Beugel om gat op te vullen?

Author:
Moon
Posted:
wo, 06/21/2006 - 14:46
ff vraagje,

a.s. vrijdag wordt kies 26 getrokken. :smt121 (nooit kiespijn meer :D)
Mijn tandarts wil een implantaat maken. Nou had ik het er van de week met een vriendinnetje over en die vroeg zich af of het ontstane gat niet op te "vullen" is met een beugel. (en ja, ik geef eerlijk toe dat ik als 6 bergen opzie tegen het plaatsen van implantaten dus als ik het op kan lossen op een andere manier, dan graag!)
peertje

Beste Moon.

Het eerste idee is altijd "opvullen dat gat"
Maar staat er nog een kies achter?
Zo ja, waarom wacht je niet eerst of je die 26 wel gaat missen. Ik hoor vaker dat mensen denken dat dat zo is enals je dan een weekje of wat verder bent, dat het reauze meevalt. De kies ligt vaak niet eens in het zicht, dus waarom zou je als je een beetje afkerig bent van tandartsen behandeling je bezig gaan houden metwat allemaal wel zou kunnen.

Eerst eruit.
Dan genezen.
Dan kijken wat mis ik?
Dan kijken wat de mogelijkheden zijn (van brug, beugel en implantaat of toch niets doen)
Is het ook echt nodig om uitgroei van andere kiezen te voorkomen?
Dan kijken wat de kosten zijn.
Dan kijken wat je echt wil.

Nu wordt een besluit vaak genomen op emotionele basis, het gemis van die kies. Een tijdje later kijkje er anders tegen aan. Dat zijnbeslismomenten, dit eigenlijk niet.
wo, 06/21/2006 - 15:11 Permalink
Moon

Bedankt voor je antwoord peertje. (je hebt wel een beetje gelijk)
Het was ook alleen nog maar de vraag of het een mogelijkheid is. Tot nu toe was ik ervan uitgegaan dat een implantaat de enige mogelijk is, het feit dat er misschien andere opties zijn, geeft me juist wat rust.
Niets doen is geen oplossing, aangezien de kies bij mij wel in het zicht zit. (kan natuurlijk minder lachen, maar dan wordt t leven ook zo saai!!!)
wo, 06/21/2006 - 15:33 Permalink
peertje

Beste Moon,

Heb je ook nog een 27?
mis je nog meer? ook aan de andere kant.
Heb je veel grote vullingen in de tanden ernaast (23-24-25)
Ben je aan kronen aan het denken geweest ooit?

en bij alles nee..........dan wordt het wel een beetje een implantaat gericht verhaal.

en waarom staat dat (je hebt wel een beetje gelijk)
er zo klein
:x
wo, 06/21/2006 - 15:46 Permalink
peertje

Trouwens, een mooi frame in de bovenkaak kan heel mooi, comfortabel en weinig belastend voor de rest van je gebit zijn. Is ook nog een overweging natuurlijk. kosten 700 euri en weinig belastend voor de patient.

mèn wat ben ik meelevend vandaag
wo, 06/21/2006 - 15:50 Permalink
Moon

Beste Moon,

Heb je ook nog een 27?
mis je nog meer? ook aan de andere kant.
Heb je veel grote vullingen in de tanden ernaast (23-24-25)
Ben je aan kronen aan het denken geweest ooit?

en bij alles nee..........dan wordt het wel een beetje een implantaat gericht verhaal.

en waarom staat dat (je hebt wel een beetje gelijk)
er zo klein
:x


Omdat je waarschijnlijk gewoon een meelevend dag hebt en graag lieve mensen op tandarts.nl antwoord geeft op hun vragen en omdat je eigenlijk stiekem een softie bent :smt002 (maar ik zal dat niet verder vertellen hoor!!!!)
De 27 heb ik nog. Alleen de verstandskies is getrokken!
De rest is nee nee nee, heb al mijn eigen tanden en kiezen nog. (ben "pas" 27 ) Kronen heb ik niet en nooit nodig gehad.
Wat is overigens een frame????
Waarom het er zo klein staat? Omdat ik niet graag andere mensen gelijk geef!!! :smt002
wo, 06/21/2006 - 16:30 Permalink
peertje

Beste Moon

Als de 27-25 grote vullingen hebben zou ik eerder een brug overwegen, daarmee is de hele reeks behandeld en niet alleen het afwezig zijn van de 26 geregeld.
Als je verder helemaal compleet bent is die optie van een frame niet nuttig. tis een plaatje van metaal waaraan die ene kies dan wordt opgehangen. Leuke oplossing voor als j everder in je kaak wel veel moet vervangen, voor 1 tand geen fijne optie.

Dus......lastig

en nee ik ben geen softie
maar jij hebt wel een leesbril nodig
:smt003
wo, 06/21/2006 - 17:02 Permalink
BJN

Overweging: als je toch al een beugel wilde/nodig hebt om bijvoorbeeld de voortanden eens recht te zetten is een orthodontisch behandeling dan dus dubbel zinvol. De voorkant en zijkant kunnen dan in een keer behandeld worden. Als je voortanden mooi staan dan zou ik kiezen voor een implantaat. Simpeler en sneller. De kosten voor een implantaat of een volledige beugelbehandeling van ± 12 maanden zijn gelijk.
Wacht niet te lang als je kiest voor een implantaat want anders is er misschien weer niet genoeg bot, omdat bij het verliezen van een tand/kies het bot resorbeert. Dan moet er later eerst weer bot worden opgebouwd (maakt de implantaatbehandeling ook weer duurder).
Alleen aan de zijkant beugelen kan ook. Dan vaak met een orthodontisch implantaatje erbij. Dat doet niet elke orthodontist.
Er kan veel, zoek een orthodontist in de buurt die samenwerkt met een implantoloog. Die kunnen je samen het best informeren.
wo, 06/21/2006 - 17:02 Permalink
peertje

Beste BJN,

Ben je niet bang dat de bodily movement van de 27 en mogelijk een deel de 25 als je de rest ook wilt behandelen, in de ruimte waar een kies met een probleem heeft gestaan je op termijn problemen oplevert met het parodontium mesiaal van de 27 (als je meteen begint bedoel ik dan natuurlijk).
wo, 06/21/2006 - 17:33 Permalink
Moon

Overweging: als je toch al een beugel wilde/nodig hebt om bijvoorbeeld de voortanden eens recht te zetten is een orthodontisch behandeling dan dus dubbel zinvol. De voorkant en zijkant kunnen dan in een keer behandeld worden. Als je voortanden mooi staan dan zou ik kiezen voor een implantaat. Simpeler en sneller. De kosten voor een implantaat of een volledige beugelbehandeling van ± 12 maanden zijn gelijk.


Bedankt voor je snelle reactie! :D
Als ik dan toch zou kiezen voor een beugel dan wil ik gelijk een prachtig recht gebit :D (De 12 en 22 staan bij mij iets achter de voortanden) Een beugel willen is een heel ander verhaal. Mijn voortanden hebben me nooit gestoord, maar als ik dan toch voor een beugel zou kiezen, dan maar gelijk alles en heb ik er dubbel profijt van.

Kan een volwassene eigenlijk altijd naar een gewone orthodontist, of moet een volwassene naar een orthodontist die gespecialiseerd is in het behandelen van volwassenen?
wo, 06/21/2006 - 19:18 Permalink
BJN

Alle orthodontisten kunnen volwassenen behandelen. Sommigen hebben veel, anderen weer weinig volwassen patienten.
In princiepe kun je dus overal terecht. Soms zijn er wachtlijsten en geeft de orthodontist voorrang aan kinderen. Een enkeling wil zich niet inspannen voor dat extra stukje werk dat bij volwassenen nodig is.
wo, 06/21/2006 - 19:35 Permalink
Moon

vanmiddag bij de tandarts geweest en heb de vraag kan een beugel ook aan hem gesteld. Zijn reactie was dat hij een beugel een hele zware oplossing vond om een gat op te vullen omdat ik dan volgens hem 3 jaar (!!!) met een beugel moest lopen.

Hoe kan het dat hier wordt gepraat over een implantaat behandeltijd en een beugelbehandeltijd ongeveer gelijk is en dat mijn tandarts zegt dat de behandeltijd van een beugel 3 keer zo lang is???
ma, 07/10/2006 - 16:09 Permalink
BJN

Waarschijnlijk omdat je tandarts niet weet hoe de orthodontische behandeling tegenwoordig kan? Ook niet elke orthodontist wil/kan dit soort behandelingen uitvoeren.
Soms is een implantaat de meest geeigende oplossing. Soms een beugel.

Net als met alle andere vakken is het langzamerhand onmogelijk alle details bij te houden.
Voor een operatie vraag je ook de chirurg om zijn/haar mening, en blijf je niet bij de huisarts hangen. Door naar een orthodontist die veel volwassenen behandeld voor een consult. Dan weet je de opties snel.
ma, 07/10/2006 - 17:10 Permalink
Chris888

Hoi Moon,
ik ben nieuwsgierig: ga je nog een consult-afspraak maken met een orthodontist, of denk je dat je toch gaat kiezen voor het implantaat? Of begin je toch aan het gat te wennen, zoals Peertje zei?
En is de wond inmiddels wel goed genezen?

groet, Chris
zo, 07/16/2006 - 10:44 Permalink
Moon

Ha die Chris,

Ik heb persoonlijk nog steeds heel veel moeite met het gat. Maar hoor van de mensen om me heen dat ze het echt niet zien. Het is al heel goed genezen hoor :D Het gat moet zowiezo opgevuld worden omdat het anders niet goed komt met de rest van de kiezen!!!

Ik heb een consult met een orthodontist op 24 juli om 10.45. Ik ben heeeeeeel benieuwd (en vind het stiekem ook wel een beetje eng)
zo, 07/16/2006 - 12:27 Permalink
Lieneke

BJN, zou je misschien het antwoord op de vraag van Peertje over risico op paro bij de 27m willen toelichten? Ik vond het wel een interessante questie en heb ik hier tijdens studie's en bijstudie's nog nooit over gehad.
Wat nu als de 26 door paro verloren is gegaan?
zo, 07/16/2006 - 12:33 Permalink
Chris888

Ik heb een consult met een orthodontist op 24 juli om 10.45.


Heel goed! Ik hoop dat het je hierna lukt om een weloverwogen keus te maken.
zo, 07/16/2006 - 12:47 Permalink
BJN

De mogelijkheden zijn dan afhankelijk van de parodontale situatie van de 27. Als dat goed is (geen furcatieprobleem) dan kun je gewoon naar mesiaal schuiven en blijft de aanhechting waar ze is. Uitgaande van een gezond (evt. gereduceerd) parodontium. En een mooie hygiene.

Er zijn leuke interdisciplinaire raportages (door ondermeer Kokich) bij bijvoorbeeld verlies van een melk V in de onderkaak, waarbij de 4 naar distaal tegen de 6 gezet wordt. Hierdoor ontstaat volgens hen erg mooi bot voor implantatie. Wordt daarmee als alternatief gezien voor een chirurgische botopbouw. Heb ik nog nooit hoeven proberen. Ik mesialiseer dan liever de 6, zodat er geen implantaat nodig is. Maar dat kan natuurlijk soms niet.

':oops:' - Leken sorry - technische vragen kan ik alleen technisch beantwoorden.
Link naar Kokich http://kokichorthodontics.com/articles.aspx?type=8
zo, 07/16/2006 - 18:05 Permalink
Moon

Jaaaah, en probeer dan maar samen te vatten wat de orthodontist allemaal heeft verteld. Ik probeer een korte samenvatting neer te zetten van alles wat we besproken hebben.
Gisterochtend dus naar de orthodontist geweest. Geweldige man die helemaal niet eng was! Heel rustig alle opties heeft genoemd en echt een onafhankelijk advies heeft gegeven. Ik vond het heel prettig dat hij alle opties noemde en mij niet in één bepaalde richting duwde.
Eerst even zitten praten, hij heeft in mijn mond gekeken en toen hebben ze een OPT gemaakt.
Met de foto erbij hebben we de mogelijkheden besproken:
* Beugel achter de 26 zit alleen nog een 27 en verder niets. (geen verstandskies) Op het moment dat de 27 verschoven wordt naar voren (helemaal of een klein stukje) ontstaat er achter de kies een vergelijkbaar probleem als ik nu tussen de 27 en 25 heb zitten. Op het moment dat er nog een te groot gat tussen de 2 kiezen zit, zal er een orthodontisch implantaat gezet kunnen worden. Voordeel van de beugel zou wel zijn dat mijn voortanden prachtig recht komen te staan, maar daar kan ik altijd nog een beugel voor nemen als het me stoort. (wat ik me nu af zit te vragen is wanneer er een orthodontisch implantaat gezet moet worden, hoe kan dat kan als er geen bot meer is om een implantaat in te zetten???)
* Implantaat: op de plaats waar de 26 ooit zat, zit geen bot meer door alle ontstekingen en apex behandelingen door de kaakchirurg. Implantaten worden een moeizaam verhaal omdat zonder bot een implantaat geen houvast heeft. In principe is botopbouw een mogelijkheid (en daar heeft de orthodontist meer over verteld, maar dat weet ik niet meer)
Een mogelijkheid zou zijn om met een implantoloog te gaan praten over wat de precieze mogelijkheden zijn. Het feit dat mijn tandarts zelf implantaten zet is prima, en hij zal ook simpele implantaten heel goed kunnen zetten, maar een echte implantoloog die een gedegen opleiding heeft gehad kan in de wat lastigere situatie een beter beeld geven.
* Brug: Heel jammer van de 2 kiezen die afgeslepen moeten worden, maar een goede oplossing. Soms is het niet anders en moet er gekozen worden om één kies op te geven om een gat op te kunnen vullen.
* Niets doen: maar dat is voor mij geen optie omdat ik me mateloos irriteer aan het gat.

Op mijn vraag wat hij me zou aanraden om te doen, antwoordde hij dat hij een brug zou plaatsen. Een beugel is een mooie oplossing voor de voort'anden, maar daar is ook alles mee gezegd, een implantaat is een hele strijd", en een brug is een hele prima en gedegen oplossing.
di, 07/25/2006 - 09:58 Permalink
Chris888


Gisterochtend dus naar de orthodontist geweest. Geweldige man die helemaal niet eng was!


Tandartsen (en aanverwante artikelen) zélf zijn toch nooit eng! :wink:

Maar wel lastig Moon, je hebt nu dus het advies van een tandarts om een implantaat te zetten, omdat hij het zonde vindt goede kiezen op te offeren aan een brug, en het advies van een orthodontist om een brug te laten maken?
Misschien moet de tandarts nog een foto zien van de hoeveelheid verdwenen bot, of had de tandarts het sowieso over een implantaat met botopbouw?
Moeilijk!

groet, Chris
di, 07/25/2006 - 18:39 Permalink
Moon


Gisterochtend dus naar de orthodontist geweest. Geweldige man die helemaal niet eng was!


Tandartsen (en aanverwante artikelen) zélf zijn toch nooit eng! :wink:


Word ik hier even met mijn eigen woorden om mijn oren geslingerd!!! Het was ook een bevestiging dat hij helemaal niet eng was!!! * kijkt zo onschuldig mogelijk *

Maar inderdaad... allemaal erg lastig. Maar het komt vast goed... ooit!
di, 07/25/2006 - 18:59 Permalink
Chris888

Maar ik begrijp wel dat je sommige behandelingen eng vindt hoor! Kunst is om je daar niet door te laten leiden bij het nemen van beslissingen. En volgens mij ben jij wat dat betreft nu heel goed bezig!!
di, 07/25/2006 - 19:10 Permalink