[beugel] Verbinding tussen kiezen

Author:
Distortion
Posted:
za, 09/17/2005 - 16:46
Sinds 3 maanden heb ik (als 23 jarige) een beugel, en dat was ook nodig de voortanden in vooral de bovenkaak stonden erg scheef. Voordat de beugel geplaatst kon worden moesten eerst de 2 kiezen die achter de hoektanden stonden getrokken worden.

Toen de beugel er zo'n maand in zat heeft de orthodontist een stangetje geplaatst die de 2 achterste kiezen (Waar ook het uiteinde van de beugel aan vast zit) aan elkaar verbinden. Dit stangetje loopt langs m'n gehemelte en is vooral bij het eten erg vervelend.

Bij navraag aan de ortho kwam ik er achter dat dit stangetje als doel heeft de 2 kiezen waar het om gaat op hun plek te laten staan. Zou dat stangetje er niet zitten dan zouden de kiezen gaan draaien.

Ik vraag me nu alleen af hoe lang dat stangtje zal moeten blijven zitten, kan dat stangetje weg zodra de voortanden recht staan. Of moet ie blijven zitten tot het gat dat is ontstaan na het trekken van de kiezen opgevuld is met andere kiezen? Daarnaast ben ik eigenlijk ook benieuwd hoe dat stangetje heet.

Ik hoop dat iemand hier mij hier antwoord op kan geven, ik zie de ortho pas weer over 6 weken en ben er eigenlijk wel benieuwd naar.
dj

Antwoord heb ik niet voor je helaas maar het is een erg duidelijke foto vind ik. Als we nu nog zelfgemaakte rontgenfoto's krijgen .....
za, 09/17/2005 - 18:54 Permalink
Distortion

Dat is nog iets wat ik me afvraag (misschien dom) maar zou het tandenfront naar achteren getrokken worden (hoe) of de 2 kiezen naar voren. In het laatste geval zou dat betekenen dat er tussen de achterste kiezen een gat komt te zitten.

De voor mij belangrijkste vraag staat nog open, wanneer is het moment daar dat dat stangetje (expantion?) er uit mag? Als het front netjes op een rij staat of pas helemaal aan het eind?

Alvast bedankt voor het antwoord.
wo, 09/21/2005 - 19:34 Permalink
carabelli

Je tandenfront wordt plat gezegd naar achteren getrokken, het naar voren of naar achteren bewegen van kiezen is nl heel lastig een klein beetje lukt wel maar grotere afstanden zijn moeilijk.

De boog die de kiezen nu op zijn plaats houdt kan er uit op het moment dat alle 'gaten' gedicht zijn en ze dus niet zomaar uit zichzelf kunnen gaan verplaatsen.

Met vriendelijke groet
wo, 09/21/2005 - 20:33 Permalink
Distortion

Bedankt voor het antwoord! Alleen betekend dat dus kort gezegd dat die boog er waarschijnlijk in zal blijven zitten tot het einde van de behandeling dat is jammer maargoed het is niet anders.
wo, 09/21/2005 - 21:26 Permalink