Beugel op je 22ste

Author:
Felicia
Posted:
vr, 01/09/2015 - 23:42
Beste allemaal,

Toen als kind mijn tandarts zei dt een beugel niet nodig was, vond ik dat natuurlijk prima. Mijn tanden staan ook vrij recht. Maar sinds een tijdje stoort het mij dat er 2 tanden scheef staan (hoektand rechts en de tand die daaronder staat). Ik heb mijn huidige tandarts een aantal keer gevraagd of hier oplossingen voor bestaan zonder dat gelijk een blokjesbeugel nodig is. Haar antwoord was dat dit alleen opgelost kan worden met een blokjesbeugel omdat er ruimte gecreeerd moet worden om mijn scheven tand recht te zetten.

Vorige week had ik per toeval een andere tandarts en het eerste wat hij zei was 'Heb jij een beugel gehad?'. Hij gaf toen aan dat ik prima door het leven kan natuurlijk, maar dat wel de kans bestaat dat de twee tanden naast de scheven tand deze eruit kunnen duwen op de lange termijn. Ook heb ik iets een overbeet en mijn voortanden zijn iets te lang. In tegenstelling tot mijn vorige tandarts gaf hij aan dat er wel een nachtbeugel bestaat die dit kan verhelpen. Hij is zelf alleen geen orthodontist en ik moest een afspraak maken met de ortho om meer in detail erop in te gaan.

Omdat ik over de jaren verschillende dingen gehoord heb, wil ik kijken of er hier mensen zijn die weten of zoiets inderdaad door een nachtbeugel of iets anders wat geen blokjesbeugel is verholpen kan worden. Zo kan ik ook beter voorbereid een afspraak maken met de orthodontist. Ook ben ik benieuwd naar de prijzen. Ik ben 22 waardoor de verzekering het (grotendeels) niet zal dekken. Als student zijnde zal het ook een duur grapje zijn. Als het echt duizenden euro's is, kan ik er beter aan beginnen als ik eenmaal werk.

Ik hoor graag wat jullie ervan denken!

http://i.imgur.com/uTbFhRq.jpg

http://i.imgur.com/mkebI2e.jpg
BJN

1- Er bestaat geen beugel die met alleen snachts dragen de tanden op een goede manier recht duwt.
2- Als je niets doet dan is er een kleine kans dat het iets schever wordt. Dat gaat zeker langzaam, en dan kun je gemakkelijk nog ingrijpen. De behandeling wordt (in jouw situatie) niet complexer als het iets schever staat.
3- Je 'overbeet', de stand van je tanden en hoe ze nu passen is prima. Het ziet er natuurlijk en best mooi uit. Alleen als je een 'barbie-gebit' wil dan moet je iets gaan doen.

Al met al geen enkele reden tot ongerustheid. Als je je niet stoort aan de huidige stand, dan is er geen reden om een beugelbehandeling te starten. Een beugelbehandeling is nooit overdreven duur (± 1600€), alleen als je bijzondere beugels gaat toepassen (onzichtbare bijvoorbeeld). Of als je de behandeling laat doen door een tandarts/orthodontist met weinig ervaring/inzicht in orthodontie voor volwassenen. Dan wordt een behandeling vaak onnodig complex uitgevoerd.

Conclusie: Laat je goed voorlichten en vraag bij twijfel een tweede mening!

:smt006
za, 01/10/2015 - 10:53 Permalink