Beugel ervaringen gevraagd

Author:
beugeloud
Posted:
ma, 01/22/2007 - 16:34
Hallo lotgenoten!
Na jaren van twijfel en uitstel is het er dan eindelijk van gekomen. Ik heb het besluit genomen om iets aan mijn lelijke voortanden (kroon, spleet en naar voren staande tanden) te laten doen. Ik ben het o.a. zat dat ik niet durf te lachen als er foto of een film van mij gemaakt wordt. Het had natuurlijk al jaren geleden moeten gebeuren, ik ben nu 36, maar zag dat toen helemaal niet zitten. Inmiddels ouder (en hopelijk wijzer) geworden heb ik de finale stap gezet en ben ik naar de orthodontist gestapt. Jullie weten het vast wel maar het is een plaatjesbeugel geworden. Inmiddels zit het ding (heb er ook wel andere minder nette woorden voor!!) een week in mijn mond. Een hel week mag ik wel zeggen. De eerste dag viel nog mee, maar daarna…. Wat heb ik een pijn aan mijn tanden gehad. Nu bijna een week later is de pijn gelukkig stukken minder maar eten is nog steeds geen plezierig gebeuren. Verder zijn de aften ook al ruimschoots aanwezig. Het is maar goed dat dit een vaste beugel is want als het een los exemplaar was geweest had ik ‘m er al lang uitgehaald en ergens in een hoek gegooid of in een diepe lade gestopt. Het meeste wat me echter zo tegenvalt is dat deze beugel zo prominent aanwezig is (of lijkt). Het lijkt wel of er geen minuut voorbij kan gaan zonder dat ik er op één of andere manier last van heb. De meeste mensen zeggen dat je er na verloop van tijd wel aan zult wennen. Op dit moment ben ik daar helemaal niet van overtuigd. Overigens is de steun van de mensen om me heen (werk, vrienden, familie) erg positief. Natuurlijk krijg je al hun (of dat van hun kinderen) beugel of tanden probleem verhalen te horen. Ik heb nooit geweten hoeveel mensen met hun tanden mee bezig zijn geweest (of nog steeds mee bezig zijn als ik o.a. deze site bekijk).
Wel nu, de reden dat ik mijn verhaal hier plaats is dat ik graag van andere beugel dragers (en ex beugel dragers maar die zullen deze site waarschijnlijk niet bezoek), met name oudere, zou willen weten wat jullie ervaringen zijn. Misschien hebben jullie nog tips. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar de ervaringen van de beugelgevorderden, die de beugel al wat langer dragen. Wordt het makkelijker na verloop van tijd of wordt het één grote martelgang? Ik zie nu al op tegen de volgende keer als er weer een nieuw draadje wordt geplaatst en alles weer strakker komt te staan. Een nieuwe hel week? Zelf heb ik overigens 1,5 jaar te gaan, is mij verteld. Een eeuwigheid zoals ik er nu tegen aankijk. Waar ik ook heel erg benieuwd naar ben zijn de resultaten bij de oudere beugeldragers. Valt het mee of tegen? Is het wat je gehoopt had? Gaat het snel of langzaam? Kort om: vertel me al je ervaringen!
Mijn oproep is met name gericht op de wat oudere beugeldragers onder ons aangezien er volgens mij toch wel wat verschil moet zijn in ervaring en resultaat. Maar als er deskundigen zijn die dit wensen te weerspreken dan hoor ik dat natuurlijk graag.
Met vriendelijke groet,
Marc
Cezan

Hallo Beugeloud,
Ik ben nu 49, heb van okt. '02 tot jan. '04 een beugel gehad.
Wat ik lees in je bericht is met name dat het ongemak en de pijn je erg is tegengevallen. In het begin viel dit me ook erg tegen; ik heb me teveel gespiegeld aan de ervaringen bij kinderen / pubers en die zijn er m.i. toch veel sneller aan gewend.
Al met al heeft het zo'n 3 maanden geduurd bij mij voordat ik "eraan gewend was" en er zonder pijn mee kon eten. Geen geval is gelijk, dus hopelijk gaat het bij jou wat sneller.
Je ziet wel vrij snel (na een paar maanden al) resultaat en dan wordt het best spannend en leuk.
Ondanks het moeizame begin zou ik het zo weer doen ; het resultaat is nl. voor de rest van je leven, dus probeer vooral vooruit te denken!

Groeten, Cezan
ma, 01/22/2007 - 22:46 Permalink
appeltje

hallo,
goed van je dat je een beugel hebt genomen, best wel een stap he?
ik heb ong een jaar geleden een slotjes beugel gehad...toen ik de slotjes liet plaatsen was ik 30 jaar.
ik kan je vertellen dat ik hier absoluut geen spijt van heb gehad.
bij mij was het de bedoeling dat de behandeling 3 kwart jaar zou duren, uiteindelijk duurde het anderhalf jaar.
het ging bij mij vooral om een tand naast mijn voortand.
vooral het laatste stukje ging moeizaam, de tand wilde maar niet rechter gaan. maar toen kregen we een nieuwe assistante met nieuwe ideeen, en ging het inneens heel snel!
maar iemand anders die ik kende was weer sneller klaar dan ze hadden afgesproken, dus laat je niet ontmoedigen!

vooral de eerste tijd ben je je constant bewust van je beugel, als je praat eet of lacht!
ik was erg blij dat ik de beugel er niet uit kon halen want anders had ik dat net als jij zeker gedaan.
maar het grappige was dat sommige collega's die ik niet zo goed kende (en dus niet wisten dat ik een beugel zou nemen) pas na een maand zeiden :he' heb jij slotjes! en dan had ik toch al veel vaker met ze staan praten! (overigens ook alleen maar positieve reacties!)

dus de opvallendheid valt echt wel mee!

in het begin had ik ook de meeste klachten, daarna werd het een stuk minder en ging ik zelfs de druk op mijn tanden missen!
had dan het gevoel dat de beugel niet goed werkte! (en je wilt die rot tanden gewoon rechtt hebben :)

zeker als je resultaat gaat zien wordt het minder erg! dan weet je waar je het voor doet!
na het bijstellen had ik de ene keer meer last dan de ander keer.
maar zo erg als in het begin is het nooit meer geworden.
ze deden er bij mij ook niet elke keer een nieuw draadje in hoor, soms allleen nieuwe elastiekjes of ze verplaatste een slotje.
ik kreeg ook vaak pas de volgende dag last. dus dan weet je wanneer je minder lekker eet en kun je daar een beetje rekening mee houden.

weetje dat ik het eigenlijk minder erg vond om een beugel te dragen dan met scheve tanden te lopen!
ik had zoiets van oke ik heb scheve tanden, maar ik doe er wel wat aan!
beter dan er niets aan doen toch?
door mij zijn trouwens twee andere collegas ook aan de beugel gegaan!

nu heb ik een spalkje achter mijn tanden, in het begin vond ik die ook erg irritant!, werd er misselijk van en had het gevoel dat mijn tong te weinig ruimte had.
maar dat was na 3 weken helemaal verdwenen en nu vergeet zelfs dat ik er een heb.

dus zet door! en straks heb je gewoon een hele mooie rij tanden!
(wel een spalkje vragen als je klaar bent hoor!)

ik ben trouwens erg tevreden met het resultaat!
ik hoop dat je hier wat aan hebt! als je nog vragen hebt, laat het maar weten!

gr appeltje
di, 01/23/2007 - 17:54 Permalink
appeltje

wat ik nog vergeet, heeft de ortho jou geen wax gegeven om op je slotjes te smeren?
anders bellen hoor! dat helpt tegen pijnlijke lippen/ wangen!
maar ook dat had ik alleen in het begin nodig, daana lijkt je mond er aan gewend te zijn.


gr. appeltje
di, 01/23/2007 - 17:58 Permalink
leeuw

Hallo, ook ik heb na jaaaaren van twijfelen eindelijk de stap genomen en alsnog aan een vaste beugel begonnen in boven en onderkaak. Ik ben 25 jaar en sinds gisteren heb ik ze. Vreselijk wennen in het begin, net of je een hele mond vol hebt en het goed hoort tijdens praten. Gelukkig heb ik geen last van blaartjes of andre ongemakken, ik voel wel de druk op m'n tanden, maar het is niet pijnlijk ofzo. Ook ik zag er verschrikkelijk tegenop en was bang voor reacties uit mijn omgeving (die tot nu toe gelukkig alleen nog maar positief zijn) Maar ik dacht bij mezelf: beter nu even 1,5 a 2 jaar met een beugel rondlopen en er de ongemak(jes) van verdragen dan dat ik de rest van m'n leven nog rond moet lopen met zo'n lelijk gebit. Nu ben je je er van bewust dat je een beugel in je mond hebt (met praten, lachen) maar voorheen was ik me bewust van m'n lelijke scheve tanden als ik praatte of lachte. Ik wens je in ieder geval heel veel suc-6 toe met je beugel en hou ons op de hoogte hoe het verloopt :D
wo, 01/24/2007 - 11:20 Permalink
*Nicole*

Hallo Beugeloud,

ben 38 jaar en ben inmiddels een jaar vaste beugeldraagster... ik houd mijn ervaringen met de beugel bij in een weblog, zie www onderin. Misschien heb je daar wat aan.... Geloof me, het went echt wel. Het doet niet altijd pijn, de mond raakt gewend aan de slotjes, was is op een gegeven moment niet meer nodig. Het gewone leventje gaat zijn gang en voor je het weet ben je net als ik een jaar verder...

Hopelijk heb ik je wat gerust weten te stellen :wink:

Nicole
za, 01/27/2007 - 16:55 Permalink
Didi1970

Hoi Beugeloud,

Ik liep met een beugel rond mijn 25ste en dat was ook 'oud'. Jaren mee gelopen en dat was niet altijd gemakkelijk. Ik heb nog littekens op de binnenkant van mijn wangen. Ik ben er zo laat aan begonnen, omdat mijn tandarts het niet echt nodig vond. Mijn ene voortand stond een kwartslag gedraaid, verder zag mijn gebit er wel redelijk uit. Uiteindelijk heb ik zelf de stap naar de orthodontist gezet. En ik ben er nog steeds blij mee dat ik dat heb gedaan! Mijn 'bek met ijzer' vond ik altijd wel mooi glimmen, de pijn die ik af en toe had als ik van de orthodontist kwam, vond ik minder leuk. Maar het is het zeker waard geweest. Ik kan weer breeduit lachen zonder aan mijn scheve gebit te denken.
Het is toch een beetje je visitekaartje, dus hou vol! Als je er vanaf bent, ben je blij. En mensen die op jonge leeftijd een beugel kriijgen, hebben later eerder weer scheve tanden. Dat hebben wij niet! Sterkte!
wo, 03/14/2007 - 20:50 Permalink
digibeet

:o 2e dag dat ik mijn vaste beugel in heb... blaren staan in mn wangen, tanden zijn gevoelig als ik ze op elkaar zet en ik moet heel veel eten en hapjes laten staan, terwijl ik zo'n ontzettende vreetkous ben, maar om nu na iedere hap dat hele gedoe weer schoon te maken :roll:
Oh ja, ik ben ook een oudere "beugelaar" (over de 40 :D )
Ik merk dat de doorzichtige elastiekjes erg snel verkleuren, dus dan is het net of je tandplak op je tanden hebt (ik heb dus fiberglas slotjes, de achterste kiezen zijn metalen brackets). Ik ben erg benieuwd wanneer je echt kunt gaan zien dat het al rechter komt te staan en wanneer de drukpijn en blaren over gaan, want dat voelt echt niet goed en iedere hap eten is pijnlijk... zal toch wel overgaan binnenkort?????
do, 05/31/2007 - 23:04 Permalink
digibeet

Digibeetje,

Ik heb je een PM gestuurd met een link zodat je niet hoeft te verhongeren.

Groetjes,
Laura


Dankjewel Laura, ik heb het gelezen, en dat met water erbij gaat een stuk beter! Ik ben wel snel door mijn "wax" heen omdat ik iedere keer 1 bracket moet afschermen omdat ie mijn wang blijft hangen :x
Trouwens heeft iemand ervaring met doorzichtige slotjes (die heb ik dus) ik merk dat die doorzichtige elastiekjes wel erg snel verkleuren zodat de hele boel er een beetje viezig uitziet terwijl het gebit gewoon goed schoon is. Is hier iets tegen te doen?
di, 06/05/2007 - 21:11 Permalink
Pinquin

Hoi beugeldragers,

Even wat vraagjes van mij kant. Ik ben eind 30 en twijfel of ik een beugel zal nemen Is het medisch noodzakelijk? Nee, volgens mij niet. Heb een (zeer) goed gebit maar heb een scheve tand naast mijn hoektand. Deze staat naar binnen en dit irriteert mij zeer. Zelf heb ik er wat voor over om mijn gebit helemaal goed te krijgen. Heleboel mensen zeggen dat ik al een goed gebit heb en dat ik niets aan hoef te doen. Ik weet ook dat het een eigen beslissing is om te doen en een periode met een beugel te lopen met misschien alle ongemakken van dien. De vragen die ik vooral heb is wat voor soort beugels jullie hebben? Denk dat de meeste oudere beugeldragers alleen een vaste beugel hebben en geen blok of losse beugel. Is dit zo? Kunnen jullie iets van jullie behandelingsplan vertellen. Hoe reageren de mensen in jullie omgeving? Hoe combineren jullie je eventuele losse of blokbeugel met je werk als je veel moet bellen of in contact komt met klanten.

Ben benieuwd hoe jullie reactie is en succes met dragen
vr, 08/17/2007 - 18:43 Permalink
Anoya

Hoi hoi,

Mijn vader (47) en ik (23) zijn allebei begonnen met een beugelplaatje. Niet los, wel uitneembaar. Hij zit in je verhemelte en zit om je kiezen 'vastgeklemt'. Deze is om je bovenkaak wat te verbreden, dus ik denk dat je die niet nodig hebt als het voor één tandje is (tenzij er ruimte nodig is natuurlijk). Nu zitten we allebei aan een slotjesbeugel.

De mensen in mijn omgeving (en ook grotendeels die van mijn vader) reageren eigenlijk allemaal heel positief, op zijn werk ook, op mijn werk ook. De mensen zijn heel geïnteresseerd in het behandelplan, veel vragen en eigenlijk denken heel veel mensen nog best vaak na over een beugel. In het begin schaamden we ons allebei wel voor ons beugelplaatje. We konden er nog niet goed mee praten, slisten veel (door extra speekselproductie omdat er een 'vreemd voorwerp' in je mond zit of juist doordat je een droge mond hebt). Daarom deed ik hem soms ook wel uit met bellen, maar dat wende al best snel. Met het eten of in gesprekken (met klanten ook bijvoorbeeld) dronk (en drink) ik veel water. Dat maakt het wat makkelijker en daardoor sliste ik minder (nu doe ik het om voedsel tussen mijn brackets vandaan te krijgen :P ).

Hoop dat je er wat aan hebt! :)
vr, 08/17/2007 - 19:51 Permalink
blue_eyez

Hallo,

Ik ben 22 en heb nu bijna een jaar een beugel. Als kind was ik als de dood voor de tandarts maar ik had zulke enorme scheve tanden dat ik gewoon echt een beugel wilde ondanks pijn en angst.

Ik ben nu bijna klaar met mijn slotjesbeugel want hij mag er in oktober uit!
Dat is dus veel sneller dan gepland, ik weet niet of dat komt omdat ik nog vrij jong ben, want mijn tanden stonden ECHT HEEL SCHEEF.

Ik heb de eerste week ook enorm veel pijn gehad. Het begon al met de elastiekjes tussen mijn kiezen om de kiezen te separeren voor de bandjes die ik zou krijgen. Wow wat een hel, en daarna die beugel, ik verging van de pijn, ik wist niet dat het zo erg zou zijn. Kon haast niets eten maar na een week ging het toch eigenlijk al wat beter.

Nu heb ik elke keer als ik een nieuwe draad heb, toch wel weer 3 dagen pijn maar niet zo erg als de eerste keer. De laatste tijd moet de ortho alleen wel heel hard duwen om de (dikkere) draad erdoor te krijgen, aangezien mijn slotjes wat dichtgeslibd zijn door tandplak etc. Dan heb ik letterlijk blauwe plekken in mijn mond, en dat doet ook erg zeer.

Voor de rest van de tijd heb ik vrijwel geen pijn, soms doet opeens een tand of kies een paar dagen zeer.

Maar ondanks al die pijn en moeite, zou je het verschil moeten zien...ik ben ZO blij dat ik het gedaan heb...

En ik ben ook trots dat jij de stap gezet hebt! Nu doorzetten en straks ben je de pijn vergeten en verbaas je je als je oude foto's van jezelf terugziet....had ik ZO'N gebit???? Dat heb ik nu al, en mijn beugel is er nog niet eens uit!

Heel veel sterkte en succes!
ma, 08/20/2007 - 16:40 Permalink
blue_eyez

PS ik heb het Tourette Syndroom en daardoor ook nog heel veel tics met mijn mond. Ik moet doorgaan tot ik blaren heb en overal pijn heb. Troost jezelf en wees blij dat je geen tics hebt en dat je ' alleen maar' die pijn hebt.
Dit bedoel ik niet lullig maar meer zoiets van: Het kan nog veel erger....
en ik heb OOK doorgezet ondanks alles.
ma, 08/20/2007 - 16:42 Permalink
*Nicole*

ben inmiddels 39 en sinds januari 2006 aan de vaste beugel. Ik ben nu aan het herstellen van een kaakoperatie (bijna een week geleden) en daarna nog even doorbeugelen. Ik heb geen enkel probleem met de combinatie werk en beugel. Poets meteen na het eten mijn tanden, eet geen tussendoortjes. Ook spreken is geen probleem. Mijn tandenborstel, tandpasta en flesje water zitten standaard in mijn tas, zo kan ik echt overal poetsen. :smt001

succes
ma, 10/22/2007 - 21:38 Permalink
Joost akkerman

Als antwoord op door blue_eyez

Ik ben 16 jaar. Ik heb denk ik een vergelijkbaar verhaal, en het is fijn om te zien dat ik misschien niet de enige ben. Ik neem sinds mn 9e een medicijn methylfenidaat die mij helpt met mijn concentratie omdat ik ADHD heb. 1 van de 100 bijwerkingen van die medicatie was dat mijn tics erger werden. Als jong kind had ik last van bewegings tics met mijn nek. Ik werd er erg om gepest maar de tics waren gelukkig niet erg schadelijk ofzo. Ik heb ook een aantal geluidjes tics gehad, maar hoe ouder ik werd hoe beter ik mezelf onder controle kreeg. Toen kwam ik in de 5e klas. Ik had erg veel stress op school omdat het niveau ineens hard steeg, en ik meer medicatie moest nemen. Dit leidde tot een nieuwe tic, namelijk tandknarsen. Ik heb dit alleen bij mijn voortanden, en heb het niet onder controle. Door dit tandenknarsen is mijn spalkje (ik had rond mijn 13e een beugel) vaak los geschoten, tot dat ik besloot hem niet meer te laten vast zetten. Ook begon ik het te doen als afleiding omdat ik tot een aantal maanden geleden last had van paniekaanvallen. Door de tanderosie die is ontstaan door het hevige tandenknarsen zijn mijn tanden erg gevoelig en heb ik constant pijn als ik eet of als ik mijn tanden aanraak. Ook krijg ik langzaam een spleet tussen mijn tanden en lijkt het alsof ze afgesneden zijn. Het wordt steeds erger, en op een 1 of andere manier worden daardoor mijn tics ook steeds erger. Het bouwt steeds op en weet niet waarom ik mezelf pijn doe. Ik heb dit al een half jaar lang en heb het gevoel dat ik gevangen zit in een eindeloze strijd met mezelf. Aangezien tanden niet genezen en ik nergens iets kan vinden over een behandelijk hiervoor voelt het alsof het nooit goed komt en kom ik vaak in depressie momentjes terecht. Ik dacht dat ik de enige was die mezelf bewust, maar tegen mijn wil in, kapot maakte en dat ik gewoon gek was. Ook nu ik dit verhaal vertel denk ik: "Wat is er mis met mij." En dat vind ik eigenlijk erger dan de pijn aan mijn tanden. Met mijn ouders kan ik er ook niet over praten. Ik heb geprobeerd te mediteren, beter te slapen, afleiding te zoeken, maar niks helpt. Ik ben hier niet voor aandacht of om zielig gevonden te worden, maar ik ben hier eigenlijk voor tips. Ik zou erg graag willen weten hoe jij hebt doorgezet, en hoop dat anderen die dit ook ervaren (of iets vergelijkbaars) ook iets aan die tips hebben, en weten dat ze niet de enige zijn.

PS: Als je dit leest en veel van tandheelkunde weet, en als je weet van een behandeling voor tanderosie, laat het a.u.b. weten, alvast bedankt!
wo, 03/09/2022 - 16:07 Permalink
Tandarts_Richa…

U zou uzelf tekort doen om u niet professioneel te laten begeleiden met uw eindeloze strijd met uzelf. . Tandheelkundig is inmiddels genoeg bekend om het verloren gegane weefsel met composiet op te bouwen. Er zijn zelfs specialisten op gebied v erosie/abrasie. Overleg met uw tandarts. Helaas hangt er vaak een prijskaartje aan .
wo, 03/09/2022 - 18:16 Permalink