Betaling Orthodontie

Author:
Joke81
Posted:
vr, 08/10/2012 - 22:28
Ik heb een vraagje voor de Orthodontisten van dit forum...

Ik ben beginnen beugelen in februari 2011 en heb dan een betaling voor de controles gedaan van €650. Na zes maanden heb ik terug een betaling gedaan dit in augustus 2011 van €650, en weer een betaling van €500 in februari 2012.

Op 6 september mag mijn beugel er eindelijk uit :lol: en ben nu enkel aan het wachten tot mijn kroon klaar is maar die zijn in vakantie. Net zoals mijn Orthodontist en Tandarts met als gevolg dat er geen Orthodontie meer wordt uitgevoerd sinds mijn laatste afspraak in juni.

Nu dien ik weer een betaling uit te voeren van €300 voor mijn volgende?/vorige? periode...

Dus mijn vraag is: worden de betalingen voor de zesmaandelijkse controles op voorhand gedaan of is dit een betaling voor de voorbije zes maanden? Of hangt dit af van Orthodontist tot Orthodontist?

Op mijn betalingsplan staat het volgende:

Plaatsing: €650
Na 6 maanden: €650
Na 1 jaar: €500
Na 1,5 jaar: €300

Is de betaling van €300 dan nog wel terecht, terwijl er geen behandeling meer is in juli en augustus en mijn beugel in september eraf mag?

Alvast bedankt!

Vele groetjes van Joke uit België
Ortholimburg

Om te beginnen zijn orthodontisten in België niet gehouden aan vaste tarieven. Dit komt omdat ze bijna allemaal niet- geconventioneerd zijn. Dit is niet hun fout, maar komt door het feit dat de structuur van de terugbetalingen voor orthodontie sinds 1963 (de wet "Leburton") omzeggens niet meer aangepast werden.
Als het goed is dan heeft je orthodontist aan het begin van je behandeling met je afgesproken wat de behandeling zou gaan kosten, en hoe de betalingen gespreid zouden worden. Ikzelf zet dit ook op papier en geef het aan mijn patiënten mee.Indien dit niet gebeurd is, dan is er m.i. niet goed gecommuniceerd aan het begin van de behandeling. Alvorens je vragen gaat stellen bij de opportuniteit van een betaling, moet je eerst eens zien of het gevraagde ereloon conform is met wat er afgesproken was, en indien dit klopt, is er geen probleem,toch?
Uit de structuur van de betalingen leid ik af dat je orthodontist je niet de apparatuur en de controles apart aangerekend heeft, maar de kosten van de behandeling gewoon in voorschotten heeft gesplitst. Zo doen heel veel orthodontisten het, mezelf incluis. En dan is die laatste schijf gewoon een saldo, omdat hier ook nog een deel van de apparatuur in zit, die geplaatst werd, en dat heeft dus niks te maken met al of niet behandelen, want die apparatuur is wél geplaatst, en moet dus betaald worden.
Als ik alles optel is het al bij al nog een heel redelijk ereloon, alleszins een stuk minder dan wat op dit moment in België als redelijk geldt. ( ook weer mezelf incluis)
za, 08/11/2012 - 09:07 Permalink