beugel om tanden op hun plaats te houden na vaste beugel

Author:
Iris23
Posted:
za, 09/25/2010 - 14:07
Hallo

Ik heb me hier aangemeld omdat ik een vraagje heb.

Ik ben 23 en heb anderhalf jaar een vaste beugel (alleen) boven gedragen.
Deze werd er deze morgen uitgehaald en er werden afdrukken gemaakt voor een nachtbeugel. Deze zou ik nog een tijdje enkel 's nachts moeten dragen om te voorkomen dat de tanden weer gaan bewegen.

Maar ik moet 3 weken wachten voor ik die beugel krijg. Nu ben ik bang dat mijn tanden in deze 3 weken tijd weer gaan verschuiven. Zeker 's nachts, ik heb last van knarsetanden en dan duw ik onbewust met mijn ondertanden tegen mijn boven tanden aan.

Ik heb het gezegd tegen mijn orthodontist, maar volgens hem is het normaal dat de tanden wat gaan verschuiven en dat kunnen we dan weer inhalen met de beugel over 3 weken.
Ik ben er toch niet gerust in..

Is het wel normaal dat ik zo lang zonder beugel moet lopen?

Alvast bedankt
BJN

Een weekje gaat zonder problemen. Maar langer geeft soms behoorlijk veel verandering waardoor de beugel erg moeizaam past. Mogelijk is het bij jou geen probleem. Maar het zou een miscommunicatie kunnen zijn want dit is zeker buiten de standaardaanpak. En drie weken levertijd is onzin. Zelfs als de apparatuur van ver moet komen is dat overdreven.
Vraag eens hoe vaak dat zo gebeurt? 'altijd' is geen antwoord. Een aantal is waar het om gaat. Ik denk aan een communicatieve misser. Of de technicus is op vakantie.....
za, 09/25/2010 - 19:03 Permalink
Romy32

En zijn jouw tanden tijdens die 3 dagen verschoven? of bleef alles netjes op zijn plaats?

Er was wel verandering ja. Ik schrok daar ook van, en heb mijn ortho toen gevraagd of dit normaal was. Dat was het, maar hij heeft de technicus wel gevraagd mij de beugel snel op te sturen. Vandaar dat ik 'm dus al na drie dagen thuis had (kreeg hem over de post). Ja, dat was wel even een superservice!

Ik heb 'm direct ingedaan, en na een paar uur stond alles weer perfect.
za, 09/25/2010 - 19:56 Permalink
Iris23

Bedankt voor jullie antwoorden.

Ik denk dat ik morgen toch maar even terugbel.

En stel nu dat het echt 3 weken duurt, kan hij dan niet wat anders gebruiken om de tanden tot die tijd op hun plaats te houden?
Een spalkje of zo, dat moet toch kunnen? Ik zal er waarschijnlijk weer meer voor moeten betalen, maar dan is het maar zo.
Ik wil echt dat anderhalve jaar beugelen nu niet verpest zien :(
zo, 09/26/2010 - 09:31 Permalink
Iris23

Ik heb weer gebeld.
Ik kan op 8 oktober gaan (dus 2 weken wachten i.p.v. 3 weken...) eerder kan niet.
Het labo heeft tijd nodig om de beugel te maken zegt hij.

Hij heeft mij nogmaals gezegd dat er geen problemen zullen zijn en dat alles wat verschuift gewoon weer ingehaald zal kunnen worden met de nachtbeugel.
Pfff nou ja, 2 weken stress i.p.v. 3 dan maar. Ik ben er echt niet gerust in :(

Is er iets wat ik zelf kan doen om de verschuivingen te beperken?

Alvast bedankt
ma, 09/27/2010 - 09:38 Permalink
Romy32

Fijn voor je, dat het eerder kan.
Wat ik wel apart vind, is dat ze je eigenlijk drie weken wilden laten wachten, terwijl het blijkbaar ook in twee weken kan..... :smt017

Ik kan me voorstellen dat je er niet gerust op bent. Zou ik ook niet zijn. Maar merk je nu al iets van verandering in de stand van je tanden?

Je hebt in ieder geval aangegeven dat je je zorgen maakt. Meer kun je niet doen, denk ik.

Heb je trouwens nog gevraagd of het altijd drie weken duurt?
ma, 09/27/2010 - 18:34 Permalink
Iris23

Bedankt voor julie reacties

Romy: Ik merk wel al dat mijn tanden weer naar voren schuiven. En er ontstaat al een klein spleetje tussen mijn linkervoortand en de tand ernaast :cry:

Nou ik heb hem gezegd dat ik ''gehoord had'' dat het meestal maar zo'n 3 à 5 dagen duurt voor je de nachtbeugel krijgt en dat 3 weken wel erg lang is. Hij leek toen wat kwaad en zei gewoon dat het labo tijd nodig heeft om de apparatuur te maken en dat ik ten vroegste 1 week eerder kon. Ik durfde daarna eigenlijk niets meer te vragen...

BJN: ja dat begin ik ook te denken. Heb er spijt van dat ik niet wat langer gezocht heb naar een orthodontist. Ik heb gewoon de eerste en dichtsbijzijnde genomen zonder na te denken.

panda: 2 weken is inderdaad nog lang. Zeker nu ik zie dat mijn tanden al bginnen bewegen na amper 3 dagen.

Ik ben zo bang dat de nachtbeugel straks niet past :(
di, 09/28/2010 - 12:57 Permalink
anna1

Hallo,

Ik heb een vraag die hierop aansluit. Mijn beugel is er begin juni '10 uit gegaan. (na 2 1/2 jaar!) Eigenlijk was (en ben) ik nog helemaal niet zo tevreden met het resultaat, maar ik was hem helemaal zat.
Ik heb gehapt met de beugel nog in en toen mijn beugel eruit gehaald werd kreeg ik gelijk de retentiebeugel in. Zo'n plaatje met een draad langs de voortanden. Mijn kinderen hadden er een met een draad die de tanden volgde, maar die van mij liep gewoon langs de tanden.

Bij mij gingen de 2 tanden die naast de grote voortanden staan, ondanks die beugel, de eerste dag alweer draaien. Ik ging meteen erna op vakantie, dus ik kon niet meteen terug en toen ik na 3 weken kwam zei hij dat het wel meeviel en dat het altijd heel moeilijk is met tanden die gedraaid hebben gestaan.
Ik vraag me nu af: had ik niet beter zo'n doorzichtig 'hoesje' kunnen krijgen? Dan kunnen de tanden geen kant op.
Volgens de tandarts is dit niet zo.

Nu kwam ik laatst op de site van MotiCon, http://www.moticon.nl, en daar stond iets over een OIR. Die kan ook gebruikt worden om kleine correcties uit te voeren.
De tandarts heeft mijn gipsgebit nog. Als ze die zouden gebruiken om zo'n beugel te maken, zou dan daarmee mijn tanden weer recht kunnen draaien?

Ik heb een paar foto's bijgevoegd (hoop dat dit gelukt is) Die van 13/2 is 3 1/2 maand voordat de beugel eruit ging en de ander is van een paar dagen nadat hij eruit ging. En de laatste is van 2 maanden nadat hij eruit ging. Daarop is beter te zien dat de tanden teruggedraaid zijn.

Alvast bedankt voor het antwoord.
[attachment=3]13-2-'10 (3).JPG[/attachment]

[attachment=0]2-6-'10.JPG[/attachment]

[attachment=1]30-8-'10.JPG[/attachment]
Attach
wo, 09/29/2010 - 17:42 Permalink
Bijna klaar

Nu ik bijna klaar ben na een jaar (slotjes-) beugelen, komt ook bij mij de vraag: en hoe nu verder? Ik begrijp dat er sprake zal zijn van een retentiebeugel, maar kan iemand van de specialisten uitleggen wat het verschil is tussen de uitneembare retentiebeugel en het vaste draadje achter je tanden? En waarom zou je eventueel wel voor de ene variant (kunnen) kiezen of waarom juist niet? En dan snap ik ook wel dat de een uitneembaar is en de andere niet.....
do, 09/30/2010 - 14:38 Permalink
Iris23

Even een update van mijn kant.

Mijn tanden blijven naar voren schuiven, het is niet overdreven veel maar toch te zien.
Het spleetje dat tussen mijn 2 tanden terugkwam begint nu een grotere spleet te worden. En ik heb pijn... een drukkend gevoel. Meestal 's morgens. Waarschijnlijk omdat ik ' snachts toch met mijn ondertanden tegen mijn boventanden duw; En dat doet ze waarschijnlijk nog sneller verschuiven.

Nog een week wachten voor mijn nachtbeugel :(

Nu heb ik wel nog een ander vraagje. Mijn rechtervoortand is geen echte tand, het is een ''valse'' tand vastgemaakt in de wortel als ik het goed begrepen heb.
Dus een beetje als een implantaat, maar dan in de wortel i.p.v. in het bot. Nu begint deze erg veel te bewegen, nog meer sinds mijn vaste beugel eruit is.
Zou het de kroon zijn dat loskomt of de wortel dat niet meer houd? En stel dat het de wortel is en alles eruitvalt (het beweegt wel redelijk veel) wat moet ik dan?
Met een gat rondlopen? Ik had gedacht aan een implantaat in het bot, maar ik ben momenteel zwanger dus dat zal nog enkele maanden niet kunnen.
Zijn er andere alternatieven?

Alvast bedankt
vr, 10/01/2010 - 09:32 Permalink
Iris23

Hoi

Ja ik heb dus mijn retentiebeugel die ik alleen 's nachts draag.
Mijn tanden zijn weer iets rechter gaan staan, maar zijn niet helemaal zoals toen hij de blokjesbeugel eruit gehaald heeft.
Het lijkt alsof de retentiebeugel niet strak genoeg zit om alles weer recht te ''drukken'' (wat ik wel vreemd vind want we hebben de afdruk genomen van zodra de slotjes eruit waren)

Ik heb het erover gehad met mijn ortho en hij zegt dat we het wel nog wat kunnen aanspannen de volgende keer. Ik hoop dat alles dan weer goed komt te staan.
Ik heb op 13 november weer een afspraak en dan word de rest van de lijm er ook afgehaald. Ik had hem de vorige keer al gevraagd om het te doen want het is geen aangenaam gevoel, ik wil graag weer gladde tanden, maar toen zei hij dat we dat de volgende keer wel doen.
Is dat wel normaal?

Ik heb ook mijn ''valse'' voortand dat wat beweegt, maar hij lijkt minder te bewegen dan 2 weken terug nu... Ik hoop dat hij niet weer zal bewegen als we de beugel aanspannen, ik ben bang dat hij eruitvalt :-?
Ik had de vorige keer geen antwoord gekregen, maar zou graag weten wat te doen als hij zou uitvallen...
ma, 10/25/2010 - 10:35 Permalink
panda2

Hey Iris,

Hier uit begrijp ik dat je een retentie plaatje hebt en niet een doorzichtig hoesje?
Deze conclusie trek ik omdat je het over aanspannen hebt.
Dat ze de volgende keer de rest van de restjes lijm weg halen is volgens mij normaal bij mij hebben ze dat ook de eerste controlle nog gedaan omdat je dan weet waar de resten zitten. (na een aantal weken met je tong over je tanden te hebben gevoeld.)

Wat je 'valse'voortand betrefd heb ik geen antwoord.
ma, 10/25/2010 - 22:15 Permalink