment dat er gebruikt wordt.
do, 09/20/2012 - 00:04 Permalink