Beugel of niet?

Author:
Joy-joy
Posted:
za, 12/27/2008 - 12:41
Hoi allemaal,

Ik heb van mijn 11e tot mijn 14e een losse beugel en een buitenbeugel gehad voor een overbeet. Ik ben nu ruim 31, maar mijn tanden staan nu wel weer meer naar voren dan direct na mijn beugelperiode. De tandarts raadde destijds een vaste beugel aan en daarvoor moesten kiezen getrokken worden. Dat is door omstandigheden niet doorgegaan, ik kreeg dus die andere beugel. Aan mijn ondergebit is nog nooit wat gedaan, maar ook daar heb ik te weinig ruimte. Er zou wel ruimte komen als ik daar mijn verstandskiezen liet trekken en ook boven zit daar wel wat ruimte.
Ik zou het zonde vinden om voor een beugel gezonde kiezen te laten trekken. Nu las ik op internet dat er wel meer mogelijkheden zijn, maar ik heb geen idee wat ik het beste kan doen. Kan iemand mij hierin advies geven of ervaringen delen?

Groetjes
panda2

Tja echt een antwoord op je vraag heb ik niet maar een tip:
vraag het je tandarts of maak vrijblijvend een afspraak bij een ortho. Je betaald dan wel wat kosten voor het gesprek bij de ortho maar je weet wel meteen waar je aan toe bent. Vanachter een computer is het niet in te schatten denk ik. Er kan tegenwoordig best veel op beugel gebied zonder trekken maar ik lees en hoor ook dat er nog wel eens getrokken moet worden.
za, 12/27/2008 - 18:56 Permalink
Lindy321

Mja, het trekken van gezonde tanden heeft ook mijn beslissing beïnvloed om uiteindelijk voor een kaakoperatie te kiezen. Uiteraard is dit geen optie als je maar een "lichte" overbeet hebt; enkel een orthodontist kan dit beoordelen. Je kan ook eens achter damon-blokjes informeren; deze slotjes werken op basis van een andere techniek waarvan beweerd wordt dat in vele gevallen het trekken van tanden vermeden kan worden.
zo, 12/28/2008 - 01:01 Permalink
Joy-joy

Hoi Lindy

Bedankt voor de reactie! Voorlopig wacht ik er nog even mee. Ik mag eerst verstandskiezen laten trekken en ik wil niet te veel in één keer.
Wat voor operatie heb je gehad? En hoe is dat gegaan?

Groetjes Joy-joy

p.s ik weet niet of je de operatie al gehad hebt. Zo niet, alvast veel succes!
ma, 01/19/2009 - 10:53 Permalink
Joy-joy

Het blijkt dat ik ook een open beet heb. Ik kan al mijn kleine kiezen niet op elkaar zetten. Er blijft ongeveer 1 a 2 mm tussen. Ik vraag me af wat de gevolgen van zo'n open beet kunnen zijn en of uiteindelijk behandeling wel of niet verstandig is.

Groetjes Joy-joy
do, 02/05/2009 - 08:48 Permalink
Joy-joy

@ BJN Bedankt voor het snelle antwoord!

Ik snap nu waarom het effect van de beugelbehandeling nu toch flink is afgenomen. Er is verder ook nooit wat gedaan aan het behouden van de situatie. (ik las dat je ook verkeerd kunt slikken, maar daar had ik echt nog nooit bij stil gestaan)
Ik vraag me wel af of het niet nog erger kan worden als ik er niets aan laat doen. Of kan ik er vanuit gaan dat de situatie nu wel aardig stabiel is?

Groetjes
za, 02/07/2009 - 12:47 Permalink
BJN

Op 31 is er (statistisch) weinig kans op verandering in de 'open beet'. De voortanden veranderen nog wel eens maar ook die kans is te klein om preventieve maatregelen te gaan nemen. Je wandelt tenslotte ook niet met een helm op....
za, 02/07/2009 - 13:17 Permalink