Beugel, gevolg voor neus

Author:
Gunman
Posted:
wo, 04/25/2007 - 18:30
Hallo,

Ik wilde vragen of een beugel ook ervoor kan zorgen dat de neus gaat vervormen?? Ik dacht namelijk dat je tanden en neus op een of ander manier met elkaar in verbinding stonden.

Alvast Bedankt
BJN

Nee, dat kan een beugel niet.

Een neus kan wel groter/anders lijken. Dat komt voor bij ouderwetse behandelingen waarbij kiezen werden getrokken en de bovenvoortanden erg naar achteren werden geschoven om een overbeet te rediceren. Dan kreeg je een ingevallen gezicht omdat door het naar achter verplaatsen van de voortanden, de steun van de bovenlip verloren ging. Dan wordt de hoek tussen de neus en lip groter. Als die al groot was dan werd dat niet mooi.

Verder is het vanzelfsprekend de groei die de neusvorm in de loop van de tijd veranderd. En een beugelbehandeling wordt vaak uitgevoerd tijdens de goei.... Dus tijdens de beugelbehandeling zie je verandeingen in neusvorm (en gezichtsvorm). Die veranderingen zouden er zonder de beugelbehandeling ook zijn geweest!

Een heel enkele keer is een ouder niet blij met de behandeling. Terwijl de tanden super staan. Hetgeen dan wordt beaamt door de patient. Eigenlijk komt het dan neer op ouderlijk ongenoegen met de veranderingen die tijdens de adolecentie (±13-16 jaar) optreden. Dat kunnen behoorlijke gelaatsveranderingen zijn. En er veranderd in die periode natuurlijk veel meer. Daar kan de orthodontist natuurlijk niet veel aan doen.
wo, 04/25/2007 - 18:55 Permalink
Gunman

Ik namelijk 2 jaar geleden een beugel gehad en nu voel ik een gehoorlijke druk op mijn tanden en neus. Ik merk ook dat mijn tanden weer aan het vervormen zijn, dus niet meer echt recht staan. Daarom dacht ik dus dat het vervormen van de tanden ook iets te maken zou kunnen hebben met het feit dat mijn neus aan het vervormen is. Vooral de rechterkan van mijn neus is naar buiten aan het schuiven. Kunt u dit mischien verklaren??
wo, 04/25/2007 - 19:01 Permalink
BJN

Nee, er is geen (wetenschappelijke) verklaring. De wortels lopen omhoog naar de neusbodem. Maar er zit veel bot en andere structuren tussen. Er zijn misschien 2 dingen tegelijk gaande. Iets met de neus en iets met de tanden?
De biologische tandartsen hebben misschien een verpklaring. De enige betrouwbare oplossing om verschuivingen tegen te gaan is een (geplakte) spalk of een retentie (nacht) beugel. Dat heeft geen effect op wat je in de neus voelt. Vraag je orthodontist om advies.
wo, 04/25/2007 - 19:56 Permalink
Florine

Een neus kan wel groter/anders lijken. Dat komt voor bij ouderwetse behandelingen waarbij kiezen werden getrokken en de bovenvoortanden erg naar achteren werden geschoven om een overbeet te rediceren. Dan kreeg je een ingevallen gezicht omdat door het naar achter verplaatsen van de voortanden, de steun van de bovenlip verloren ging. Dan wordt de hoek tussen de neus en lip groter. Als die al groot was dan werd dat niet mooi.!


Deze "ouderwetse" behandeling wordt momenteel bij mij toegepast... In totaal 4 kiezen getrokken, 2 boven, 2 onder. Er moet ook nog een onderkaakoperatie plaatsvinden over ca. 1 jaar. Ik mag toch hopen dat het individueel bepaald is of je een ingevallen gezicht kan krijgen hierdoor, er is mij nl. niets over verteld. Een grote neus heb ik niet, dus dat is niet van toepassing. Maar ik schrik wel van die ingevallen bovenlip/gezicht, dan had ik geloof ik toch liever een overbeet gehouden
do, 04/26/2007 - 13:01 Permalink
BJN

Dat is inderdaad individueel bepaalt en hangt ook af van de techniek die wordt toegepast. Soms is het juist goed dat de boventanden naar achter gaan. Als ze veel te ver uitsteken bijvoorbeeld.
do, 04/26/2007 - 13:26 Permalink
Florine

Gelukkig.... toch wel weer enigzins gerustgesteld! Bedankt voor het antwoord. Nog een vraagje: het hangt dus af van de techniek die wordt toegepast. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik heb gewoon slotjes onder en boven, mijn tanden staan inderdaad wel behoorlijk naar voren, maar ook weer niet heel extreem, d.w.z. niet schuin naar voren of zo. Heb wel ook een diepe beet.
do, 04/26/2007 - 14:03 Permalink
BJN

Dat gaat te ver om hier uit te leggen. Is een complex verhaal van krachten en koppels die opgewekt (kunnen) worden door een vaste beugel. Die heb je, dus alles is onder controle. Met een uitneembare beugel (plaatje) kan dat bijvoorbeeld niet.

Je orthodontist kan dit in jou specifieke geval bekijken en met je doornemen.
do, 04/26/2007 - 14:06 Permalink