Blaren en wondjes door beugel

Author:
Natassia
Posted:
ma, 04/09/2007 - 17:14
Ik ben 31 en heb sinds 5 dagen een (vaste) beugel en heb door die haakjes/brackets vreselijk veel last van blaren (witte plekken) en wondjes in mijn mond. Het lijkt alsof mijn hele kaaklijn is opgezwollen. Dit doet dus gewoon echt pijn. :-? Gaat dit echt wel over?? het is nu nog geen steek beter dan de eerste dag. Ook de onderkant van m'n tong is erg geirriteerd doordat ie op een van die kiesbanden ligt. Zelfs een slokje water drinken is hierdoor erg.
Weet iemand iets om dit op te lossen?

Ben al bij apotheek om anti-infectie mondspoeling te halen. Die was die je meekrijgt gaat er ook zo weer af toch na elke keer eten of drinken.

Ben in deze vijf dagen al twee kilo afgevallen. Ik heb namelijk op mijn kiezen van dat blauwe spul gekregen ter voorkoming van het bijten op de brackets/niet goed aansluiten van je kaken. Maar het resultaat is dat je kauwvlakken gewoon glad zijn geworden en je dus al helemaal niks fijn kunt kauwen!! Is dit normaal? Wordt dit er nog uitgehaald bij het volgende bezoek?

Ten slotte voel ik nog vooral die irritatieplekken door de beugel (zie boven), maar voel nog steeds niet echt de kracht die er door de beugel op je tanden moet worden uitgeoefend om de boel recht te zetten. Hebben jullie hier ook ervaring mee en is dit normaal?

KOrtom, je snapt wel, het is wel HEEL erg wennen en was hier eigenlijk niet zo op voorbereid. :(
BJN

Het gaat zeker over. De eerste week (max twee) is het ergst, daarna gaat het snel beter. Op termijn voel je niets meer van deze klachten.
De blauwe lijm op de beetvlakken van je kiezen slijt langzamerhand weg.
Juist van de druk op je tanden en kiezen voel je weinig vertel je. Dat klopt ook. Er staat 10 - 15 gram druk op de tand. Hierdoor gaan ze toch verschuiven. Dat begint na ± 3 weken echt zichtbaar te worden.

Over een week is alles beter te verdragen!
ma, 04/09/2007 - 20:29 Permalink
E-line

Ik heb mijn beugel nu al ruim een jaar, en nog steeds heb ik last van wondjes in mijn mond. Als ik s'ochtends wakker word, dan zit mijn mond gewoon helemaal vast aan mijn wangen, waardoor die wondjes keer op keer weer open gaan, En dat doet echt vreselijk pijn, en word er echt gek van :( Wax erop doen helpt ook niet...
di, 04/10/2007 - 16:36 Permalink
laura18k

Nou... ik heb dat zelf ook hoor.
Lijkt wel alsof de wangen zich in de brackets zuigen 's nachts.
Iedere morgen kan ik "sliertjes" van mijn wang uit de brackets peuteren.

Het is gelukkig niet zo pijnlijk als in het begin maar meteen mijn mond openen op de vroege morgen is lastig. ( het is wel een stuk rustiger in huis nu :) )
wo, 04/11/2007 - 09:58 Permalink
Natassia

Bedankt voor jullie reacties!
Ik heb de beugel nu twee en een halve week en het klopt, de ergste blaren zijn inderdaad verdwenen. Heb nog wel ruwe schaafwonden in de binnenkant van mijn wang door de haakjes en slotjes van de beugel (dat ontstaat steeds weer opnieuw) en het irriteert bij tijden nog veel (soms bloedt het zelfs door een haakje). Heb het idee dat het hebben van ongemak went, maar het ongemak op zich niet zo heel veel minder wordt. Nou ja, misschien heel langzaamaan wat minder last.

Ik kan niet wachten tot de eerste keer dat de beugel wordt bijgesteld, dan zie je hoop ik sneller resultaat en verzacht dat een beetje het ongemak.
Eten (zacht eten en bijv.brood) gaat nog steeds erg langzaam, kan me niet voorstellen dat het bij elke keer bijstellen minder wordt dan dat.

:wink:
zo, 04/22/2007 - 21:08 Permalink
E-line

Dat komt bij jouw omdat je al 9 maanden niet door de ortho bent gezien, zie je andere topic


Dat lijkt me sterk dat dat daardoor komt. Die brackets worden niet vervangen, alleen het draad, en die wondjes worden veroorzaakt door de brackets....
di, 04/24/2007 - 15:03 Permalink