Beugel en zo

Author:
Bijtertje
Posted:
ma, 05/22/2006 - 23:19
Hallo,

ik zit al jaren met post traumatische stress en daaruit voortvloeiende hevige angsten (dus ook voor de tandarts!!!) en fysieke klachten (misselijk, duizelig, bibberen, neiging flauwvallen, enz. ... ook niet fijn in de tandartsstoel!).
Nu heb ik ook een laag zelfbeeld, en lelijke, onhandige tanden... De tandarts raadt aan naar de orthodontist te gaan... Ik zou graag weten wat een orthodontist zou doen en of behandelingen pijnlijk of akelig zouden zijn of een tijdlang mijn gebit nog lelijker zou maken... (sorry gaat een lange uitleg worden :oops: )

Een korte omschrijving van mijn gebit: :oops: :oops: :oops:
Mijn boventanden staan ongeveer een centimeter overhangend tegenover de ondertanden. Er zitten verschillende spleetjes tussen (boven). Boven heb ik ook twee tanden die in dubbele rij staan (achteraan, dus niet zichtbaar). En mijn kiezen kunnen niet allemaal elkaar raken bij het kauwen. Enkele bovenste kiezen zijn denk ik wel heel erg uitgesleten.

Een van de twee tanden in dubbele rij zou moeten met een beugel naar voren getrokken worden, maar tijdens zijn 'reis' over de onderste tanden zal ik toch niet kunnen kauwen denk ik?

Hoe zal een ortho ervoor zorgen dat mijn kiezen terug op elkaar raken?

Hoe wordt een beugel geplaatst? Hoe voelt het een beugel te dragen (vervelend gevoel, druk, pijn, moeite kauwen/spreken???)? En kan een beugel de tanden niet schaden of gevoelig maken? Hoe wordt die bijgesteld en om de hoeveel tijd gebeurd dat? Hoe lang moet je die dragen?

Als ik niets aan mijn tanden zou laten doen, zouden de bovenste tanden dan nog meer naar voor gaan groeien? (ik ben 22 jaar)

Bedankt bij voorbaat!!!
BJN

De behandelingen bij een orthodontist zijn niet 'eng' en doen nooit pijn. Immers bij kinderen van 7 tot 8 gaan we soms al beginnen.
De eeste wenweek is lastig, maar niet meer dan dat.

Gewoon een afspraak maken en zeggen dat je bang bent. Het is vanzelfsprekend dat er dan eerst gepraat wordt en bekeken wat er mogelijk is. Dat wordt allemaal met je beproken. Pas nadat je zelf doorgaat wordt de beugel gemaakt.
zo, 05/28/2006 - 20:51 Permalink
Gretha

niet om je bang te maken maar beugel kan zeker wel pijn doen
ik had een soort van blokjes/slotjes (??? verschil??) beugel
die zitten dus op je tanden gelijmd om ze netjes recht te zetten over een zeer lange tijd, dat op zich kan gevoelig zijn omdat er druk op je tanden komt te staan, maar niet echt pijnlijk

wat bij mij wel heel pijnlijk was waren de blaren van de blokjes op mn tanden in mn wangen/binnenkant van mn lippen
die bewegen constant over je tanden en dus over die blokjes

geen id hoe dat nu gaat of dat nog zo is, kreeg mijn beugel alweer 10 jaar geleden (ben ook 22 nu)

maar zou het wel doen als je de mogelijkheid hebt!!!
je geniet meer van een mooi gebit!!
zo, 05/28/2006 - 23:10 Permalink
rch

Die blaren kan je inderdaad nog krijgen. Ik heb sinds gisteren brackets op m'n tanden (eerst alleen kiezen met banden) en binnen een dag heb ik nu al een paar flinke blaren op de binnenkant van mijn onderlip zitten. Boven heb ik vreemd genoeg bijna geen last.

Dat is even een beetje pijnlijk met eten en zo, maar verder valt het erg mee hoor. Ik zou er gewoon voor gaan :)

Het lijmen van de slotjes doet totaal geen pijn. De draad die er als laatst in wordt gezet zorgt er voor dat het iets strakker aanvoelt, maar doet verder ook geen pijn.

Alleen later op de dag van de behandeling kan het wat gevoeliger worden, maar dat is ook best logisch als je ziet en voelt dat sommige tanden al beginnen te "bewegen" :smt001

Het enige wat echt lastig is met een beugel is dat je erg veel werk hebt om alles weer schoon te maken. Vooral als je brood hebt gegeten...
wo, 05/31/2006 - 14:21 Permalink
Bergie

Als je echt last hebt van die blaren/wondjes die door de brackets veroorzaakt worden dan kan je natuurlijk altijd een stukje was op de bracket drukken.

Ik heb daar zelf eigelijk amper last van gehad. Alleen in het begin eventjes toen ik een week met alleen brackets zonder boog gelopen heb. Maar daarna eigelijk nooit meer.

Schoonmaken is inderdaad wat meer werk, de helft van je maaltijd blijft achter die brackets hangen zodat je nog een paar uur aan het nakauwen bent :P Maar even je mond goed spoelen met water haalt het meeste al weer weg dus dat is ook geen probleem verder.
wo, 05/31/2006 - 22:25 Permalink