* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
beugel op 52 jarige leeftijd, probleem met kronen? en eerst kaak breken. | Tandarts.nl
1 post / 0 nieuw
beugel op 52 jarige leeftijd, probleem met kronen? en eerst kaak breken.
mourik
Offline
Laatst gezien: 1 maand 2 dagen geleden
Geregistreerd: 04/09/2012 - 00:33
door mourik vr, 09/25/2020 - 14:41
#1

Ik ben 52 jaar en 40 jaar geleden heb ik een beugel gehad. Eerst een buitenbeugel en vervolgens nog een gewone beugel ( geen blokjes gewoon een draadje, sorry weet niet hoe ik het anders moet zeggen). Aan de onderkaak is niets gebeurd. In die tijd ook geen nachtbeugels, draadjes achter je tanden etc.
Mijn ondertanden stonden recht maar zijn sinds mijn tienerjaren ook scheef gaan groeien. De 4 voorste ondertanden staan scheef. Verstandskiezen zijn toen ook nog getrokken.
Dan heb ik als kind ook nog een ongeluk met de fiets gehad waardoor er een stukje van mijn voortanden afbrak , veel later zwart zijn geworden, wortel ontsteking, apex resectie en uiteindelijk sinds mij 29e kronen.
De laatste 3 jaar heb ik het idee dat mijn overbeet weer veel groter wordt.
Heb met mijn tandarts overlegd , ik dacht namelijk dat ik geen beugel kon met mijn kronen. Volgens haar wel. Zij wees mij er op dat het ook mijn onderkaak was die de overbeet verergerde. Groeide naar binnen en als je ouder wordt slinken je kaken. Ook mijn bovenkaak want ik merk dat ik minder ruimte heb tussen mijn tanden en kiezen.
Ben nu onlangs naar de orthodontist geweest.
Hij zei mij dat mijn bovengebit wel goed recht stond maar het was mij onderkaak die zorgde voor de toch wel forse overbeet. ( ik hoorde ongeveer 0,8 mm) Mijn ondergebit valt naar binnen. En met de kennis van nu in de orthodontie had er 40 jaar geleden ook iets aan mijn onderkaak moeten gebeuren. ( een blokbeugel zoals veel kinderen nu hebben) maar ja ... ben 40 jaar te laat Wink
Eventuele "oplossing" in het kort: onderkaak breken zodat ze deze naar voren kunnen zetten., beugels voor ongeveer twee jaar zowel onder als boven.
Risico's: niet goed helen van de kaakbreuk, complicaties bij de operatie, verlies van gevoel in mijn kaak omdat er door dat gebied diverse zenuwen lopen, kronen en een beugel is ook een risico dus mogelijk dat de kronen los gaan zitten en ik nieuwe kronen moet.
Ik heb nog gevraagd of ik dan niet alleen een slotjes beugel kan voor het ondergebit, zodat de ondertanden recht gaan staan en beter schoon te houden zijn. Nu heb ik ook twee kronen in mijn ondergebit dus ja ... De orthodontist zei mij dat dat niet opschoot.

Ik vind het allemaal nogal wat, volgens mij de orthodontist ook want hij raadde mij aan , heel erg goed na te denken hierover. ( eigenlijk ontraadde hij het mij)
vragen:
* zijn er mensen die deze kaakoperatie hebben ondergaan op latere leeftijd? en hoe is dat gegaan, genezen, gevoel in de kaak etc
* Hoe groot is het risico dat de kronen er uit gaan , los gaan zitten etc met een beugel. Van mijn tandarts begreep ik dat een beugel met kronen veel vaker gebeurde en echt wel kon maar de ortho was heel terughoudend. Mogelijk ook door de apex resectie of heeft dat er niets mee te maken?
* tsja en dan de vraag die misschien niemand weet, hoe ver kan het slinken van een kaak gaan... ik werk in de wijk als verpleegkundige en ik kom oude mensen tegen die hun eigen tanden nog hebben en toch niet goed kunnen eten omdat het boven en ondergebit niet goed meer op elkaar passen... dan lijd ik liever nu pijn. ( maar zit ook niet te wachten op een evt mislukte operatie, slechte genezing, geen gevoel in mijn kaak en dan nog het risico dat ik na al dat geld voor een beugel nog veel geld kwijt ben aan nieuwe kronen)