Beugelen na je 60ste levensjaar?

Author:
lisah60
Posted:
di, 07/19/2011 - 13:54
Toen ik 8 jaar was kreeg ik een beugel. 36 Jaren verder waren mijn voortanden uiitgewaaierd, zodat ik aan brackets begon. 4 Tanden en kiezen uitgetrokken. Ik woonde en werkte in die jaren in de VS.
Na 2.5 jaar brackets gedragen te hebben had ik keurige rechte tanden. Nu ben ik 60 geweest en mijn voortanden waaieren weer uit, met een spleet tussen de voortanden. Nu heb ik gehoord dat het kaakbot niet meer ´´meewerkt´´ als ik weer beugelbehandeling onderga. .. Graag een mening van een ortho. Ik heb een drukke baan en moet veel reizen daarvoor, maar durf bijna niet meer te lachen :smt010 . Bij voorbaat dank!
grace

:P yeeh, bjn is de beste!

zet m op isah60. je wordt wel 120, jouw vraagt geeft de burger moed!
(neem nu wel n spalkje en bitje voor de avond). Een goede ortho is voor t leven isah60, je haar, huid, ogen EN tanden veranderen, dus je moet t allemaal bijhouden. zet m op he! mijn steun heb je :smt006
di, 07/19/2011 - 21:57 Permalink
lisah60

Dank jullie wel voor jullie reacties.! Toch las ik ergens op het Forum dat kaakbot na je 20ste niet meer groeit, dus niet goed ´´meewerkt´´. Ben reeds naar een ortho geweest voor Invisaligne, maar kom daar niet meer voor in aanmerking. Ik vind het niet erg om weer een tijdje met een beugel te moeten rondlopen.Dus ik moet nog even hier in Limburg rondkijken... Belangrijkste voor mij is dat ik weer behoorlijk kan kauwen en uiteraard....lachen :smt005..
wo, 07/20/2011 - 07:38 Permalink
lisah60

..en uiteraard verandert je huid, haar en tanden, na verloop van tijd, maar zolang mijn echtgenoot nog steeds verliefd op een lange slanke :smt005 , dame (ik dus!) blijft......Grapje! Ik ben die ik ben, vaak zien ze mijn zoon van 30 aan voor mijn echtgenoot :smt009
vr.gr.
wo, 07/20/2011 - 07:43 Permalink
BJN

Je kaak groeit niet meer, maar je tanden kunnen nog probleemloos verschoven worden. Dat gaat t beste met een vaste beugel (slotjes). Kan tegenwoordig ook met andere (onzichtbare) technieken. Wat niet werkt zijn beugels die op groei inspelen. Een overbeet opheffen of grote veranderingen in de breedte gaan bij volvwassenen niet goed zonder 'operaties'.

Buitenbeugels en activatoren werken daarom niet bij volwassenen. Maar een slotjesbeugel daarintegen SUPER. Realiseer je wel dat de meeste orthodontisten heel veel ervaring hebben met kinderen, maar relatief veel minder met behandelingen voor volwassenen. Tandartsen ook...
Dus vaak wordt een orthodontische behandeling voor een volwassene afgeraden op oneigenlijke gronden. Gewoonweg door onwetendheid, of 'nederlands calvinisme'. Dan wordt gezegd: 'Een beetje scheve tanden hoort gewoon bij je leeftijd...'

Buiten de randstad zijn (naar mijn dagelijkse ervaring) de tandartsen en orthodontisten erg terughoudend met beugelbehandelingen voor volwassenen. Ze sturen de patient weg met 'ik vind het niet nodig'. Of: 'kan alleen met een lange behandeling en met een operatie'.
Als deze persoon verder zoekt blijkt vaak dat er een heel goede behandeling mogelijk is in korte tijd. Als behandelaar moet je dan wel op de hoogte zijn van de moderne technieken....
wo, 07/20/2011 - 09:30 Permalink
grace

Lisah60, t heeft 1,5 jaar geduurd voordat ik ging beugelen. Ook voor mij wat het de 2e keer. Ik heb veel gesprekken gevoerd met orthos, maanden op NL en buitenlandse forums artikelen gelezen, en pas na 1,5 jaar en 3 intakes met orthos, een keuze gemaakt. Ik ben de helft zo oud, maar niet minder kritisch. Ik wil 100 worden MET RECHTE TANDEN. Ik ben ook maar een (Kritische) patient, maar wat BJN zegt klopt…

Succes he! Vandaag gaat mijn beugel eruit. Ik ben de gelukkigste, mijn dag kan niet meer stuk. Ik ga taart en bloemen halen voor mijn ortho, jihaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:smt003
wo, 07/20/2011 - 09:42 Permalink
mecánico para …

wat me wel opviel was dat de mensen boven de 50 met een beugel en dan met name vrouwen wel een verhoogd risico op blijvend botverlies hebben en dat de mondhygiene en zorg eromheen optimaal moeten zijn. Je kan niet voorbijgaan aan osteoporose en vertraagd herstel van veranderingen in het bot. Mijn ervaring........... Dat wil dus niet zeggen dat je het niet moet doen, maar dat je wel even verder moet kijken dan alleen dat ze recht staan omdat aansluitend met vervolg behandelingen moeten starten wegens paroproblemen ook niet altijd wenselijk en mogelijk is.

dus ik zeg, wat is de reden van dat uitwaaieren en wat is daar uiteindelijk aan te doen
wo, 07/20/2011 - 10:41 Permalink
lisah60

MPB, dank voor uw advies. Ik heb namelijk al eerder van botverlies gehoord op deze leeftijd, vandaar mijn vraag! Eerlijk gezegd, ben ik daar ook een beetje bang voor! Ik heb reeds een ortho gevonden in de buurt van Sittard, echter ik kan pas in september komen, vanwege vakantie. Mijn voortanden hoeven echt niet kaarsrecht te zijn, cq te worden, maar het spleetje tussen de voortanden moet echt weg! :P . Voor de rest heb ik nog een gaaf wit gebit!
wo, 07/20/2011 - 13:06 Permalink
mecánico para …

to be honest........ik zou een parodontoloog vragen naar de staat van het tandvlees enzo. die kan je qua toekomst waarschijnlijk beter inschatten dan de orthodontist. En eventueel gezamenlijk een plan maken, waarbij soms orthodontie maar soms ook restauratief iets aan het probleem doet.
wo, 07/20/2011 - 13:50 Permalink
lisah60

Wederom bedankt voor uw advies. Ik ga 3x per jaar naar de mondhygieniste, zij maakt 1x per jaar een status van mijn kaak en holtes. Door mijn frequente bezoek aan deze mondhygieniste, hoef ik bijna nooit naar de tandarts!
Ik zal - voor de zekerheid -een afspraak maken met een paradontoloog!
wo, 07/20/2011 - 17:20 Permalink