beugel : wel of niet

Author:
mondvoltanden
Posted:
za, 10/18/2014 - 23:01
Dag,

Ik ben 45 jaar en vroeger als kind heb ik een beugel met een plaatje gehad. Mijn tanden zijn nooit mooi recht gezet en heb nog steeds een overbeet van 5 mm en mijn linkervoortand staat iets gedraaid.
Nu ben ik bij een orthodontist gaan informeren over invisalign om in elk geval die linkervoortand wat rechter te krijgen.
Nu krijg ik het volgende te horen: Volgens ortho zou ik vroeger eigenlijk een blokbeugel moeten hebben gehad omdat mijn onderkaak te ver naar achteren staat en zijn er 2 kiezen getrokken. Dit heb ik mijn vroeger orthodontist nooit horen zeggen en dit zou ik als 12 jarige heus wel hebben geweten omdat je dan met 2 gaten in je mond zit en ik weet nog dat ik ontzettend bezig was met of ik wel of niet zou slissen dus 2 kiezen eruit zou me heus wel bij zijn gebleven.
Maar de ortho waar ik recent bij ben geweest blijft volhouden dat er 2 kiezen zijn getrokken. Want er zou te weinig ruimte zijn voor het hele gebit bovenin en dat onderkaak te ver naar achteren stond.
Invisalignbeugel zou mijn overbeet vergroten naar 6 a 7 mm maar dan staan wel al mijn tanden recht. Ze weet niet of ik black triangles krijg maar dat zou ze proberen te vermijden?? Ze zegt ook dat naarmate je ouder wordt je tanden steeds meer naar voren gaan staan????

Ik weet niet wat wijsheid is. Invisalign voor 1 jaar met de benodigde kosten en dan een nog grotere overbeet en misschien blacktriangles. Is niet echt wat ik voor ogen had.
Het enige voordeel is dat mijn tanden dan recht staan
Er was ook nog een optie om via een soort invisalign te corrigeren. Dat betekende via een bedrijf hoesjes a la invisalign te laten maken maar dat zou minder precies zijn
En ze had ook nog de optie om de kaakchirurg mijn onderkaak recht te laten zetten maar dat heb ik meteen afgeslagen.
En ik heb echt een normaal profiel dus ik begrijp niet goed hoe ze bij een afwijkende onderkaak komt.

wie heeft advies?

alvast bedankt

B
FennaJansen

Hi B,

Ik kan uiteraard niet voor je beslissen, maar die black triangles, dat zijn toch stukjes tussen tanden waar geen tandvlees zit he?
Volgens mij valt dat sowieso wel mee. Ik heb dat tussen 2 ondertanden, de voorste twee en ik vind het zelf al niet storend, maar ik denk dat het ook een kwestie is van hoeveel tandvlees er nog zit. Ik was vroeger wat te enthousiast met poetsen ;-)
Verder moet je afwegen hoe storend jij je scheve tand vindt ...

Zelf heb ik nu invisalign en ik ben erg blij met het resultaat, maar ik vind het wel een lastige beugel. Nu ben ik wel heel precies en wil ik ook echt mijn uren per dag halen en goed poetsen etc, dus dat geeft wat extra lastigheid. Wel is het zo dat ik daardoor niet echt vertraging oploop.

Als je geen klachten hebt, zou ik je onderkaak laten voor wat het is.
En misschien doelt de ortho wel op de verstandskiezen die missen? Ik heb ze onder gewoon niet. Nooit gehad en volgens mij ook niet in mijn kaak zitten.

Maar al met al: ik heb er geen verstand van; ik zeg gewoon als leek wat ik ervan denk; kijk vooral naar hoe jij je over je scheve tand voelt.
Voor mij was het echt een onzeker punt en ondanks alle ellende (ja, ik vind een beugel vreselijk) is het het helemaal waard! Dat verschilt per persoon :)
ma, 10/20/2014 - 17:39 Permalink
mondvoltanden

Als antwoord op door FennaJansen

Hoi,
door familieomstandigheden de beugelplannen ff in de koelkast gezet. maar op bijgaand foto zie je dat mijn bovenste linker voortand erg opvalt omdat daar te weinig ruimte is staat hij schuin en iets gedraaid. Kan n tandarts of ortho aangeven of deze ene voortand boven enigzins recht te krijgen is of in elk geval in t rijtje en hoe lang zou dat duren met invisalign? Het hoeft allemaal niet heel perfect maar wat minder opvallend en rechter zou ik fijn vinden. En daarna volgend project: wat wittere tanden want daar stoor ik me ook aan en t is niet door roken oid.

Alvast bedankt voor de reacties
Attach
za, 09/26/2015 - 10:52 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door mondvoltanden

Kan n tandarts of ortho aangeven of deze ene voortand boven enigzins recht te krijgen is of in elk geval in t rijtje en hoe lang zou dat duren met invisalign? Het hoeft allemaal niet heel perfect maar wat minder opvallend en rechter zou ik fijn vinden.

De tand is zeker recht te krijgen, maar omwille van het plaatsgebrek gaan de fronttanden naar voor staan, als er ook in de onderkaak niet behandeld wordt. Gevolg is dat de situatie niet stabiel is, en de tanden dus terug scheef gaan als er geen levenslange retentie wordt voorzien. Tussen de 2 middensnijtanden gaat er zeker een black triangle ontstaan, dat zie ik nu al, maar da's op te lossen.
Hoe lang? moeilijk te voorspellen bij een volwassen patiënt ,maar met Invisalign zeker een stuk langer dan met gewone vaste apparatuur. Minstens 6 maanden, als het enkel gaat om je tanden wat recht te zetten zonder meer, zonder correctie van de occlusie of de black triangles. Mijn ervaring is dat patiënten vaak beginnen met een instelling van "als het maar wat beter staat ben ik tevreden, het hoeft niet perfect te zijn", en naarmate de behandeling vordert wordt de lat hoger gelegd, zodat op een gegeven moment er dingen verwacht worden die initieel niet gepland waren . Invisalign heeft namelijk zijn beperkingen!
za, 09/26/2015 - 14:25 Permalink
mondvoltanden

Als antwoord op door Ortholimburg

"De tand is zeker recht te krijgen, maar omwille van het plaatsgebrek gaan de fronttanden naar voor staan, als er ook in de onderkaak niet behandeld wordt. Gevolg is dat de situatie niet stabiel is, en de tanden dus terug scheef gaan als er geen levenslange retentie wordt voorzien. Tussen de 2 middensnijtanden gaat er zeker een black triangle ontstaan, dat zie ik nu al, maar da's op te lossen."

Hoi en heel erg bedankt voor het antwoord.
Begrijp ik goed dat ik zowel boven als onder n beugel zou moeten?
Afgezien vt feit dat ik op jonge leeftijd al n beugel heb gehad en flink gebaald heb dat dat het resultaat was en misschien was er niet meer uit te halen

Ik zou t liefst invisalign vanwege de onzichtbaarheid en dan alleen boven willen. Als dat n half jaar tot 9 mnd a 12 mnd zou duren dan vind ik dat te overzien.
Je hebt t over levenslange retentie bedoel je dan zo n vast draadje achter de tanden?
Je benoemt 2 middensnijtanden zijn dat de voortanden bovenin?

Ik zou denk ik al heel blij zijn als t bovenin wat rechter is en dan bedoel ik de ene voortand.
Onder hoeft niet.

Hoeveel tijd extra kont dan de black triangle fixen? Is dat 1 behandeling en dan klaar?


Alvast bedankt voor uw reactie!
za, 09/26/2015 - 19:17 Permalink
Ortholimburg

Als antwoord op door mondvoltanden

Op specifieke technische vragen kunnen we in een forum niet antwoorden omwille van het gebrek aan info. Algemeen gesproken zal een behandeling enkel in de bovenkaak leiden tot een compromisresultaat, zal het resultaat niet stabiel zijn, en zijn de behandelingsmogelijkheden van Invisalign beperkt. Of een gekleefd draadje nadien mogelijk is, hangt af van de positie van de ondertanden .Als dit niet kan zal je levenslang een nachtbeugel moeten dragen.
zo, 09/27/2015 - 13:22 Permalink