Beter een Hawley of een Essix?

Author:
Steef83
Posted:
zo, 07/22/2012 - 14:30
Welk type retainer houdt de boventanden beter op hun plaats, een Hawley of een Essix? Uiteraard bij iedere nacht dragen.
Maxi1992

Vraag me dit ook wel af, 2 dagen geleden is mijn beugel eruit gegaan. heb nu boven en onder een spalkje, en krijg een hawley retairner ''een soort plaatjes dus''. Volgens mij als je boven een essix retainer neemt kan je boven geen spalkje nemen. Wat is eigenlijk de reden dat je altijd voor onder alleen een spalkje krijgt en niet een extra retainer?
zo, 07/22/2012 - 18:52 Permalink
Romy32

Volgens mij als je boven een essix retainer neemt kan je boven geen spalkje nemen. Wat is eigenlijk de reden dat je altijd voor onder alleen een spalkje krijgt en niet een extra retainer?

Essix + spalkje boven kan wel hoor.

Voor onder kun je ook een extra retainer krijgen, maar een spalkje is daar vaak genoeg. Ik denk dat de reden daarvoor is, dat het spalkje aan de onderkant minder kans heeft om los te raken, omdat je er met je boventanden niet tegenaan kunt komen. Andersom is dat wel zo, sommige mensen bijten met hun ondertanden tegen het spalkje achter de boventanden. Daarom kan niet iedereen een spalkje in de bovenkaak.
zo, 07/22/2012 - 20:10 Permalink
Ortholimburg

Een Essix is beter om tanden die initieel geroteerd stonden, te stabiliseren, maar als er ook een spalkje komt ,is dat niet nodig. Een Hawley heeft als voordeel dat hij nog settling van de occlusie toelaat, een volledige essix absoluut niet. Dat is ook de reden waarom John Sheridan ,die de Essix ontwierp ,hem enkel over de fronttanden maakte en niet over de achterste tanden.
Een Hawley is ook steviger en gaat langer mee.
ma, 07/23/2012 - 01:30 Permalink
Ortholimburg

Wat is eigenlijk de reden dat je altijd voor onder alleen een spalkje krijgt en niet een extra retainer?

Dat is niet correct, er zijn ook orthodontisten die onderaan een Retainer plaatsen, maar vaak is het moeilijker om een onderretainer goed te doen vastzitten.
Als er in de onderkaak tanden getrokken werden, dan komt een eenvoudig spalkje meestal niet toe, dus "altijd" klopt niet.Welk soort retainer er gebruikt wordt ligt voor een groot deel aan de gewoontes en voorkeuren van de orthodontist, maar je kan niet zeggen dat de ene retainer beter zou zijn dan de andere.
ma, 07/23/2012 - 01:35 Permalink
Soul

Een Hawley heeft als voordeel dat hij nog settling van de occlusie toelaat, een volledige essix absoluut niet. Dat is ook de reden waarom John Sheridan ,die de Essix ontwierp ,hem enkel over de fronttanden maakte en niet over de achterste tanden.
Dat is raar, mijn Essix Retainers lopen door tot de allerlaatste kiezen?
wo, 07/25/2012 - 15:47 Permalink
Ortholimburg

Ortholimburg bedoeld denk ik dat de eerste essix alleen voor de voortanden waren gemaakt, en dat tegenwoordig essix voor de hele kaak worden gemaakt.

Een essix (zoals bedoeld door Sheridan) is een alternatief voor de gekleefde spalkjes, en wordt enkel over de voorste tanden gemaakt ( tot hoektanden of eerste premolaren.). Een draadje wordt ook niet tot aan de kiezen gekleefd.Nadeel is dat er een kleine frontale openbeet kan ontstaan omdat de achterste tanden kunnen uitgroeien. Daarom zullen de meeste orthodontisten ( mezelf incluis ) een essix over alle tanden laten doorlopen, maar, zoals ik al zei zit het gebit dan echt "gevangen" en is settling van de occlusie nauwelijks mogelijk . Als aan het einde van een actieve behandeling de tanden dus nog wat moeten insocken, dan is m.i. een essix niet zo'n goede keuze, toch zeker niet als ze zowel boven als onder worden gemaakt. Daarom plaats ik in regel boven een Hawley of een wrap-around, en in de onderkaak een essix, omdat die comfortabeler is.
wo, 07/25/2012 - 18:27 Permalink
BeugelI

Ik heb nu nog een beugel, maar zodra dir er uit mag krijg ik boven en onder spalkjes en ook een soort doorzichtig bitje (is dat een Essix). Dus ik krijg dan een spalk en dat 'bitje' dat kan dus blijkbaar.
Zou iemand (een orthodontist of tandarts of iemand anders) op mijn forum kunne kijken ik heb een paar vraagjes.
Alvast bedankt!
Hier de link van mijn forum: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=24840
Misschien kan je hem ook gewoon zoekn hij heet: slotjesbeuhel met vragen, antwoorden gezocht!
za, 01/05/2013 - 00:16 Permalink
BridgetJ

Ik heb nu een paar jaar een spalkje boven en beneden. Maar ik wordt echt gek van die dingen. Het blijft een heel naar gevoel aan mijn tong.
De laatste beugel was een met brackets (klaar op mn 43e) en daarvoor een plaatje beugel op (mn 14e?)
Mijn vraag is nu: Wat is het beste een Hawley retainer boven (en waar kan ik dat laten doen regio Rotterdam?) en een invisalign onder? Ik ben bij een Ortho geweest die wilde boven en onder een invisalign aanmeten. Maar volgens mij werkt hij niet met Hawley retainers.
ma, 06/23/2014 - 21:40 Permalink