Beugel noodzakelijk?

Author:
vlinder66
Posted:
di, 06/27/2006 - 08:57
Ik heb een zoon van 12 jaar, hij heeft zo op het gezicht(ik ben geen tandarts) hele mooie tanden. Ik zou er blij mee zijn. Gisteren is hij bij de tandarts geweest en kwam met een verwijsbrief naar de orthodontist thuis. Hierin wordt gesteld dat hij "quote" :o een Kl. II molaarrelatie met een SOB van 7mm heeft. Die 7 mm begrijp ik nog wel maar wat betekend molaarrelatie?
En is een beugel noodzakelijk bij bovengenoemde afwijking?
Want zijn gebit ziet er gewoon goed uit. Kan iemand mij adviseren, zodat ik weet wat de voor/nadelen zijn voordat ik een afspraak maak?

De tandarts had het overigens over slotjes en een buitenboordbeugel is dit ook noodzakelijk?
Geke

Een klasse II molaarocclusie, ook wel een distoocclusie genoemd. Betekent dat de grote kiezen onder, vergeleken met de grote kiezen boven iets teveel naar achteren liggen. Soms kan dit komen doordat de onderkaak wat achter gebleven is in de ontwikkeling. Soms gaat dat ook samen met een distorelatie. Dat is dat in het profiel ook lijkt alsof de kin verder naar achteren ligt dan normaal, maar dat hoeft niet altijd. Een SOB is volgens mij een sagitale overbite, dat betekent dat de bovenvoortanden de ondervoortanden overlappen met 7mm. Dit kan heel lastig zijn, omdat zijwaartse beweging van de kaak soms bemoeilijkt kan worden, ook kunnen de ondertanden tegen het gehemelte komen. Met vaste apparatuur (dus brackets) is dit probleem op te lossen en met een buitenboordbeugel kan de groei van de bovenkaak geremd worden, zodat de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak nog iets verder komt. Je kunt natuurlijk eerst voor een consult naar de orthodontist gaan en vragen wat hij of zij er van vind en ook vertellen wat je eigen wensen zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
di, 06/27/2006 - 16:56 Permalink