beugel of niet. Hoe werkt de IOTN

Author:
meeljeme
Posted:
do, 05/31/2012 - 15:38
Mijn gebit heeft vooral aan de voorkant een aantal tanden die scheef staan (naast de twee voortanden aan weerszijde. De linkertand wordt zichtbaar naar voren geduwd, waar de rechter naar achter wordt geduwd. Daarbij snijden de ondertanden in de achterkant van de boventanden. Hier voel ik ook een kleine inslijping van ondertanden.

Persoonlijk erger ik me dood aan de twee voortanden die scheef staan. Voor de rest boeit het niet zo.
Is een beugel noodzakelijk, kijkend naar de lange termijn?

En hoe zit het precies met de classificatie waar sommige verzekeraars zich aanvast houden?
De Dental Health Component (DHC) van de Index of Orthodontic Threatment Need (IOTN):
Maxi1992

Als het enkel en alleen om scheven tanden gaat dan is een beugel puur voor het cosmetische gezicht. Dus niet persee nodig. Echter als er meer aan de hand is in de zin van overbeet/overjet dan kan je een beugel zeker overwegen. Echter kunnen de mensen op dit forum uiteraard niet beoordelen DMV een beschrijving van hoe het eruit ziet;). Als ik jou was zou ik dus gewoon is een x een ortho in de buurt opbellen. Hier heb je geen doorverwijzing voor nodig. Blijkt het inderdaad zo te zijn dat het enkel en alleen draait om scheve tanden gaat, en je wilt geen beugel omdat je het niet mooi vind? Dan kan je ook nog invisalign overwegen. Echter zullen de kosten dan wel hoger uitvallen.

Groetjes Max
do, 05/31/2012 - 17:17 Permalink
Ortholimburg

Iotn of index of orthodontic treatment need is een arbitrair scoresysteem, waarmee op een eenvoudige manier een behandelingsbehoefte wordt gescoord!het zegt niks over de moeilijkheidsgraad v behandeling, en gebeurt aan de hand van 1 enkel criterium in de dental health component. Daarnaast is er nog de esthetic component die vqeel belangrijker is, maar die wordt door de verzekeraars niet gebruikt. Overjet,plaatsgebrek, kruisbeet etc, de sterkste afwijking wordt gescoord. M.i. Is de icon veel nauwkeuriger, maar uiteindelijk is het gewoon een instrument voor de verzekeraars om te zien wat ze terugetalen, meer niet.
do, 05/31/2012 - 21:39 Permalink
meeljeme

Bedankt allen voor jullie antwoord. Zoals eerder gezegd is er geen probleem als ik mijn tanden op elkaar heb. Kiezen sluiten netje aan. Alleen voel ik wel mijn ondertanden tegen de achterkant van mijn boventanden. Ook voel ik een kleine inslijpen aan de achterkant van mijn boventanden. Ik denk dat ik nog geen eens in de Score 1 terecht kom. Kortom, alle kosten zijn voor mijzelf. En dan vind ik dat de invisalign een te dure oplossing voor twee scheef staande tanden :cry:
do, 06/07/2012 - 17:49 Permalink
BJN

Als het om twee tanden gaat zijn er fabricanten die een op invisalign lijkend product leveren dat veel goedkoper is en evengoed werkt.. Wel even zoeken en vragen wie dat kan leveren.
Simply5, aligners volgens Dr Kim, etc zijn voorbeelden hiervan. Niet elke ortho is duidelijk over deze technieken op de website.
do, 06/07/2012 - 19:59 Permalink