Beugel er uit na 2 jaar en 8 maanden, het resultaat!

Author:
Martijn84
Posted:
ma, 07/08/2013 - 17:38
Het begin
Al in mijn tiener jaren moest ik een beugel. Er was te weinig plek in mijn kaak voor al m'n tanden en kiezen, maar eigenwijs als ik was, durfde ik geen beugel. Als jochie van 13 stond ik voor de keuze, of een buitenboord-beugel, of 4 kiezen trekken. Ik zag dit helemaal niet zitten, dus ik heb er niks mee gedaan. In de jaren die volgden namen m'n tanden en kiezen een dramatische stand aan in m'n mond. M'n hoektanden groeiden over m'n snijtanden heen, en ontwikkelde links, rechts, en voor een kruisbeet.

Naarmate de jaren vorderden begon ik steeds ongelukkiger te worden met m'n gebit. Niet alleen was het moeilijk schoon te houden, maar ook in m'n sociale leven ervoer ik steeds meer ongemak. Ik durfde niet meer te lachen, en na verloop van tijd realiseerde ik me dat ik zo'n beetje de enige twintiger was met een scheef gebit.

Een knoop doorhakken
In 2009 en 2010 begon ik steeds meer mensen om me heen met een beugel te zien. Voornamelijk op werk leken de beugelbekkies als paddestoelen uit de grond te schieten. Twintigers, dertigers, veertigers, het werd de normaalste zaak van de wereld. Toen werd ook mijn interesse gewekt, en ben me gaan oriënteren op de mogelijkheden voor mijn gebit. Ik trok de stoute schoenen aan en maakte een afspraak bij een orthodontist bij mij in de buurt.

De diagnose na een eerste consult kwam hard aan: "Je hebt er een flink probleem van gemaakt! Met een kaakoperatie en het trekken van een paar kiezen is er wel wat van te maken...."

Daar zat ik dus niet op te wachten. Het trekken van gezonde tanden en kiezen was ik geen voorstander van, maar een kaakoperatie was helemaal een no-go. Mijn zoektocht ging verder, en ik kwam terecht bij een andere orthodontist. Die ging veel meer met mij in dialoog, en besprak geduldig wat de opties waren, en luisterde vooral naar mijn wensen en verwachtingen. Dat mijn boven en onderkaak niet tot op de millimeter nauwkeurig op elkaar passen, dat weet ik, en daar kan ik ook mee leven. Het trekken van kiezen was waarschijnlijk niet nodig, en met een behandelperiode van 2 jaar zou ik een mooi gebit kunnen hebben. Ik heb de knoop doorgehakt, en ben ik er voor gegaan, let's do it!

De behandeling
In november 2010 is dan eindelijk mijn beugel geplaatst. Het was een Damon beugel, en ik had metalen slotjes, alleen voor 4 witte (die overigens ook perfect wit zijn geleven!). Ongelooflijk hoe de techniek vooruit is gegaan in 10 jaar tijd, wat zijn die dingen klein! Nauwelijks heb ik last gehad van het materiaal in alle 2 jaar en 8 maanden, en ook nooit is er iets stuk gegaan. Helemaal top!

Eind 2011 werd echter wel duidelijk dat ondanks een aanzienlijke verbreding in mijn tandboog er toch te weinig plek was, dus zijn er 2 kleine kiezen getrokken. Had ik hier nou zo tegenop gezien 15 jaar geleden? Het was zo gepiept, pijnloos, en het herstel verliep vlot. De ruimten die de 2 kiezen achter lieten sloten zich in een paar maanden, en langzamerhand begon ik zicht te krijgen op het eindresultaat, maar er was nog een hoop te doen.

Het laatste jaar is het voornamelijk fine-tunen geweest, hier en daar wat ruimte sluiten, en de tandbogen boven en onder zo goed mogelijk op elkaar laten passen. Helemaal tot op de millimeter nauwkeurig zou het nooit worden, omdat m'n onderkaak een beetje scheef staat. Tsja, dan had ik maar een kaak operatie moeten ondergaan! Mij stoort het niet in ieder geval.

Vandaag, 8 juli, is de dag dat ie er uit mag. En zie het resultaat!
http://s9.postimg.org/utmwmrl3j/tanden20130708.jpg

Tot slot
Ik ben enorm blij met het resultaat! 29 jaar heb ik op een mooi gebit moeten wachten, en nu is het dan eindelijk zo ver. Alle behandelingen zijn me 100% mee gevallen, en gedurende de behandelperiode heb ik alleen maar positieve reacties gehad vanuit m'n omgeving op m'n beugel.

Volgende week kan ik mijn nachtbeugel ophalen, en ik overweeg om over een paar maanden te gaan kijken wat er mogelijk is op het gebied van bleken. Een paar tinten witter zou het helemaal afmaken :D

Voor iedereen die een beugel wil of moet, maar twijfelt; Gewoon doen! Het kost je tijd, energie, en ja helaas ook geld, maar je krijgt er een onbetaalbaar cadeau voor terug.
Aan alle mensen die nog in hun behandeling zitten: Keep up the good work en succes!
Bas001 (niet gecontroleerd)

Hallo Martijn,

Mooi resultaat! Dat de ruim 2,5 het voor jou waard zijn geweest en zo zijn meegevallen bevestigt voor mij nog meer dat ik enkele maanden geleden de goede beslissing heb genomen door ook de knoop door te hakken en op mijn 36e toch nog een beugel te nemen. Bij mij begint binnenkort de behandeling, die toch ook zeker 2 jaar gaat duren (waar ik ondanks jouw positieve verhaal toch nog wel een klein beetje tegen opzie).

Een paar vragen n.a.v. jouw verhaal:

Heb jij ook doorzichtige Damon slotjes overwogen? Ik lees daar ook het een en ander over en vind dat er ook goed uitzien. Heb jij hier bewust niet voor gekozen?

Toen ik met mijn orthodontist de keuze voor het type slotjes besprak wees hij mij er ook op dat witte slotjes erg snel verkleuren, en dit lees je ook vaak. Is er bij jou van (zichtbare) verkleuring echt helemaal geen sprake geweest of heb je dit er steeds af kunnen poetsen ofzo?

Had jij een witte draad of een metaalkleurige draad?

Ik wil slotjes die zo klein mogelijk zijn. Zijn dat de Damon Q slotjes of zoiets waar jij het in een ander bericht over hebt?

Klopt het dat het bij Damon beugel niet nodig is om ringen om de kiezen te plaatsen? Dacht dat ik hier iets over las ergens op dit forum.

Is die 3D afbeelding op CD iets wat bij Damon hoort? Of doet allen jouw orthodontist dat.

Gr.
Bas
di, 07/16/2013 - 19:43 Permalink
Martijn84

Hallo Bas,

Excuses voor de late reactie, ben al even niet meer op dit forum geweest, maar misschien heb je er toch iets aan :)

1. Ik heb niet alleen doorzichtige slotjes overwogen, ik heb ze ook gehad. 4 stuks op mijn voortanden en snijtanden in mijn bovenkaak. De rest was wel metaal kleurig, maar juist door deze 4 witte slotjes viel het andere mensen amper op als ik met ze praatte.

2. De witte slotjes zijn niet verkleurd. Die hadden na meer dan 2 en een half jaar nog exact dezelfde kleur als toen ze geplaatst werden.

3. De draden die ik had waren allemaal metaalkleurig. Volgens mij was het ook geen optie om voor witte draden te gaan, want de samenstelling en dikte van de draad heeft invloed op de kracht die wordt uitgeoefend. Ik denk niet dat dit ook kan met witte draden (?)

4. Volgens mij waren het inderdaad Damon Q slotjes. Die zijn erg klein. Op mijn voortanden had ik Damon Clear brackets. Wel iets groter dan Q, maar niet hinderlijk.

5. Ringen om mijn kiezen heb ik inderdaad nooit gehad, die waren in mijn geval niet nodig. Wordt dat uberhaupt nog wel toegepast in moderne praktijken vraag ik me af?

6. Ik weet niet of of dat 3d geval op CD hoort bij een Damon behandeling. Volgens mij is dit een service die mijn orthodontist zelf levert.

Hopelijk kun je wat met de informatie!

Groeten,

Martijn
wo, 10/09/2013 - 22:36 Permalink