Beugel op 'kale tanden' (dus zonder facings)

Author:
Josefien74
Posted:
do, 01/29/2015 - 10:58
Ik ben nu bijna 2,5 jaar aan het beugelen en aan het einde van het traject. De ortho stelt nu voor om de vier porseleinen facings op mijn voortanden te verwijderen om te zien hoe de tanden eronder staan. Daarna de beugel er weer in om die tanden in de rij te krijgen (twee zijtanden zijn dmv verdikte facing heel iets naar voren gehaald). Misschien dat weer nieuwe facings maar hij heeft het idee dat het ook zonder zou kunnen.

In eerste instantie erg verheugd over het idee dat zonder mogelijk zou zijn (aantal jaren geleden facings genomen (eerst composiet) vanwege verkleuring op voortanden (medicijngebruik op jonge leeftijd ws), eeuwig spijt omdat ze tot nu toe redelijk vaak eraf zijn geschoten...). Maar... dat gaat toch niet lukken met die afgeschuurde tanden. Ze zien er nog redelijk uit, maar mooi wit is anders en bovendien gevoelig. Bij het ouder worden zullen ze alleen maar meer verkleuren. Toch?
En dan de beugel erop, op dat kleine laagje glazuur? Grote kans dat er witte stippen ontstaan door de brackets of verder beschadigen bij het verwijderen van de beugel?
Mocht dit toch allemaal lukken dan staan de tanden inderdaad echt weer in de rij. Ik acht de kans groot dat ik er dan toch weer facings op wil (ben nu eenmaal dat pad ingeslagen destijds), maar dan worden ze weer dikker en staan de voorste vier toch weer wat naar voren? Of is dat verschil verwaarloosbaar? Ik wil niet dat er ook nog maar iets van wordt afgeschuurd nl.
Of gewoon (nou ja gewoon, kost opnieuw een hoop geld..) nieuwe facings op de huidige tanden en accepteren dat die vier tanden niet precies in de rij staan.

Heel wat vragen dus... De orthodontist is er zelf niet heel duidelijk over, wil eerst de tanden zonder facings zien, maar dan is het al onomkeerbaar, ik neem tenminste niet aan dat ze heel blijven als ze eraf gehaald worden (?).
Zou het erg prettig vinden als er iemand iets over kan zeggen. Kan er echt wakker van liggen...
vV

ortho wil een optimaal resultaat behalen.
besef dat je die ruimte ontneemt, en waarschijnlijk achterblijft met een ""net niet optimaal"" resultaat, wat jammer is van alle geld en moeite die er al wel in gestoken is.
In principe zal, als er nog iets gedaan moet worden, composietfacing afdoende zijn, hoeft niet opnieuw porselein te worden (wat er als ik het goed begrijp nu op zit).
Facings zullen uiteindelijk ooit ook een keer vervangen moeten worden...kan je dan beter gelijk gebruik van maken door te streven anar meest optimale resultaat van de ortho.
oftewel: lange termijn denken, ipv korte.
do, 02/05/2015 - 16:09 Permalink
Josefien74

Bedankt voor je reactie!
Mijn huidige facings zitten er nu zo'n 4 jaar op en kunnen dus ip nog een poos mee. Tzt kan ik dan andere overwegen, die miss wat beter bij nieuwe tandstand aansluiten. Waar ik dus over twijfel is dus of ik dat nu moet gaan doen. Maar goed, daar ga ik dus nog even over nadenken. Nogmaals bedankt.
do, 02/05/2015 - 16:27 Permalink