Beugel of implantaat?

Author:
airion
Posted:
wo, 01/31/2018 - 18:56
Ik ben een aantal weken geleden naar de orthodontist geweest. Ik wist al dat ik agenesie bij een kies achterin mijn mond. Verder heb ik een beetje een overbeet en staan een aantal van mijn tanden een beetje scheef. Volgens hem is het missen van de tand niet een erg groot probleem, want de tanden erboven steunen op de tanden links en rechts van het gat. Ook is het gat niet (goed) te zien.

De orthodontist gaf mij toen drie opties:
1. Een beugel met botanker voor 2,5 jaar.
2. Een implantaat als ik ouder ben (ben nu 15 jaar).
3. Niets doen.

Bij de eerste optie zag ik duidelijke nadelen: Het zou lang duren, ik moet elke dag elastiekjes opnieuw indoen (een ding waarvan ik weet dat ik me er aan zal gaan ergeren) en dagelijks drie keer tandenpoetsen. Je hebt natuurlijk ook nog de pijn (aan het begin), maar dat maakt mij niet heel erg veel uit. Ook ben ik al 15, dus het is wel laat vergeleken met anderen van mijn leeftijd.

Ik zag naast dat je hem na 20 jaar moet vervangen niet echt nadelen bij het implantaat. Het zou zelfs geeneens nodig zijn, want het gat is niet te zien. Ik weet alleen niet of er nog bijkomende risico's zijn bij een implantaat.

Ik twijfel hierom dus of het de 2,5 jaar waard is om mijn tanden wat echter te zetten en mijn overbeet weg te halen of dat een implantaat een beter plan is. Daarom vraag ik het hier!
vV

dat gaat mn om esthetiek, dus een persoonlijke keuze. Bedenk wel dat bij een overbeet op termijn functionele problemen kunnen ontstaan wellicht.

eigenlijk kan je de vraag inkorten omdat het implantaat op die plek dus niet echt nodig is. Wat er met de ruimte die er is gebeurt met de beugelbehandeling is niet echt relevant voor het nemen van de beslissing wel of geen ortho. die keus is geheel aan jezelf.
do, 02/01/2018 - 12:35 Permalink
Brandtair

Ik heb nu sinds december vorig jaar op 21 jarige leeftijd een beugel genomen. Mijn melkkiezen waaronder de volwassen kiezen ontbreken zitten er nogsteeds en zijn wat te groot voor mijn kaak, waardoor mijn voortanden onder constante druk stonden. Voordeel hievan is dat mijn tanden meer ruimte hebben om te schuiven wanneer die worden getrokken. Dus als je tanden scheef staan door ruimtegebrek dan zou ik zegen ga nu voor de beugel. Die word nu namelijk nog vergoed en is vanaf 18 jaar een jaar aan studeren, een laptop of scooter waard. Een beetje irritant is het wel, maar je went echt heel snel daaraan. Een implantaat kan natuurlijk, als er geen ruimtegebrek is die scheve tanden veroorzaakt een snelle procedure zijn van een paar maanden ipv. een paar jaar. Let er wel op dat je nog verstandskiezen hebt. Die worden vaak getrokken maar misschien hoeft dat niet(ligt aan de ontwikkeling daarvan en kan pas beginnen met ontwikkelen op je 24e) Die elastiekjes zijn voor de overbeet voor zover ik weet. Daar zou je met de orthodontist over kunnen discusieren of dat echt nodig is voor het doel dat je wil bereiken. Het is natuurlijk wel meteen alles in een keer wat prettig is.
vr, 04/27/2018 - 13:48 Permalink