Binnenkort beugelen: even voorstellen

Author:
Karin :)
Posted:
di, 12/11/2012 - 21:42
Hallo iedereen! Ik heb een tijdje rondgekeken op dit forum en door de vele positieve en enthousiaste mensen met een beugel op volwassen leeftijd, is mijn instelling over mijn beugel die er binnenkort aankomt, ook iets positiever geworden (ik kijk er nogal tegenop) dus ik dacht ik sluit me aan bij de club ;)

Ik heb (zoals velen) in mijn tienertijd een beugel gehad, maar nu zo'n 10 jaar later, staan mijn tanden weer scheef. Ze staan wel op een compleet andere manier scheef, dit blijkt te zijn omdat ik een overbeet heb (is vroeger dus niets aan gedaan). Nu ben ik 26 en mijn twee buitenste snijtanden steken naar voren, en mijn binnenste zijn naar 'binnen' gekiept. Mijn tandarts vertelde me dat het alleen maar erger zou worden, en daarom heb ik besloten om een orthodontist te zoeken.

Mijn speurtocht was vrij lang, ik heb me bij drie orthodontisten laten informeren (de second opinion omdat ik kritisch ben en de derde omdat ik ben verhuisd). Het hele verhaal is in detail op mijn weblog te lezen, mocht je interesse hebben: http://www.mithredat.com/beugel/

Het komt er op neer dat ik een overbeet heb, van 4 mm, waardoor mijn tanden scheef geduwd worden. Ortho 1 en ortho 2 wilden dit verhelpen door mijn kaak naar voren te plaatsen met een kaakoperatie. Ik zag dit echter niet zitten, vanwege verschillende redenen. De laatste (en dus huidige) orthodontist wilde de overbeet oplossen door tanden/kiezen te trekken, maar vanwege mijn stollingsafwijkingen is opereren/kiezen trekken sowieso geen pretje, dus daarom hebben we besloten dat we mijn overbeet van 4 mm gewoon moeten accepteren en focussen op het rechtzetten van mijn tanden.

Beneden staat alles nog recht, maar in een perfecte situatie zou er wel een beugel geplaatst moeten worden, omdat de boventanden invloed uitoefenen op de onderkant, is mij verteld. Echter is mijn tandvlees daar zo dun dat het de orthodontist niet verstandig leek en daarom wordt er alleen een retentiespalkje geplaatst.

Mijn slotjesbeugel boven wordt op 3 januari geplaatst, en dan mag ik ze 12 tot 15 maanden dragen. Bij mijn eerste beugel heb ik heel erg veel pijn gehad (als ik de pijn vergelijk met dat van een botbreuk... doe mij dan de botbreuk maar) dus ik kijk daar behoorlijk tegenop. Echter kreeg ik toen vier beugels tegelijkertijd aangemeten (boven en onder slotjes, buitenboord en plaatje) en nu alleen boven. Ik heb alvast Brinta en pijnstillers ingeslagen en m'n vriend gewaarschuwd dat ik de eerste paar dagen een enorme baby zal zijn, :lol:

Ik heb overigens gekozen voor 'normale' slotjes in plaats van de witte, keramische. Ik heb het overlegd met de assistentes en zij vertelden mij dat de elastiekjes die eromheen zitten vrij snel geel verkleuren, het is duurder en omdat je bij mij mijn tanden niet goed ziet terwijl ik spreek (zeggen ze) leek het me ook niet heel erg nodig. Al moet ik zeggen dat het hier op de foto's er heel goed uitziet met de witte slotjes. ]

En dan nu de foto's van hoe het nu is.
http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2012/12/voor.jpg
http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2012/12/zijkant.jpg
http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2012/12/onder.jpg

Ik hoop dat ik er over een jaar hard (en mooi!) om kan lachen over hoe scheef het nu staat, maar ik moet zeggen dat je nog een extra realiteit-check krijgt met zulke detailfoto's...
mennepen

Hoi Karin,
Ik heb nu sinds 2 weken ook een slotjesbeugel en hoewel ik het geen pretje vond viel de pijn best mee.. Hopelijk valt het mee dit keer en ben je gauw gewend.. nog even lekker genieten van het normaal kunnen eten tijdens de feestdagen ;-) en heel veel succes in januari

groetjes Mandy
di, 12/11/2012 - 21:52 Permalink
Karin :)

Dankjewel Mandy!

Ik had mijn eerste afspraken al in oktober en van de ene kant baalde ik dat het nog een paar maanden ging duren voordat de beugel geplaatst kan worden, maar misschien heb ik toch mazzel dat ik met de feestdagen nog 'normaal' kan eten.

De laatste tijd eet ik meer kipkluifjes en spareribs enzo, gewoon omdat het nu nog even kan :smt002
di, 12/11/2012 - 22:00 Permalink
Ortholimburg

De laatste (en dus huidige) orthodontist wilde de overbeet oplossen door tanden/kiezen te trekken, maar vanwege mijn stollingsafwijkingen is opereren/kiezen trekken sowieso geen pretje, dus daarom hebben we besloten dat we mijn overbeet van 4 mm gewoon moeten accepteren en focussen op het rechtzetten van mijn tanden.

.

Heeft orthodontist nr 3 ook gezegd hoeveel je overbeet gaat zijn als je tanden recht staan? Want het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat dit 4 mm gaat blijven. Kans is groot dat je zonder behandeling van de onderkaak of extrakties eindigt op 6-7 mm . Is dit dan nog aanvaardbaar? Misschien wél ,niet te beoordelen aan de hand van een paar foto's, maar je zou het wél op voorhand moeten weten.
wo, 12/12/2012 - 00:35 Permalink
Karin :)

De orthodontist heeft dit inderdaad genoemd, zij zei dat het waarschijnlijk 5 mm zou worden. Dus hopelijk wordt het inderdaad niet 6 tot 7 millimeter. Zelf heb ik het idee dat mijn onderkaak op het moment door mijn boventanden naar achteren wordt gedrukt, omdat er zo geen ruimte meer is om mijn kaken goed te sluiten met mijn onderkaak 'vooraan' (ondertanden komen tegen achterkant boventanden). Mijn overbeet is overigens iets erger geworden sinds mijn eerste beugel er uit ging, en nu.

Ik vraag me af waarom er een mogelijkheid is dat een overbeet van 6 - 7 mm niet aanvaardbaar zou zijn, bedoelt u dit om cosmetische redenen (onderkin-idee) of dat ik problemen met bijvoorbeeld kauwen zou krijgen? En met behandeling van de onderkaak bedoelt u een operatie of een beugel?
wo, 12/12/2012 - 00:50 Permalink
Ortholimburg



Ik vraag me af waarom er een mogelijkheid is dat een overbeet van 6 - 7 mm niet aanvaardbaar zou zijn, bedoelt u dit om cosmetische redenen (onderkin-idee) of dat ik problemen met bijvoorbeeld kauwen zou krijgen? En met behandeling van de onderkaak bedoelt u een operatie of een beugel?

Niet alleen esthetiek.Als je voorbeet te groot wordt kan het een probleem worden om je lippen nog ongedwongen te sluiten, en er ontstaat interpositie van de onderlip .Ander probleem: op termijn kunnen je ondersnijtanden in het verhemelte gaan bijten, omdat er geen fronttandkoppeling meer is, en op lange termijn kan dit problematisch worden.
Behandeling van onderkaak kan zijn: operatie, maar kan ook zijn Herbst-apparaat. Kan in bepaalde gevallen zelfs bij volwassen patiënten zeer goede resultaten geven. Maar dat hangt af van verschillende factoren ,o.a. de positie van de ondertanden op het bot.
do, 12/13/2012 - 00:07 Permalink
Karin :)

Bedankt voor het advies, ik ga het nogmaals met mijn orthodontist bespreken om me er van te verzekeren dat het geen grote overbeet wordt met mogelijk de problemen die u noemde. Ze heeft het namelijk wel even kort genoemd, maar ik realiseer me nu pas dat het echt een probleem kan worden.
do, 12/13/2012 - 01:29 Permalink
Karin :)

Vandaag is mijn beugel geplaatst! Nog niet veel last maar verwacht dat de pijn vanavond en morgen het ergste zal zijn.
Aangezien ik recentelijk een nieuwe baan heb gekregen waar ik komende week aan begin, heb ik besloten om toch voor witte slotjes te gaan omdat ik het idee heb dat dat er iets 'volwassener' uit ziet, ook omdat ik altijd jonger word geschat.

Hier een fotootje:

http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2013/01/20130103-img_3061-s.jpg
do, 01/03/2013 - 14:22 Permalink
BJN

@anoniempje

Sorry, waarom meld je dat hier, en in andere topics vraag je ons of het goed kan werken. DAT snappen we niet... Beetje ongeloofwaardig.

Wil je niet opeens overal binnenvallen en doen of je er verstand van hebt. Uit je antwoorden, en je vragen in andere topics, blijkt dat dat niet zo is... Je gaat mensen in de war maken. en dat is niet de bedoeling van het forum. Als je nieuw bent in een forum dan lees je eerst, en begin je je langzaam te mengen in enkele discussies. Als je ergens heel zeker van bent kun je mensen adviseren.
Het lijkt er op dat je je verveelt in deze kerstvakantie?

PS je zit niet ver van een officiele waarschuwing van de mods.
do, 01/03/2013 - 20:29 Permalink
Karin :)

Inmiddels is het bijna 3 weken geleden dat ik mijn beugel kreeg. De eerste paar dagen heb ik veel pijn gehad, maar vergeleken met m'n eerste beugel viel het ontzettend mee en mag ik niet klagen.

Nu heb ik af en toe nog last van m'n voortanden. Sowieso voel ik nog steeds druk, maar m'n twee voortanden voelen ook een beetje... doof/gevoelloos. Het is een vreemd gevoel in ieder geval. Ik had het idee dat ik langzaamaan weer op weg was naar afbijten (zachte dingen gaan wel goed, maar iets harder, zoals broodkorsten gaat nog supermoeilijk) maar de laatste dagen gaat het juist weer wat slechter. Maarrrr, ik merkte vandaag dat m'n voortanden weer naast elkaar staan! Dus ik denk dat het ongemak daarvan komt, en dat ze nu er aan moeten wennen dat ze minder steun van elkaar hebben.

Hier wat fotootjes, die van net geplaatst en van vandaag (3 weken dus):

http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2013/01/compilatievoorkant.jpg
(ze zijn niet opeens heel geel geworden, da's het licht natuurlijk!) Van de voorkant zie je eigenlijk niet veel, al heb ik het idee dat ik een grotere spleet krijg tussen m'n voortand en die ene uitstekende...

Echter, als we het van de onderkant bekijken, is er wel sprake van verandering!

http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2013/01/compilatie.jpg

Ook merk ik dat ik mijn onderkaak nu verder naar voren kan plaatsen, omdat de achterkant van m'nvoortanden niet meer m'n tanden onder raken. Er is nu wel wat vreemde wrijving bij m'n hoektanden maar dat merk ik maar af en toe.
wo, 01/23/2013 - 22:11 Permalink
Karin :)

Inmiddels heb ik m'n beugel iets meer dan een maand (voor de geïnteresseerden, de laatste foto's hier: http://www.mithredat.com/beugel/een-maand-met-een-beugel/) en heb ik vandaag de eerste controle gehad.

Dit keer was er een andere assistente, ik vond het wel jammer dat degene die hem heeft geplakt mij niet behandelde. Er komen natuurlijk zoveel mensen bij de orthodontist dat ze specifieke patienten niet zo bij houden, maar deze assistente gaf erg weinig uitleg, tenzij ik er zelf naar vroeg... Kennelijk kan het 'dove' gevoel in m'n voortanden geen kwaad (maakte me zorgen over mijn verkorte wortels) dus dat valt mee. Ik heb een nieuwe, dikkere draad gekregen. Het inzetten van die draad deed PIIIIIIJJJJJJJJJN :smt010

Geen wonder, ik kan nog steeds niet afbijten omdat het pijn doet en dan gaat iemand er aan zitten... Ik heb behoorlijk liggen piepen in die stoel :( zoiets heb ik ook nog nooit eerder (bij m'n eerste beugel bijvoorbeeld) gevoeld dus dat was echt niet fijn. Ik had verwacht dat ik nu wel weer de 'zeur-pijn' zou hebben die je altijd voelt als er iets beweegt, maar vreemd genoeg heb ik geen pijn en voelt alles juist wat 'stabieler' in m'n mond.

Grappige was dat ik daarna naar de kapper ging, en ze vroeg "oh ben je vrij vandaag?" waarop ik antwoorde dat ik vrij had vanwege een afspraak bij de orthodontist. De reactie van de kapster was "oh is hij er net uit, of krijg je hem binnenkort?", dus die had de witte slotjes helemaal niet gezien :D Ik word altijd blij van zulk soort reacties :D
do, 02/07/2013 - 21:49 Permalink
Karin :)

Inmiddels is het al bijna een jaar verder en ben ik bijna van mijn beugel verlost!
Op 16 januari mag ie er uit en ik kan niet wachten!!! :D Ik krijg daarna een spalkje boven (ik heb er al eentje onder) en ook een losse nachtbeugel.

Zo zien mijn tanden er nu uit!

http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2013/12/voor.jpg

http://www.mithredat.com/beugel/wp-content/uploads/2013/12/onderkant.jpg

Ik heb (naast rechte tanden ;) ) ook nog wat leuks overgehouden aan m'n beugel, via m'n http://www.mithredat.com/beugel/ blog werd ik benaderd door de Belgische variant van het tijdschrift Flair of ik mee wilde doen aan een artikel over volwassen vrouwen met beugels, en ook heb ik in de Telegraaf gestaan :)
di, 12/24/2013 - 10:58 Permalink
Karin :)

Goeie blog met veel info voor beugel-starters. Leuk hoor.
En je tanden zijn heel mooi geworden. Straks moet je (maar even) beugel-ont-wennen...

:lol:


Bedankt iedereen! :D Ik ben erg blij met het resultaat en ontzettend blij dat ik dit zo'n anderhalf jaar geleden toch heb doorgezet. Ik moet af en toe nog wel wennen, ik denk nog steeds 'oh ja, geen zwarte thee en geen curry' maar dan realiseer ik me weer dat dat prima kan! :D

Voor het totaalbeeld, hier zijn de voor-en-na-foto's: http://karinkay.nl/beugel/fotos-beugel-voor-en-na/
Ik heb op mijn blogje ook nog een aantal artikeltjes geschreven over witte slotjes en ik kwam ook een heel leuk receptenboek tegen voor beugeldragers!

@Greg bennett: veel succes nog, ik kan je vertellen dat het 't waard is ;)
di, 04/08/2014 - 11:38 Permalink
Roos20

Mag ik vragen hoeveel de beugel in zijn geheel heeft gekost met controles etc? Ik krijg namelijk binnenkort ook een slotjesbeugel op me bovenkaak en onderin een soort plaatje omdat dubbele slotjes voor mij te duur werden. Maar ik zit erg te twijfelen of ik metalen of keramische brackets zal nemen. Het liefst natuurlijk keramische, maar ik zit met de kosten. Ik krijg 1750 vergoed van de verzekeraar en daar wil ik natuurlijk het liefst niet teveel overheen gaan.
ma, 05/05/2014 - 17:58 Permalink