Beugel voor 1 tand?

Author:
1Hanneke
Posted:
wo, 04/21/2010 - 17:35
Hoi allemaal,
Ik wou vroeger nooit een beugel, was niet echt perse nodig volgens de tandarts, en aangezien ik nogal panisch was voor alles wat maar op tandarts leek was, heb ik dat niet gedaan. Inmiddels ben ik 26 en mede dankzij dit forum niet bang meer voor de tandarts :D
Nu ben ik wel aardig tevreden met hoe mijn tanden eruit zien, het enige is dat ik 1 tand heb die half gedraaid is. Van de buitenkant is dat niet eens goed te zien, maar de punt steekt naar achter uit. Van de ene kant ben ik eraan gewend, omdat ik het al zo lang heb, maar van de andere kant irriteer ik me ontzettend aan die uitstekende punt, ik bijt er nog wel eens mee op mijn tong enzo. Mn tandarts heeft gezegd dat hij er wel iets op kan maken voor het aanzicht, maar eigenlijk is dat niet waar ik me aan stoor, maar het naar achter steken.
Nu heb ik als ik mijn verzekeringsvoorwaarde goed begrijp budget voor 1000 euro orthodontie. Niet genoeg voor een volledige beugel en aangezien ik nog studeer ben ik op het moment niet in de gelegenheid nog eens 1000 bij te leggen.
Wat denken jullie, zou er iets te verzinnen zijn voor 1 tand wat qua kosten niet erg veel over die 1000 heen zou gaan? Zou het de moeite lonen een ortho te gaan zoeken en vragen wat hij kan doen? Of zoiezo onbegonnen werk, beter gaan sparen voor volledige beugel (zal dan pas over 3 jaar worden na studie denk ik)? Ik weet eigenlijk ook niet of ik wel genoeg ruimte heb om die tand recht te krijgen...
Heb een poging gedaan foto's te maken, nog best moeilijk haha :)
Attach
alpifresh

Ik denk dat een ortho de snijtand aan de andere kant ook zou willen aanpakken. Dan kan er daarna ook makkelijker een spalkje in om het recht te houden.
Zag laatst een foto van iemand die alleen een beugel had om de eerste 6 of 8 tanden. Het kàn dus wel, alleen even zoeken naar een ortho die dat wil.
wo, 04/21/2010 - 19:30 Permalink
gatso24

Technisch is bijna alles mogelijk, dus ook een beugel voor 1 tand. Of het in de praktijk gaat gebeuren denk ik niet. Iedere ortho zal dit graag en goed netjes voor je maken. Maar dat betekent niet 1 blokje maar 32 (als je die allemaal nog hebt ;-)
wo, 04/21/2010 - 20:01 Permalink
BJN

Tuurlijk kan dat. Maar de rest eromheen moet een beetje opzij om de tand (12 en 22) er tussen te plaatsen. Dat moet met 8 slotjes. Maar de hoeveelheid tandkleurige slotjes (brackets) maakt voor de tijdsduur (? 8-10mnd) en prijs niet echt uit.
Een beugel (met tandkleurige slotjes) alleen voor boven (incl vooronderzoek en retentie achteraf) kost ± 1200-1400 euro. Dat zijn vaste, door de overheid opgelegde tarieven dus overal (?) het zelfde.
wo, 04/21/2010 - 21:27 Permalink
1Hanneke

Kijk dat is goed nieuws :D
Dat verschil kan ik nog wel een keer bij mekaar krijgen. En als het inderdaad in minder dan een jaar zou kunnen zou super zijn! De 22 steekt inderdaad weer wat de andere kant op uit, 8 slotjes zou mooi wezen. Ik dacht al aan 14 slotjes (verstandskiezen zijn er al uit) en had ergens volgens mij 50 euro per stuk gelezen, dus dan kom ik niet ver met die 1000 euro. Tandkleurig of niet maakt me niet zoveel uit... als ie maar werkt :)
Ik krijg ook een beetje een groeve in die 12, omdat ik er steeds op bijt. Volgens mn tandarts nog niet erg, maar wat dat betreft misschien wel beter nu een beugel, dan over 3-4 jaar, wanneer ik hem misschien wel verder doormidden gebeten heb...
Ik ga wel eens informeren naar een ortho hier in Zwolle, of in Utrecht waar ik studeer. In mn kerk zijn ook een paar volwassen mensen met beugel... eens vragen waar zij heen gaan. En verzekering even goed checken.
Haha dat had ik een paar jaar geleden echt niet voor mogelijk gehouden, dat ik nu serieus een beugel zou gaan overwegen 8)
wo, 04/21/2010 - 23:32 Permalink
cosmogirl

wat de verzekering betreft, ik weet niet hoe oud/jong :smt002 je bent? zelf ben ik 21 en met een aanvullende verzekering bij CZ voor 80% vergoed voor orthodontie met een maximum van 2000 euro. En dat totdat ik 22 word, maar dan is 'ie er hopelijk al bijna uit :smt003
za, 04/24/2010 - 11:32 Permalink