Beugel bij volwassenen sneller?

Author:
jobiene
Posted:
zo, 12/16/2007 - 19:39
Hallo,

Ik heb zelf een beugel en moet om de 8 weken naar de orthodontist om mijn beugel bij te laten stellen ´aandraaien´. Mijn tante heeft ook een beugel en zij moet om de 4-5 weken komen. Mijn vraag is: waarom gaat zij vaker naar de orthodontist dan ik? Heeft dat ermee te maken omdat ze ouder is? Want ik heb nu het idee dat ik voor niks langer met die beugel loop. Vooral de eerste weken had ik nog wel last van mijn beugel en laatst heb ik het aan laten draaien en daar had ik nauwelijks last van dus ik heb niet echt het idee dat het opschiet, daarom snap ik niet waarom ik ook niet vaker naar de ortho kan gaan om het weer te laten aandraaien.
Ook had ik nog een vraag over het verschil van de duur van de behandeling. Het is wel moeilijk om dit te kunnen vragen aangezien ik er niet veel verstand van heb. Mijn tante hoeft haar beugel maar een 1/2 jaar te dragen terwijl haar tanden veel schever staan dan die van mij en ik moet de beugel nog 2 jaar dragen (ik heb wel een kleine kies laten trekken, dus het gat opvullen zou natuurlijk ook tijd uitmaken)! Waarom zit daar zo'n groot verschil in?

Groetjes,
Laura
Newtan

Hallo Laura

Hadden jullie ongeveer dezelfde afwijking aan je gebit, of zat er groot verschil in? Spleetjes tussen de tanden 'dicht trekken' gaat bijvoorbeeld sneller dan tanden allemaal naar links of rechts bewegen om één gat dicht te trekken. Bij dat laatste moet er veel voorzichtiger (=trager) aan de tanden gesjord worden om het oplossen van de wortelpunten tot een minimum te beperken. Dit is een bijverschijnsel van verplaatsen van tanden van hun oorsprokelijke plaats.

Het is wel een beetje appels en peren vergelijken soms. Maar ga er maar vanuit dat je niet onnodig lang met een beugel loopt. Leeftijd speelt wel een rol, maar da's alleen voor boven of onder de 15 jaar. Niet voor volwassenen.
ma, 12/24/2007 - 07:14 Permalink
BJN

De variatie tussen mensen is groot. Er zijn mbt een beugelbehandeling snelle en langzame kinderen, snelle en langzame volwassenen. Tevens maakt het veel uit wat je gaat veranderen. Alleen de voortanden gaat snel. Moeten de kiezen ook verschuiven dan duurt het langer. Tevens is er variatie in snelheid tussen behandelaars. Maar daar is heel moeilijk achter te komen.

Bij verminderde bothoogte is het nog steeds goed mogelijk een beugelbehandeling te doen. Er moet dan wel een stabiele situatie zijn > 6-9mnd en geheel geen bloeding na sonderen. Vraag daarvoor de mening van een parodontoloog.

De 'apicale' resorptie van tandwortels valt met de huidige technieken over het algemeen erg mee en is geen contra-indicatie (reden om het niet te doen). Ook daarin is er veel variatie tussen mensen. En de behandelingstechniek speelt een grote rol!
ma, 03/24/2008 - 08:44 Permalink